tammikuu 09, 2025, 22:20:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - MaMa

1
Lainaus käyttäjältä: "canapa"
Lainaus käyttäjältä: "solmunen"
Et sattunut ostamaan myös hampunsiemensuklaata?
Ruohonjuuressa myydään myös moista, ja on uskoakseni saman valmistajan. Siis chilisuklaan kanssa saman. Tekis meinaan mieli kovasti maistaa, hampun siemenet jo yksistään ovat niin hyviä. Ja terveellisiä ja ravitsevia!


enpä tullut ostaneeksi, huomasin kyllä ja täytyypä joku kerta maistaa. ite en oikein ole keksinyt miten hampunsiemeniä olisi hyvä käyttää ruuan laitossa. oisko vinkkejä?


Kohta nämä chilikasvattajat kasvattavat jo hamppuakin ruokakasviksi. Siitäkös riemu repeää kun saa poliiseille selittää.  :wink:  :D
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Wagner vetää tabascoa
tammikuu 26, 2005, 10:23:13 ap
Helsingin Sanomissa Wagner on siirtynyt kovempiin aineisiin. :D


http://www.helsinginsanomat.fi/viivijawagner/1101978364514

Koskakohan se vetelee habaneroja... :wink:
3
Edistyneempi chilinkasvatus / Jouluherkkuja?
joulukuu 02, 2003, 12:40:25 ip
Kuuluisi varmaan enemmän tuonne ruokaan, mutta menköön.

Chiliähän on käytetty perinteisesti suklaan mausteena, jossakin pari sataa vuotta sitten eurooppalaiset vaan muiluttivat chilin pois suklaastaan jättäen jäljelle pelkän makeuden. Chilijauhetta rohkeasti sekaan vaan, niin saat tosi perinteisiä jouluherkkuja  :p
4
Kodin mausteinen kokkaus / Hälyytys, Chilisiideriä!
joulukuu 02, 2003, 12:33:53 ip
Lainaus käyttäjältä: "kalmusto"Tästä tuli mieleen, että muistaako kukaan, kun Pizza Hut tuli joskus kasikytluvulla, niin 'Spicy Hot One' -pizzassa oli todella ärhäkkää jalapenoa siivuina tiheästi pinnalla?  Suuni ei ole kyllä sama kuin silloin, mutta kyllä oli otsa hiessä se pizza syötävä! Nyttemmin on jalis vaihtunut jonkinlaiseen paprikaan, joka ulkoisesti muistuttaa vihreää chiliä, poltetta ei ole havaittavissa yhtään. Nimi on jostain syystä edelleen 'Spicy Hot One'.

Käytiin tuossa männäviikolla Pizza Hutissa syömässä ja siellä oli joku alkupalaleipä (en perhana muista nimeä) jotka olivat tuollaisia kaksikerroksisia uunissa paistettuja ohuita leipiä, välissä ainakin juustoa ja jalapenoa. Oli meinaan ihan riittävästi potkua noissa, ei liikaa, mutta sen verran ettei jäänyt juomatonta vettä kun lähdettiin pöydästä  :p
5
Joo tuollainen pidempi pätkä olisi kiva tehdä. Ongelmana on vain ajanjakson pituus, eli pitäisi sekä purkki että kamera olla paikoillaan monta päivää. Kyllähän tuollaisen muuten voisi tehdä, mutta en minä ainakaan voi digikameraani jättää kuvaamaan jotain taimea moneksi päiväksi. Jos jonkun weppikameran esim. hommaisi niin voisi laittaa jonkun ohjelman nappaamaan kuvan ja tallettamaan kuvasarjaa vaikka moneksi päiväksi...

Noh, ehkä ensi kerralla. Nyt pitää siirtää nuo taimet isompiin purkkeihin ennenkuin nuukahtavat uudestaan  :p
6
Pääsi taimet vähän kuivahtamaan, pikkuruukuissa vähän turhankin helppoa tuo. :(

Heitin sitten vettä perään, kyllähän nämä chilit kestää tuollaista helposti. Tuli ideaksi vielä heittää kamera ottamaan kuva parin minuutin välein kun taimet elpyy.

Video (6,1MB)

Video on kuvasarja 3h 20min ajalta kahden minuutin väli kuvien välillä. Aika hauskan näköistä, varsinkin oikeanpuoleisin elpyi aika näyttävästi. Vähän rakeinen kuva näin isoksi tiedostoksi, mutta pitäisi ainakin toimia kaikissa windows-vehkeissä ilman lisäkilkkeitä.
7
Mietin itsekin että voisi vaikka laittaa ihan muitakin maustekasveja saman tien kasvamaan jos noita chilejäkin kerran jo kasvattelee. On varmaan sen verran helpompaa, että noita yrttejä ei tarvitse kukittaa, kunhan antaa lehtien kasvaa.

Kunnon valolla makukin niissä paranee ja luulisin että lannoitustakin saa käyttää ihan eri lailla kuin chilien kanssa. Jossain on näkynyt ohjeitakin "kerrostalokasvarin" rakentamiseksi juuri yrttikasvien kasvattelua varten.
8
Itse huomasin samoja Fingron Cherry bomb-paketteja. Missä ne oli silloin kun edellisen satsini hommasin.

Kivan näköisiä palleroitahan ne ovat, mutta tuossa nuo ensimmäiset annuumit itää vieressä, joten uutta en varmaan laita heti tulemaan, ainakaan annuumeita. Ehkä kevääksi jos nuo nykyisetkään suostuvat minun viherpeukaloinnillani pysymään elossa...  :O
9
Edistyneempi chilinkasvatus / kukkakaupan chilit
syyskuu 21, 2003, 22:56:09 ip
Kivan näköisiä nuo koristechilit, pieniä ja kokoonsa nähden näyttävät olevan satoisia. Olisi kiva tietää vähän enemmän noista koristechileistä. Mikä niissä on lajike jne.

Kaupoissa noita näkee nyt jatkuvasti ja kaikki ovat yleensä täynnä kivan värikkäitä marjoja. Missäköhän noita tehtaillaan ja kuinka kauan kestää että puska on myyntivalmiina?
10
Nonih, nyt tuli siskolta viestiä.

Elikkä kaupan nimi on Grays American Foodstore ja se sijaitsee vanhassa kaupungissa (Gamla Stan)

Yhteystiedot:
Västerlånggatan 14
111 29 STOCKHOLM

Toinen liike sijaitsee alueella nimeltä Norrmalm osoitteessa:
Odengatan 13
113 51 STOCKHOLM

Lisäinfoa antavat Ruotsin keltaiset sivut.

Joten jos on Tukholmassa käymässä niin ihan käymisen arvoinen paikka. Muutakin ameriikankrääsää oli kauppa pullollaan, jos kiinnostaa.  :cool:  :)
11
Höm, eipä kyllä tullut noita osoitteita hirveästi seurattua, eikä mulla mitään kuittiakaan taida olla enää tallella. Pistän siskolle viestiä josko se voisi tarkistaa tuon, se kun sattuu asumaan Tukholmassa  :)

Edit:
Aika lähellä kuninkaanlinnaa se oli, mäkeä käveltiin alas keskustaan ja se oli siinä. Enpä kyllä tarkemmin muista.  ???
12
Tulipa tuossa käytyä tuollaisella päivä Tukholmassa -mallisella rahojenkadotusreissulla. Tukholmassa pääsin livahtamaan vanhan kaupungin kulmilla amerikkalaista ruokatavaraa myyvään kauppaan chilisoossien toivossa. Vahvin soossi (olisikohan sanonut nimeksi Death tai jotain sen suuntaista) oli loppu  :( , mutta otin sitten mukaan sitten tällaisen Hahiti Joe's Kumawanakilya XXX Hot Pepper Saucen:


* Death Not Included, See Blair

LainausWhen Tahiti Joe got into the hot sauce biz, his Makuna Kane (father), Tahiti Joe Sr. said "Keiki Kane (son), if you want to make it in the hot sauce biz, you have to Puhi (burn) the competition". With that in mind (what's left of it), Tahiti Joe went off to the islands to ravage the "Killer Habanero Patch". In taking no chances of the Killer Habs and their painful resins, Tahiti Joe puts on a mask, surgical gloves, and two x-large condoms, (have to protect the "jewels" you know). Tahiti Joe sneaks in at broad day light and it became an instant war. The Killer Habs put on a great fight, but no match for the "Kahuna of Hot Sauces". He escapes on his getaway outrigger being belted by crushed tomatoes (get the connection?), that's how tomatoes got in the sauce. So the next time you get "orange crushed" by Brentiki the Crush Meister, Kumawanakilya will take the pain away for good!
P.S. If Kumawanakilya doesn't get you in the beginning, it will get you in THE END!
P.S.S. Banned by all Proctologist.


LainausINGREDIENTS:
Habanero Peppers, Apple Cider Vinegar, Crushed Tomatoes, Key Lime Juice, Clam Juice, Worchestershire, Honey, Carrots, Fresh Garlic in Water, Fresh Onions, Spices, Corn Starch.


Eli aika levotonta legendaa oli pullon kyljessä joten pakkohan se oli ottaa testiin, maksoi 105 kruunua eli vähän päälle 10€ pullo. Oli aika ötyä pikaisella ensimaistamisella (vähän raakana kielen päälle). Terävää poltetta ja ainakin reippaasti vahvempaa kuin perus-Tabasco.  :p Pitänee jatkaa kokeita kun ehtii... :laugh:

Tulipa muuten huomattua, että Silja Linen hyttien vessanpönttöihin ei näköjään saa heittää Chilejä, sulattavat varmaan putket tai jotain  :p
[/color]
13
Edistyneempi chilinkasvatus / kukkakaupan chilit
syyskuu 16, 2003, 14:45:01 ip
Nappasin sitten kuvan tuollaisista koristechileistä niin saa vähän vertailukohtaa. Kuva on otettu tänään Helsingin bussiaseman kyljessä olevan kukkakaupan edestä. Olin vain ohi matkalla kamera mukana ja kun huomasin koristechilit päätin napsaista kuvan. Enempää en jäänyt kyselemään hintaa/lajiketta.

Tässä kuva, toivottavasti ei ole liian iso:
14
Lainaus käyttäjältä: "pelti"MaMa, kun kerran bestiksen naapurissa vielä asustelet niin taidanpa tässä jonain päivänä laittaa sen kyytiin sulle pienen siemenpaketin, jos vaikka pistäisit jotain muutakin tulemaan kun noita annuuminretaleita. :)

Muutamia Baccatumeja multa löytyy ja chinensejä myös. Nämä suvut pesee kyllä minkä tahansa annuumin mennen tullen.

Hipheijaa, sopii  :D

Tosin just nyt ei kyllä varmaan mahdu tuohon kauheasti edes lisää idättämään, mutta saa nähdä miten nuokin nyt tuosta lähtevät kasvamaan ja sitten uutta putkeen  :laugh:

Mutta joo, jotain "helppoja" ja mielellään kohtuullisen kokoisena pysyviä voisi ottaa. Joku habanero olisi klassikkona tietenkin hauska testata  :p
15
Nyt minulla on tuollainen työpöytäloisteputkivalaisin ja yksi 60W kasvilamppu antamassa valoa, luulisin että tuo 60W lamppu lämmittää aika hyvin, toivottavasti ei sentään liikaa.

Tässä kuva setupista:

Tuo loisteputki on kyllä vähän lähempänä noita laatikoita vielä.

Hohhoijaa, odottavan aika on pitkä  :p
16
Noniih, kiitoksia kommenteista, pistän siemenet viiteen pakasterasiaan kekkilän "Kaktus- ja kylvömultaa" ja siemenet perään. Voittajiksi selvisivät Super Chile, Jalapeno, Cayanne Golden, Serrano ja Super Red.

Katsotaan miten lähtee itämään  :p  :laugh:
17
Hep! Voishan noita ottaa ainakin yhden kumpaakin, kun tuo muija varsinkin on tabascoon mieltynyt niin saisi sillekin vähän lisäpotkua siihen  :p
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilitarhan alkua
syyskuu 05, 2003, 15:36:21 ip
Tuo Bolivian Rainbow on kyllä tosi nätti. Mutta mikä ihmeen "Kelan Ufokoulu" -viivoitin sulla on? :)
19
Hojo!

Tässä on tullut tykästyttyä tulisempiin ruokiin ja jonkin aikaa asiaa mietittyäni on alkanut tehdä mieli pistää parit chilit kasvamaan kotonakin.

Täläl hetkellä tuolla on jääkaapissa odottelemassa valikoima kaupasta haettuja eri chilejä, tässä listaa nimistä joita paketeissa lukee: Nimi (vahvuus 1-10)
- Super Chile (5) Pieniä punaisia
- Jalapeno (4) Iso punainen ja vaalean vihreä
- Orthega (2) Pitkiä punaisia
- Jalapeno Mild (2) Paksuja vihreitä
- Cayanne Golden (5) Pitkiä keltaisia
- Serrano (5) Punaisia
- Super Red (3) Pitkiä punaisia

Nimet ovat mitä pakkauksissa lukee. Suomalaisia chilejä, tuottajana Oy Fingro Ab, 21270 Nousiainen.

Näistä ajattelin syömiseltä säästää muutaman siemenen kasvatusta varten mutta asiaa juurikaan harrastamatta nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen.

Ensinnäkin mitäköhän näistä kannattaisi pistää kasvamaan, lähinnä helppouden, koon, maun ja sadon suhteen. Tilaa kerrostalokaksiossa on rajoitetusti joten montaa ei tuosta pysty laittamaan. Valoiksi ajattelin pistää energiansäästölamppuja ja kasvattaa niitä keittiön pöydällä, ikkuna länteen.

Kannattaako näin talvella yrittää edes kasvattaa, vai pitäisikö odotella kevääseen? Toisaalta ei täällä ole mitään mahdollisuuksia viedä niitä esim. ulos muutenkaan, aurinkoa vain voisi tulla vähän enemmän eikä ikkuna hohkaisi kylmää. Itse ajattelin tuota jalapenoa pistää, mutta jos on parempia ehdotuksia niin nyt olen kuulolla  :)