tammikuu 10, 2025, 07:32:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - oulun_seudulta

1
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilin kuivatus
lokakuu 13, 2013, 20:47:12 ip
Onko kukaan kokeillut jauhaa Bamixilla, jauhaako siemenetkin? Siis tavallisella, ei tehoterällä. Tarkoitus olisi kuivata chilejä kasvikuivurilla ja arvon tässä poistanko siemenet vaiko en, kun tarkoitus on saada jauhetta.
2
Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 04, 2011, 05:27:16 ap
Pyretriini on luonnontuote joka hajoaa valon vaikutuksesta. Suihkutus on siksi suoritettava illalla. Uskoisin että parin päivän kuluttua myrkystä ei ole jäljellä mitään. Punkeista sensijaan saattaa olla. Sitkeitä veijareita.

Kiitos! Uskallan siis suihkuttaa. Täällä pohjoisessa on nyt yötäpäivää valoisaa joten illasta ei ole kovin apua  ;) Ainoa ero että aurinko ei paista suoraan vaan on 'pilvistä'. Sisällä oleville chileille saan kyllä pimeämmät olot mutta kasvarissa oleville en.
Kunhan sää lämpenee niin tilaan petopunkkeja, jos saisin tuon Spruzitin avulla pidettyä chilit hengissä siihen saakka.
3
Ostin tuota Spruzitia ja käytin taimille. Minulla on lisäksi kymmenkunta isoa, vanhempaa sisällä olevaa chiliä jotka pukkaavat satoa ja niissäkin on punkkeja. Uskaltaako Spruzittia käyttää chileihin joissa on raakileita, ja voiko noita raakileita muutaman päivän varoajan jälkeen syödä?
Aineen etiketistä sain tuon käsityksen. Ajattelin vielä tarkistaa käsitinkö oikein kun siinä on pyretriiniä ja sehän on kuitenkin aíkamoinen myrkky.
4
Samaa ongelmaa täällä. Toista vuotta vanha Aji Benito rypistyttää välillä raakoja chilipalkoja. Samaa näyttää tekevän pari viikkoa sitten sisälle nostamani Omnicolor, jonka raaoista chilipaloista (sellaisia vaaleankeltaisia) suurin osa on rutussa. Kirvoja oli alkusyksystä mutta ei enää. Lehdet on ihan ok, eivät luupota. Muitakaan ötököitä ei ainakaan silmällä näy. Mistähän voisi johtua? Ja ne chilit kyllä kypsyvät, passaako niitä ruttuchilejä syödä? Voiko niissä olla jotain silmällä näkemättömiä elukoita tms?

Toinen ongelma on että osa sisälle nostamistani chileistä näyttää kuivuvan pystyyn. Ensin nuupottivat ja sitten kuivuivat, mm. habanero white giant, bhut jolokia, black pearl sekä santa fe grande. Mikähän lie syynä ja mitä voisin tehdä? Olen vaihtanut mullat (tai siis multa-hiekka-lecasoraseoksen), en kastele mielestäni liikaa enkä liian vähän, elukoita ei näyttäisi olevan. Olisiko tapeille leikkaamisesta hyötyä?
5
Bingo! Kiitos chilivaari, juuri tuolle se näyttää!!!!

Lisäys: no ei ihme etten löytänyt googlella kun olin kirjoittanut itselleni lajin nimen väärin (chilaga, ei chilaca)
6
Reilu vuoden vanha nimetön chili kaipaa tunnistusta. Kukka on valkoinen. Palot ovat noin 15 senttiä pitkiä, kapeita ja hieman käyriä. Palot ovat olleet tuon kokoisia jo pääsiäisestä asti eivätkä vaihda väriä: ovat olleet jo pitkään tumman'myrkyn'violetinvihreitä, hieman munakoison värisiä.
Mikähän laji voisi olla kyseessä? Ja jääköhän se tuon väriseksi?

Lisäys: seuraavia lajikkeita kylvin silloin, voisiko olla joku näistä tai risteymä:
Tobaco Sweet
Chilaga
Gourmet
Rocoto Manzano
Grenada Seasoning
Spanish Red
Thai Sun Hot Pepper
7
Ikkunalaudalla talvetettu Favorit Orange teki kukkia ja siinä on nyt useampi kolmisenttinen raakile. Ihan hyvin ottaen huomioon että kukintavaiheen loppupuolella viikon poissaoloni aikana chili kuivui niin pahasti että luulin sen jo heittäneen veivinsä. Runsas kastelu kuitenkin palautti chilin elävien kirjoihin, eikä se kovin huonoa tykännyt kun teki silti raakileita.
Nyt se pukkaa jo uusia kukkiakin.
8
- poistin kun tuli tuplana, sori -
9
No niin, kyselin tuolla aiemmin chilien talvetuksesta ja ajattelin kertoa kuulumisia.
Kertausta: Meillä on suuri, koko talven plussan puolella lämpötilaltaan oleva varasto, missä on pari ikkunaa ja loisteputkivalaisimet. Ajattelin talvettaa chilini siellä.
Mitä kuuluu nyt: huonoa. Nakkelin viimeviikolla loppuja chilejä kompostiin kun menivät homeeseen. Siellä on enää yksi chili, Aji Cristal. Veikkaan että varaston ilmanvaihto ei toiminutkaan enää tarpeeksi hyvin kun sinne tuli yhtäkkiä paljon kasveja. Ikkunatkin olivat koko syksyn sisäpuolelta huurussa. Sinne on hommattu nyt uusi ilmanvaihtosysteemi (lautasventtiilit; raitisilma takaseinän lattianrajassa ja poistoilma välikatolle). Mutta ei se enää tämän vuoden talvetetusyrityksille auttanut. Muut kasvit - pari ruusua ja kärhöä - voivat ihan hyvin, tosin kärhön juurelle oli kasvanut 20-senttinen, komea musta sieni  :shock:

Muutamaa chiliä yritin talvettaa sisätiloissa:
Sisällä, apukeittiössä olevat chilit karistivat lehtensä, joutuivat varastoon, siellä menivät homeeseen ja eikun kompostiin.
Töissä talvetuksessa oleva Favorit Orange-chili voi hyvin, tänään näytti viimeisin chili olevan kypsä.

Eli ensi talvena uusi yritys paremmalla ilmanvaihdolla. Ja sitä odotellessa uudet siemenet kasvamaan  :D
10
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Kyllähän sellainen mies, joka ei toisten harrastuksia tue kuuluukin asumaan varastoon :wink:.


Rajansa se on tukemisissakin ... pitää pikkuhiljaa käännyttää ... :wink:
11
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Kun mulla on 40 neliömetriä talvellakin lämpimänä olevaa varastotilaa, niin joutaahan ne loput siellä talvehtimista kokeilla.

No mutta herranjestas! Tilaahan on vaikka muille jakaa, niin laitat sinne vaikka pari loisteputkea (tai jopa järeämpääkin valaistusta :wink:), niin sieltähän saa satoa talvellakin. Ja ensi kaudenkin voi aloittaa hyvissä ajoin! Kostea varastohan on itseasiassa hyvä paikka kasvatukseenkin (jos valoa riittää). Tuholaiset pitävät nimittäin enemmän kuivasta kuin kosteasta sisäilmasta.


Siellä on todella hyvä valaistus, katossa on muistaakseni neljä laatikkoa loisteputkia ... mutta mies ei oikein tykkää jos pidän siellä valoja päällä silloin kun siellä ei ole itse.
Pitääkö minun siis harkita varastoon muuttamista? ... vai laitanko miehen asumaan varastoon? :lol:
Ikkunoita on kaksi, toinen itään ja toinen pohjoiseen, ja sijaitsevat aika ylhäällä, joten se on hieman hämärä ilman valaistusta. Mutta ihan hyvin siellä on muiden kasvien esikasvatus onnistunut.

Edit: jos vaihtaisi isommat ikkunat niin siitähän saisin mahtavan lattialämmityksellä olevan, lämpöeristetyn kasvihuoneen  :wink:  
Pitäisiköhän ehdottaa miehelle ensi kesäksi pientä muutosprojektia  :lol:
Tosin sitten ei olisi varastoa...
12
Suuret kiitokset neuvoista! Tää oon ensikertalaiselle niin hankalaa vielä. Onneksi teitä kokeneita löytyy, jotka viitsitte neuvoa noviiseja!

Eli siis suunnitelma on nyt seuraava: Tabascon leikkaan puolimetriseksi, lisäksi otan latvasta 10-senttisen pätkän ja kokeilen ihan huvin vuoksi juurruttaa pistokasta.

Aji Cristal on aika surkean näköinen reppana, vasta parikymmentäsenttinen, ja tällä hetkellä varastossa, mutta tuon sen sisälle talveksi kun kerran ei ole annuumi, eli ei niin ronkeli talvetuksen suhteen.

Loput saavat olla siellä missä ovat eli osa sisällä ja osa varastossa kun kerran varastossakin olevat näyttävät hyvinvoiville, ja kun (jos...) chilit joskus kypsyvät, leikkaan kaikki paitsi BR ja CFC alas ja kokeilen talvetusta kosteassa varastossa. Kun mulla on 40 neliömetriä talvellakin lämpimänä olevaa varastotilaa, niin joutaahan ne loput siellä talvehtimista kokeilla. BE ja CFC testaan sisällä ja vahdin päivittäin mahdollista punkkien hyökkäystä  :twisted:

Kunhan vaan kypsyisivät nuo raakileet joskus! Santa fe Granden chilit ovat jo vaaleankeltaisia, jokohan niitä voi kokeilla syödä? Kypsiähän ne ovat vasta punaisina, mutta houkuttaisi kokeilla!
13
Kiitos, BR ja CFC siis pääsevät ainakin olohuoneeseen. Pidetäänkö annuumeja yleisesti ottaen vähemmän tärkeinä?
Pitääkin sitten googlettaa mitkä noista on annuumeja...

Ja se tabasco on sikäli hankala että siinä on yksi pitkä varsi joka haarautuu  vasta 20 senttiä ennen latvaa. Varresta  kasvaa vain lehtiä; siinä ei ole ollenkaan sivuoksia. Eli siis pitkä ruikula  :oops:  Joten oksanpäistä ei voi leikata kun niitä ei ole. Mitenkähän kävisi jos leikkaisin latvasta pätkän (30 cm? 40 cm?) ja tökkäisin sen multaan? Ja nakkaisin loppuosan pois...?
14
Hei,
ensimmäinen kesä chilinkasvatusta takana! Suurin osa on itse kasvatettu siemenestä, osa saatu taimena. Mutta mikä hienointa, kaikki ovat edelleen hengissä, ja raakileita pukkaa, upeaa! Tähänhän jää suorastaan koukkuun! Lajeina seuraavat:
Aji Cristal - luulin että kuoli, nakkasin varaston kulmaan, mutta onkin hengissä, ei tosin kuki
Cayenne Golden - muutama raakile
Santa fe Grande - paljon raakileita
Favorit Orange - paljon raakileita
Bolivian Rainbow - paljon raakileita, yksi kypsä
Chinese Five Colour - muutama raakile (sain taimena)
Thai Dragon - mahtava puska, paljon raakileita (sain taimena)
Cerrapeno - paljon raakileita (sain taimena)
Super Chilli F1 hybridi - vaaksan korkuinen puska, ensimmäinen kukka
Tabasco - korkeus 130 cm  :shock:  , ei ole kukkinut (sain taimena)

Noista Tabasco, CG ja yksi BW ovat olleet koko kesän sisällä, muut ulkona: Cerrapeno kuistilla ja muut Lidlin telttamallisessa minikasvihuoneessa, maahan kaivettuina. Kasvualustana kaikilla 1/3 lecasorapalloja, 1/3 havupuuhaketta ja 1/3 hiekka-multaa (+ osalla hevosenlantaa lisänä). Lannoitteena se vaaleanpunainen veteen lisättävä jauhe.
Nyt olen nostanut kaikki sisätiloihin: osa on sisällä - apukeittiön pöydällä länsi-ikkunalla - ja osa on varastossa (lämmöt päällä myös talvella, ikkunat pohjoiseen ja itään, kosteaa). Kaikki näyttävät voivan hyvin. Mutta tässä vaiheessa tarvitsisin kokeneempien neuvoja.
Ensimmäinen kysymys kuuluukin: miten saan raakileet kypsytettyä?

Ja mitä teen Tabascolle joka on pöydällä ja hipoo jo kattoa.... luuleeko se olevansa köynnös?

Ja toinen kysymys: haluaisin kokeilla talvetusta. Kaksi voin laittaa suuriin altakasteluruukkuihin ja talvettaa olohuoneessa ja työhuoneessa. Joitakin voin kokeilla talvettaa apukeittiön ikkunalla (lämmintä ja kohtuullisen valoisaa mutta kuivaa), yhtä tai kahta voin kokeilla talvettaa töissä työhuoneessani (valoisaa mutta kuivaa) ja loput voin kokeilla talvettaa varastossa (n. +10 astetta koko talven, ei kauhean valoisaa koska ikkunat ovat pohjoiseen ja itään mutta ilma on hyvin kosteaa).  Kysymys kuuluukin mikä noista kannattaa talvettaa missäkin? Olen lukenut koko tämän ketjun (ja aika monta muutakin), joten osa=epävarmimmat talvehtijat + punkkiherkimmät kannattaa kai leikata mataliksi, ja ne kai sitten kannattaa viedä varastoon kosteisiin olosuhteisiin - mutta mitkä noista on niitä epävarmimpia talvehtijoita? Ja mitä kannattaa kokeilla olohuoneessa/apukeittiössä viherkasveina?