tammikuu 10, 2025, 06:37:35 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Kauko

1
Ehkä kaikkein paras on jäävesi ja jääpalat. Kylmä rauhoittaa enkä itse tunne silloin poltetta lainkaan. Kunpa jääpaloja pystyisi pitämään suussa pidempään, niin ei olisi mitään ongelmaa... Jäätelö on myös erittäin tehokas, samoin kulfi.  Raithaa runsaasti ja vähän naan-leipää, auttaa myös.

Söin juuri puolikkaan noin 3 cm pitkästä ja 1 cm paksuisesta Naga morichista, ilman apuneuvoja. Aika nopeasti tuli kuitenkin asiaa R-kiskalle... jäätelö auttoi lähes välittömästi.   
2
Ravintolat ja ruokapaikat / Helsingin raflat
marraskuu 16, 2008, 20:01:14 ip
Lainaus käyttäjältä: "Jarmo"Parisen viikkoa sitten tuli käytyä nepalilaisessa
ruokapaikassa nimeltään Everest, luotsikadulla
katajanokalla. Oli kans kiitettävän tulista ja maukasta
sapuskaa, pyynnöstä laittoi extra hottia hetken päätä
pudisteltuaan. Pari kertaa kävi kysymässä että onko
kaikki hyvin. No eihän se nyt niin tulista kuitenkaan
ollut...

Mount Everesteissä kannattaa pyytää ruoka erittäin tulisena. Itse lounastan nykyään päivittäin Rautatientorin Mount Everestissä ja vakioasiakkaana saan pyytämättä lounaan 50-60 kertaa voimakkaampana kuin tulisin vaihtoehto, extratulinen. Ensimmäisellä kerralla he eivät uskalla tarjota noin tulista, mutta muutaman käyntikerran jälkeen kyllä onnistuu! Suosittelen muuten tuota paikkaa, toinen hyvä on Pasilan Kumpulantiellä sijaitseva Everest. Henkilökunta on osittain samaa, mutta joskus ne säästävät chilissä. Tosin pari kertaa olen siellä saanut niin tulisen, että usko on meinannut jo loppua...

Kokeilkaapa 50 kertaa extratulinen ja jäätte heti koukkuun... Näin kävi minullekin, 1,5 vuotta olen syönyt päivittäin nepalilaista.

T. nimim. "deri deri piro"  :D
3
Lainaus käyttäjältä: "canapa"oli sitten pakko käydä hakemassa ruohonjuuresta chilisuklaata ja on hyvää  :P


Samoin. Plamil organics, kaiken lisäksi siis luomua. Ja mikä miellyttävintä, myös itse cayenne on luonnonmukaisesti viljeltyä. Hienoa!

Suklaa täytti odotukseni. Kaakaota on sentään se ehdoton minimi 70 % ja mieto cayennen polte tuntuu jonkun aikaa jälkimakuna.

Parannusehdotukseni olisi nostaa kaakaon osuus 99 %:iin ja lisätä cayennen määrä 3-4 kertaiseksi. Jälkimmäisestä lienevät foorumilaiset kanssani samaa mieltä ;)
4
Valitettavasti en tuota itse ole päässyt maistamaan.

Kuvittelisin että kunnon chilisuklaan täytyy olla vähintään sitä 70 %:sta. Eli jos itse tekisin, niin ei raaka-aineeksi ihan Fazerin sininen kelpaa. Se on liian makeata ja mietoa, eihän siinä ole kaakaotakaan kuin jotain 40-50 %?
5
Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Paikallisia eroja nimenomaan. Ruokalajitkin vaihtelevat, esim. Madrasissa saa usein soosia, jota ei muualta löydä lainkaan (joku Madras chicken -hässäkkä muistaakseni...).  


Jep, sehän on tuo mainio madras-kastike. Sitä saa Suomestakin, ainakin muutamasta helsinkiläisravintolasta. Yhdessä pienessä ravintolassa tosin oli hyvin mietoa (en muista nimeä, joku pikaravintola), mutta Indian Tandoorissa aivan mainiota!

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Itse kyllä huomasin selkeästi tulisuusasteen nousun laskeuduttaessa etelään päin. Himalajallahan saa jopa perunaruokia, joissa ei poltetta ole lainkaan.


No minä en Himalajalla asti ole käynyt... nuo perunaruoat (Aloo) saattavat etelässäkin olla joskus mietoja. Mutta jos vertaa esim. Thaimaahan, siellä saattoi Chiang Maissa olla selvästi tulisempaa kuin etelämpänä, mm. Phuketissa tai Bangkokissa. Pienemmät paikkakunnat eivät enää ole minunkaan muistisopukoissani. No, Thaimaa on eri asia kuin Intia. Mutta maalaisjärjellä voisi kyllä kuvitella etelässä olevan tulisempaa, koska ilmasto on kosteampaa ja ruoka siis pilaantuu helpommin... Outoa ehkä, mutta Thaimaassa sain tulisempaa ruokaa kuin yhdessäkään paikassa Intiassa.

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Täällä Tampereen intialaisissa paikoissa kokki kyllä varmasti tekee niin tulisen annoksen kuin suinkin uskaltaa suomalaiselle asiakkaalle tehdä. Monelle se varmasti onkin tulinen. Intian tulisuustasoa se ei ole, ei etelän eikä pohjoisen ;)?


Tuleppas kokeilemaan Helsinkiin, ja suunnista Indian Tandooriin tai mieluummin Maharajaan, ja pyydä niin tulista kuin pystyy tekemään. Itse ainakin Maharajassa itkin syödessäni... (Maharaja on Mannerheimintiellä, ihan Oopperan pikavuoropysäkin lähellä, Tampereelta helposti saavutettavissa wink)

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Uskaltaakohan tässä jatkaa offtopicia: Missäs päin itse olet reissaillut?


No eiköhän muutaman rivin ;)

Intiassa harmittavan vähän, sielläkin suurin osa ajasta Goalla. Tänä talvena olisi tarkoitus lentää Delhiin, ja sieltä Kalkuttaan, ehkä Mumbaihin, lopuksi Goalle. Enemmän kokemusta on Thaimaasta, jossa reissatessa vierailut Myanmarissa ja Laosissa. Loput reissut muilla mantereilla, niistä ei chiliaiheisella sivulla paljon kannata puhua ;)
6
Edistyneempi chilinkasvatus / tuore habanero
lokakuu 05, 2004, 17:49:11 ip
Mä ostin pari päivää sitten Pääkaupunkiseudun Luomumessuilta (Kaapelitehtaalla) tuoreita Habaneroja, jotka olivatkin oikein maukkaita, tai no, onhan niitä maukkaampiakin, mutta ainakin tulisia.

Täällä foorumilla on kuvailtu joidenkin maistuvan "saippuaisilta", minkälaisen maun itsekin havaitsin pöydällä kuivuneesta Habanerosta. Tuoreissa sitä en ole huomannut.

Harmi, kun kotona kasvavat Habanerot eivät kuki ollenkaan. Cayenne ja Jalapeno sitä vastoin tuottavat hyvin satoa, mutta ei vain Habanero. ;(
7
Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Joka puolella Intiaa on hyvin saatavilla kiinalaista ruokaa (esim. chowmeiniä ja chop sueyta), joka ei ole tulista. Himalajalla ruoka on yleensä hieman varovaisemmin maustettua. Etelään mentäessä tulisuus kasvaa nopeasti ja eteläisissä osavaltioissa, esim. Tamil Nadussa intialainen sapuska onkin sitten erittäin tehokasta (seafood poislukien)...


Tämä menee nyt aikalailla off topic, mutta aihe on niin mielenkiintoinen...

Ovatko kokemuksesi isoista vai pienistä kaupungeista vai turistikeskuksista? Kiinalaista ruokaa olen kyllä löytänyt turistialueilta, mutta muualla niitä on aika harvassa - esim. Mombayn (nyk. Mumbai) kahdessa kaupunginosassa ei tainnut olla ainuttakaan, mutta on kai sielläkin niitä kiinalais- ym. siirtolaiskortteleita joissa löytyy. Sama juttu Delhissä ja Kalkutassa.

Tuossa tulisuudessakin on aika paljon paikallisia eroja. Itse en ole huomannut eroa Intian pohjois- ja eteläosien välillä.

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Suomessa ravintolat eivät uskalla sellaista tarjoilla.  :(


Eivät yleensä, mutta poikkeuksiakin onneksi löytyy. Helsingin monet intialaiset ravintolat tekevät pyydettäessä hyvinkin tulisia annoksia. Maharajassa ei aina tarvitse edes pyytää extra-tulisuutta, kaikkia ruokia saa joko mietona, tulisena tai erittäin tulisena. Myös Kampin Indian Tandoor uskaltaa tarjoilla varsin tulista. Muuten, Maharajasta olen saanut tulisemman aterian kuin monestakaan paikasta Intiasta.

Kannattaa aina rohkeasti pyytää extra-tulista, intialaiseen kulttuuriin kun kuuluu palveluhenkisyys, ja sitä yleensä saa mitä tilaakin.
8
Helposti valmistettava mausteinen intialainen ateria.

Puolet hot curry pastea, puolet tomaattimurskaa. Sekoitetaan paistettavan lihan, kalan tai kasvisten (esim. munakoison) päälle. Tarjoillaan riisin kanssa.

Saa ainakin minulta täydet pisteet.  Ainoa huono puoli oli se etteivät muut pystyneet syömään "liiallisen tulisuuden" vuoksi (jäipähän minulle enemmän).

Suosittelen kaikille intialaisen keittiön antimista pitäville.

Valmistusaineet: mm. korianteri, tamarind, kumina, chili, inkivääri, maissi, kurkuma, kasvisöljy, mausteita,  suolaa

Saatavana ainakin intialaisen, kaakkois-aasialaisen, arabimaiden mauste- ym elintarvikeliikkeestä Hakaniemessä Hämeentiellä (hieman metroasemalta Sörnäisten suuntaan).
9
Kympin arvoinen tahna. Ostin 2 vuotta sitten tuubin, maksoi muistaakseni 1-2 egeä, ja vieläkin on puolet jäljellä... Yksinkertaisesti niin vahvaa että ruoanlaittoonkin riittää teelusikallinen.

Sopii couscousin vahvikkeeksi, lihaan jne.

Valmistettu Tunisiassa. Raaka-aineet: red hot pimentoes, garlic orientalspices, salt.

Saatavana ainakin Hakaniemen tunnelista, siellä metroaseman tuntumassa olevasta arabimausteisiin ja -elintarvikkeisiin keskittyvästä kaupasta.
10
Ravintolat ja ruokapaikat / Helsingin raflat
huhtikuu 09, 2004, 09:50:05 ap
Lainaus käyttäjältä: "Janne"

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Niitä jalapenoja saa muuten tukusta, olisiko ollut 13 euroa kilo :)
Itselle tuli mitta täyteen niistä viime kesänä, mutta pian voisi taas maistua.....


Ovatko ne niitä samoja? Mistä tukusta?

Maitokaupoistakin saa pakasteena friteerattuja tai paistettuja  jalapenoja cheddarilla, mutta eipä niistä oikein hyviä tule. Itse pitäisi tehdä, alusta alkaen. No kasvatuksessa on habaneroa ja cayennea, eli eikohän se siitä... ;)[/color]
11
Ravintolat ja ruokapaikat / Helsingin raflat
huhtikuu 08, 2004, 18:53:02 ip
Kyllä minunkin mielestäni Cantina West on mennyut alaspäin, maut haalistuneet ja kasvis/kalavaihtoehdot kaventuneet. On siellä silti jotain minkä vuoksi kannattaa tulla; friteeratut jalapenot. Yksi annos alkuruoaksi, yksi pääruoan kanssa ja yksi jälkiruoaksi - ja taatusti lähtee hyvillä mielin (ja täydellä mahalla) ulos.

Mites porukka on käynyt intialaisissa safkapaikoissa, Namaskaar, Indian Tandoor, Maharaja, muutamia mainitakseni? Yleensä annokset ovat hyvin mietoja, mutta pyynnostä saa useimmiten itselleen sopivan annoksen. Ainakin Maharajassa (vuosi sitten) pyysin erittäin tulista ja täytyy sanoa että otsa hikisenä koin yhden parhaimmista makunautinnoistani Stadissa. Myos pienemmissä paikoissa, esim. Malmin (intialaisessa) Asemaravintolassa saa pyydettäessä kohtuullisen tulista.

Intialaisessa ruoassa on se hyvä puoli että tulisuus korostaa satojen eri mausteiden kirjoa, toisin kuin esimerkiksi meksikolaisessa ruoassa jossa mausteet ovat loppujen lopuksi varsin yksipuolisia. Mielestäni juuri tuo muiden mausteiden korostus on yksi chilin parhaimmista ominaisuuksista.