tammikuu 08, 2025, 22:16:37 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - UrbanChile

1
Ei siis hockey bird, vaan chili bird:

http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:rajaa=1&b_haku.myymala=Prisma%20Linnainmaa%20Tampere&b_haku.paikka=Tampere&b_haku.osuuskauppa=PIRKANMAA&path=Koti%2FKukkienhoito%2FSis%C3%A4kukKastTarv&tuoteId=qyovg02q2hcr9uau&pageName=Tuote

Yksinkertainen kysymys - onko kokemuksia tuollaisesta, tai vastaavasta? Aurinkoisella parvekkeella vettä kuluu niin perhanasti, että ajattelin olisiko tällaisesta yhtään apua.
2
Kiitos vastauksista!

Näyttää siis siltä, että jatkan vanhoilla (Hotwax, Lemon, Yasufutse) - pistän ne vain isoon ruukkuun ja parvekkeelle, kun lämpötila sallii.

Parveke on lasitettu, ja kuten mainittua länteen päin. Paahteinen tuskin on, tai on hyvin vähän aikaa per vuorokausi. Kämppä on toisessa kerroksessa, joten vastapuolen iso rakennus peittää auringon jossain kohtaa. Lisäksi lännen puolella on tuo harju metsineen. Tähän aikaan vuodesta suoraa valoa näyttäisi tulevan puolenpäivän jälkeen pari-kolme tuntia, mutta vaikea tosiaan arvioida mistä välistä valo pilkottaa keskikesällä.

Millaisilla lämpötiloilla olette siirron ulkoruokintaan tehneet?

3
Morjes pitkästä aikaa! Hyvällä menestyksellä on tullut kasvateltua ns. ikkunalauta-chilejä kolmisen kautta, palstan ohjeilla aloittaen ja lopulta omaan kokemukseen nojaten. Nyt kuitenkin tuli muutettua, ja olosuhteet muuttuivat, osin hyvään osin huonoon suuntaan.

Hyvää on parveke. Nyt on ajatus laittaa pari isompaa ruukkua, kun ennen ikkunalauta on täyttynyt pienistä 10-20cm neliskanttisista ruukuista. Huonoa on valaitus - edellisen asunnon aurinkoinen ikkunalauta vaihtui vähemmän aurinkoiseen parvekkeeseen. Kevät aurinko näyttää pikkuhiljaa osuvat lännenpuolen ikkunoille ja parvekkeeseen, mutta kämppä sijaitsee metsäisen rinteen kyljessä ja ison rakennuksen vieressä niin, että parveke ilmeisesti ei saa erityisen paljon valoa kesälläkään (aika näyttää..)

Viime kausien jäljilta ikkunalaulla parin ESL:n voimalla sätkivät Lemon Drop, Yasufutse (tjsp, hemmetin tulinen annuum), Hungarian Hot Wax, ja yksi bolivian rainbowkin löytyy sukulaisilta "hoidosta".

Nyt siis on ajatuksena laittaa parvekkeelle jonkinlainen pöytä ja pöydälle pari kolme isompaa ruukkua. Hakusessa on siis lajikkeita jotka kasvaisivat nätisi vähän isommiksi ja eivät sieltä vaativimmasta päästä valontarpeen suhteen.

Palstaveljillä on varmaan kokemuksia yllämainituista lajeissa eri olosuhtaissa kun meikäläisellä?
Ehdota muuta lajia? Sellainen kunnon miehenkorkuinen "chilipuu" olisi hauska kasvattaa.
5
Mirasol: Tämä laji on kommenttien perusteella alkanut kiinnostaa. Kuinkahan tuo mahtuu ikkunalaudalle - chilemanin tietojen mukaan hedelmä on aika iso (2-5 inch). Toinen kysymys koskeekin sitten siemenien saatavuutta - ei näkynyt Fataliin listoilla?
6
En pysty todistamaan 1:1 syy-yhteyttä, mutta viime kesänä jätin muutaman puskan mökille ulkoilmaan ja niihin tuli huomattavasti järeämmät ja puumaisemmat varret kuin kaupunkikasvatettuihin serkkuihinsa (mm. Bolivian Rainbow). Tosin rannikkomökillä on enemmän myös tuuletusta yms. ympäristötekijöitä. Sinällään tämä ei ole suora vastaus kysymykseen koska kaupunkikasvitkin ovat ikkunalaudalla ja siten luonnonvalossa, mutta tuplalasien läpi suodatettuna.
7
Ääni esteettiselle järkikasvatukselle!

On tuota tullut hieman dokumentoituakin, mutta viime aikoina vähemmän koska kaikki on niin helppoa eikä touhussa ole mitään isompia "tapahtumia". Ei muuta kun chiliä puskasta suoraan pannulle/pataan/leivälle.

Mun Urbaanit Chilit: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4648.0
8
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 06, 2009, 20:30:14 ipEthän jättänyt kevytsoraa siihen alimpaan suppiloon? Tuon virheen olen itsekin tehnyt ja silloin ei vesi kulkeutunut ylös. Vasta muutaman kuukauden päästä kasvien juuret ulottuivat raoista veteen ja sitä alkoi kulua. Siihen asti oli avuksi kasteltava päältä.


Hm...käyttämissäni kevysorissa on kyllä ollut ihan voimakas kapillaari ja vesi on todellakin noussut ruukun pohjalta. Mutta muuten en saanu altakasteluruukkuja koskaan toimimaan (14cm) - multa oli lähinnä aika liian märkää. Perinteisissa ruukuissa homma alkoi toimimaan paljon paremmin. Melkein suosittelisin heittämään ruukkujen välipohjat h*lvettiin, poraamaan pohjaan reijät, lautanen alle ja käyttämään sellaisenaan.
9
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 09, 2009, 15:16:31 ipFataliin ylläri?


Juuri sieltähän tuo. Mutta nämä jäävät melko vaalean oransseiksi, ainakin meikäläisen tapauksessa. Ja ihan ei tuo hedelmän muotokaan tunnu osuvat 1:1.
10
Noniin, tehdääs pieni seasonal update kuvien kera:



1) Numex Twilight: Jos joku tuskailee tilaongelmien kanssa, niin kuten kuva osoittaa on chiliä mahdollisuus kasvatella myös pienesti. Kuvan Numex Twilight on lopputalvesta kylvetty ja kasvaa 8x8x8cm kaktusruukussa, kasvualustana peruslannoitettu turve. Hyvin kukkii - nyt odotellaan marjoja.

2) Inca Red Drop: Ylivuotinen Red Drop aloitti kukinnat Helmikuun auringossa ja ensimmäiset kypsät saatiin huhtikuun lopussa. Pysyy leikkaamalla kompaktina, joskin on bacca-tyyliin aika häröittävän näköinen. Tasaisen varma tuottaja.

3) Short Yellow Tabasco: Kompaktina pusikkona kasvava Annuum, joka kylvettiin muistaakseni alkusyksyllä. Muutama kypsä pikkumarja siinäkin.

4) Trinidad Scorpion: Tämän kauden haastekasvi. Isolehtinen viherkasvi joka kasvaisi kuin rabarperi, ellei menoa rajoittaisi saksilla. Ei vielä mitään merkkejä kukkimisesta vaikka kevät on olut aurinkoinen ja kaikki muut ylivuotiset puskat ovat jo sadolla.

5) Lemon Drop:
Tämän soveltuvuudessa ikkunalaudalle oli pieniä kysymysmerkkejä mutta saksien kanssa kasvua ohjaamalla ja isoimpia lehtiä poistamalla tämäkin sujuu. Ensimmäinen nippu hedelmiä ollut kypsymässä jo jonkin aikaa - värinvaihdon pitäisi olla lähellä.

6) Ylläribacca?:
Ja tässä edelleen tämä varmasti tunnistamaton, Gum droppia ja pari muuta pyöreähedelmäistä lajia muistuttava baccatum. Tätä on ollut erittäin vaikea saada  kasvamaan mitenkään järkevästi, mutta kovalla leikkaamisella se on jotenkuten pysynyt aisoissa. Venähtää milloin mihinkäkin suuntaan ja välillä kasvattaa kämmenen kokoisia lehtiä nopeasti. Mutta satoa näyttäisi tulevan hyvin näinkin.

Sen verran on itseluottamus kohonnut onnistuneen 1,5 vuoden kasvattelun myötä, että jos joku haluaa kysyä lisätietoja tällaisesta pienestä ja sievästä kasvattelusta niin uskallan luvata asianmukaisia vinkkejä. Monela chili-proolla on hommassa vahva overkillin maku ja kaikki ohjeet eivät sovellu suoraan tällaisiin epäoptimaalisiin kaupunkitiloihin jossa pulaa on tilasta ja valosta.

Ja edelleen - parasta ohjeistusta ja tarinaa löytyy lukemalla Chilivaarin vuosikertomuksia.
11
Perhana, tuntuu siltä että pitää taas heinäkuussa kylvää että voi toukokussa niittää...
12
Harvinaisen helppoa chilistelyä ovat nämä lajit. Kasvattelen 3L ja 1,5L kuution mallisissa Kodin1:sen halvoissa ruukuissa (suosittelen). "Varmuuskopioita" pidän 0.99€ maksavissa Citymarketin kaktusruukuissa 8x8x8cm. Tuuletinta voi harkita myös ettei mene olosuhteet liian kuumaksi kesällä.

Kasvualustaksi peruslannoitettu turve, kasvun tueksi mietoa lannoitetta (mulla BioBizz Grow ja Bloom) harvakseltaan. Tarkkana kastelun kanssa.

- Lemon Drop: Tämän kasvua pitää ohjailla leikkaamalla, mutta tekee satoa 3L ruukussa
- Short Yellow Tabasco: Kasvaa mukavan tuuheana pikkupuskana, satoa pukkaa hyvin 3L ruukussa. Esteettinen
- Inca Red Drop: Ei yhtä voimakaskasvuinen kuin Lemon, mutta pitää ohjailla saksilla. Tekee hyvin satoa. Aikainen, ei tarvitse hirveästi valoa.
- Bolivian Rainbow: Kasvaa vaikka kahvikupissa. Esteettinen mutta satokasvina aika turha
- Malawi Birds Eye: Kasvaa komean tuuheana, mutta vaatii satoon aurinkoa/lämpöä enemmän kuin ylläolevat. Näkyy pärjäilevän myös aivan pienessä 8x8x8cm ruukussa ja siinäkin tullu pari palkoa.

Ja muistakaa - toinen kausi on paljon parempi kuin ensimmäinen! Eli syksyllä kasvit leikataan lyhyiksi tapeiksi ja tekohengitetään parilla Ikean pöytälampulla yli talven. Keväällä sitten räjähtää ihan eri malliin kun aurinko tulee Helmikuussa esiin ja Huhtikuun lopulla nautitaan sadosta.
13
Kiitos hyvistä ehdotuksista - lisääkin saa laittaa :)

Tulisia ruokia ja varsinkin siipikastikkeita on tullut kyllä syötyä, joten kyse ei ole mielestäni ole niinkään absoluuttisesta tulisuudesta, vaan nimenomaan sen tulisuuden luonteesta - sellaisesta kirpeän pistävästä, mikä on vähän samanlainen kuin haju/tuoksu tuoretta chiliä palotellessa. Siipi-friikit tietävät minkälaisesta aromista haaveilen, kun mainitsen Texas Pete tai Nate Dogsin kastikkeet. Myös Karibialta ostettu Aruba Red Heat kastike on kerrassaan mahtavaa vaikka on todella tujakkaa. Voimakas, huohottamaan pistävän tulinen mutta kuitenkin sellainen pehmeästi iskevä ja viipyilevän kestävä polte. Vaikea löytää adjektiiveja.

Isot lajikkeet eivät taida tosiaan ikkunalaudalle 1,5L ja 3L ruukkuihin olla toimivin vaihtoehto. Ikkunan suuntakin on huono, joten valokaan ei ole parasta mahdollista. Koriste annuumit ja baccat viihtyvät, mutta Trinidadin Scorppari ei osoita kukkimisen merkkejä (kylvetty viime kesänä)
14
Tässä on nyt kasvateltu ja maisteltu: Inca Red Drop, joku gumdoppia muistuttava bacca, Malawi, Short Yellow Tabasco, bolivian rainbow...lemon drop on vielä raakaa ja Trinidad Scorpio ei meinaa kukkia....

Mutta asiaan. Olen hiukan pettynyt chilieni makuun. Koriste-henkisiltä annuumeilta nyt ei ihme aromatiaa varmaan voi odottaakaan, mutta baccatumit ovat olleet lievä pettymys. Itse makua on ollut vähän ja tulisuus luonteeltaan pistävää. Ruuanlaitossa tuntuu että joko ei maistu ollenkaan tai sitten polte peittää maun.

Kaipaisin sellasta lajiketta jossa olisi mieto, pehmeä jälkipolte, mutta hyvin makua ruuanlaittoon, esim wokkiin tai kana/jauheliha kastikkeisiin. Tulisuus sitä luokkaa että "normaali" ihminenkin voisi nauttia sapuskasta jossa olisi reilusti pilkottua chiliä. Olosuhteet tosin rajoittaa koska pienissä purkeissa kikkaillaan ikkunalaudalla.

Osaisiko joku vihjailla lajikkeita seuraavalle kaudelle jos tuosta jotain vaihtaisi?
15
Tuli törkättyä yksi ylimääräinen Numex Twilight taimi/pieni kasvi ulos ja suoraan maahan - rannikolle ja tarkemmin ulkosaaristoon Rauman tietämille. Aika viileää on öisin, mutta meren pitäisi estää hallat. Toisaalta ei kyllä lämmöt nouse korkealle päivälläkään, meren viilentäessä. Mutta onhan tuo Suomen aurinkoisimpa alueita, joten katsoaan. Paikka on puolisuojainen, hieman metsikön keskellä joka saa muutaman tunnin keskipäivällä suoraa valoa ja pitkin päivää hajavaloa. Muitten kasvien kevät näytti olevan pisimmällä tällä alueella, joten siinä valintaperuste. Paikka on vanha risunuotion paikka, pohjatöiksi kaivoin ~40cm kuopan ja pistin pohjalle vähän mustaa multaa ja "ruukullisen" peruslannoitettua turvetta varsinaiseksi kasvualustaksi.

Ja homman ainoa tarkoitus on testata 1) pysyykö elossa noilla eväillä ja 2) pystyisikö kenties tuottamaan jotain?
16
Kysytääs vielä noista Biolanin kanan-P puikoista. Chilivaarin päiväkirjassa niistä jotain olikin ja ilmeisest ihan toimiva lannoite vaikkei olekkaan optimi. Tullu kavereille ylimääräisiä puskia jaettua ja ne eivät ala asiaa syvällisemmin harrastamaan, joten mietin mikä lannoite ois niille helppo ja "kansantajuinen".

http://www.biolan.fi/suomi/default3.asp?active_page_id=189

Puikkojen annosteluohje tunuu runsaanpuoleiselta? Kaksi puikkoa vain 5cm ruukkuun...NKP:t sensijaan ovat ihan järkevällä tasolla.
17
Vaarin lautta/arkki on loistava, mutta ei sen valmistuksen tarvitse olla noin hankalaa. Tuntuu toimivan ihan missä tahansa purkissa tai rasiassa yksinkertaistettuna versiona - vettä pohjalle + paperista tehty tyyny päälle. Onnistuu kertakäyttötuopissa, pastakastikepurkissa, jugurttipurkissa...Päälle tietysti reijitetty elmukelmu.
18
Noniin, tämä kausi mennään enimmäkseen vanhoilla kasveilla. Suurin osa teki pienehkön sadon sateisena kesänä, mutta osa kylvettiin vasta keskikesällä niin että ensimmäinen satokausi lähestyy. Kasvit talvehtivat helposti kevyillä lisävaloilla (2x15w ESL + 2x18w putket katossa). Vähän kuten toivoinkin ne ovat reagoineet helmikuun lisääntyvään valoon ja pariin kirkkaaseen pakkaspäivään odotetusti - ensimmäisiä nuppuja alkaa ilmestymään Inca Red Droppiin (teki sadon viime kesällä) ja Short Yellow Tabascoon (ensimmäinen kukinto sille).

Ikkunalaudalla pienissä ruukuissa ja vähäisessä valossa siis toimitaan, joten nyt kysymys sadon optimoinnista:
- Kannattaisiko nuppuja hieman nyppiä ja viivästyttää kukinnon alkua, vai yrittää jo nyt ekoja marjoja? Kukinto kyllä loppuu kuin seinään jos keli menee taas harmaaksi.
- Missä kohtaa olette aloittaneet Bloomin käytön? Talven aikana olen antanu erittäin maltillisesti Growta, todella laimeana seoksena ja harvakseltaan.
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: dh:n chilikausi 2009.
helmikuu 06, 2009, 23:50:28 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 06, 2009, 20:16:09 ipIlmeisesti saat sellaisen haihtumisen aikaan tuolla lämmittämisellä ja tuulettamisella, että testituloksillani ei ole mitään tekemistä noissa oloissa.


Näin talvipakkasilla kannattaa Chilivaarin ansiokas testi unohtaa ihan alkuunsa. Ilma on erittäin kuivaa ja patterit hohkaavat kuumina. Itsellä on tuossa patterin pääällä 5 ruukkua ja pari taimirasiaa, ja tarkkaavaisesta seurannasta huolimatta on päässyt pari nahistumista / taimien pyörtymistä tapahtumaan. Varsinkintaimipurkkeja saa olla koko ajan tarkkailemassa ja parin päivän välein kastelemassa.
20
Käytin noita hunaja/saippua laseja, ostin parit lihansyöjäkasvit, tarkkailin kastelua....ja aina vaan pörräsi joskus enemmän ja vähemmän. Sitten ostin pullon RAIDia jolla suihkin vähän ilmaan ja pienet tujaukset ruukkuihin. Johan loppui lentely.