tammikuu 08, 2025, 21:47:25 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tellus

1
Chilit eilen kasvariin. Sinne vaan suoraan kasvatusastioihin eli en totuta niitä hiljaksiin enkä kuskaile purkkeja eestaas tänäkään vuonna. Rakensin triplaharsoista ja tukikepeistä tunnelin. Ei pala lehdet valossa eikä myöskään palele. Puhkutin saa olla päällä näin alkuun yöllä. Terhakkana olivat aamulla harson alla. Eilen päivällä kennohuoneessa nousi lämpötila 25 asteeseen.
2
Äänestykset / Vs: Sukupuolijakauma
maaliskuu 24, 2010, 14:57:46 ip
19
3
Äänestykset / Vs: mikä chili näistä ?
maaliskuu 24, 2010, 12:00:47 ip
Infernon palopuheen innostamana villit ja meksikolaiset alkoivat kiinnostaa kovasti, joten siemeniä saisi mielellään kaupata, jos joltakulta löytyisi?
(Mulla on Bolivian Small Pl 439361 ja C. lanceolatum.)  yv

4
Kehitys on tosiaan katkennut. Tämä on kolmas viljelyvuosi ja ensimmäinen pienessä kasvihuoneessa. Chilit ovat turpeessa ja ämpäreissä. Kaikki kukkivat rysäyksellä, tekivät satoa ja nyt on homma seis.  Se ei ollut tavoite. Tavoite oli aiemmista kesistä tuttu kaiken aikaa kukkia, raakileita ja kypsää tuottava kasvatustapa.  Tietty toivoin lisäksi, että kasvihuoneoloissa kasvu olisi vielä komeampaa. Aluksi olikin.

Ymmärtäähän se, että Grow-Bloom -tuska on Chilivaarille vierasta! Chilit kasvavat siellä kuin jaakon pavunvarsi. Ei voi kuin ihailla kasvuvoimaa, vihreyttä ja kasvattajan tietomäärää+taitoa!

Itsellä kiinnostuksen uhraaminen erilaisiin BioBizz-vaiheisiin, ajoituksiin ja kikkailuun on nyt nolla. Setti ei sovi omaan maantasaiseen viljelyfilosofiaan, joka puutarha- ja huonekasviasioissa luottaa kananpeehen ja hevonvastaavaan. Hyvin on toiminut.

Puutarhan Kesä kuulostaa sopivan suoraviivaiselta ja talonpoikaisjärkiseltä ratkaisulta. Siirryn siihen. Ja ensi kesänä chilit kasvaa kasvihuoneessa turvepenkissä, ei ämpäreissä. Ehkä saan olot paremmin vakioitua. Opetellaan...opetellaan...

5
Nyt meni taas sormi suuhun. Mitenkäs tämä sato-lepo?-uusi sato -vaiheen lannoitus tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Chilit kasvaa turpeessa:

Aji Cristalit roikuttaa painavaa satoa oksillaan, hirmuisia pötiköitä. Vaihe vihreästä keltaiseksi on kestänyt vaikka miten kauan, muutama vähän kellertää. Kasvit ei jaksa kukkia (muutama kukka latvassa) eikä kasvaa. Sama satotilanne Turbo Pubessa, Microcarpumissa ja Jalapeno Herculesissa. Biobizz-setin Growta olen antanut parin viikon välein. Teinkö väärin?

Miten ja millä nyt kantsii lannoittaa, kun odottelen vielä tänä kesänä toista isoa kukintapyräystä ja satoa. Voiko heti laittaa uutta pökköä pesään eli voiko/saako ne pakottaa toiseen tuotantokauteen heti ekan päätyttyä? Kasvarissa kausi kestää noin lokakuulle. Pitääkö ootella noiden podien keruuta ja sitten vasta lannoittaa? Heti Bloomia vai pitääkö kasveja vahvistaa ensin merilevällä ja Growlla? Ovat hiukan kalvakoita ja varistavat alalehtiä ankaran podin tuuppauksen takia.

Inca red dropit lopetti kokonaan huiman satoilun ja ovat nyt tyhjiä. Heti Bloomia vai lepoa sadon tuotannosta ja Growta?

Myös kanankakkaa on pakki talossa (muita kasveja varten), jos se olisi hyvä vaihtoehto tässä vaiheessa?
6
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilien savustaminen
heinäkuu 03, 2009, 12:12:09 ip
Saa kuulemma kysellä lisää, joten missä arska06 savustat ja missä säilytät sitä kaappia? Vetäiset siis piuhat pois savustuksen välillä, kaunko annat viiletä ennen savustussessiota? Ei taida tää kaappivaihtoehto meillä toimia, kun on vaan rivaripiha eikä lämmintä varastoa, eikä sen puoleen kylmääkään. Sähkölaite pihassa kesät talvet, piuha seinään ja ikuinen permanentti...
7
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilien savustaminen
heinäkuu 02, 2009, 13:00:47 ip
Savusampo tulossa ja tarpeeksi iso pönttö puuttuu. Mistä olette hommanneet käytöstä poistettuja jääkaappeja kylmäsavutuskäyttöön? Myykö joku kierrätystori niitä? Mietiskeltiin vaihtoehdoksi metallitynnyriä, mutta tähän asti eteen osuneissa oli kuskattu mm. jäteöljyä. Turhan jämerät mausteet.
8
Katselin pullon kyljestä, että tämä Turbo Pubelle suihkauttamani tökötti on nimeltään Spruzit ja valmistaja Neudorff (googlaamalla löytyy tuoteseloste), Backaksen hyllyltä löysin. Bio-alkuinen tavara vaikutti vähemmän myrkyltä myrkyltä kuin moni muu. Varoaika maustekasveilla 7 vrk ja muilla 1 vrk.

Nyt on torjuntaeliöt vakavasti harkinnassa. Olisi hyvä hetki ennen kuin tulee isompaa ötökkäongelmaa. Torjujien menestyminen viiden neliön kasvarissa on vähän kyseenalaista, koska ne vaatii tosi vakaat lämpö- ja kosteusolot.
9
Valovauriosta: Siinä purkissa sanottiin, että pitää suihkuttaa illalla, koska lehdet voi vaurioitua suihkutuksen jälkeen auringosta. Turbolla näkyykin lehdissä palamisvikaa suihkutuksen jälkeen. Vaikka peitin sen heti harsolla.

Pirun öttiäiset. Olen ootellut Turbo Puben kukintaa ja nyt kun se alkaa kukkia, uhkaa kirva ja kirvahäätö kasvin kuntoa.

10
 
Onko Turbo Pube erityisen herkkä kirvoille?

Kasvarissa missään muussa ei ole kuin siinä. Viikko sitten biotorjunsuihkutettu (mikä lie biospruzz tms.) ja harsotettu ja tänään toka kierros. Turbo Pube aloittelee kukintaa, joten harmittaa. Huoneessa on mm. Aji Cristaleita,  Inca Red Droppeja, Jalapeno Herculesia,  Microcarpumia jne. Kaikki kukkii ja tekee satoa. En millään viitsisi suihkuttaa kaikkia, kun sitten tulee valovaurioita.

Ainakaan vielä kirvalle ei kelpaa muut kuin tuo Turbo. Onko odotettavissa, että kirvapopulaatio leviää myös muihin? Miten alttiita ovat?

Joo ja pirun muurahaiset majailee häädöstä huolimatta kasvarissa ja tietty paimentaa niitä kirvoja.
11
Mulla on tullut samaa nypelöä Aji Cristaleihin nuoriin latvuslehtiin. Ensin isohkossa taimivaiheessa, kun lannoitin eka kertaa growlla. Ohjeen mukaan laitoin, mutta ilmeisesti ei olisi kannattanut lannoittaa lainkaan, maitopurkkien turpeessa riitti varmaan omasta takaa vielä ytyä.

Toisen kerran nypelö ilmaantuin siinä vaiheessa, kun siirsin purkeista ämpäreihin ja kennohuoneeseen (aluksi kolminkertainen harso päällä) + kastelu muuttui Blumat-porkkanoihin. Nyt tilanne on tasaantunut. Ei nypelöi enää. Enkä lannoita yhtään millään tässä vaiheessa. Kun turpeesta lähtee puhti, aloitan lannoituksen.

Epäilen, että nyppylehtinen kasvi kuittailee olosuhdemuutosta (lannoitus, muuttuva kastelu, valo) Sen aineenvaihdunta kompensoi muuttuvaa tilannetta. Ajit eivät kuolleet eikä paria nypelölehteä lukuunottamatta kärsineet muutenkaan. Kukkivat hyvin ja tuottavat hedelmää.

Olen tällä hataralla mutu-havainnoinnilla tullut siihen lopputulokseen, että onpa hieno sisäinen säätelysysteemi. Kasvi yksinkertaisesti poistaa turhat systeemistä muutaman lehden kautta ja jatkaa kasvua. Muutos ei pääse vaikuttamaan koko kasvin hyvinvointiin.
12
Aloittelija pohtii taas kasvimaailman mysteerejä... Vaikuttaako tomaattien ilmaan erittämä etyleeni chileihin, siis hedelmään?

Viiden neliön kasvihuoneessa eli pienessä tilassa on yhtä paljon chilejä ja tomaatteja. Kukkaa ja raakiletta tulee kumpiinkin tasatahtiin. Paljon satoa tulossa. Kypsyykö chilien sato esimerkiksi turbovauhdilla tai näivettyykö se jotenkin tomaattien vaikutuksesta?

Mielessä on kuuman aurinkoinen päivä, jolloin kasvit haihduttavat kovasti. Automaattiavaaja tosin hoitelee luukkua ja kuumalla pidetään myös ovea auki, jos kotona ollaan.
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Telluksen tarha
toukokuu 05, 2009, 10:22:10 ap
Kohti kattoa ollaan menossa. Nämä on kylvetty jouluaaton aattona 2008. Viisi neliötä kasvaritilaa hupenee vauhdilla... Oikealla kumatoja ja muita tomaatteja.



Aji Cristalit puskevat satoa.

14
Meillä pyrkii mustat pienet murkut eli mauriaiset sinnikkäästi kasvarin chiliämpäreihin. Ja muurahaisten mukana tulee ennemmin tai myöhemmin satavarmasti kirvat. Pihalla on joka kesä pikkumurkkuja ja kirvoja. Niistä ei pääse mihinkään.

Onko toi baygon täysin vaaratonta ihmiselle ja joka puolella nuuskuttavalle koiralle eli voiko sitä sekoittaa mullan pintaan? Siis käytännössä voiko koira syödä baygonia sairastumatta? Chilit kukkii ja tuuppaa jo hedelmää, joten ei jää mitään varoaikoja.

Kuuma vesi olisi hyvä häätökeino noin muuten, mutta ei sitä voi chilin kintuille kaataa.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Telluksen tarha
huhtikuu 13, 2009, 20:57:13 ip
No heti alkaa sormet töpeksiä, kun pääsee päiväkirjan makuun. Boliwian mieluummin yksöisveellä.  :) Tarkka pitää olla nimissä.
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Telluksen tarha
huhtikuu 13, 2009, 19:26:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Tellus - huhtikuu 08, 2009, 11:45:46 ap
Lähtölaskenta alkaa...

Tilanne: Kasvari on muumioitu kuplamuovilla ja 1-kerros harsolla. H-Moilanen (sen näköinen) eli kasvariin tarkoitettu lämpöpuhistin on säädössä, jossa mini-max -mittari näytti viime yöltä 14 astetta. Tämä tuhannella watilla. Varaa on vielä toiset tuhat, jos tarvitaan.

Nyt on 20 astetta, aurinko paistaa. Päivisin on noussut ilman lämppäriä 32 asteeseen.

Chilit on vielä sisällä, jossa on tavallinen huonelämpö eli jotain 23-25 astetta.

Ajattelin paiskata ne tässä pässiäisenä totuttamatta kasvariin niin, että harsotan ne vielä tupla/triplaharsolla ettei lehdet pala valossa. Sisällä alkaa olla tukalan ahtaat olot. 'Taimet' on jo ämpäreissä, nuppuilee, on tosi isoja ja reheviä. Yhteensä parikymmentä pyttyä, lajikkeita vähemmän.

Mitä sanotte? Onko hullunrohkea veto? Saako ne slaakin?

Miten ison lämpötilaeron ne sietää vielä hyvin? Eli mihin yölämpöön lämpöpuhistin pitää säätää. Riittääkö tuo mainittu?


Siellä ovat. Koko sakki ihmettelee kasvarissa harsojen alla. Paria Boliwian Rainbowta, paria lanceolatumia ja yhtä veteraani-Aji Cristalia (3-v.) lukuun ottamatta. Saa nähdä tuleeko takkiin, loppuuko nuppuilu vai pärjääkö ne loistavasti.

Kasvarissa on varmaan sata isoa ja vieläkin isompaa huonehämähäkin näköistä veijaria. Tykkäävät nähtävästi, että on lokoisat lämmöt eikä sada niskaan. Aikamoista indianajonesia tutkailla harsojen alle...Pitää muistaa varoitella hämähäkkikammoisia tuttuja, voi seurata iso hepuli muuten.  Mahtaako hämiksille muuten maistua kirva? Jos niitä ilmaantuu. Tai ripsiäiset ja sitäkin laihemmmat tihulaiset?
17
Lähtölaskenta alkaa...

Tilanne: Kasvari on muumioitu kuplamuovilla ja 1-kerros harsolla. H-Moilanen (sen näköinen) eli kasvariin tarkoitettu lämpöpuhistin on säädössä, jossa mini-max -mittari näytti viime yöltä 14 astetta. Tämä tuhannella watilla. Varaa on vielä toiset tuhat, jos tarvitaan.

Nyt on 20 astetta, aurinko paistaa. Päivisin on noussut ilman lämppäriä 32 asteeseen.

Chilit on vielä sisällä, jossa on tavallinen huonelämpö eli jotain 23-25 astetta.

Ajattelin paiskata ne tässä pässiäisenä totuttamatta kasvariin niin, että harsotan ne vielä tupla/triplaharsolla ettei lehdet pala valossa. Sisällä alkaa olla tukalan ahtaat olot. 'Taimet' on jo ämpäreissä, nuppuilee, on tosi isoja ja reheviä. Yhteensä parikymmentä pyttyä, lajikkeita vähemmän.

Mitä sanotte? Onko hullunrohkea veto? Saako ne slaakin?

Miten ison lämpötilaeron ne sietää vielä hyvin? Eli mihin yölämpöön lämpöpuhistin pitää säätää. Riittääkö tuo mainittu?
18
Endalion: Täällä parin chilin lehdissä samanlaisia möykyröitä kuin sulla ekassa kuvassa. Tiirasin silmä kovana luupilla. Eivät liikkuneet. Kiva kuulla, ettei ole vakavaa noin muutenkaan. Mulla nuo ilmaantuivat lannoituksen jälkeen, vaikka annos oli varovainen. Ja yksi muuten rullaa taas lehtiään.

Prikulleen oikean kasvubalanssin saavuttaminen on näköjään vaikea asia tälle aloittelijalle. Siis saada valo, keinovalo, kastelu, lannoitus, tuuletus ja eri lajikkeiden vaatimat tietyt olosuhteet tasan kohdalleen.

Tähän mennessä on kumminkin kaikki vielä hengissä ja kasvaa hyvin. Mitä nyt yksittäiset lehdet oireilee välillä.
19
Nyt nuputtaa sitten kunnolla. Nuppunypystä on ollut juttua, mutta mitä chilit tykkää, kun nuppuja kynitään oikein urakalla? Pusket puskee sinnikkäästi uutta nuppua sitä mukaa, kun taitan edellisiltä niskat. Siis nuppuja tulee nyt massiivisesti ja joka taimeen. Aurinko villitsee vissiin ne.

Plantut on tällä hetkellä n. 30-40 cm, haaroittuvat runsaasti. Bio Grow lannoitus, runsas aurinko+keinovalo. Bloomikin on olemassa, mutta chilit ei oo nähneet edes vilausta siitä pullosta.

Suunnitelmana olisi vaihtaa ne vielä kerran nykyisistä 19 cm purtiloista ämpäreihin. Menevät kasvariin tässä huhtikuun alku-keskipuolella. Järkeilin, että saisivat vallata rauhassa juurineen vielä ämpärin ja sitte voisivat ruveta luvan kanssa nuputtamaan ja tekemään satoa.

Kannattaakohan aloittelijan yrittää optimoida satoa tähän tyyliin vai annako niiden vaan nuppuilla ja tehdä satoa niiden omaan tahtiin?
20
Halvimmatkin muoviset isot kukkaruukut on aika kalliita. Tulee pöniköille hintaa, jos on paljon kasveja.
Tavallisia ämpäreitä saa halvalla.

Chilicutter: Ai melassiämpärit on niin isoja? Onko ne jätettä maatilollla vai meneekä ne normaalisti kierrätykseen/vaihtoon? Seuraavaksi tässä pääsee vissiin notkumaan navettojen nurkille ämpärinkuvat silmissä.

Mitäpä sitä ei chilien eteen tekisi.  ;D Kuplamuovia tässä jo onkin ruinattu ja haalittu sieltä ja täältä. Vielä puuttuu. Pitää varmaan parsia loput kasvarin keväteristeet postituspusseista.