toukokuu 22, 2025, 00:54:52 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chillyone

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Mykorritsa
helmikuu 05, 2012, 09:32:44 ap
Edellisvuonnahan foorumilla eräs ystävällinen henkilö pohti tätä samaa. Hän oli tilannut pienen erän mykoritsaa kokeiluun ja jakoi nopeimmille täällä pienet pussit. Tuote oli Symbiom:n Symbivit nimistä. Tarkkaa tietoa käytetyistä sienilajeista en löytänyt. Lopputulos oli kuitenkin melkoisen selvä. Itse tein kokeiluja niin saman genomin omaavilla pistokkailla, kuin siemenistä lähteneillä kasveilla. Juuri mitään eroa en huomannut kasvussa. Ainoa konkreettinen merkki oli se, kun kerran jäi kasteluväli vähän pitkäksi, niin myco-pistokas piti lehdet pystyssä, kun vieressä oleva sisar roikotti omiaan. Tämäkin varmaan johtui siitä, että tuossa Symbivit:ssä on mukana turpoavia kastelukiteitä, jotka pitivät vettä pidempään.

Mulla olis vielä tuota kotimaista mykoymppiäkin, mutta en ole jaksanut kokeilla. Mä luulen, että mullassa kasvatettuna sinne multaan muodostuu ihan itsestäänkin (lannoitteiden avittamana) pieni sieni-/bakteerikanta. IMHO, chileillä on varsinkin sisällä tai kasvihuoneessa kasvatettuna niin ihanteelliset olosuhteet, ettei niitä enää sienikantaa laajentamalla voi enempää parantaa. Veikkanpa myös, että mikäli sekoitetaan montaa sienilajia (mullan omat+kaupalliset), niin niidenkin välillä saattaa olla jotain lajien välistä kitkaa ja ts. vahvin voittaa oli se sitten hyödyllinen chilille tai ei.

Joillakin kasvimailla kasvatetuilla kasveilla mykoritsasta voisi olla enemmän hyötyä, koska maaperä on pellolla usein köyhempää, kuin puutarhan kesällä terästetty mustamulta tms. Mikään ihmelääke mykoritsa ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan.

edit. Aika monet spesiaalit lisälannoitteet sisältävät muuten jotain sienijuurilajeja. Niistäkään ei kovin tarkkoja mainintoja löydy.
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Varoittava esimerkki
joulukuu 29, 2011, 16:11:48 ip
Ei varmaan prosentuaalisesti kovin suuri todennäköisyys kyseiselle tapahtumalle, mutta sekin todennäköisyys vaan kasvaa sitä mukaa, kun lampulle tulee ikää. Tuosta kela+konkka+sytytin kombosta kela vaikuttaisi olevan se kestävin komposantti, mutta olen mä nähnyt palaneita kelojakin (ei natikoiden). Käämin oikosulusta nuo tosin on tainnut syttyä. Ei onnistu kovin helposti jos ei käämissä ole valmiiksi jotain mekaanista vikaa. Vanhaan viidakon sananlaskuun kannattaa luottaa: kaikki konkat kuivuvat joskus. Kuivuminen tarkoittaa sitä, että konkan sisältä alkaa tursuta inhaa möhnää. Voi olla tuota mustaa kuvassa. Tällöin konkan kapasitanssi on jo muuttunut paljonkin ja se voi aiheuttaa kaikenlaisia resonanssionglemia, jotka taas voivat vahingoittaa vielä tuota sytytintäkin. Vialliset komponentit ovat aina tulipaloriskejä, koska hyvin usein ne alkavat lämmetä yhä enemmän. Onneksi konkka ja sytytin ovat kuitenkin yhdistelmän halvimmat komponentit ja ne saa melko varmasti vaihdettua uusiin vastaaviin, kun marssii ne mukaan sähköliikkeeseen.

Jos on hommannut natikan käytettynä, eikä tiedä sen historiasta paljoakaan, niin kannattaa ostaa uudet sytkät ja konkat. Veikkaisin, että yhteishinta olis jossain 20-30e paikkeilla. Tai ainakin kannattaa kurkata, että miltä ne näyttää. Halkeamia tai pullistumia -> vaihtoon.

Tässäpä oma keksintö paloriskin pienentämiseen: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10356.0
3
Tee-se-itse / Vs: Harsosääsket kuriin
lokakuu 16, 2011, 17:46:36 ip
Lainaus käyttäjältä: exa - lokakuu 09, 2011, 18:37:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Chillyone - lokakuu 09, 2011, 17:58:26 ip
Mulla oli kesällä makkarin ikkunalaudalla tupakkaviljelmät. Rusticaa ja Virginiaa. Molempien lehdille ilmestyi päivittäin pieniä siivekkäitä insektejä. Tarkemmin sörkittynä lentopörriäiset olivat poikkeuksetta kuolleita lehtien päällä. Veikkaisin, että joku tuoksu tuossa Nicotianassa houkuttelee ötököitä ja nikotiini tappaa ne. Nicotianan lehtien pinnalla on sellasia pieniä, tahmeita karvoja, joissa on varmaan nikotiinia. Näistä kun pieni kärpäinen imaisee nestettä, niin tuhtiin tupakan yliannostukseen hän kuolee. Muualla kämpässä ei ötököitä lennellyt.


Varsin mielenkiintoista, siinäpä oiva ansa pikkuöttöpökäleille. Samoin kuin ns. hyviä hyönteisiä houkuttelevat kasvit, niitäkin pitäisi kasvattaa. Samaan aikaan käytössä kannattaa varmaan olla jompi kumpi, sillä epäilen vahvasti, että tuo nikotiini toimii seireenien laulun lailla tasapuolisesti sekä hyvis- että pahisörkkeihin.

Tupakassa olisi vaan se etu, että sais omat suitsukkeet käärittyä.


Tupakan lehtiä vedessä liottamalla saa myös jonkinlaista wanhan kansan ötökkämyrkkyä. Tätä pitäiskin kokeilla, kun täällä on pari ripsiäistä taas näkynyt. Mielummin tuota nikotiinilientä suihkuttelis, kun provadoa jos vaan tehoaa.

Suitsukehommista sen verran, että tuo lehtien fermentointi on aika haasteellista puuhaa. Tai en tiedä onko siihen olemassa joku helpompi keino. Itse fermentoin minigrip pusseissa ja kesällä aika moni satsi piti heittää homeen takia roskiin. Kyllä se siitä alkoi muutaman kokeilun jälkeen onnistua, mutta hiukan pitäis vielä kehitellä konsteja, kun noissa on vielä mieto ammoniakin maku. Eli fermentointia ei ole suoritettu täysin loppuun. Täytyy kyllä myöntää, että vaikka en enää polta, kuin satunnaisen sikarin silloin tällöin, niin kyllä itsekasvatetut ja fermentoidut lehdet aika maukkaalle maistuu! Suihkuttelin vähän rommivettä fermentointivaiheessa tuomaan makua. Parhaiten fermentoidut lehdet ovat ihan kunnon kuubalaisen värisiä ja tuoksu todella hienostuneen makea ja sikarimainen. Kannattaa kokeilla! Noi kasvaa vähintään yhtä helposti kuin chilit.
4
Kiinnitettäviä pintoja kannattaa pyyhkäistä muutaman kerran hiomapaperilla, niin tarttuu tahnat paremmin. Oliskohan muuten mitään kuumaliimaa, jota voisi käyttää tiivisteenä?
5
Tee-se-itse / Vs: Harsosääsket kuriin
lokakuu 09, 2011, 17:58:26 ip
Mulla oli kesällä makkarin ikkunalaudalla tupakkaviljelmät. Rusticaa ja Virginiaa. Molempien lehdille ilmestyi päivittäin pieniä siivekkäitä insektejä. Tarkemmin sörkittynä lentopörriäiset olivat poikkeuksetta kuolleita lehtien päällä. Veikkaisin, että joku tuoksu tuossa Nicotianassa houkuttelee ötököitä ja nikotiini tappaa ne. Nicotianan lehtien pinnalla on sellasia pieniä, tahmeita karvoja, joissa on varmaan nikotiinia. Näistä kun pieni kärpäinen imaisee nestettä, niin tuhtiin tupakan yliannostukseen hän kuolee. Muualla kämpässä ei ötököitä lennellyt. Nyt on taas tapettu manuaalisesti muutama banaanikärpänen, kun tupakoista on sato korjattu. Pitäis taas istuttaa, mutta noista tulee sisällä aika massiivisen kokosia. Suurimmat Virginiat olivat kesällä melkein 2m korkeita...

Eilen muuten bongasin ihan törkeän kokoisen kärpäsen pörräämästä ympäriinsä huoneiden välillä. Hain sähkölätkän viereen ja odottelin, että se paksukainen tulisi lähelle. Pirulainen osoittautuikin ketterämmäksi, mitä ulkonäkö antoi ymmärtää ja se väisti väijytykseni. Sain kuitenkin väsytettyä paskiaisen vessaan, jonka ovella täräytin sille pari kilovolttia persiiseen. Tuholainen tipahti kanveesiin ja itse palasin koneelle. Hetken päästä alko kuulua pörinää uudestaan ja ajattelin, että ei se sama kärpänen voi olla enää hengissä aikaisemman käsittelyn jäljiltä. Noh, olihan se. Ei vaan päässyt enää lentoon. Täräytin armosta uuden satsin sähköä, niin, että kipinät lenteli. Palasin taas koneelle. Hetken päästä kuuluu taas pörinää. Ei saatana enää! Siellä se vieläkin räpiköi eteisen lattialla, vaikka olin mielestäni jo viimeistellyt jahdin pariin otteeseen. Lopetin leikkimisen ja pamautin kengällä sitkeän sinnittelijän toiseen ulottuvuuteen. Eli ei tee sähkölätkätkään autuaaksi ötökkäjahdissa!
6
Tee-se-itse / Vs: Muuntajan uusi koti
syyskuu 26, 2011, 10:36:25 ap
Lainaus käyttäjältä: Wolfman - syyskuu 18, 2011, 10:25:03 ap
Monisäikeisen saa noihin liittimiin kun puristaa holkin siihen johdon päälle, olikohan "viralliselta" nimeltään pääteholkki. Sellainen muistikuva että nuo holkit olisivat pakollisia verkkosähkön kanssa monisäikeisillä johdoilla.


Ei tuota holkkien käyttöä ole sähköasennustandardeissa määrätty, mutta se on suositeltavaa. Eikä noihin liittimiin olis mennyt edes holkitetut johdot. On sen verran pienet reijät. Ihan ekassa kuvassahan näkyy, että holkkeja on kyllä käytetty lampulle menevien johtojen päissä.
7
Tee-se-itse / Muuntajan uusi koti
syyskuu 08, 2011, 21:17:53 ip
Huom. Älä kopioi tätä projektia, ellet ole sähköalan ammattilainen! En kanna mitään vastuuta jos joku saa kuolettavan sähkönpurkauksen moisen yrittämisestä! Sähkö on fataalia! Obs.

Talvikausi lähenee ja hydrosysteemitkin alkaa olla rakenneltuna. Otin viime talvena natikasta muunatajan irti, kun tuo valaisin tuntui sen verran painavalta ja aloin epäilemään sen kiinnitysten kestävyyttä. Ajattelin, että samalla sitten siirtyis lämpöäkin muualle. Noh, viime talven se muuntaja majaili sitten pienessä orthexin muovilaatikossa, kun en parempaa paikkaa jaksanut keksiä. Kun puhaltelin pölyjä natikan päältä, niin sain inspiraation tehdä muuntajalle vähän paloturvallisemman ja pysyvämmän ratkaisun. Tuo perkule kun lämpiää aika paljonkin. Tästä tietokonepöydän päältä löytyikin sopiva aihio. Olen oikeastaan vähän pettynyt itseeni, etten keksinyt tätä aikaisemmin... Harmi, ettei tullut otettua valmistusvaiheessa kuvia, mutta eiköhän tuollaisen osaa kukin mallista väsätä jos sellaiseen yhtäkkinen tarve tulee.



Elikäs käytettyä ammuslaatikkoa hypistelin aikani ja totesin, että sinnehän mahtuu muuntaja rojuineen enemmän, kuin hyvin. Kantokahva ja kaikki! Noita ammuslaatikoita taitaa saada ostettua Varustelekasta, itse sain hommattua ilman välikäsiä.. Laatikko, kun on kovin umpinainen, niin siihen piti rakentaa tuuletussysteemit. Eipä sekään suurta aivoriihiä tarvinnut, kun noita kompuutterin ropelleita pyörii nurkissa odottamassa sopivia projekteja. Sisään meno alas ja ropelli sinne puhaltamaan. Ulostulot kanteen ja niihin jotkut sormisuojat. Reikäpelti toimii erinomaisesti. Kaapeleiden läpiviennit tulee toki myös olla asian mukaiset. Pelkkä reikä pellissä kalvaisi kaapelista äkkiä karvat näkyville. Tylsältähän laatikko olisi sellaisenaan näyttänyt joten piti heittää pintaan vähän konevihreää kilikalipullosta. Hiukan raapaisin karhunkielellä pintaa, mutta en jaksanut hirveitä panostaa. Tummempaa vihreää pilkistää maalin alta jostain satunnaisista kohdista. Pelkkä vihreäkään ei ihan miellyttänyt silmää, joten jotain yksityiskohtaa piti keksiä. Printtasin Stencil-fontilla vähän tekstiä, josta tein sapluunan maalaukseen.



Sapluuna repesi, kun irroitin sitä teippauksista maalauksen jälkeen, joten toiselle kyljelle piti keksiä jotain muuta. Ajattelin tehdä varoitusmerkinnän, vaikka en tuota ole myymässä koskaan, eikä siihen kukaan muu käsineen tule kajoamaan. Eiköhän tämä varoituksesta kelpaa. Olis tuon voinut keskellekin maalata...



Tuossa vielä kuva sisustuksesta. Aika pirullista tuo yksimuotopiuha vetää tuolla ahtaassa kotelossa ja konkan, sekä sytyttimen liittimet ovat sellaiset, ettei niihin monisäikeistäkään oikein saa. Piti käyttää sitten alkuperäisiä johtoja, vaikka olisin ne muuten uusinut modifioinnin yhteydessä. Purin tavallisen 240/12V seinämuuntajan tuohon kuristimen eteen, josta lähtee sähköt tuulettimelle ja pakolliselle ledille. Ledin etuvastus piilottelee tuolla kutisukan alla. Muoviosat on kiinnitetty kaksipuoleisella teipillä ja vahvistettu "mustalla paskalla", että varmasti pysyy. Laitoin enemmän kuin reilusti, koska kauneus ei ollut kriteerinä. Kelan pulttasin suosiolla kiinni koteloon.



Kotelohan on myös maadoitettu, kuten tulee olemaan valaisimenkin koppa. Ensisavut on otettu ja hyvin pelaa. Hetken aikaa saavat pistokkaat kasvaa ESL:n alla ja räjäytän sitten natikan päälle. Katsotaan muistanko lisätä actionkuvia.
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: 2011 kasvattelua
maaliskuu 12, 2011, 13:15:03 ip
Ei millään meinaa uskoa, että kasvuvauhti on näin nopeaa, kun vertaa tuohon ekan postauksen kuvaan, josta on aikaa vain 5 viikkoa!
Pientä kuvapäivitystä:

Pimenta, Coronong, TSMB



Naga Morich, Random Rocoto



Tais olla Rocotolla Mg vajausta, koska magnesiumsulfaatin antamisen jälkeen keltaisten pilkkujen laajeneminen ja lisääntyminen on loppunut. Onneksi! Taitaa olla vähän herkkiksiä nuo Pubet... Muissakin näytti olevan pientä kellastumista lehtiruotien välissä, joten jaoin sitä magnesiumsulfaattia kaikille kasveille. Ilmeisesti BioGrow:ssa, sekä Biolanin merileväuutteessa ei ole tarpeeksi mg:a nopeesti kasvaville chileille. Vaihdoin Biolanin merileväuutteen Nekon vastaavaan ihan siitä syystä, että Nekosta löytyy ainesosat ja Biolanista ei mistään. Nekossa on varmuudella kaikkia hivenaineita. Lisäsin myös hiukan kalsiumkarbonaattia kasvualustojen pinnoille, koska ajattelin, että jos tuo turve on taas ollut happamampaa sorttia, niin sekin on ehkä voinut aiheuttaa magnesiumin imeytymisongelmia.

Postiin kolahti saapumisilmoitus, jostain kuukausia sitten tehdystä mykoymppi tilauksesta, jonka luulin jotenkin epäonnistuneen, koska en koskaan saanut mitään ilmoitusta tai tilausvahvistusta. Nyt mulla on sitten kahta mykoritsa tuotetta... Teinkin heti toisen testi asettelun samasta Rainbowsta otetuista pistoista. Symbiomin tuotetta meni myös parille Nicotianalle ruukun vaihdon yhteydessä. Ei ole kyllä mitään hajua pystyykö Nicotianat hyödyntämään tuota rihmastoa. Ehkä sekin selviää!



Nyt on sitten kahta erilaista rihmastoa pistokkailla. Nähtäväksi jää kummasta rainbow hyötyy enemmän. Vai hyötyykö kummastakaan.



Heh, laitoin sitten tuon ledinkin töhöttämään makkariin! Kaikki mahdolliset lamput käyttöön!
9
Tähän tarvitsis vähän jeesiä. Ensimmäinen kasvattamani Roco, jonka sain fataliin yllätyspussista. Eli tarkkaa lajiketta ei ole tiedossa. Toivottavasti ainakin podeista joskus tunnistaa. Alalehtiin ilmestyi ensin keltaisia täpliä, jotka pikkuhiljaa laajeni. Nyt alalehdet on melkein kokonaan keltaisia. Lannoitettu BioGrow:lla ja merileväuutteella. Merilevää aika laimeasti ja Grow:ta menee kohtuullisesti. Ei kuitenkaan mitään maksimeja. Kasvaa turve/multa sekoituksessa 250w natikan alla ja lämmöt on jotain 26-28 välillä. Alle 28 kumminkin. Taitaa olla Rocolle hiukan liian kuuma? Magnesiumin puutetta epäilisin itse ja kävinkin jo Mg-sulfaattia hakemassa. Suihkuttelin sitä lehdille 1/2 teelusikallista/litra annostuksella laitoin tujauksen myös edellisen kastelun yhteydessä. Ei tuo ainakaan vielä ole kovin vakavasti päässyt leviämään, mutta ylemmässä lehtiparissakin on pienenpieniä vaaleita täpliä, kun katsoo valoa vasten. Kasvu muuten on ihan hyvää ja nuppujakin on jo ilmestynyt, mutta pitäis tuo saada hoidettua kuntoon ennen kesää. Googlettamalla magnesium deficiency, tulee aikas saman näköistä jälkeä. Voisko joku kokeneempi vielä varmistaa?

10
Ainakin wikipedian mukaan nimenomaan kalsiumkarbonaattia käytetään kalkitukseen. Kalsiumsulfaatti artikkelissa ei puhuta mitään maataloudesta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalsiumkarbonaatti

"Maataloudessa kalsiumkarbonaattia käytetään paljon maaperän happamuuden säätelyyn kalkituksessa. Tarkkaan tietyille kasveille säädetty maan pH parantaa satoa siinä määrin, että kalsiumkarbonaatin käyttö on kannattavaa."

Eikös kalkilla nimenomaan vaan säädetä pH:ta eikä se toimi kasvin käyttämänä ravinteena? Mä kävin joskun apteekista hakemassa kalsiumkarbonaattia, kun en viitsinyt mitään isoa dolomiittikalkkisäkkiä ostaa. Annostus kun ei hirveän suuri ole. pH tais olla jotain 14, joten tuota ei paljoa tarvitse laittaa. Veteen ei juurikaan liukene, joten tuo mullan pinnalle ripottelu lienee paras vaihtoehto jos ei kalsiumia ole lisätty multien vaihdon yhteydessä.

Erityisesti turpeessa kasvatettaessa tulisi kalkkia lisätä jo heti ruukkuihin istutettaessa, koska turpeen pH voi olla jotain 5 luokkaa. Ja tuo kun ei välttämättä ole kovin tasalaatuista, niin joskus voi mennä jopa alle viiden. Täällä hämeessä on ainakin tosi paljon kalkkia vesijohtovedessä, jonka takia kalkkia ei ainakaan lisäillä tarvitse, kun sitä on kerran turpeeseen sekoittanut. Veden pH on jotain 8 luokkaa. Tämä myös aiheuttaa sen, että mun hydroilut on aina kaatunut pH:n säätöjen epäonnistumiseen. Ei tota millään tiputeta alas...

Ja ton lehtien kupruilun mäkin olen yhdistänyt happamaan maaperään. Juurikin turpeen kanssa tapahtuu välillä.
11
Tällaisen löysin anttilan poistomyynnistä. Noita on monenlaisilla kastelumäärillä. Ostin molemmat jäljellä olevat 300ml/vrk ja 70ml/vrk.

12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: 2011 kasvattelua
maaliskuu 06, 2011, 18:34:01 ip
Nonniin, nyt alkoi pistokkaisiin ilmestyä juuren alkuja, niin sain tuon mycoprojektin aluille. Muutenkin alkaa kasvit näyttää jo siltä, että niistä kehtaa kuviakin laittaa näytille.
Turkasen kauan kesti juurtuminen, mutta kyllä se luonto taas hommansa hoiti. Olisi varmaan juurtunut nopeemmin jos olis ottanut pistot tämän vuoden oksista. Valitsin suurin piirtein saman kokoiset ja näköiset yksilöt "marsuiksi" testeihini.



Sirottelin ruukkuun reilun parin sentin kerroksen tuota mykoritsa rihmastoa. Noin puolet siitä 150g pussista. Ajattelin jättää kerroksen tuohon ruukun puoleen väliin, niin pistokkaan juuret on heti siinä kosketuksissa, jolloin kasvussa voisi näkyä heti eroa. Jännästi rihmasto alkoi turpoamaan, kun suihkuttelin sumutinpullolla sitä hieman kosteaksi.



Ja tässä kököttävät vierekkäin "myco" ja "natu". Seuranta alkakoon. Olosuhteet ja lannoitteet luonnollisesti tulen pitämään molemmilla samoina. 7 Pod tuolla takana on meinannut kuivua pari kertaa ja siksi ei meinaa oikein kasvaa. Tänä vuonna käytän kivivillaa ensimmäistä kertaa ja se tuntuu kuivuvan tosi nopeasti jos sen jättää ruukkuun kovin pinnalle. Pitää muistaa kasvattaa kunnon varret ennen istuttamista.



Tässä vielä kuva emosta. Eli vasemman puoleisin. Parin vuoden ikään ehtinyt Bolivian Rainbow. Oli joskus 12 litran ämpärissäkin kasvamassa, mutta se alkoi olla aika villin kokoinen, niin päätin karsia sen tuohon pienempään ruukkuun. Taas kyllä näyttäis kaipaavan saksia... Ehkäpä teen siitä vielä bonchin. Kuvassa myös talven yli selvinneet Aji Cristal ja Lemon Drop. Molemmissa jo nuppuja!



Tässä kuvaa natikan alla olevista muista lajikkeista. Hyvin ovat kasvaneet viime kuvauksista. Ja tosiaan väsäilin nokkeluuksissani bilteman vaatesäilöstä tuollaisen kasvatusteltan, jonka vuorasin "lämpöpeitolla". Mitä lieneekään, mutta hyvin ainakin heijastaa. Natikan loimotus alkoi sen verran häiritsemään, että asialle piti jotain tehdä. Tuo on kyllä ajanut asiansa ihan hyvin. Otin vielä natikasta muuntajan erilleen, jotta lampun uskalsi laittaa roikkumaan tuohon putkirakennelmaan. Vanha pc:n poweri hyppylangalla kytkettynä pyörittää muutamaa tuuletinta, joilla lämmöt saa pidettyä hiukan alle 27C. Kohta tuo kyllä alkaa käydä ahtaaksi, mutta ikkunalaudoilla on tilaa! Yritän ainakin saada kaikki kasvit auringon valoon, jotta vois natikan sammuttaa kesäksi. Täytyy nyt vielä miettiä, koska teltassa olis tasaiset olosuhteet noita mycotestejä ajatellen.



Laitetaan vielä kuva tuolta makkarista, jossa on esl valoa 125w+30w. Joku pieni 15w ledipolttimokin tuli joskus hommattua, mutta siitä tulee niin rumaa valoa, etten pidä sitä päällä. Tuossa oikeella on vielä 4 pistokasta, jotka valjastan myös mycotesteihin. Olin tuohon ruukkuun aikaisemmin kylvänyt nicotiana rusticaa, jotka ei mielestäni itäneet, mutta kun tökin sinne pistokkaat, niin sieltähän alkoi pilkistellä nicotianan ituja =) Kuvassa myös paria muuta nicotianaa: Goose Creek Red sekä Cuban Havana. Itsehän en polta paitsi joskus hyvin harvoin kuubalaisia. Ehkä noista oman maan tupakeista täytyy pölli kääräistä... Oreganokin siellä näkyy kurkottelevan valoa kohti. Chililajeja siellä on trifoliaatti Haba, joka ekassakin postauksessa näkyy. Se on oikeastaan vasta viime päivinä alkanut kasvaa kunnolla. Jamaican Bell, joka viime vuonna kasvoi melkein yhtä korkeaksi, kuin StarFish. Ei vaan ehtinyt tehdä hedelmää, kun istutin sen vähän turhan myöhään. Takana Short Yellow Tabasco, jonka siirsin pois mycotestien alta. Etualalla 7pod ja CGN 22871. Se puolivilli ei koskaan saanut siementä irti päästään ja kuolla kupsahti... Samoin 2 Brown Rocotoa onnistuin kuivattamaan ituvaiheessa. (Joka muuten harmittaa sen verran, että käyn puutarhamessuilta hakemassa itselleni 2 tainta!)

13
Mistähän nuo sun tuulettimet on hommattu? Eli nuo, joissa näkyy tuollaiset puristimet. Tarttisin just tuollasia virityksiini!
14
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 05, 2011, 19:34:28 ipJoten kun tämmöinen...tuollainen...väittää, että multa on 10 kertaa huonompaa kuin turve niin minun kirjoissani se menee alakategorina "PASKAPUHEITA" alle. Ymmärrätkö?


Antaisit vaan kaikkien kukkien kukkia... Vaikka toi sun internetalterego onkin kovin kiukkuinen jatkuvasti, niin ei toi sammaleen dissaaminen jaksa enää naurattaa. Mistä tuo ylemmyyden tunne oikein kumpuaa?
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / 2011 kasvattelua
helmikuu 06, 2011, 18:50:52 ip
Tarkoitus olisi omaksi iloksi uppailla kuvia silloin tällöin noista kasveista, niin huomaa miten ne kasvaa. Toki kommentoida ja kritisoida saa kukin haluamallaan tavalla. Osallistun myös tuollaisen erään mykoritsa rihmaston kokeiluihin, joten siitä tulee myös raportoitua. Katsotaan mitä keksin väsäillä testiasetteluiksi. Ehdotuksia saa heitellä! Talven yli selvinneestä Lemon dropista ajattelin ottaa pistokkaat joista toista kasvatan rihmaston avulla ja toista ilman.

Olisi ensimmäistä kertaa natikka tuossa chilien päällä ja siitäkin syystä haluan tehdä vähän vertailua kasvunopeudessa verrattuna tuohon aikaisemmin käytössä olleeseen 125W esl-lamppuun. Voin nyt jo muutaman päivän käytön jälkeen todeta, että 250W spna on helv... todella paljon parempin, kuin tuo esl.

Tässä nyt pari kuvaa noista rääpäleistä. Isommat on jokusen viikon vanhoja ja pienemmät ehkä reilu viikko sitten päätään nostaneita. Eilen vaihdoin kaikki uusiin astioihin. Kokeilumielessä tein spesiaalit kasvualustatkin noille ja mustissa purkeissa on turpeen, kookoskuidun ja perliitin sekoitus. Noissa pienemmissa on turvetta ja perus kukkamultaa n.50/50 suhteessa. Ja tulee muuten kuohkeeta, kun sekottaa tuota turvetta joukkoon! Lannoitetta olen vasta alkanut lisäillä. Bio Grow:ta ja merileväuutetta aika laimeana liuoksena.

 

 

Sain yhden tuollaisen "puolivillin" itämään ja sen haluaisin ehdottomasti saada kasvamaan. Ei varmaan näy kuvasta kunnolla, mutta laji on 19198 #2. Tuo kolmelehtinen Habanero hidastelee jostain syystä... Mahtaako tuosta tulla edes mitään? Noh, olkoot siellä lampun alla vaan, niin ehkä se siitä vielä innostuu! (Pimentassa kirjoitushärö, ennen kuin joku ehtii huomauttaa) Short yellow tabascon ajattelin uhrata hydrokokeiluihin. Mulla ei noista hommista ole kovinkaan positiivisia kokemuksia, mutta pitää vaan jaksaa yrittää, niin ehkä se joskus onnistuu. Tuo Rocoto on fataliin yllätyspussista, joten tarkka laji ehkä selviää tässä joskus...tai sitten ei.

Täytyy jossain vaiheessa laittaa noista talven yli selvinneistäkin kuvia. Nyt ne ei ole vielä ihan edustuskunnossa... Odotellaan, että saavat muutaman lehden rankoihinsa ensin.
16
Ratkaisin lamppuongelman sillä, että annan natikan olla omassa kotelossaan ja viritin vielä tuon esl-lampun toiseen huoneeseen heijastimen kanssa...=) Nyt on kahdessa huoneessa lamput paahtamassa chilin alkuja. Double the fun!

Olis vielä toinen pikainen kyssäri. Ajattelin tuota bubbleria taas herätellä tulille ja Short yellow tabasco alkaisi olla siirtokunnossa. Tuleeko ongelmia kun laitan tuon bubbleriin, jossa ph on paljon matalampi (~6), kuin nykyisen suoraan hanasta otetun kasteluveden ph (~8)? Onko tuo ph:n pudotus liikaa pienelle taimelle? Pitäisikö pitää bubblerissa hetken aikaa ihan hanavettä ja pikkuhiljaa tiputella sen ph tuonne 6:n paikkeille, esim viikon kuluessa?
17
Kävi niin, että sain talouteen uuden lampun. Myyntipalstalta löytyi edullinen 250w spna (kiitokset myyjälle, hyvin pelaa!), jossa tuo muuntaja on samassa paketissa polttimon ja heijastimen kanssa. Tuo vaan on vähän suuri yhdistelmä tänne kompaktiin kerrostaloasuntoon. Kysynkin, että onko mahdollista purkaa tuo yhdistelmä ja sijoittaa muuntaja erilleen polttimosta?

Mulla on ylimääräisenä tuollainen heijastinlevy, jossa on E40 kanta. Olen siinä käyttänyt isoa esliä aikaisemmin. Ideana olisi nyt kiinnittää spna polttimo tuon esl:n tilalle ja laittaa muuntaja johonkin sille sopivaan paikkaan. Pystyisin näin säätelemään lampun korkeutta paljon paremmin ja heijastin/polttimo yhdistelmä olisi paremman kokoinen tämän hetkiseen viritelmään kiinnitykset ja kannatukset huomioiden.

Sähköalan koulutus ja tiedot, sekä taidot tähän toimenpiteeseen kyllä löytyy. Puntaroin tässä vaan, että onko tuosta polttimolle menevien johtojen pidentämisestä mitään haittaa itse lampun toiminnalle? Jos ei, niin paljonko niitä uskaltaa pidentää? Joku metri/pari antaisi jo ihan hyvin liikkumavaraa. Olisi tuossa 2.5mm2 johtoakin valmiina. Muistaakseni olen jossain täällä nähnytkin sellaisia virityksiä, joissa muuntaja ja polttimo ovat erillään, joten olettaisin tämän olevan ihan mahdollista. Ajattelin vaan varmistaa vielä jos vaikka täällä olisi jollain enemmän kokemusta lamppujen virittelyistä.
18
Voisin ilmoittautua vapaaehtoiseksi kokeilemaan tuota. Olen useampaan otteeseen jo harkinnut kokeilevani mykoritsaa chileille, mutta en ole saanut aikaiseksi tilata. Omaan sen verran "mad scientist" henkeä, että vedän kyllä todelliset testisetupit jos sulla on tuota rihmastoa lähettää! Mulla olisi yksi otollinen Lemon drop josta voisi ottaa pistokkaat samoin tein. Toista kasvattaisi rihmaston avulla ja toista ilman. Heitä YV:tä jos vielä voi osallistua mukaan, niin laitan paluuviestissä yhteystietoja!
19
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Chilien valaisu
tammikuu 31, 2011, 23:15:18 ip
Nopea kyssäri tekniikasta. Jos hommaa tuollaisen digitaalisen virtalähteen, niin voiko sen kytkeä suoraan kiinni spna lamppuun? Tarkoitan tietenkin lampun kantaan, mutta tuleeko väliin vielä jotain komponentteja?
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Vesiviljely
tammikuu 11, 2011, 11:56:16 ap
Ajattelin taas pitkästä aikaa koittaa hydroilua. Menestys ei ole aikaisemmin ollut kovinkaan hyvä, koska meillä päin on vedessä ihan hirveesti kalkkia tms ja pH jotain 8 luokkaa. Tippatesterillä väri muuttuu ihan siniseksi. Nyt kuitenkin innostuin taas laittamaan bubblerin pörisemään. Saas nähdä miten käy... On mulla onneksi mullassakin muutama itu jos tämä kokeilu jää taas tyngäksi.

Meneeköhän nuo lannoitteet jotenkin huonoksi ajan mittaan? Mulla on jotain todella vanhoja GHE liemiä. Grow ja bloom näyttävät ainakin ihan kirkkailta, mutta tuolla microssa taitaa kasvaa jotain muutakin...

Kysyisin vielä tuosta vesien vaihdosta, kun tuo hanasta tuleva on mitä on. Kuinkahan usein olisi järkevää vaihtaa? Jotkut ilmeisesti vain lisäävät tarpeen mukaan? Ajattelin vaan sitä, että jos niitä kovin usein vaihtelee ja tuota pH:ta pitää säätää aika rajusti, niin joskus saattaa mennä vähän turhan hapokkaat liemet ämpäriin. Ja sellaista vielä mietin, että olisiko mitään järkeä ostaa kaupasta 10 litran tonkkaa "lähdevettä"? Siinä ei kait olisi mitään pH-puskuriaineita seassa. Tai mistä sitä tietää.