huhtikuu 06, 2025, 22:16:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Pitkis

1
Matkoilta vihdoin kotiutuneena on mukava kuulla että 'pienokaiset' ovat päässeet hyvään kotiin ja saaneet jotain aikaiseksikin. Onneksi ehdin muille kasveille tehdä sadonkorjuun ennen reissua ja pakastimesta löytyy pahimpaan hätään tulisuutta ruoan sekaan. Pitää toivoa että hoidosta olleet kasvit ovat pärjäilleet yhtälailla hyvin.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Latokaskesta chilikaski
heinäkuu 04, 2009, 15:34:51 ip
Lainaus käyttäjältä: MikaK - heinäkuu 04, 2009, 08:55:45 ap
Aji Benitot olivat sellaisenaan maukkaita ja kivan tulisia. Siemenet tuli otettua talteen ja taidan kylvääkin ensi kaudeksi.


Tuo saamiesi benitojen emokasvi on tosiaan ollut kesän valopilkku ja on pukannut ikkunalla jo sadan podin luokkaa satoa. Siemeniin kannattaa tosin suhtautua varauksella, sillä tuossa on samassa ryppäässä monia baccatumeja kasvamassa, eli risteytymisen riski on olemassa.
3
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Täytetyt pepperonit
toukokuu 22, 2009, 14:09:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - toukokuu 22, 2009, 00:29:35 ap
Tuli vain mieleeni... ikuinen kyseenalaistaja iskee jälleen  8) - mutta itse kun en ole niin hirveä juustojen ystävä, ja kaloreitakin niissä riittää, olen usein ihmetellyt miksi Jalapeñot *aina* täytetään juuri juustolla? Onko joku kokeillut jauhelihatäytettä, kasvis/kalkkuna täytteitä, tai vaikka tonnikalariisiä tms. siellä sisällä? Pitänee kokeilla noita juttuja kun kauppoihin tulee taas tuoreita herkkuja, Aji Cristalia ja toivottavasti muutakin. :)


Paras syömäni täytetty 'chili' oli nimenomaan tavallinen paprika, jossa oli jonkinsortin riisi-jauheliha-tiesmitä-chili-täytettä sisällä. Harmi etten reseptiä täytteelle saanut, mutta kehotan kokeilemaan oman maun mukaan kaikenlaisia raaka-aineita, pelkillä perinteisillä "näin on aina tehty" jää varmasti monia loistavia makuelämyksiä kokematta.
4
Tuota 'varkaiden' nyppimistä kannattaa varmaan selventää esimerkein. Minulla on muutama puumainen chili, joissa on selkeä runko ja joka on jakautunut tällä hetkellä kahdeksaan selkeään oksaan, jotka kukkivat ja kasvavat edelleen. Näihin jos tulisi uusia oksanversoja varresta niin ainakin itse pitäisin niitä kohtuullisen turhina ja nyppisin pois. Toisaalta tuossa vieressä on pensasmaisia chilejä, jotka luonnostaan tuntuvat kasvattavan kymmeniä oksia, eikä mitään selkeitä erotettavia pääoksia ole, näissä annan uusien versojen kasvaa ja puska leviää vähän joka suuntaan ja trimmaan sitten tarvittaessa. (tästä löytyy kuvakin) Eli tilanteen ja kasvin luontaisen rakenteen mukaan mennään.
Tässä tämä pensasmainen kasvi:
5
Lainaus käyttäjältä: sputnick - toukokuu 07, 2009, 20:33:58 ip
Joko näkyy nuo vanhat kuvat, jotta tietää linkittää oikein jatkossa :D


Juu, nyt näkyy kaikki. Mistäköhän lie johtuu, että osalla näkyi ja osalla ei. Liekö kuvapalvelimen koodauksessa oiottu ja ei toimi halutulla tavalla kaikilla selaimilla tai jotain vastaavaa..
6
Ylempi kuva näkyy, alempaa (kuten ketjun aiemmat kuvat) ei näy. Vastaavasti suorista linkeistä tuo lyhyempi linkki ei löydä minkäänlaista kuvaa, pidempi linkki avaa kuvan normaalisti.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Yleinen fotoalbumi
huhtikuu 27, 2009, 14:19:08 ip
Pistetäänpä nyt itsekin pari fiilistelykuvaa kun oli kamera kerrankin käytössä.


Bolivian rainbow on kasvanut tuuheaksi ja kauniiksi puskaksi ja tekee hedelmääkin.


Tuoreella Aji Cristalilla päästään toivottavasti herkuttelemaan jo ensi kuussa.
8
Ymmärrän, että jokainen kasvi tietysti tykkää vähän eri tavalla auringosta. Tuolla tavalla ulkoiluttamalla on kuitenkin mahdollista saada ne tottumaan? Ja varjoisalla paikallakin (tai pilvisellä kelillä) ne saavat sen verran säteilyä, että vähän karaistuvat? Ehkä sitä on parempi varmuuden vuoksi siitä aloittaa. Viitsitkö antaa edes jonkinlaista suuntaa ajalle kauan tuota ulkoiluttamista on hyvä tehdä, puhutaanko viikosta, parista viikosta, kuukaudesta?
9
Mitenkäs onnistuu chilin totuttaminen ilman harsoja, jos kuskaa chiliä ulkoilemaan pariksi tunniksi auringonpaisteeseen?
Kuinka monta päivää tätä edestakaista kuskausta kannattaa harrastaa ja mikä on turvallinen aika antaa chilin paistatella päivää, ettei mitään suurta vahinkoa pääse käymään?
10
Lainaus käyttäjältä: Pitkis - huhtikuu 17, 2009, 18:04:29 ip
Omassa cristalissani (ja satunnaisissa parissa muussa kukassa) on sama juttu, kukka kuivuu ja varsi jää tukevaksi ikäänkuin podia kasvattamaan, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan. Johtuuko ilmiö liian vähäisestä valosta? Tällä hetkellä ne ovat ikkunalla pelkässä luonnonvalossa. Ja mitähän niille podin tyngille lopulta tapahtuu? Kuivuvatko lopulta pois vai heräävätkö kasvamaan hibernaation jälkeen? Samalla ikkunalla oleva Benito tuntuu olosuhteista tykkäävän ja kasvattaa podeja mukavaan tahtiin.


Nyt muutaman aurinkoisen päivän jälkeen cristal pukkaa noiden vanhojen podintynkien vierestä iloista tahtia uutta podia ja lisääkin on lähdössä kasvuun. Valosta siis oli kiinni. Kuitenkin nuo hiljaiseloa eläneet podinalut ovat myös alkaneet hiljalleen kehittyä. Kasvua tapahtuu hyvin hitaasti, mutta kuitenkin selvästi. Toisessa chilissä vastaava podinalku on kasvanut jo reilun sentin mittaan (normipodit siinä n.5-8 senttiä) Mahtaako jollain olla kokemusta tuleeko noista odottelijoista todellakin normaaleja podeja, vai mitä niille oikein käy. Tällä hetkellä näyttää että ne hitaasti mutta varmasti taistelevat isommiksi.
11
Lainaus käyttäjältä: Horrigan - huhtikuu 17, 2009, 00:30:15 ap
Jotenkin vain tuntuu, että tässä vaiheessa Aji Cristalini on juuttunut limboon, eli podeja ei tunnu kasvavan, mutta kukka ei myöskään kuole ja tipu pois. Kuinka nopeasti siis pölyttämisen jälkeen pitäisi podeja tulla?
Yli viikko on kulunut, eikä minkäännäköistä edistystä tunnu tapahtuvan muuta kuin, että uusia kukkia paukkaa koko ajan. Ja kaikki jäävät pölyttämisen jälkeen samaan jamaan, eli eivät kehity, mutta eivät tipukaan. Vai olenko vain liian kärsimätön?  ;)


Omassa cristalissani (ja satunnaisissa parissa muussa kukassa) on sama juttu, kukka kuivuu ja varsi jää tukevaksi ikäänkuin podia kasvattamaan, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan. Johtuuko ilmiö liian vähäisestä valosta? Tällä hetkellä ne ovat ikkunalla pelkässä luonnonvalossa. Ja mitähän niille podin tyngille lopulta tapahtuu? Kuivuvatko lopulta pois vai heräävätkö kasvamaan hibernaation jälkeen? Samalla ikkunalla oleva Benito tuntuu olosuhteista tykkäävän ja kasvattaa podeja mukavaan tahtiin.
12
Lainaus käyttäjältä: MikaK - huhtikuu 16, 2009, 12:06:00 ip
Itsellä toistaiseksi tulleet palot tulleet ilman minua auttavaa kättä mutta olisiko silti fiksua pölyttää kasveja ristiin?


Kun nuo kasvit ovat itsepölyttyviä niin sillä ei ole käytännössä mitään väliä pölyttääkö yksittäisiä kukkia, vaiko ristiin. Tietenkin jos kerralla kiertää kaikki kukat niin kukissa, joissa ei niin paljoa siitepölyä ole saattavat pölyttyä helpommin.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos haluaa lajipuhtaita jälkeläisiä kasvattaa siemenistä, niin ei kannata eri kasvien kukkia pölytellä samalla sudilla. Lisäksi mikäli tavoitteena on alkuperäisestä kasvista jatkokasvattaa aina siemenien kautta uusi, saattaa geeniperimän kannalta olla hyödyllistä käyttää useampaa saman lajikkeen kasvia pölytyksessä, ettei satu mitään sisäsiittoisuutta n:nnen sukupolven kohdalla.
13
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 01, 2009, 22:11:09 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - huhtikuu 01, 2009, 22:09:26 ip
Olen nyt yrittänyt saada itämään tuota sechuanin pepperiä. Siitä saattaa tulla noilla kiinalaisilla vähän sekaannuksia. Ei ole chili.


Niin, olin ymmärtävinäni, että ainakin tuon toisen mainitsemani lajikkeen nimi "yiyuàn" liittyy täsmälleen tuohon mitä mainitset. Että ei sittenkään ehkä ole chili...


Näin lienee, lajikkeen kiinankielinen nimi kun on 艺源胡椒 joka viittaa enemmän normaaliin pippuriin. Sen sijaan japanista löytyy tulinen chililajike, johon ehkä sekoitit, nimi kun on länsimaalaisittain samankaltainen, 膣(ちつ)チリ eli chitsu-chili, (yiyu).
14
Forumilla monet ovat puhuneet nyppivänsä kukannuput pienistä taimista ja antavansa kasvin kasvaa ennen kukkimisen aloittamista. Miten paljon tuo vaikuttaa kasvin kasvuun / sadontuotantoon, jos mietitään vaikkapa esimerkkikasvina muutamaan kertaan haarautunutta muutamakymmensenttistä annuumia (tai muuta lajiketta). Kasvattelen ensimmäistä kauttani chilejä ja olen antanut nyt parin nopeammin kasvavan annuumini kukkia ja ne ovat alkaneet tuottaa hedelmääkin, kukkia on muutamia ja nuppuja toistakymmentä per kasvi, mikä olisi tilanne jos olisin nyppinyt kukat, vai näkyykö ero vasta myöhemmin kesällä, kun nyppimällä kasvi olisi kasvanut suuremmaksi (ja tuottaisi enemmän satoa)? Onko tuolla oikeasti miten suuri vaikutus kasville? Muutama chili on kohta aloittamassa kukkimisvaihettaan, joten niiden osalta tätä nyppimistä mietin.
15
Näin hatusta heittämällä, onko kasvi miten lähellä lamppua? Itselläni kävi puben kanssa samalla tavalla, lehdet kuivuivat ja lehtien kärjet muuttuivat ruskeiksi (kuivuneiksi ja kuolleiksi) kunnes tajusin, että kasvi oli liian lähellä valoa ja pääsi 'palamaan'. Tuohon tuuheuteen, kasvin ikää tuntematta, noin yleisesti nuo kasvavat minulla (valon vähyydestä kenties johtuen) ensin harvaksi ja melko pitkiksi ennenkuin nyt ovat ruvenneet tuuheutumaan kun luonnonvaloa on tullut enemmän.
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Led valaistuksesta
helmikuu 22, 2009, 11:17:24 ap
Lainaus käyttäjältä: Nuuskamuikkunen - helmikuu 21, 2009, 20:30:08 ip
Muutenkin miettinyt että pitääkö katsoo nm (nanometrejä), vai kelvineitä kun pistää kasveille valoja :P vai kenties kumpaakin ? :D
Miten noita kelvineitä ja nanometrejä voi verrata toisiinsa


Kelvinit eivät kerro oikeastaan muuta kuin sen, että miltä lampun värisävy näyttää ihmissilmään. Saman värisävyn kun voi saada usealla eri aallonpituuksien yhdistelmällä, esimerkiksi hehkulampussa on aika tasaisesti kaikkia aallonpituuksia ja loisteputkessa usein vain muutamia, vaikka lamput sinänsä näyttäisivät samanvärisiltä ja värilämpö olisi sama. Ainoa hyöty niistä on se, että tietää mitä saa ostaessaan lampun.
17
Tuoreena pakastetut chilit sisältävät ymmärtääkseni (chilistä riippuen) aika paljon nestettä, joka jäätyessään voi vahingoittaa siemeniä. Tämän takia kuivattaminen parantaa itävyyttä. Tuoreena pakastaminen ei kuitenkaan automaattisesti tuhoa itävyyttä, vaan vain heikentää sitä (osa siemenistä säilyy kunnossa, osa saattaa vahingoittua).
18
Itse kokeilin turveruukkuja ensimmäisiä chilejä kasvattaessani. Tuntuivat kuivuvan hetkessä ja vettä sai olla syytämässä niskaan päivittäin. Onneksi tajusin suurimmaksi osaksi kuoria ne kokonaan pois kun istutin taimet isompiin ruukkuihin, kaksi kasvia päätyi ruukkuineen uuteen astiaan ja niillä kasvu tyssäsi aika pitkäksi aikaa ennen kuin saivat juurensa kunnolla uuteen multaan ruukun läpi.
19
Lainaus käyttäjältä: kondhitter - helmikuu 02, 2009, 19:43:36 ip
Kun olen aloitteleva kasvattaja, niin uskallan kysyä, että onko ihan normaalia, että noin 7cm mittaisten chilin taimieni varret ovat alkaneet punertaa? Kasvu näyttäisi olevan ihan normaalia, mutta tuo vähän ihmetyttää. Onko se varren väri ihan lajikkeesta kiinni? Lajike on joku C. Annuum.


Riippuu ihan lajikkeesta, jotkin lajikkeet, kuten bolivian rainbow (annuum) tai Black Pearl voivat ymmärtääkseni tummua jopa lähes mustansävyisiksi.

Aiheesta takaisin harsosääskiin, kun sitä on täällä näemmä puitu: Onko jollain hajua, kuinka paljon niitä toukkia voi löytyä mullasta, jos esimerkiksi istuttaa siemenet pieniin jogurttipurkkeihin, niin eksyykö niitä toukkia jokaiseen purkkiin jos multa on 'saastunutta', vai esiintyykö niitä vain satunnaisesti?
20
Itse en ole mitään hifistely-idätyksiä viitsinyt edes kokeilla, vaan pieniin purkkeihin multaa ja siemen vähän mullan alle. Purkit normaalisti huoneenlämmössä ja kastelu kädenlämpöisellä vedellä. Itämisen kanssa ei ole ollut oikeastaan minkäänlaisia ongelmia, päinvastoin pikkutaimia on tullut sen verran että olen niitä pois joutunut jakamaan. Liekö sitten aloittelijantuuria tai jotain, mutta tuntuu ettei tuo idättäminen ainakaan peruslajikkeilla minkäänlaista rakettitiedettä ole. :P

Itämisen kesto on tietysti kärsimättömälle ehkä liikaa, sillä mullan alla ollessaan siemenillä on kestänyt puolestatoista kahteen viikkoon nostaa päänsä pinnan ylle.