Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"Tuli tuossa jokusen aika sitten chiliä kuivatettua ja jauhettua sitten morttelissa. Pölyä leijaili ihan reippaasti. Sitten jauheen purkitettuani painuin suoraa päätä saunaan, kun se oli sopivasti lämmin.
Ai herrajumala mikä virhe! Aluksi se alkoi tuntua vain pienenä poltteena nenässä, mutta levisi sitten infernaalisina liekkeinä koko naaman alueelle. Kuuma sauna ja tulinen chilipöly (lajikkeesta en tiedä, joku amppelissa kasvava, pieni, ei-makea) ei olleet hyvä yhdistelmä. Silmätkin vuosi vettä niin ettei nähnyt mitään.
En tiedä onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia...
Joo. Kuivattelin taannoin ylimääräisiä kaupan habaneroja uunissa ja eli leikkelin ne sopivan kokoisiksi ja poistin siemenet niin että kuivuvat nopeammin. Ilman käsineitä, tollo kun olen.
Seuraavana päivänä kävin suunnistamassa, hiki valui juostessa silmiin, joten hieraisin silmiäni oikein nautinnollisesti keskellä metsää.. :-) Näkö meni kokonaan about vartiksi ja tuska oli.. no sanotaan että melkoinen. Hetken ehdin olla jo aika huolissani, että miten selviän pois metsästä sokeana. Ei tullut mitään huippuaikoja sillä kerralla :-)
Tuosta itse aiheesta, eli kuivaamisesta vielä: Olen jonkin verran kuivaillut chilejä ja retkiruokia (jauhelihaa, hedelmiä, vihanneksia yms) ihan tavallisessa kiertoilmauunissa. kuivattavat pilkotaan sopivan pieneksi, lämpöä 50-70 astetta, luukku raolleen ja annetaan olla uunissa kunnes ovat kuivia. Yleensä se kestää ruoasta riippuen sellaiset 8-18 tuntia. Hyvin toimii jos ei mitään järjettömiä määriä kuivaa. Uuniin mahtuu kerralla ainakin kaksi pellillistä.