tammikuu 08, 2025, 22:09:50 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - gerbiili

1
siis auringon paahteessa kasvi tarvitsee paljon vettä, kun sitä vettä haihtuu koko ajan hervottomasti. Sitten kun vesi loppuu niin kasvi alkaa nuutumaan.

Tosta aikaisemmasta tekstistä näyttää puuttuvan piste, juuri kriittiseltä kohdalta. 
2
Mulla on Star fish, White Wax, PI-260560 ja CAP 343 lasitetulla parvekkeella, missä auringon paahteessa lämpötila on 45 C, mutta kyllä noi kasvit sen kestää kunhan vaan muistaa kastella tarpeeksi (joka aamu menee reilut parilitraa ja päivällä lisää jos näyttää nuutuneelta. Lannoitusta laita tosin paljon vähemmän kun normaalisti tuohon vesi määrää). Kaikki kasvit on tosin jo pari vuotta ollut samoissa alta kastelu ruukuissa joten juuret on varmasti vallanneet oman alansa.

Antaa auringon paistaa niin sato tulee nopeammin normaalina kesänä... paistaa se Aurinko siellä Etelä-Amerikassakin.

Vielä kun sitä kastelua muistaisi vähentää kun lämpötilat alkaa hiipumaan voi muuten koitua harmia.

edit: yksi piste
3
Lainaus käyttäjältä: cola - helmikuu 15, 2009, 01:57:50 ap
Onko mitään tietoa paljonko tuohon mimosa 28cm ruukkuun menee hydrosoraa? Tietäis pikkasen paljonko sitä ostaa.


senhän voi varmaakin laskea...

korkeus*(pii*D^2)/4 = tilavuus
ja D on halkaisija
4
Siirsin Chilit sitten sisälle pois viileältä parvekkeelta. Nyt saavat sitten olla lämpimässä ja sen lisäksi keinovaloa. Toivomuksena on, että nyt pensaissa olevat raa'at hedelmät kypsyvät ja chilit elävät vielä keväällä.
5
Chililajikkeiden arvostelut / White Wax - (c.baccatum)
syyskuu 20, 2008, 21:12:49 ip
No nyt on sitten tätäkin tänä "kesänä" päästy maistamaan... tämä on todellista herkkua ei liian tulista ja maku hyvin suunmukainen.

Ja vain suuri ihme voi tiputtaa White Waxin ensi kestä kasvatettavien lajien joukosta pois (ihme voi olla tuleva julkisivuremontti :( ) ja yksi suurimmista chili toiveista on, että tuo kyseinen pensas selviää ensikesään asti ja pääsee tekemään satoa heti keväästä asti.
6
Lainaus käyttäjältä: "wille"Itse kasviin se matala lämpötila ei niinkään enää tässä vaiheessa vaikuta mutta kasvin satoon ja se kypsymiseen kyllä.


Tässä on se hyvä syy minkä vuoksi raahasin lasitetulle parvekkeelle lämmittimen, millä pidän parvekkeen lämpötilan yli 12 asteisena, muutenkin kylmä ja pilvinen kesä on antanut  odottaa satoa liiankin pitkään...
7
Sadon säilöntä ja käsittely / Re: Siemenet
syyskuu 03, 2008, 22:32:32 ip
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"muuten homehtuvat.


Sitä mä vähän ajattelinkin, että homeeseen menevät.
8
Joo nyt on ensimmäiset tämän kestän tuoreet chilit maisteltu ja lisää näyttäisi olevan tulossa.

Jos aikaa parvekelasien takana on melkein jouluun asti, niin vielä taitaa ehtiä nyt kukassa olevat hedelmätkin kypsyä juuri jouluksi...  Sialle suuhun omenan tilalle chili  :D
9
Sadon säilöntä ja käsittely / Siemenet
syyskuu 03, 2008, 22:20:35 ip
Juuri maistelin tämän kesän ensimmäisen chilin. Satoa tuskin muuten tarvitsee hirveästi säilöä, mutta yksi kysymys on, eli siis miten siemenet kannattaa säilöä? Heti vaan pieneen muovipussiin, vai kannattaako antaa hetken aikaa kuivahtaa ja sitten vasta pussin kätköihin?
10
Kodin mausteinen kokkaus / Nuudeli setti
elokuu 29, 2008, 22:47:51 ip
Eli todella yksinkertainen sapuska:

jotain suunmukaista chili kastiketta
1 paketti pikanuudelia
jotain mukavaa paistettavaa sopivasti (nugetteja, lihapullia, kalapuikkoja  tai vastaavaa)

Pistä paistettavat pannulle paistumaan ja samalla nuudelit kiehumaan, kun nuudelit on kypsiä kippaa keittovesi pois ja kaada tilalle chili kastiketta sekoita ja kippaa kattilan sisältö paistin pannulle. Sekoittele paistin pannulla olevaa settiä kunnes on riittävä nälkä, kippaa koko komeus lautaselle ja nauti. :)
11
niin kausi alkoi hieman myöhässä ja kesä on ollut kylmä ja pilvinen. Nyt on parvekkeella muutama pusikko ja niissä ipodeja roikkuu raakana, ehtiikö noi vielä kypsymään? Vai pitääkö kohta alkaa raakana mutustelemaan? Vai pitääkö chilit roudata sisälle ja antaa keinovaloa?
12
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"kylmä kesä


Ja mitä vielä kasvihuoneilmiötä parhaimmillaan.  :)
13
Toi chilien uusiin ruukkuihin laittaminen tossavaiheessa voi olla vähän hankalaa ja chilitkään ei välttämättä tykkää operaatiosta, ainakaan aluksi. Siinä isossa ruukussa chilien juuret ovat pääsyt kasvamaan valtoimenaan ympäri ruukkua, joten ne on luutavasti sielä ainakin osittain sekaisin. Eli kun otat yhtä chiliä ylös sieltä niin samalla luultavasti kaikkien chilien juuria katkeaa.

Vaihdoin isompaan purkkiin chilejä, mitkä oli yksitäin allaskasteluruukuissa, missä niiden juuret oli kasvannut allaskasteluruukun ritilöiden lävitse vesitilaan. Purkkien vaihdon jälkeen kävi niin, että chilit pudotti kaikki kukat ja keräsi voimia kuukauden ja sitten kukinta jatkuu entistä ehompana. Se yksi chili, missä juuret ei vioitunut ruukunvaihdon yhteydessä jatkoi eloaan niikun ei mitään olisi tapahtunt. Näin tapahtui minun chileille, jollain fiksummalla voi olla jotain hyviä kikkoja hiassa. Jos juurille ei tapahdu mitään pahaa niin luultavasti jatkavat elämistään niikun mitään ei olisi tapahtunut.
14
Mietin tossa ensi kesää ja mieleen tuli myös vanha akvaario (n. 80l) ja sen tarvikeet eli uppopumppu, ilmapumppu ja kasailmakiviä (ja onhan siihen jonkin näköinen valaisinkin olemassa mutta oli jo akvaariolle liian tehoton). saisikohan noista rakennetua pienellä virityksellä jonkin näköisen vesiviljely laitoksen.

Eli verkko ruukkuja pistää killumaan muutaman kappaleen jonkun virityksen varassa akvaarioon sopivalle korkeudelle. Uppopumpulla vettä ruukuille ja ilmaa vesitilaan. Tarvittaessa voi upottaa vielä vaikka vedenlämmitimen sinne, jos vaikka pitää laitosta ulkona ja pelkää pakkasta.

Menisikö se suunnilleen noin?
tarviiko vesitila jonkun kannen?
Minkä laista virtaus nopeutta vedelle pitäisi pitää?
Kuinka tiheesti chilit voi istuttaa (isoilla ja pienillä on tietysit eroja)?
Ja joka kerta kun vettä lisää niin pitää pistää sekaan myös lannoteita?

Ihan pihalla noista olen, mutta pitänee ottaa selvää ennen ensikesää, josko sitten virittelisin jotain yritelmiä.
15
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Minulla ruukunvaihto onnistui alkukesästä kesken kukinnan mielestäni varsin pienin vahingoin seuraavasti:
Otin vähän suuremman ruukun, laitoin sinne pari senttiä multaa pohjalle. Irrotin kostean multapaakun vanhasta ruukusta kokonaisena ja siirsin sen uuteen. Sivuille tungin uutta multaa sen verran kuin mahtui, ehkä vähän päällekin.

Näin kun vanhoihin juuriin ei millään tavalla koskettu, kasvu jatkui normaalisti. Ehkä asiaa auttoi sekin, että pienemmässäkin purkissa chiliä oli lannoitettu koko ajan ja molemmissa purkeissa oli samaa multaa. Ravinnetasapainon muutos ei ollut iso. Uutta multaa en lannoita moneen viikkoon.


Niin se varmaan mullakin olisi tapahtunut jos olisin sen alkukesästä tehnyt, niinkuin aikaisemmin sanoin toukokuun loppuun mennessä, mutta kun nyt se ruukun vaihto meni heinäkuun puolelle ja chilt olivat kasvataneet juurensa altakasteluruukun ritiläpohjan lävitse sinne vesitilaan ja vaihto ei onnistunut ilman kevyttä väkivaltaa. Eli ruukun vaihto kannataa tehdä tarpeeksi aikaisin, siis ennekö juuret on kasvannut liikaa.

Yksi chileistä mikä oli muutenkin pistetty myöhään kasvamaan ja minkä juurille ei tapahtunut mitään pahaa jatkoi kasvuaan kahdenkin purkin vaihdon jälkeen niinkun mitään kummempia ei olisi tapahtunt, no sai ehkä pienen kasvu spurtin, mutta kukkia siinä ei vielä ollut muutenkaan.

Tällä hetkellä kukka ja nuppu tilanne näyttää pirun hyvältä, kunhan vaan saan järjestettyä valoa riittävästi niin, että saisin myöhäisemmätkin hedelmät kypsiksi ja chilit elävänä ensivuoteen. Viime talvea Apachet eivät selvinneet hengissä, mutta nyt uskoisin, että talvesta useampi kuin yksi chili selviää (kasvatuksessa on 1xCAP343, 1xStarfish, 1xPl260560 ja 1xWhitewax).
16
Olen nyt muutaman pusikon kasvatanuttämän ja viimevuoden aikana ja kasvatuksesta muutamia havaitoja tehnyt:

- Ruukun vaihtoa ei kannata tehdä kesken kukkimisvaiheen ellei halua viivästytää hedelmien tuloa. Minä menin vaihtamaan purkit pariin pusikkoon ja sen jälkeen chilit tiputti kaikki kukat pois (onnnekis jo kasvaaan lähteneet podit jäi) ja sen jälkeen chilit otti pienen kasvupyrähdyksen ja nyt on nuppuja sitten ihan tajuton määrä. Luulen että tulevaisuudessa ehdoton purkin vaihdon takaraja on toukokuun loppu.

- Chilien kasvuvaiheessa lämpötilan vaikutusta ei kannata aliarvioida. Mitä pidempään chilit sai olla sisällä tasaisessa lämpötilassa sen isommiksi ne kasvoivat, kun taas ne chilit mitkä pääsivät ensimäisenä viileämälle lasitetulle parvekeelle kasvoivat hitaammin.

- Chilien ravinteiden saamisen merkitystä ei voi vähätellä (tosin nyt on myös lajit vaihtunut).  Viime vuonna oli pienet ruukut ja lannoteita en käytänyt sato oli vahän heikonlainen ja chilit muutenkin vähän nuutuneen oloisia, mutta nyt pienimmäsäkin chilissä on 20 cm altakasteluruukku ja kasteluliemenä käytän nyt vettä, mitä on puutarhan kesällä terästetty ja ei ole tarvinnut keltaisia lehtiä repiä ja muutenkin parvekeen asukeilla näyttää menevän paremmin (tosin toi purkin vaihto homma saattaa vähän kutistaa satoa).
18
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Enpä tiedä kasvattelupaikkakuntaasi, kun se ei näy käyttäjätiedoistasi, enkä tunne noita muita kuin Starfishin, mutta siitä onkin sitten käytännön kokemusta:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=44161#44161
Eli ämpäriin kannattaa istuttaa ja nykyistä kylmää kestää Tampereella harjun kupeessa lasitetulla parvekkeella. Kannattaa hankkia muutaman euron maximi-minimi-lämpömittari sinne tilanteen tarkkailemiseksi.

Aluksi pidin hallaharsoa Starfishin päällä, mutta en enää. Yölämmöt laskevat muutamaan lämpöasteeseen, mutta pakkaselle eivät ole menneet, vaikka ulkona on -2 ja lentokentän mittausasemalla -6.

Koviakin pakkasia voi toki tulla vielä, enkä tiedä, miten niistä selvittäisiin. Ehkä pitämällä ovea vähän auki aamuyön? Nyt on kuitenkin lämpiämässä.


No Ei täällä kovia pakkasia enään tule talven ennätys oli -13 (en muuten ole alkuunkaan varma kuinka pitkään toi lämpömittari muistaa...) ja samaan aikaa parvekkeella -7 joten en parvekkeella pakkasiin enään usko (ainakaan jos pitää ovea rakosellaan), mutta sitä mietin että kuinka alle 15cm taimet tykkäävät viileästä ilmasta vai kannattaako vielä kuitenkin antaa niiden olla yöt lämpimässä sisällä ja päästää vasta päivällä parvekkeelle?
19
Onko Omnicolor (C. Baccatum) kuinka nopea itämään? nyt on ollut muutama siemen mullassa jo useamman viikon mutta mitään ei vielä näy... kosteutta on ja lämpötila on vähän ehkä alle 30 ovat patterin päällä... mutta mitään ei vielä näy. muut 14 C. Baccatum siementä iti jo jonkin aikaa sitten tai siis 14 siementä ja niistä 13 tainta onnistumisprosentti mun mielestä aika hyvä, mutta Omnicolor antaa odottaa itseään.
20
Minkä kokoisia kasvatus astioita on hyvä käyttää multaviljelyssä, tällä kerralla on kasvatuksessa seuraavia:
Pl 260560
Whitewax
CAP343
Starfish

ja koska kasveja uskaltaa pitää lasitetulla parvekkeella yöt, nyt ovat yöt sisällä ja päivät parvekkeella?