tammikuu 10, 2025, 06:48:05 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - nelsson

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Mullan valintaa
toukokuu 18, 2007, 00:44:43 ap
Kiitos kaikista ajatuksista ja neuvoista tähän saakka. Saviruukkujnen lakkaamisesta en osaa paljoa sanoa, muuta kuin että myrkyttömiä löytyy kyllä. Myrkyllisetkin saattaisi toimia jos niistä ei irtoa myrkkyä kuivumisen jälkeen. Yksi mikä tulee mieleen on vanha kunnon sellakka. Täysin myrkytöntä, tehdään jostain hyönteisistä. Sitä yleensä käytetään puussa, mutta myös monenlaisissa muissa myrkytöntä lakkaa vaativissa hommissa. Vikana täytyy sanoa ainakin tahraavuus - että kun nestemäistä sellakkaa käsittelee, täytyy olla todella varovainen ettei tyri. Jättää värin about kaikkeen mihin koskee. Eräiden lähteiden mukaan se ei kuitenkaan kestä välttämättä toistuvaa vesipesua, ainakaan sellakalla käsiteltyjä huonekaluja ei pitäisi vedellä toistuvasti pestä. Saviruukkujen lasitus on todellakin toimiva juttu, mutta en tiedä miten emaloiminen siihen liittyy. Mutta eikö tuo saviruukun haihduttaminen ole siinä mielessä ihan hyväkin että se ehkäisee jossain määrin ylikastelua?

Taimivaiheessa en lannoita ollenkaan, annan kasvin ensin asettua paikoilleen kunnolla ja sitten myöhäisemmässä vaiheessa vasta lannoittelen. Ajattelisin, että lannoitan sitten varovasti tuommoisella melko typpi- ja kaliumpitoisella - Kekkilän kastelulannoite (17-4-25). Kertokaa vaan jos suhteet on persiellään niin osaan varautua.

Sadeveden kanssa mulla on samoja ongelmia. Pistää kaupunkialueelle saavin niin se katoaa tai täyttyy kaikenlaisella epämääräisellä. Enkä olisi yhtään varma Turun kaupunkialueen sadeveden puhtaudestakaan.

Chilit ei tosiaan ole entuudestaan tuttuja, mutta vuoden verran olen kasvatellut kaikkea muuta hyvällä menestyksellä. Sitruunaa, granaattiomenaa ja limoviikunaa kasvatan pikkuhiljaa bonsain muotoon ja mittoihin, mutta tämä ensimmäinen vuosi on mennyt pitkälti harjoitellessa ihan perusteita - suurin osa kasveista on siemenistä idätettyjä niin menee vissiin vielä kymmenisen vuotta ennen kuin niitä voi bonsaiksi ruveta kutsumaan. Eihän tässä mitään kiirusta... Ehdin hankkia vanhempia ja enemmän treenattuja kasveja jo monta siinä ajassa. Myös chilit on pääasiassa katsottavaksi, se syöminen on sitten vaan plussaa (eli kyllä niitä paprikojejakin sais tulla)
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Mullan valintaa
toukokuu 17, 2007, 12:09:04 ip
Mustan mullan ja orkideamullan sekoitusta tässä mietin, en suinkaan raakana kumpaakaan. Suhde tulee varmaan näppituntumalla. Pitäisi vettä ja lannoitteita paremmin kuin orkideamulta, mutta olisi ilmavampaa ja ei niin tiukasti lannoitettua kuin mustamulta. Kekkilän orkideamultaa ja Biolanin mustaa multaa, niitä nyt sattuu olemaan. Pitää sitten harkita nuita muitakin multavaihtoehtoja, etenkin turvetta (halpaa ja toimivaa). Hmm.. Eli takas puutarhakauppaan. Hiekkaakin olisi kiva sekoitella, mutta sitä on näin kaupunkialueelta vähän hankala löytää. Kulkuvälineenä polkupyörä.

Minikasvihuone löytyy, joten pistän sinne varmaan ainakin osan taimista itämään. Hyvä tietää että itää myös pienemmissä lämpötiloissa, kun ei tuonne välttämättä mahdu kaikki taimet.

Kiitoksia neuvoista.
3
Edistyneempi chilinkasvatus / Kevään suurin tuholainen
toukokuu 17, 2007, 10:41:29 ap
Jaa-a, vai tuollaisia tuholaisia purplen valo houkuttelee. Pistää kyllä kiehumaan, vielä tuollainen veitsen kanssa leikkiminen. Onneksi ei ollut mitään kovempia aseita saatavilla, niinkuin joskus näkee metsästysvälineitä jätettävän. Ovi kiinni ja hetken odotus oli vissiin tuossakin tapauksessa ihan hyvin tehty. Kyllä se kotirauhakin sieltä löytyy taas. Jaksua vaan.

Olen muuten samaa mieltä, että itsensä puolustamisen pitäisi olla ihan oikeasti sallittua sinä viimeisenä vaihtoehtona. Tietenkään ei pidä hyväksyä turhaa väkivaltaa, aina parempi jos tilanteet ratkeaa jotenkin muuten. Ja kyllähän se laki jokatapauksessa unohtuu jos oikeasti joutuu jotain tekemään. En tiedä onko laissa vikaa vai lain tulkitsijoissa.
4
Edistyneempi chilinkasvatus / Mullan valintaa
toukokuu 17, 2007, 10:15:08 ap
Noniin, kohta pitäisi tulla eka chilisiemenpaketti postissa ja vaikka jo kohta kesäkuu onkin, ajattelin pistää itämään. Mietinpähän kuitenkin että minkälaisesta mullasta nuo chilit sitten pitävät? Turvettahan kaikki suosittelee, mutta kun ei ole (ihme ja kyllä) vielä turvepakettia nokan eteen sattunut. En edes kauppapuutarhasta löytänyt, tosin että oli niin iso myymälä että voi olla ihan omista silmistäkin kiinni. Turve kuitenkin kuulemma toimii.

Vaihtoehtona mietin hieman toisenlaista sekoitusta, nimittäin mustaa multaa ja orkideamultaa. Harvempi kasvi tykkää ihan puhtaasta mustasta mullasta, mutta orkideamullan kanssa siitä pitäisi tulla hyvinkin ilmava, eikä niin tiukasti lannoitettu seos. Onko kenelläkään kokemusta orkideamullan käytöstä? Se on tuommosta melko karkeaa puuaineksista koottua multaa (sis. männynkuorta ja lehtipuuhiiltä), pH 4,8. Mustalla mullalla pH 6,5, eli lopputuloksena pitäisi olla pH jotain siltä väliltä.

Idättämislämpötilaksi suositellaan jotain Fataliin sivuilla peräti 27-29C, mutta lämpötilan saaminen nuin korkeaksi vaatii meikäläisen oloissa kyllä ekstraponnisteluja. Missä lämpötiloissa olette itse idättäneet ja kasvatelleet?