tammikuu 25, 2025, 07:20:53 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - chilimursu

1
Hmm.
Itselläni ainakin mullasta passiivihydroon siirtämäni chili mädännytti alkuperäiset multajuurensa ja kasvatti tilalle terveet vaaleat vesijuuret.  Alkuun kasvu olikin todella hidasta ja lähti vauhtiin vasta kun vesijuuret olivat valmiit. Alussa hydro myös haiskahti aivan ummehtuneelle ja vesi oli rusehtavaa, kun pöntössä oli lahoavia juuria. Mullassa kasvavat juurethan ovat ulkonäöltään aivan erilaisia, kun vedessä kasvavat (ohuempia ja tummempia).

En tiedä liittyykö tämä sinun ongelmaasi mitenkään, mutta kerroinpahan kuitenkin :D
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Maakarin chilit -08
toukokuu 25, 2008, 13:45:50 ip
Laita suosiolla huomattavasti isompi vesivaraaja. 5 litraa vettä ei ole juuri mitään. Esim rautakaupasta saatavat isot betoniastiat voisivat toimia hyvin. Eivät maksa paljoa ja mustan värinsä ansiosta absorboivat reippaasti auringonvaloa ja täten lämmittävät vettä tehokkaasti. Kasteluvesi kannattaa toki ottaa samasta saavista, niin se ehtii hapettua avoimessa astiassa.
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Ajken vuosi 2008 vedessä
toukokuu 22, 2008, 11:05:49 ap
Enpäs tullut edes ajatelleeksi, että tuo seokseni on noin laihaa verrattuna suositukseen :D Minkälaista suhdetta päädyit nyt käyttämään lehtilannoitukseen?
4
Onkos kukaan kokeillut käyttää näitä lehtilannoituksessa?

Itse olen nyt pari kertaa sumutellut kasveja liuoksella, jossa on  n.1ml hydrolantaliuosta(laimennettu 1/10), n.1ml lisätyppiliuosta(laimennettu 1/10) ja loraus merileväuutetta vesilitraan sekoitettuna. Tähän mennessä näyttäisi toimivan hyvin. Mielestäni jopa paremmin, kuin kasteluveteen sekoitettuna, mutta paha vielä sanoa varmuudella näin lyhyen testauksen perusteella.

Sinänsä tämä saattaa olla fiksu tapa lannoittaa multakasveja: lannoitemäärien säätäminen on huomattavasti nopeampaa ja ylilannoitustapauksissa voi reagoida nopeasti.
5
Eiköhän se ole CAP 1546. Siinähän lehdet värjäytyvät myös violeteiksi...
6
hmm.
Minun kasvini majailevat Kekkilän puutarhaturpeen, taimimullan ja lecasoran seoksessa. Ruukutkin ovat mielestäni kasvin kokoon nähden ihan riittävän isoja toistaiseksi. Ruukun halkaisija siis 15cm ja kasvin korkeus 25cm. Jonkun verran olen jo lannoittanutkin, joten tuskin ravinteiden puutekaan vaivaa vielä. Lehdet näyttävät muuten ihan hyviltä, mutta tuo voimakas käpristyminen huolestuttaa.

Pitänee silti kokeilla isompiin ruukkuihin istuttamista, kuhan ehdin käydä ruukkuostoksilla. Yksi baccatumeistani on isossa 30cm ruukussa ja se on ainoa joka ei käpristele... silti mietityttää, voiko noin pienet kasvit vaatia niin ison ruukun. Saattaahan tietty olla, että pienissä ruukuissa kasvit saavat helposti liikaa lannoitteita?! Baccatumeissani on myös melko paljon erilaisia epämuodostumia lehdissä, mutta se taitaa olla suht normaalia.

Olen myös pariin otteeseen ruiskinut mäntysuopaliuosta karkoittaakseni harsosääskiä. Voisikohan se aiheuttaa käpristelyä?
7
Minulla on toisenlainen käpristymisongelma. Lehdet eivät käpristy ylöspäin, vaan alaspäin ja ikäänkuin taittuvat runkoa kohden. Esimerkiksi the Ultimate Pube näyttää nykyisin varsin koomiselta, sillä sen lehdet ovat kääntyneet voimakkaasti kuprulle ja ovat lähes kiinni rungossa. Baccatumien lehdet kääntyvät n. puolestavälistä voimakkaasti alaspäin. Muuten kasvit vaikuttavat hyvinvoivilta. Kasvunopeus on ehkä hieman hidastunut. Ongelma on hiipinyt esille pikkuhiljaa, joten mistään yllättävästä olosuhdemuutoksesta tuskin on kyse.

Ongelma koskee vain baccatumeja ja pubescensseja. Annuum ja chinenselajikkeet ovat samoissa oloissa aivan normaaleja ja näyttävät oikein hyvinvoivilta.  En ole tosin ennen kasvattanut baccoja ja pubeja, joten en välttämättä tiedä miltä niiden kuuluisi näyttää. Eivät ne silti mielestäni normaaleilta näytä, kun muiden kuviin vertaan.

Lannoituksessa olen pyrkinyt kohtuuteen, mutta pari viikkoa sitten saatoin antaa hieman liikaa puutarhan kesä -lannoitetta. Tästä johtuen huuhtelin tänään turvetta, jos vaikka auttaisi. Eikös liikalannoituksessa lehtien kuitenkin kuuluisi kääntyä ylöspäin?

Lämpöongelmastakaan tuskin on kyse, sillä kasvit ovat vain kahden 30w ESL:n alla ja etäisyys valoihin on vähintään 10cm. Lisäksi tuuletin puhaltaa kasveille tuoretta ilmaa. Päivisin plantut nauttivat auringonvalosta, mutta suoraa paahdetta tulee vain ilta-auringosta. Voisikohan kyse kuitenkin olla liiasta auringonvalosta, vaikka varsinaisia palamisen merkkejä ei ole näkynyt?

Heittäkääpä villejä veikkauksia arvoisat chilipäät: mikä rakkaita lapsokaisiani vaivaa?
8
Edistyneempi chilinkasvatus / risteytys
huhtikuu 17, 2008, 21:33:32 ip
Ramiro on normaaleista ruokakaupoista saatava "suippopaprika". Makea siis ja hieman maukkaampi, kuin normipaprika.
9
Edistyneempi chilinkasvatus / risteytys
huhtikuu 17, 2008, 20:56:27 ip
Nagan ja ramiron parittaminen kävi itselläkin mielessä. Saa tosin nähdä jaksanko kasvattaa tuholaisia keräävän ramiron loppuun asti, sillä kasveja on muutenkin melkoinen määrä.

edit: mitäpä muuten veikkaatte lopputulokseksi. Periytyykö tulisuus jälkeläiseen? Entäpä onko kasvin koko lähempänä ramiroa vai nagaa? Toivottavasti näihin kysymyksiin saadaan vastaus tämän kauden jälkeen!
10
Itsekin ehdin jo tehdä tuota 100g/l liuosta. Annostus kuulostaa järkevältä. Parempi tosiaan liian vähän, kuin liikaa! Nuo annosmäärät ovat litran kastelukannuun sekoittaessa niin pieniä, että väkisinkin meinaa tulla mieleen: "jos nyt kuitenkin laittaisin vielä hieman lisää". Varmaan tuttu tunne monille :D Yritän kuitenkin malttaa mieleni ja pysyä kohtuudessa!
11
Antakaapas vielä ehdotuksia sopivalle annostukselle multakasvatuksen suhteen.
12
Tilasin ajkelta satsin hydrolannosta. Paketti saapui erittäin ripeästi ja todella hyvin pakattuna. Kaikin puolin miellyttävää toimintaa. Näin se homma pitää hoitaa! Kiitoksia!
13
Olen myös kiinnostunut, mikäli postitus Helsinkiin onnistuu...
14
Itse kyllästyin odottelemaan, kun osa lajikkeista ei suostunut millään itämään turpeessa, vaikka olosuhteet olivat ihanteelliset.

Kaivoin siemenet ylös ja laitoin ne lautaselle, jossa oli pari kerrosta kasteltua talouspaperia. Siementen päälle laitoin vielä aivan ohuen läpinäkyvän paperin (tällaisen saa, kun "halkaisee" talouspaperin, eli erottaa sen kuitukerrokset toisistaan). Koko paketin kruunasin lautasen päälle pingotetulla kelmulla ja sijoitin sen lämpimän patterin päälle.

Tällä menetelmällä sain mm. Naga Morichit itämään parissa päivässä, vaikka turpeessa ne eivät näyttäneet merkkiäkään itämisestä. Välillä kannattaa raottaa kelmua ja tarvittaessa lisätä vettä.
15
Edistyneempi chilinkasvatus / FIM-latvonta
huhtikuu 02, 2008, 15:55:54 ip
Itse leikkasin hieman tuota kuvaa ylempää, ehkä muutaman millin. Noista pienenpienistä lehdistä jäi nysät jäljelle... No katsotaan mitä käy. Eipä tuo ainakaan sen enempää voi vahinkoa tehdä, kuin normaali latvominen.
16
Edistyneempi chilinkasvatus / FIM-latvonta
huhtikuu 02, 2008, 13:17:25 ip
Itse suoritin kyseisen toimenpiteen eilen erääseen pienehköön Malawi Bird´s eyehen. Saa nähdä mitä tapahtuu. En ole ollenkaan varma leikkasinko oikeasta kohdasta, sillä kaikki näkemäni ohjeet koskivat hamppujen leikkelyä, eikä niitä voi soveltaa suoraan chileihin. Otin myös muutaman valokuvan ja postailen niitä tänne, jos operaatio näyttää onnistuneen.
17
Terve!
Alkoi itseänikin kiinnostaa tuo FIM -latvominen. Oletko edelleen sitä mieltä, että se on kannattava operaatio. Valitettavasti kyseisestä metodista löytyy hyvin vähän tietoa ja sekin vähä hamppusivustoilta :D Minkä kokoisena suoritit FIM -latvomisen? Kyseinen tekniikka voisi sopia minulle hyvin, sillä haluan tiheitä ja suht kompakteja puskia.
18
Mitäs olette muuten mieltä: onko mitään järkeä käyttää tummasävyisiä ämpäreitä materiaalina. Mielestäni ne näyttävät kivemmilta ja estävät tehokkaammin valon päätymisen vesitilaan. Kuitenkin esim. musta ruukku imee aika reippaasti lämpöä auringosta. Kärsiikö kasvin juuret tästä? Veden haihtuminen ainakin lisääntynee reippaasti... Ainahan voisi virittää jotain foliohässäkkää ruukkuihin, mutta se ei olisi kovin esteettistä.
19
Hittolainen.
Miksi ihmeessä minulle ei tullut Biltema mieleen :D  Kiitoksia Futuristi. Juuri tuollaista hainkin ja vielä oikein passeliin hintaan! Loisteputket ovat kanssa käyneet mielessä, mutta pidän enemmän noista ESLeistä ihan esteettisistä ja käytännön syista (esim. helpompi säätää lähelle kasvia yms).
20
Tervehdys arvoisat chilipäät!

Aloin taas parin vuoden tauon jälkeen virittelemään vähän isompia viljelyksiä. Enpäs muistanutkaan, kuinka mukavaa touhua tämä chilinkasvatus on :) Tällä hetkellä mullassa taitaa olla vajaa parikymmentä lajiketta, joista suurin osa on itänyt jo ajat sitten.

Vaikka kasvatuspaikkani on hyvin valoisa, kaipaavat taimet selvästi lisää valoa. Tällä hetkellä valaistuksena on 15 ja 20 watin ESL:t. Olen kierrellyt lukuisia kauppoja Helsingissä, enkä ole löytänyt mistään E27 -kantaan soveltuvia yli 23 wattisia ESL:iä. Ainakaan mihinkään järkevään hintaan. Mielestäni 20€ noin 20 watin lampusta on aika hiton paljon. Monessa kaupassa hinnat ovat tuota luokkaa.

Clas Ohlsonilla oli ihan laadukkaan oloisia Megaman lamppuja n. 8 egen hintaan. Valitettavasti yli 20w tehoiset olivat lopussa :( En myöskään ajatellut hommata mitään 200w ESLejä, vaan 25-50w olisi sopiva minun tarpeeseeni.

Tähän threadiin voisi listata edullisten lamppujen hankintapaikkoja ja hintoja kaikkien iloksi ja hyödyksi.

Kiitoksia etukäteen,
Chilimursu

ps. Jos joku etsii edullisia valaisimia, mihin polttimonsa lykätä, kävin hankkimassa Ikeasta tällaisia ja ovat ihan päteviä kyseiseen tarkoitukseen:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60370183

ps2. Samalla mukaan tarttui tällaisia hyllyjä taimille. Ajavat myöskin asiansa oikein loistavasti ja näyttävät ihan kivoilta:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40103727