tammikuu 09, 2025, 12:29:31 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - ¿Por que no?

1
Kamala kesä on ollut chilien(kin) kannalta. Minulla ovat parvekkeella jo toista kertaa tiputtaneet melkein kaikki lehtensä kylmyyden vuoksi, sitten kun viimein niitä saa kukkimaan ja jonkun palkosenkin tekemään, tulee nämä kymmenen asteen lämmöt, yöllä vielä kylmemmät; ei kun lehdet tipahtelee!!!   :brick:

Tänään kannoin vielä vihertävät kaverit sisään loisteputkien alle, olkoot nuo keltaiset rangat pihalla vielä hetken ennenkuin roudaan ne tuonne jätekatokseen.

Pelkään, että kirvat ja muut pikku herkkusuut käyvät saman tien sisään tuotujen kukkasteni kimppuun. Ulkona kun eivät ole päässeet mellastamaan. On jotain hyvää ollut tämän kesän ilmoissa..! Toivotaan, että saan jäljellä olevat palot kypsymään, ja pieni lisätoive olisi saada edes pari suklaahabaa maisteltavaksi.
2
Nopeampaa tämä oli kuin odotin!
Mukava saada ensimmäisenä lomapäivänä tällainen kirje. Laitoin sisään enemmän kuin otin, hyviä herkkuja...

Sili tuli, sili meni. Tai siis kohta lähtee!
3
Minun habanerosta on ajan mittaan tullut tuollainen bonsaityyppinen, ei nyt mikään "virallinen" bonsai kuitenkaan. En mitenkään tarkoituksella siitä bonsaita tehnyt, mutta alkaa se muistuttaa ihan oikeaa pientä puuta.
Se on pienessä altakasteluruukussa, ja jossain vaiheessa leikkelin sitä ja nypin siitä aika paljon lehtiä. Se lopetti kasvamasta kokoa ja sen lehdetkin pieneni puoleen aiemmasta. Se on tosi kaunis pikku puu ja tekee marjoja tasaiseen (hitaaseen) tahtiinsa. Se onkin olohuoneessa paraatipaikalla. Ainoa asia mikä siinä ei ole kovin kaunis, on juuri tuo muovinen altakasteluruukku... Mutta käytössä se on vaan niin hyvä!
4
Valmisruoat / Habanero Kabanossi
kesäkuu 28, 2008, 11:31:47 ap
Juhannuksena vedin herneen nenään tästä kyseisestä makkarasta. Että harmitti! Jos voisi henkisistä kärsimyksistä juhlapyhänä saada korvauksia, voisin lähteä vaatimaan. Ei habaneroa habaneromakkarassa!!! Tunsin että minua oli petetty pahemman kerran. Tulisuuttahan en juuri odottanutkaan, kun tietää, ettei näihin oikeasti uskalleta tulta laittaa. Mutta se habaneron puute!!!! Hitto, vieläkin nostaa verenpainetta.

Mutta, helpottaa, onneksi täältä löytyi kiivas keskustelu aiheesta! En siis ole yksin. Asiastahan olette tehneetkin jo useita valituksia. Poppamiehelle erityinen kiitos.

Tällaisia vakavia virheitä ei sallita. :evil:
5
Noniin, saatiin kaksi ensimmäistä nagaa puskasta sadonkorjuuseen. Voin luvata etten syö! Laitoin mokoman kahtia, hipaisin sormella ja sitten kosketin kieltä. Se ei varsinaisesti tunnu polttavan, se vain koskee. Miekkonen, jonka takia nämä ovat kasvamassa, maistoi pari palasta. Teki vaikutuksen häneenkin! Meinaa viedä huomenna töihin chilipää-työkavereilleen koetettavaksi.  :)  
Nyt kun puska on kypsyttänyt nuo marjat, alkaa se taas tauon jälkeen varovaisesti kukkia. En tiedä, haluanko kasvattaa tämän enempää, mutta asuinkumppani julisti pusikon rauhoitetuksi.
Luulen, että meillä chinenseiden kukkien tiputteluun on suurin syy tuo valon vähyys, kai näille saisi paistaa suoraan vaikka koko päivän. Jospa asia nyt tuolla parvekkeella vähän paranisi. Lannoitteena olen käyttänyt näitä biobizzejä. Ne alkavat kuitenkin loppua, ja Soman ja Chilivaarin suosituksesta taidan ostaa seuraavaksi tuota puutarhan kesää. Kovinkaan paljon en ole tuota kasvia leikellyt, se on pysynyt ihan kompaktina ilmankin. Hyviä kasvatustuloksia muille nagan kasvattajille! Ja sitä syömisen iloa ja nautintoa

:twisted:  :twisted:  :twisted:
6
Kiinnostaa, mitä tässä tuolla "pizzeria-chilillä" tarkoitetaan. Ilmeisesti jalapenoa tai sitä pepperonia (vai mikä se nyt oli :lol: )

Nehän ei kovin paljon paprikalle maistu, enempi etikalle. Omatkin chilit voi siis upottaa etikkaan, jos siitä kerran tykkää! Ohjeita löytyy reseptipuolelta. Hyvä säilöntämuotohan se on, osan laitan minäkin etikkaan kun satoa tulee, osa menee pakkaseen ja osa kuivaukseen. Tuoreet chilit maistuu minun mielestä aina enemmän tai vähemmän paprikalle, oli miten oli. Onneksi tykkään paprikasta ihan hurjana, se on ehkä paras vihannes, tomaatin lisäksi.

Jos ei tuo auta, on vain parempi ostaa kaupasta niitä pizzeria-chilejä tai kysyä suoraan sieltä pitsanpyörittäjältä paprikalle maistumatonta paprikaa :D
7
Meikäläisen tavaksi on tullut tarkkailla, tarkkailla ja tarkkailla. Kirvatilanteen mukaan joko käytän suihkussa, suihkutan mäntysuopavedellä, leikkaan tai nypin kasvista kirvoja täynnä olevat osiot tai liiskailen ötököitä ihan sormin, jos muutamia vain näkyy. Yleensä kerran viikossa suihkutan kaikki mäntysuovalla läpi ihan varmuuden vuoksi. On pysyneet tällä ihan hyvin kurissa.
Olen harkinnut myös parin leppäkertun sijoittamista puutarhanhoitajikseni. Tämä asia on vielä mietinnässä, lähinnä kun täytyisi niitä leppiksiä jostain lähteä metsästämään. Yhdestä kesästä leppisten kanssa on kokemusta, ja tekivät kyllä oikein hyvää työtä!
Kirvoista vielä olen selvinnyt, mutta koko ajan on se pelko olemassa, että saa riesakseen niitä vaikeampia tuholaisia... Pysytään kirvoissa, pliis!!
8
Minun täytyi oikein kasvatusohjeita käydä päivittämässä tuolla infernon sivuilla, kun chinenseiden kanssa tahtoi olla ongelmia. Fatalii, naga ja habat kukkivat tosi paljon, mutta pudottavat penteleet kukkansa tekemättä muuta.

Chinenseistähän sanottiin, että ne tarvitsevat vähemmän ravinteita kuin muut chilit, tietenkin olin vain lisännyt lannoitusta sitä mukaa kun kukkia varisi... Nyt olen lakannut lannoittamasta, pelkkää akvaarion vettä saavat. Valoa en voi enää lisätä, vaikka sitäkin pitäisi ehkä tehdä. Tässä tilanteessa minun ei auta kuin odottaa lämpimiä säitä, että saan nuo ottamaan aurinkoa tuohon (avo)parvekkeelle.

Olisiko jotain muuta mitä voisin tehdä auttaakseni asiaa? Kasvihuone kai se paras paikka olisi... Hakusessa on... Mutta ei varmaan ehdi tälle suvelle! :?
9
Kodin mausteinen kokkaus / Chinensen käyttövinkkejä?
maaliskuu 28, 2008, 17:06:33 ip
Täytyykin varmaan sitten kuivata isoin osa chinense-sadosta, jos niitä nyt sattuu syntymään. Kyllähän se tuore on tuoretta, ja olen yrittänyt käyttää habojakin mahd paljon tuoreena, mutta ei niitä voi joka ruokaan laittaa. Jossakin makaronilaatikossa en voi tuoretta habsua edes kuvitella, mutta kuivattuna se voisikin sopia! Kiitos vaan vihjeistä.

Kaksi kasvia on tuota fataliita, yksi normi habsu ja pari suklaa-habaneroa. Siinäpä taitaa chinenset olla, en ole innostunut enempään, kun en ole ilmeisesti ymmärtänyt (!) hyvän päälle.

Pohjantuulen lettuvinkkiä kokeilen seuraavana lettupäivänä, kuulostaapa oivalta! Makean hillon kanssa varmasti sopii yhteen pikku polte. Timppa saa kyllä napostella habsunsa paljaaltaan ihan itte...  :lol:

Edit! Onhan kasvamassa myös yksi naga.
10
Kodin mausteinen kokkaus / Chinensen käyttövinkkejä?
maaliskuu 21, 2008, 18:50:10 ip
Chilipuskat on alkaneet työntämään kukkaa ja palkoo, on eräs ongelma ilmaantunut. Kertokaa hyvät chilipäät näille "hedelmäisille" chinenseille sopivia ruokia ja reseptejä, mihin teidän mielestä sopii kyseinen palko. Onko tuore, kuivattu vai etikkasäilötty suosikkinne, vai aivan riippuen tapauksesta?

Olen paljon käyttänyt näitä annuumeja, mitä saa puskasta paljon ja kaupastakin aina kun tarvitsee. Ne sopivat vähän kaikkeen mausteeksi, etenkin naudanlihalle, kuten erilaisiin lihapatoihin, mielestäni loistavasti. Ongelma on nyt ollut habanerolla, mihin se parhaiten soveltuisi. Tänään sain aikaan valkosipuli-sitruuna-kanapastaa, johon tämä hedelmäinen chili sopikin oikein hyvin. Mutta kaikkiin ruokiin siitä ei vain ole laitettavaksi! Joissakin pöperöissä se suorastaan "riitelee" muiden makujen kanssa. Onko teillä vinkkejä, missä se olisi kuin kotonaan?
:P

Ja tietysti muistakin lajikkeista saa sanoa käyttövinkkejä, jos on hyviä keksinyt!
11
Vuoden päästä on suunnitteilla matka Kuubaan ja Jamaikalle. Jos jollain on kokemuksia kyseisistä maista, chiliasiaa tai ei, kaikki kokemukset ja vinkit otan mielihyvin vastaan! Jamaikalla on ilmeisesti jonkinsortin viljelyä, lajikkeet lähinnä chinenseä, vai miten?
12
^ Näinkö on? no sitten jätetään suklaiset mökille laittamatta, kiitos vaan varoituksesta! Habojakin on niin monenlaisia, että sitä helposti laiskana vaan niputtaisi kaikki samaan... Mutta ei!

Jossakin muistan lukeneeni sellaisesta kompostikasvimaasta. Että pohjana siinä on komposti, olikohan siinä hevosenlantaa ja heinää tai muuta ilmavaa tavaraa kerroksittain. Päällä on kasvumultakerros, mihin kasvit istutetaan. Kun komposti toimii, se lämpenee ja luovuttaa lämpöä penkissä kasvaville kasveille. Onko täällä kenelläkään kokemusta aiheesta? Se voisi olla toimivakin juttu..?
13
Kyllä se meillä on kylmyys mikä tekee pahimmat tuhot chili-paroille avomaalla, ainakin oman kokemuksen mukaan. Riippuu tietysti kasvuvyöhykkeestä, mutta myös pihamaasta, onko miten kylmä paikka. Mökin seinusta, mielellään se etelänpuoleinen, olisi varmasti hyvä kasvupaikka, se varaa lämpöä ja suojaa osittain tuuleltakin. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, on etsittävä muualta se mahd lämmin ja suojaisa paikka.

Itselläni oli viime kesänä chilit mökillä sellaisissa betonisissa kaivonrenkaissa. Niissä ollaan kesäkurpitsoja kasvateltu aiemmin, arvelin laittaa paprikat tilalle kun tyhjilleen jäivät. Se taisi olla juhannuksen aikaan kun minä ne istutuin sinne turpeeseen ihan isoina taimina, taisipa olla nuppujakin. Lajikkeita en muista, ne olivat jotain ylijäämiä kotoa. Enkä muista senkään takia, että kärsivät pitkälle heinäkuuhun sellaisesta (yö)kylmyydestä, etteivät ne juuri mitään tehneet. Päivälämpö paikalla on oikein hyvä, on pihan kuumimpia paikkoja, mutta yöt tuhoavat sitten sen hyödyn... No, syyskuussa siellä oli pari vihreää palkoa, joista toinen oli jo mennyt jonkun ötökän suuhun. Mökki on kasvuvyöhykkeellä 5 muistaakseni, kun itse ollaan kolmosella. Välimatkaa ei kuitenkaan ole kuin sata kilometriä.

Olen kuitenkin miettinyt jotain ratkaisuja tähän ongelmaan, kun se multapeukalo kutisee siellä möksälläkin, ei voi mitään. Ongelmia aiheuttaa sekin, ettei me siellä vierailla kuin parin viikon välein. Muitakin kävijöitä kyllä on. Mutta ongelmat odottavat vielä ratkaisujaan! Ehkä teen saman kuin viime kesänä, mutta istutan taimet vasta pitkälti heinäkuun puolella.

Ja lajikkeiksi pitäisi tosiaan valita nopeasti kypsyviä. Nyt onkin tarkistettava taimitilanne sen kannalta! Että joutuuko vielä jotain istuttamaan. Kyllä sinne varmaan joku annuumi pitää laittaa, ne kun tuppaavat jäämään pieniksi ja kompakteiksi, ovat melko nopeitakin. Mutta muuta? Chilivaari suositti habaneroa? Ehkä tuolta yksi long chocolate joutaisi.
14
Erikoisuudet / Hedelmiä ja maustesiirappia
helmikuu 17, 2008, 18:06:20 ip
Tämä ohje löytyy ah niin ihanan Tina Nordströmin kirjasta Tinan tapaan

Hedelmiä ja maustesiirappia

4 annosta

2 banaania
3 appelsiinia
4 klementiiniä
1 ananas

Siirappi:
1 vaniljatanko
2 punaista chilipalkoa
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 tl jauhettua muskottia
1 tl jauhettua anista
hyppysellinen suolaa
1/2 sitruunan mehu

Koristeeksi minttua

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet käytettäväksi. Perkaa chilistä siemenet ja silppua palko. Kiehauta siirappi yhdessä muiden ainesten kanssa. Viipaloi hedelmät ja sirottele niille tuoretta minttusilppua. Kaada lopuksi siirappi hedelmille.


Vielä en ole tätä ehtinyt tekemään, mutta kyllä tässä talviloman aikana meinasin jälkkäriksi tai iltapalaksi laittaa. Kuulostaa mehukkaalle ja raikkaalle! Makea tulinen siirappi raikkailla hedelmillä ei voi olla pahhoo!
15
Kodin mausteinen kokkaus / Habanero Hot Pocket - TOIMII
helmikuu 02, 2008, 18:36:54 ip
Habanerodippi ON loistava, ja melkein pakollinen lisätilaus annokselle kuin annokselle! Ja pari jääkylmää tuopposta siinä seurana, vain lääkkeeksi...
16
Lainaus"syötkö sieniä?" EN TODELLAKAAN (itse olen intohimoinen poimija), "syötkö valkosipulia/paprikaa/juustoja/kesäkurpitsaa/yrttejä/mätiä/sipulia/oliiveja/ym?" EN TYKKÄÄ YHTÄÄN. No nyt syö ihan kaikkea näistä ja loistavalla ruokahalulla, vielä kehuen ja santsaten....


Kuulostaa loistavalle, miimu, olet tehnyt hienon työn ja kulttuuriteon! :wink:
Itse olen kuunnellut välillä kauhunsekaisin tuntein, kun parilla ystävällä on tällaiset siipat, ei käy mikään "outo". No, siihen voi joko alistua tai aloittaa väsytystaistelu uusien makuelämysten parissa. Onneksi olen saanut itse asuinkumppanikseni hyvin avoimen, jopa jonkinsortin gurmeeihmisen, joka syö kaikki laittamani pöperöt ilolla ja yhtä paljon tykkää kokkailusta itsekin.

Ruuan tulisuudesta tulee joskus pientä keskustelua, kun ihan joka illallisella ei kuulemma korvien tarvitse höyrytä... Mikä onkin ihan oikein, osaa niistä tulisista sitten nauttia enempi, kun se ei aina sitä ole. Kuitenkin; ikkunalla on hänen vaatimuksestaan kasvamassa naga, se kun on kokeiltava ja kavereille kehuttava!

Toivotaan tämänkin tulisen makukoulutuksen teillä onnistuvan! :lol:
17
Edistyneempi chilinkasvatus / "Turkinpippuri"?
tammikuu 15, 2008, 17:17:33 ip
Mikä on tuo Conoides-ryhmä?
Ulkonäkökuvauksen perusteella tuota voisi luulla vaikka chinese five coloriksi tai boliviaaniksi? :?
18
Onko teistä kukaan tuonut reissuiltansa siemeniä? Mistä olette matkoillanne niitä hankkineet? Toreilta, kaupoista?

Kiinnostaisi kuulla, mitä mistäkin päin maailmaa voi löytää, kun osaa katsella. Voisi ottaa opikseen, ennen seuraavaa matkaa.

Ja tietysti nakittaa matkustavia ystäviä pitämään silmiään avoimina!
19
Minulla on markettihaban kolmas sukupolvi menossa. Tänä kesänä kasvatan jo toistakin habanerolajiketta kaveriksi, se ei ole kuitenkaan marketista. Vähän vertailua! Tuon markettihabaneron kanssa ei ole ollut muita ongelmia kuin se, miten tarkka se on kukkimisoloistaan. Se pirulainen on hyvin herkkä tiputtelemaan kukkiaan, ja marjoja ei kukkien määrään nähden tule kuin pieni murto-osa. Tämä on ilmeisesti kuitenkin yleinen juttu habaneroilla, oliko jopa kaikilla chinenseillä?

Maku on kuitenkin hyvä, kun niitä marjoja sitten sattuu saamaan.
Ja nyt sattui hassusti, kun pari kuukautta sitten pätkäisin habaneroni tapiksi, saman tien kun se alkoi kasvattamaan uusia lehtiä, tuli mukana parikymmentä nuppua! Siellä se nyt kukkii taas, hassu kymmensenttinen oksaton ja lähes lehdetön haba.
20
Ei ole hedelmän teosta tietoakaan meidän greipeillä ja appelsiineilla, syynä voi olla tietysti tuo tuhti leikkely. Viherkasveina näitä on pidetty, mutta ei kai se hedelmän aikaan saaminen ole mahdotontakaan... Aika menee vaan chilien hedelmien aikaansaantiin!

Onkos teillä kokemusta kahvista, milloin se tekee papuja? Toinen kahvipuu on n. 1,5m ja pikkuisen ollaan jo odoteltu omia kaffepapuja.