tammikuu 09, 2025, 22:51:45 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Man0Sand

1
Tänks! Juuri tällaista ohjetta kaipasin.
2
Hei!
Minulla on pari tainta kasvamassa Zengrowssa, ja aion siirtää ne multaan (tai Pauliina-säiliöruukkuun tai jopa oikeaan altakasteluruukkuun tyyliin Eden) viimeistään, kun kasvit törmäävät Zengrown valaisimeen. Ymmärtääkseni tässä vaiheessa kasvien juuret ovat kuitenkin jo ns. hillittömän kokoiset. Mitä niiden kanssa kannattaisi tehdä? Leikataan valitun multaruukun koon mukaan? Jätetään ehjiksi ja valitaan ruukku siten että juuret mahtuvat sinne? Havainnolliset kuvat voisi auttaa.

-Man0Sand-
3
Hei!
Olen jo muutaman vuoden seurannut palstaa ja pari viestiäkin kirjoittanut, mutta esittely on jäänyt toistaiseksi, korjattakoon se nyt!

Nyt on menossa (muistaakseni) neljäs kausi, joskin kerätyillä sadoilla mitattuna olen vielä aivan aloittelija. Pari ensimmäistä kautta meni lähinnä haaveillessa, kun asuntomme ikkunat osoittivat aivan muualle kuin etelään ja parvekekin antoi kapealle kadulle jota varjosti vastapäinen talo (omaa viherpeukaloahan ei syytetä!). Viime kesänä sain kuitenkin lisäpotkua harrastukseen, kun kannoin läjän kasveja työpaikan takapihalle etelän suuntaan, ja kesän kesättömyydestä huolimatta sain kannustavimman satoni tähän mennessä. Lisäksi muutin viime vuoden lopussa uuteen asuntoon, ja nyt parveke sekä yksi ikkuna osoittavat suurin piirtein etelään päin => kirjahylly menettää nykyiset asukkaansa ja muuttaa kesäksi parvekkeelle, katsotaan mitä syntyy!

Edellisiltä kausilta tähän päivään selvinneitä lajikkeitani ovat Malawi Bird's Eye, Jalastar, Inca Red Drop, Large Brown Habanero, Aji Fantasy, Lemon Drop, Champion, Aji Cristal ja Starfish. Tämän kauden uutuuksia ovat Black Naga, C02598, Congo Yellow, Cajamarca ja Trepadeira Werner.

-Man0Sand-
4
Kiitos huojentavista vastauksista! Onneksi sentään Starfishin lehdille on pesiytynyt hämähäkki pitämään kutsumattomat kasvissyöjät loitommalla:

5
Hei!

Joissakin ulkona kasvavissa chileissäni podit ovat epämuodostuneita, ja niissä on tummia pilkkuja. Tummia pilkkuja on myös hedelmien varsissa. Ongelma ei koske välttämättä kasvin kaikkia podeja, sillä joissakin kasveissa on ihan normaalejakin - tai sellaisia, joihin ongelma ei vielä ole iskenyt - raakileita. Kaikki kasvit eivät ole joutuneet tämän uhriksi, esimerkiksi Bolivian Rainbow ja Large Brown Habanero näyttävät (toistaiseksi) säästyneen.

Alla kuva Inca Red Dropin raakileesta: se on pyöreä, vaikka sen pitäisi olla suippo. Tämä kasvi tuotti vielä viime talvena pari ihan normaalia podia. Podin pinta on tässä kasvissa melko lailla tasainen, mutta Championin podeihin kasvaa nystyröitä, joiden päissä tummat laikut ovat.



Taustatietoa: kaikki kasvit ovat Pauliina-ruukuissa, ja ne ovat olleet ulkona nyt noin puolitoista kuukautta. Kasveja kastellaan Puutarhan Kesällä (sitä vaaleanpunaista jauhetta, ohjeen mukaisesti annosteltuna) maustetulla vedellä. Lannoite on muuten ainakin pari vuotta vanhaa. Kasvit olivat juuri kuukauden verran hoidossa kesälomaa viettäessäni, joten sen aikaista hoitoa (esim. kastelun määrä) en osaa yksityiskohtaisesti kommentoida.

Mistä mahtaa olla kyse?
6
Kuten täällä onkin jo todettu, itämisaika voi vaihdella paljonkin: Itse laitoin joskus huhtikuussa talouspaperilautalle n. 15 siementä (suurin osa muistaakseni aika vanhojakin, pari vuotta varmaan maksimissaan), ja suurin osa tähän mennessä itäneistä iti viikossa-parissa. Jätin lautan hetkeksi vähemmälle huomiolle, ja huomasin yhden siemenen itäneen vasta n. kuukauden idätyksen aloittamisesta! Tässä voi varmaankin myös siementen ikääntyminen vaikuttaa asiaan.

Laatikko on muuten edelleenkin keittiössä kaapin päällä, pitäisiköhän tarkistaa taas vaihteeksi...

Lämpötiloja en ole yrittänytkään säädellä talouspaperilauttaidätyksessä, kunhan olen pannut laatikon keittiön pöydälle, josta itämistilanne on helppo tarkistaa. Eipä tuohon pöydälle aurinkokaan paista. Multaidätyksessä olen käyttänyt hyväkseni kylpyhuoneen lattialämmitystä sen verran, että lattia tuntuu jalkapohjissa hieman tavallista lämpöisemmälltä.
7
Et ole Aji yksin, mulla oli täällä kanssa muutama taimi huojumassa. Oli multa painunut kasaan ilmeisesti juuri päältä kastelun seurauksena, ja parissa purkissa vanhempi taimi oli huomattavasti nuorta pidempi, koska odottelin kuopuksen itämistä ennen kun laitoin purkin ikkunalaudalle. Itsekin siirryin juuri kastelemaan alta päin, imaili kaikki purkit vettä paljon & nopeasti; olin kastellut ehkä vähän turhankin säästeliäästi aiemmin (kun joka paikassa varoiteltiin ettei hukuteta niitä chilejä... :oops:). Lisäsin vielä uutta multaa purkkeihin, ja nyt alkaa näyttää taas vähän paremmalta, varsinkin kun monessa taimessa on pikkuhiljaa ekat oikeat lehdet tulossa. :) Pitäisi varmaan opetella ottamaan edes siedettäviä kuvia avovaimon digikameralla että saisi vähän todisteita perheen tulokkaista tännekin...
8
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Esimerkiksi välttää mullan tiivistyminen ja saada kosteus juurille, ei pinnalle. Laiska kastelija voi sijoittaa suuren määrän ruukkuja samaan altaaseen ja kastella kaikki kerralla. Elintarvikepakkauksista esimerkiksi saa usean jogurttipurkin kastelualustoja. Samasta vedestä imee vähän useampikin kasvi. :lol:


Vaikuttaa ihan varteenotettavalta idealta, varsinkin kun on juuri 1,5 litran maitotölkki tyhjenemään päin jääkaapissa; siihen saanee useammankin purkin näppärästi ruokintaan. Miten kastelu käytännössä kannattaa toteuttaa? Laitan vettä valitsemaani astiaan ja isken purkit sen pohjalle joksikin aikaa? Ja jos näin, niin kuinka kauan kasveja olisi fiksua ruokkia kerralla / kuinka usein? Syövätkö chilit tällä menetelmällä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsevat, ts. jos laitan purkit ruokinta-astiaan "järkeväksi" aikaa (puoli tuntia, tunti tms.), onko vaaraa että vettä imeytyy multaan liikaa vai loppuuko veden imeminen kun kasvi on saanut kyllikseen?

Hirveästi kysymyksiä. :D Olen huomannut, että jotain täysin uutta asiaa aloitellessa on arkielämään kuuluva termi "järjen käyttö" lähestulkoon täysin mahdotonta. Myöhemmin, kun on enemmän kokemusta ja jonkinlainen näkemys on päässyt syntymään, ongelmanratkaisu ja oman korvienvälin käyttö muuttuu kuin taikaiskusta helpommaksi, toisinaan lähes automaattiseksi. Vaikka onkin jo useampia asioita ehtinyt elämänalkunsa aikana alusta pitäen opetella (esim. opiskelu, sähköasennushommat kesätöissä, ruuanlaitto jne.), jännää on kuinka sitä edelleen tuppaa tuntemaan itsensä melko lailla riemuidiootiksi kysellessään mitä perustavinta laatua olevia juttuja. Osaamattomuushan lienee tässä vaiheessa mitä luonnollisinta, joten pitäisi vielä malttaa odottaa kokonaiskuvan hahmottumista. Vasta sitten, kun on tarpeeksi tietoa & kokemusta, kykenee itsenäisesti hahmottamaan syy-seuraussuhteita ja ratkoa pulmia, olipa kyse sitten puutarhuroinnista tai vektorianalyysistä. :)

Malttamattomuutta tämän oppimisprosessin kanssa lisää se, että tekisi niin mahdottomasti mieli muitakin chilejä kuin kaupasta löytyy. :D
9
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Tuo on meillä päin Sato kukkamulta. Siitä on multatestin tuloksia:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=40997#40997
--
Kastele mieluummin alakautta. Jos lehtiä alkaa muodostua sirkkalehtivaiheen jälkeen, ei noilla kärjillä ole mitään merkitystä. Kylmä vesi voisi aiheuttaa merkkejä.


Mikä tuossa alakautta kastelussa on ideana? Ja pitääkö sitä varten olla ihan oikea altakasteluruukku, vai voiko homman suorittaa tavallisella ruukku (jossa reikä pohjassa) + aluslautanen -kombolla laittamalla veden aluslautaselle? Tällä hetkellä taimet on kaikki maito/mehu/jugurttipurkeissa joiden pohjat rei'itin, ja meinasin vaihtaa ne ruukkuihin kunhan vähän oikeitakin lehtiä on. Siihen asti lienee helpointa kastella päältä.

Vasta äsken huomasin, että Malawi bird's eyen sirkkalehtien välissä on tuloillaan tällä hetkellä parin millin pituinen uloke, olisiko kyse jo varsinaisista lehdistä? Milloin chili yleensä alkaa puskea oikeita lehtiä, voiko esim. sirkkalehtien koosta päätellä milloin niiden pitäisi alkaa ilmaantua?

Olen lukenut tuota sun 2008 päiväkirjaa suurella mielenkiinnolla, ja myös muita kirjoituksiasi. Mukavaa kun jotkut osaa paketoida asiantuntemustaan oivalliseen pakettiin, niin että on varsinaisen informaation lisäksi myös viihdyttävää luettavaa.
10
Minulla on tuossa ikkunalaudalla vajaat kymmenen nuorta (iät noin viikko-pari) tainta, joiden sirkkalehtien koko vaihtelee senttimetrin molemmin puolin. Useimpien taimien sirkkalehtien kärjet ovat hieman vaalentuneet (hyvin pieneltä pinta-alalta, juuri ja juuri silminnähtävää tällä hetkellä) ja nuorimmaisella kärjet ovat hieman rusehtavat (tämänkin kohdalla pieneltä pinta-alalta). Mistä voisi olla kysymys?

Multa on kukkamultaa valmistajalta Loimaan turve ja Humus Oy, pussin mukaan seoksessa on turvemultaa 85 % ja hiekkaa 15%. Mullan ostin viime kesänä. (Onko liian vanhaa? En desinfioinut multaa ennen siementen kylvöä.) Kastelussa olen koettanut olla varovainen, eli tökkinyt multaa sormella ja lisännyt vettä jos multa on noin puolen sentin matkalta kuivanoloista. Lisävaloa en ole käyttänyt, vaan kasvit ovat olleet pääasiassa pilvien takaa paistavan auringon armoilla.

Niin ja se vielä, että onko väliä, onko kasteluvesi juuri otettu hanasta vai pitäisikö sitä seisottaa ennen kastelua? Ja minkä lämpöistä vettä tulisi käyttää? (Ennen tätä kevättä olen kasvattanut lähinnä tukkaa & partaa, ellei sitä vielä ole huomannut... :lol: )
11
Oho. :oops:  Taisi ne hiusjuuria olla. Noh, aika näyttää, miten sitkeitä nuo taimet ovat. Vaikka ihan perusmukava kaveri olenkin, ilmeisesti mun kanssa samassa taloudessa eläminen ja hengissä selviäminen vaatii kertaluokkaa kovempaa luonnetta (jos nuo kasvit selviävät, on niissä selkeätä hengenheimolaisuutta avovaimoni kanssa :D). Malttia voisi kieltämättä vähän yrittää lisätä; yllätyin melkoisesti nähdessäni parisenttiset taimet purkissa, johon en hetkeen  (vähän alle viikkoon) ollut katsonut. Kun tajusin unohtaneeni tuulettaa kasveja, epäilin tietysti että se mystinen valkoinen karva, mitä purkista löytyi, on hometta.
12
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Nyt huolehdit kyllä ihan turhasta asiasta. Aurinkoa ne kaipaavat. Moninkertaisen ikkunalasin läpi tuskin on palamisvaaraa. Kesällä ulos tai parvekkeelle vietäessä noita on suojattava muutama päivä, mutta sielläkin tottuvat paisteeseen.


Kiitos neuvoista, mukava että joku aina välillä saa aloittelijan vainoharhaisen sielun hetkeksi rauhoittumaan. :) Juuri muuten jossain toisessa ketjussa jo manailin, että en taida parvekekasvatukseen ryhtyä, kun asun melko lähellä keskustaa, niin parvekekalusteet nokeentuvat muutamassa päivässä. Ei oikein mitään syötävää ilkeä kasvattaa tuolla.

Tulipa muuten kokeiltua taimien homehduttamista; laitoin viikko sitten pariin purkkiin lisää siemeniä itämään, ja vähän unohdin ne sinne... Yhdellä taimella oli aivan mullan pinnassa vartensa ympärillä valkoista karvaa, jonka noukin pinseteillä pois. Pääsi tämäkin purkki juuri ikkunalaudalle. Kumma juttu miten ihmisen kapasiteetti on rajallinen: mulla on tällä viikolla ollut vähän normaalia enemmän touhua koulun kanssa + olen ihastellut jo itäneitä taimia, ja saman tein unohtuukin kaikki muu.
13
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"Asuapa Hesassa...  :cry:  ......


Heh, itse juuri harmittelen täällä asumistani. :D Ei muuten mitään, kiva paikka jne. mutta ei oikein viitsi parvekkeella chilejä kasvattaa, koska viikossa / parissa tulee aina kaikki parvekekalusteet aika pölyisiksi. Ei siinä sitten mitään syötävää halua kasvatella. Tosin muutettiin juuri uuteen kämppään missä on parvekelasit, mutta kuvittelisin noen tulevan raoista läpi aika helposti. Ehkä sitten rikkaana insinöörinä ostan maata Vantaalta ja rakennan kasvihuoneen. :D
14
Kyllähän se valoa halusi, viestin kirjoittamisen jälkeen käänsin purkkia 180° ja taimi oli 'bout puolen tunnin kuluttua jo melkein pystyssä.  :D Nyt on taimet ikkunalaudalla, kuinkas huoletta niitä voi pitää siinä näin pilvisellä kelillä, kun aurinko "paistaa" lähinnä pilvien toisella puolella? Pilviverho on sen verran ohut, että on melko kirkkaan näköistä, mutta aurinko ei kuitenkaan suoraan pääse paistamaan taimille.
15
Ihan hyvin on lähtenyt homma käyntiin; viisi kuudesta kylvämästäni siemenestä on enemmän tai vähemmän itänyt ja aikaa kulunut n. 12 päivää. Yksi veijari on kasvanut noin pikkusormen mittaiseksi, ja sen varsi on mennyt mutkalle suurin piirtein puolesta välistä siten, että taimen kärki sirkkalehtineen osoittaa vaakasuoraan. Voiko tämä johtua siitä, että kasvi hamuaa auringonvaloa (idätän siemeniä keittiön hyllyn päällä melkein katonrajassa), vai onko sillä mahdollisesti jokin hätänä? En tullut kiinnittäneeksi huomiota, osoittiko kärki nimenomaan ikkunaan vaiko jonnekin muualle, kun otin purkin hyllyltä kastelua varten.

Ja sitten toinen kyssäri: Onko chilille haitallista joutua sinnittelemään pimeässä (= poissa auringonvalosta, on keittiössä sentään verho auki :)), jos sirkkalehdet ovat jo auenneet? Kun nuo siemenet tuppaavat itämään hieman eri tahtiin, niin kaikissa purkeissa on tällä hetkellä yksi sirkkalehdet aukaissut taimi ja yksi vasta hieman vihreää mullan pinnalle pullauttanut yksilö (siis kaksi saman lajin siementä / purkki). Joten onko fiksumpaa odotella että nuorempikin yksilö avaa sirkkalehtensä ja vasta sitten siirtää purkki katonrajasta ikkunalaudalle?
16
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Jos siemenet ovat mullassa, niin voit varmaan jättää osan kelmusta itämättömien päälle? Voit toki pitää vielä jonkin aikaa kelmuakin kaikkien päällä, mutta heti, jos näkyy hometta, niin kelmu pois.



Juu, muotoilin tuossa aamukahvin lomassa kelmuja uudelleen. Tässä vaiheessa kasvatusuraa tuntuisi vähän kohtalon uhmaamiselta/veren nenästä kaivamiselta odotella homeen ilmaantumista ja vasta sitten tehdä asialle jotain.  :D
17
Panin viitisen päivää sitten ensimmäiset chilinsiemeneni itämään ja pari ensimmäistä alkaa näyttää elonmerkkejä. Olen noudatellut Infernon kasvatusopasta eli pitänyt purkkien päällä rei'itettyä kelmua. Oppaassa aika pontevasti sanotaan, että kelmu pitäisi poistaa heti itämisen tapahduttua, niin sitä vaan mietin että kuinka tarkkaa tämän kanssa on? Minulla kun on samassa purkissa useampia siemeniä, niin kannattaako muilta siemeniltä ottaa pois "ideaaliset" olosuhteet vai antaa kelmun vielä olla kunnes kaikki siemenet ovat itäneet?