tammikuu 08, 2025, 22:29:05 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chryz

1
Muut harrastukset ja elämä / mitä juot??
kesäkuu 10, 2006, 00:15:25 ap
Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"

:roll:

"Fifty-sixty" on vanha mattinykäsmi, mutta tarkoittaa kumminkin suhdetta 50:50.

http://www.mattinykanen.net/thoughts.html


Onko tätä joku ihan Nykäseltä kysynyt? ;)  Mutta tämä on aina ihmetyttänyt pientä teekkarimieltäni. Tosiaan jos sanoo, että "fifty-sixty tsäänssit" ni sitten on 5:6 mahdollisuudet jne. :)

(Tiedän toki, että tuo on Nykäsen sanoma ja tosiaan tuo, että siitä luullaan tarkoittavan 50:50, kun sen kuitenkin voi ihan hyvin käsittää myös noin normaalisti.. Tosin joo, Nykäsen mielentilan tuntien hän varmaan on 50-50 tarkoittanutkin, mutta sivuseikkoja, sivuseikkoja :))
2
Kodin mausteinen kokkaus / Tuliliemet
kesäkuu 10, 2006, 00:05:04 ap
Tulipa noista ihme sekoituksista mieleen ihan perushauki: puolikas viinaa ja pussillinen Fisherman's Friendejä (nykyään tuollaista vastaavaa saa jo ihan pullossa, mutta ei se oo niin hyvää). Alkoholi peittyy ja hengitys raikastuu, hyvää yleensä ainakin :)
3
Muut harrastukset ja elämä / mitä juot??
toukokuu 22, 2006, 10:26:56 ap
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Lainaus käyttäjältä: "cornell"tän kevään hittijuoma radler: lagerttia ja sitruunasoodaa fifty-siksty suhteessa, ei nouse nuppiin helteellä 8)


Mites tuon lihavoidun olet onnistunut tekemään. 110% nimittäin.

Oikea ilmaus olisi forty-sixty


Tätä en nyt oikeen ymmättä. Miksi kaikki olettavat, että tuossa on prosentteja? cornellhan sanoi "fifty-sikstysuhteessa" eli 50:60 eli 5:6 eli viiden suhde kuuteen. Prosentteina noin 45% ja 55%

edit: (Ihan näin hieman ot:nä tämä)
4
Muut harrastukset ja elämä / mitä juot??
maaliskuu 10, 2006, 23:22:17 ip
Kotona ollessa tulee nykyään lähinnä miksailtua kaikkea, kun on siitäkin innostunut (kaapista lötyy kyllä kaikkia perusalkoholeja jne). Baarissa lähinnä jotain olutta tai lonkeroa tulee juotua, välillä shottia tai kenties joku drinkkikin pöytään eksyy.

Absinttiakin kaapissa on, viron puolelta eksyi Rodnikin valmistama espanjalainen (ei rahat riittäneet Pernod Filsin valmistamaan :<). Ei erityisen hyvää eikä esimerkiksi paljon puhuttua louchea ole (eikä kyllä aniksinen makukaan, joka olisi ihan kiva). Erittäin hyvää omppuliköörin, sitruunan mehun ja omenamehun kanssa.

Ja offtopiccia vähän: absinttia on tehnyt mieli tilata (kuten viime aikoina tequilaakin.. ei alkon tarjonta miellytä vaikka sauza hornitos reposado onkin ihan ok), kellään kokemuksia?

Edit: vähän muokattu
5
Erikoisuudet / Linssi-kasvispata
maaliskuu 07, 2006, 18:30:24 ip
En nyt tiedä olisiko tämä pitänyt laittaa Kokkaus-osioon vai tänne, mutta tänne nyt päätyi.

Alkuperäinen resepti:
2dl punaisia linssejä, 5dl vettä, 1 iso sipuli, 1-2 valkosipulinkynttä, 100g herkkusieniä (tai tatteja), 2 pientä porkkanaa, 2-3 tomaattia, 2 rkl soijakastiketta, ripaus chiliä ja 1/2 tl paprikajauhetta.

1. Huuhtele linssit kunolla ja keitä noin 15min (lähes kypsiksi)
2. Hienonna sipulit, porkkana ja sienet sopiviksi ja kuullota öljyssä muutama minuutti. Lisää mausteet.
3. Yhdistä kattilassa tomaatit (kuutioituina), linssit (nestettä voi kaataa pois) ja loput kasvikset. Hauduta vielä noin 10 minuuttia.
4. Tarjoa padan lisänä tuoretta (naan)leipää ja vihreää salaattia. Pata sopii myös makkara- ja grilliruoan lisäksi.

Sovellettuna tuosta laitoin sienien tilalle yhden paprikan, tomaattien tilalle purkin tomaattimurskaa ja enemmän paprikajauhetta, chilijauhetta ja valkosipulia ja lisäksi sekaan meni mustapippuria. Syötiin sellaisenaan tuoreen patongin ja valkosipulimaustevoin kanssa. Oli erittäin hyvää joskin omaan makuuni olisi saanut olla tulisempaa. Tähänhän auttaa, jos on laittaa tuoretta chiliä sekaan tai vaihtoehtoisesti enemmän chilijauhetta.

Maustevoihin tuli: margariinia, valkosipulia (tuoretta ja jauhettua), paprikajauhetta, mustapippuria ja tuoretta basilikaa oman maun mukaan sekaisin laitettuna.
6
Edistyneempi chilinkasvatus / Minä, pommimiäs!
maaliskuu 01, 2006, 14:08:19 ip
Tuossa justiinsa laskeskelin ja tällasta sain aikaan:

Jos sen happoliuoksen (eli tiukan) pH on vaikka B ni [H30+] (eli oksoniumionikonsentraatio) siinä on 10^-B. Täten jos sitä on x litraa (tai millilitraa) ni H30+:aa on x*10^-B mol. Nyt jos se kasvien liuos on pH:lta A ja jos se on yli 7 ni sais seuraavaa:

pOH = 14-A, [OH-] = 10^(A-14) ja jos liuosta tankissa on y litraa ni OH-:sta ois y*10^(A-14) mol. Reaktio tossa ois H3O+ + OH- -> 2 H2O eli yksi mooli OH- neutraloi yhden moolin H3O+. Astiaan siis jää H3O+:a (x*10^-B - y*10^(A-14)) mol ja siitä sais [H3O+] = tuo lauseke/(x+y) eli pH ois sit -log[H3O+] (kymppikantanen logaritmi).

Jos ravinneliuoksen pH ~= 7 ni sit uus pH on -log(x*10^-B/(x+y)). Jos taas A<7 niin pH = -log ((x*10^-B + y*10^-A)/(x+y)).

Noissa nyt oletettiin, että se happo on vahva happo eli protolysoituu täysin (typpihappo, suolahappo ja rikkihappo ovat, sitruunahappo ei). Heikolla hapolla reaktio ei oo niin yksinkertanen, kun siitä tulee tasapainolasku.. Oisin senkin laskenut, mutten löytänyt sitruunahapon happovakiota. Sitruunahapolla muutenkin vielä monimutkasempi lasku itseasiassa, kun sitruunahappo on vieläpä moniarvoinen (eli monta eri kohtaa, mistä protoni voi irrota)

Noita uusien pH:iden lausekkeita voi hyödyntää siis silleen, että jos haluaa pH:ksi vaikka arvon C (5,5-6,5 vai mitä se optimaalinen nyt olikaan) ni esim. tossa viimesessä tapauksessa saa x = y*(10^-A - 10^-C)/(10^-C - 10^-B) eli käytettävän tiukan liuoksen määrän litroina.
7
Kodin mausteinen kokkaus / Maustekauppoja
helmikuu 02, 2006, 22:44:33 ip
No jos tuon asafoetidan edellisen viestin luki ajatuksella läpi, niin pitäisi olla selvää, että nuo ovat pikaisesti tehdyt, joten eiköhän sinne kuvia tule kunhan kerkiää.  :wink:   Toivottavasti siis ainakin. :)
8
Edistyneempi chilinkasvatus / Minä, pommimiäs!
tammikuu 16, 2006, 23:44:14 ip
Kohtuu helpollahan tuon saa laskettua (tosin riippuu aina kasvin liuosten pH:sta ja halutusta pH:sta). Juuri nyt ei kerkeä, mutta huomenissa kai voisi vähän laskea, jos kiinnostaa "tarkkoja" lukuja tietää :)
9
Noista matoista kun oli puhetta.. Tuossa jokunen päivä/viikko sitten tuli Gigantin mainos kotiin ja siellä oli ties minkä näköistä lämmitinhärpätintä.

Löytyi siis jalkojen lämmitystä varten olevia, sänkyyn lakanoiden lämmittäjää jne. Yksi chilien idätystä varten ehkäpä hyvä oli myös. Hintaa oli muistaakseni 24,90e. Tuollaisen jos saisi kytkettyä termostaattiin tai sitten sopivalla kokeilulla jotain lehtiä väliin ja idätyslaatikko päälle. Uskoisin toimivaksi.

Itse pidän idätyslaatikkoani jääkaapin yläpuolella olevassa tilassa, kivasti tuntuu lämmöt hyvinä pysyvän kunhan muistaa käydä jääkapilla ottamassa tarpeeksi usein evästä. :wink:   Hyvin on myöskin tähän mennessä itäneet. Siitä ehkäpä tarinaa toisaalla  :)
10
Itsekin olen nyt kookoskuitua kokeillut, mutta vasta ananaskirsikoille. Näyttävät pitävän (lannoitteina BioBizz-sarja, viherpeukusta biobizz setti3). Toinen lähentelee varmaan jo metriä. Ensi kaudeksi on tarkoitus laittaa chiliyksilöitäkin kookokseen, samoilla lannotteilla. Saas nährä mitä siitäkin tulee, toivottavasti maukasta, tulista ja paljon.

Kookos on ihan kätevää, mutta itse en allekirjoittaisi tuota sotkuttomuutta... Sen verran möhnää noista harkoista tulee, kun ne kastelee ja märkänä tavara vieläpä tarttuu käsiin. Turvetta sen sijaan käsitellään kuivana, joten ei tartu yhtä pahasti.