tammikuu 09, 2025, 12:16:30 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chingona

1
Ravintolat ja ruokapaikat / Tampereen raflat
syyskuu 10, 2007, 12:10:52 ip
Näköjään Locosin listalla on tuota mole-kastiketta. Täytyykin lähiaikoina käydä porukalla testaamassa, niin voin laittaa kommenttia muistuttaako niitä moleja, mitä itse tai muu porukasta on testannut. Hieman varauksella suhtauduin näihin ravintoloihin, jotka itseensä liittävät jonkinlaisen meksikolaisen sanan...

Yleensäkin voin sanoa, että vaikka meksikolainen ruoka on kuuluisaksi tullut juuri chiliensä käytöstä, niin se oikea meksikolainen ruoka on niin paljon muutakin. Pääasia ei ole siinä, että syödessä polttaa ihan julmetusti vaan että on valittu oikean tyyppinen chili juuri tiettyyn ruokaan ja makuja yhdistelemällä saadaan ruoasta juuri sellaista, mitä sen pitää ollakin. Ja tähän voin lisätä, että ainakaan ne molet mitä itse olen syönyt, eivät ole tulisia, vaan chilin maun (siis monien chilien maun) aistii ikään kuin ryhtiä antamassa muulle kokonaisuudelle.
2
Voi kiitos teille taas näin nopeista vastauksista!!! Apua saa aina, kun vaan kysyy :) Siemenet olivat mustia, joten varmasti siis on sama laji kyseessä. Olen vaan huomannut tässä parin vuoden aikana, että meksikolaiset voivat käyttää joskus eri nimiä, mitä täällä käytetään. Väittipä eräs heistä minulle kiven kovaan joskus, että chipotle on aivan oma chililajikkeensa...
3
Pitkästä aikaa taas tällä palstalla. Yritin tuolta haun kautta etsiä tietoa chilistä, jota ainakin meksikolainen mama kutsuu manzanoksi. Jossain olikin nimi Rocoto manzano (jos muistin nimen oikein). Meille tuotiin keltaisia ja vihreitä manzanoita Meksikosta, joista ainakin keltaisten chilien siemenet lähtivät todella hyvin itään. Nämä chilit on aika isoja, pyöreähköjä, maku on suht tulinen ja hedelmäliha tms. on todella mehukas (pilkottaessa saa varoa roiskeiden joutumista silmiin ...)Lähinnä kysymys nyt kuuluu, että kuulostaako kyseinen chili samalta ja onko kellään kokemuksia löytyykö jotain erityispiirteitä kasvatukseen liittyen?

Mielenkiintoisena pointtina voin kertoa, että katsellessani meksikolaisen maman kylvöpuuhia, oli liiallinen hienostelu touhusta kaukana ;) Sinne vaan siemenet multaan (kysyessäni mullan laadusta, sain oudon silmäyksen osakseni ja todettiin että hyväähän tuo näyttää olevan), kastelua hieman ja noin kahden kolmen viikon jälkeen rupesikin sirkkalehteä pukkaamaan ihan urakalla. Yritin kysyä tarkkoja ohjeita, mutta kuulema sopivasti vettä niin hyvin menee. Tähän kohtaan voin mainita, että mamalla ei todellakaan ole kokemusta suomalaisesta talvesta... Jos ketään kiinnostaa, niin kuulema kyseinen chili voi pudottaa lehtensä ja näyttää käytännössä kuolleelta, mutta kun vain jaksaa pitää huolta, niin ne kasvavat takaisin. Ja väittipä mama kiven kovaan, että yhtä lailla vihreiden chilien siemenet saa itämään. Hän on kuulema monet puskat kasvattanut näin...
4
Ravintolat ja ruokapaikat / Tampereen raflat
helmikuu 09, 2007, 15:15:27 ip
Tampereen rafloista sen verran, että kyllä niistä ihan hyvää ruokaa saa, mutta mun mielestä sitä meksikolainen-ilmaisua käytetään kyllä vähän väärin. Ok, eihän mikään esim. kiinalainen ruoka ole sitä mitä siellä Kiinassa syodään, mutta jotenkin vaan kypsyttää, kun se mitä täällä tarjoillaan meksikolaisena sapuskana, niin on aina (tähän astisten kokemusteni perusteella) texmex-ruokaa. Missä on esim. frijoles refritos, carnitas ym. todelliset herkut... Eikä toi jalapeño-siivujen viljely joka paikkaan todellakaan tee ruuasta meksikolaista (tai edes sopivan tulisen mausteista).

Tempo Terracessa kävin kerran syömässä ja ainakin ruokalista näytti mielenkiintoiselta. Itse en ole päässyt Karibialle asti matkaileen, joten en tiedä kuinka autenttista ruoka mahdollisesti siihen verrattuna on, mutta ainakin listassa oli vaihtelua perus hampurilais-burritos systeemeille. Tulista ei tosin mun ruoka ollut, joten en tiedä mitä ne muut sapuskat siellä ovat...
5
Muut harrastukset ja elämä / Toivo elää...
helmikuu 09, 2007, 15:07:42 ip
no hyvä, että muitakin löytyy jotka kaipaavat niin kovasti noita, no käytetään tuota tylsää sanaa, eksoottisempia makuja Suomen maan kamaralle!! niin ja toisinaan toivo elää, joskus taas tuntuu että... no joo ei jatketa enempää :wink:

Noista kastikkeista aasin silta pitkin... Jos täällä kukaan on menossa Meksikossa käymään tai muuten saa tilaisuuden maistaa kastiketta nimeltään Valentina, niin maistakaa ja nauttikaa. Niin hyvää en ole ikinä ennen maistanut!!! Tulisuusvaihtoehtoja on tietääkseni ainakin kaksi, tyyliin medium ja hot. Popcornien päällä limemehun kanssa aivan käsittämättömän taivaallista, mmm.... Ok, menee ehkä vähän överiks, mutta tosi hyvää on.

Itse en yleensäkään arvostele näitä chilimausteita, -kastikkeita ja -ruokia niinkään sillä perusteella, että virtaako hiki niitä syödessä kuinka paljon tai mikä aika kuluu makuaistin palautumiseen, vaan lähinnä se kiehtoo, millainen on ruuan tai yksittäisen tuotteen kokonaisuus. Mutta makuasioista en ala kiisteleen ja ymmärrän toki, että se tulisuus aste on suurimmalle osalle "se juttu".
6
Kodin mausteinen kokkaus / Pirkka chipotle yllätti
helmikuu 07, 2007, 13:37:50 ip
Tampereelta en ole löytänyt chipotle-säilykkeitä, vaikka jostain täältä forumilta löysinkin vinkkejä. Tuo Pirkan chipotle-soosi on kuitenkin paremman puutteessa tosi käypää tavaraa, jos haluaa tehdä vaikka tingaa, niin antaa kaivattua savun makua edes vähäsen. Tietysti eron huomaa sitten taas, kun saa ihan aitoja chipotleja adobo-kastikkeessa, mmm.... Muuten pidän tuota kastiketta joka tapauksessa parempana kuin muita "salsoja" Santa Marialta jne. Kehitystä ja edistystä siis tapahtuu... :)
7
Muut harrastukset ja elämä / Toivo elää...
helmikuu 07, 2007, 12:51:05 ip
Aattelin tässä, kun meitä chileihin hurahtaneita näyttää olevan valtava määrä, niin eikö tuolla chiliyhdistyksellä tms. voisi olla jotain valtaa vaikuttaa isoimpien kauppojen chilivalikoimiin?!?!

Pari kertaa viime kesänä löysin Prisman hyllyiltä ihka oikeita serrano-chilejä, joita oli jossain päin Suomea kasvatettu, joten siitä paikasta riemastuin ja pistin positiivista palautetta kaupalle. Samoin ehdottelin, että ottaisivat myyntiin esim. La Costeñan chipotle-säilykkeitä, kun niitä kerta maahan tuodaan. No, kaikki tietty arvaa, ettei niitä vielä ainakaan ole ilmestynyt... Itse olen hurahtanut niin tosissani meksikolaiseen (aitoon) ruokaan, että jos jonain päivänä näkisin Suomessakin hyllyillä kuivattuja anchoja, mulatoja, pasilloita, guajilloja tai edes niitä adobo-soosiin säilöttyjä chipotleja (puhumattakaan tomatilloista jne...), niin kaukokaipuu laantuisi edes vähäsen....

No, tämä oli tällainen epätoivoinen ajatus, jolle aattelin täältä ehkä löytyvän kannatusta. Täytyypä tässä vain itse yrittää saada aikaan jotain niistä siemenistä, mitä keräsin edellisistä ulkomaan tuliaisista, mutta pahoin pelkään ettei mua ole siunattu viherpeukaloilla... :?