tammikuu 10, 2025, 06:35:11 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - noora

1
Talvehtineet Habanero, Maraba, Trinidad seasoning ja Early Jalapeño ovat tehneet pari hedelmää per puska, mutta ne ovat vielä raakileita. Jalapeõn voi  poimia täyskasvuisena mutta vihreänä ehkä viikon päästä. Muut talvehtijat kukkii, mutta hedelmiä ei vielä näy.
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Kurttuilevat lehdet
huhtikuu 27, 2006, 16:48:06 ip
Tavallinen loisteputki. Hieman liian vähän valoa oikeastaan, mutta lämpötila on sitä mukaan niin että kasvu vain hiukan hidastuu.
3
Edistyneempi chilinkasvatus / Kurttuilevat lehdet
huhtikuu 27, 2006, 16:14:59 ip
Auringonvaloa nämä taimet eivät ole edes nähneet :) Pohjoisikkunaa ja sähkövaloa niille on tarjottu. Minulla on kaksi Early Jalapenon tainta (loput chilit kuvassa on muita laatuja), ja molemmat näyttävät tältä. Saa kai nähdä miten ne tästä kehittyy.
4
Edistyneempi chilinkasvatus / Kurttuilevat lehdet
huhtikuu 27, 2006, 15:24:08 ip
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Jos kyseessä on musta multa niin vaihda äkkiä turpeeseen. Silti en kyllä osaa sanoa mikä ryppyilyn aiheuttaa, koska mustan mullan haittoihin ei sen pitäisi kuitenkaan kuulua.


En oikein tunne noita multa-laatuja, varsinkaan niiden Suomessa käytettyjä nimiä. Täällä Ruotsissa sitä myydään nimellä "planteringsjord", ja aika turvepitoista se näyttää olevan.
5
Edistyneempi chilinkasvatus / Kurttuilevat lehdet
huhtikuu 27, 2006, 14:20:20 ip
Tässä kuvan keskellä on Early Jalapeño-merkkinen annum. Viimeisimmät uudet lehdet ovat ollleet näin "ryppyisiä" jo syntyessään. Mistä tämä voisi johtua?



Taimi on idätyksen jälkeen kasvanut viileässä (15 astetta) lampun alla, sitten siirsin sen lämpöön (20-22 astetta) ikkunaan lampun alle. Nyt se om taas viileässä lampun alla kun se meinasi lämpimässä vähän venähtää pitkäksi. Kurttuileminen alkoi silloin kun se oli lämmössä. Kasvualustana on multa johon on sekoitettu Perlite-rakeita.
[/img]
6
Millaista yölämpötilaa nuo chinenset kaipaisivat?
7
Edistyneempi chilinkasvatus / Kirvojen torjunnasta
kesäkuu 03, 2005, 15:05:43 ip
Siis, levittääkö tämä sähköinen karkoitin jotain myrkkyä ilmaan? Kun sitä sanotaan myrkylliseksi esim. akvaariokaloille... Onko chilien syönti tämän käsittelyn jälkeen turvallista?

Kiva olisi kokeilla, kun ei ole aikaa suihkutella chilejä päivittäin ja ripsiäiset ovat juuri liittyneet kirvojen seuraan...
8
Kodin mausteinen kokkaus / Chili toimii myös teessä..
toukokuu 24, 2005, 16:59:07 ip
Kokeilin tässä pari viikkoa sitten laittaa habaneroa yrttiteehen. Seoksessa oli minttua, mesiangervon kukkia (kuivattuja), salviaa, kamomillaa ja ihan pieni siru kuivattua habaneroa. Oli hyvää hunajan kanssa.  

Tavallinen mustapippuri on myös jännä teen mauste. Ihan pieni ripaus vastarouhittua pippuria antaa teelle mukavan lievästi pippurisen jälkimaun.
9
Kodin mausteinen kokkaus / Chiliperunalastuja!! ??
toukokuu 24, 2005, 16:53:04 ip
Englannissa söin pari vuotta sitten chili-perunalastuja. Yllättävän tulista tavaraa. Oli siellä muitakin "outoja" perunalastun makuja, kuten lammaspaisti minttukastikkeessa...
10
Lainaus käyttäjältä: "solmunen"passatkaapahan jotain alkholittomia juoma-vinkkejä!

vai eikö semmosia muka ole :x


Kokeilin jossain välissä maustaa tomaattimehua habanerosoosilla. Kivan tulista, jos tykkää tomaattimehusta. Itse habanerosoosin resepti löytyi sivulta www.ortagarden.com nimellä "Het habanero sås" (ruotsiksi koko homma).
11
Edistyneempi chilinkasvatus / Gallup: Siviilisääty.
toukokuu 19, 2005, 17:14:44 ip
Mä olin vielä muutama vuosi sitten sitä mieltä että tulisuus vain pilaa maun. Sitten aloin käymään työkavereiden kanssa noin kerran viikossa syömässä lounasta intialaisessa ravintolassa. Ravintolan miedoin "tulinen" ruoka oli aluksi mielestäni hieman liian tulista, mutta niin hyvää muuten että en voinut olla tilaamatta sitä... Ja siitä se sitten alkoi. Tulisuuteen selvästi tottuu.

Olen pitkään harrastanut yrttien kasvatusta ja käyttöa mausteena, ja viime vuonna laajensin sitten chileihin. Tänä vuonna on kymmenen eri lajia ikkunalla kasvamassa.

Niin, ja minä olen niitä naispuolisia. Onhan tuo sulhanenkin vähitellen tottunut chiliin, ja onneksi ei pahemmin valittele kun chiliä tulee ruokaan vähintään kerran viikossa. Outoihin kasveihin ikkunalaudalla hän oli jo tottunut ennestään, kun keittiön ikkuna on meillä aina ollut täynnä yrttejä.
12
Olen poistanut hedelmien alut cayennestä, kun se on vielä aivan liian pieni. Pitäisikö nuput kans nyppiä pois?
13
Voiko tämä auringonpolte vaurioittaa myös ikkunalla? Mulla chilit tiputtelevat lehtiä (jotka ensin kalpenevat), enkä ole saanut selvää johtuuko se kirvoista vai siitä että ne ovat eteläikkunassa. Kirvoja on, muttei kovin paljon ja ne pysyvät aika hyvin kurissa sprii-suopaliuoksella (jota suihkuttelen vain illalla, muuten lehtiin tulee selviä palovaurioita).
14
Tällaisia suklaatryffeleitä olen tehnyt pari kertaa, kun kaupasta ei löydy oikein hyvää chilisuklaata:

Hienonna 250 grammaa suklaata ja laita kulhoon.
Kaada 1,5 dl vispikermaa kattilaan. Lisää joukkoon tuoretta tai kuivattua chiliä (palasina, ei jauhona) ja kiehauta kerma.
Poista chili ja kaada kerma suklaan joukkoon.
Sekoita varovasti kunnes suklaa on sulanut ja sekoittunut hyvin kerman kanssa.
Peitä seos muovikelmulla ja anna jähmettyä n. puoli päivää. Kun seoksesta on tullut paksumpaa, siitä voi tehdä lusikalla palloja jotka pyöritellään puuterisokerissa tai kaakaojauheessa (tai miksi ei chilijauheessa).
Säilytä suklaatryffeleitä jääkaapissa.  

Chilin määrää voi vaihdella oman maun mukaan. Yksi jalapeño ilman siemeniä tai puolikas kuivattua habaneroa antoi sellaisen mukavan siedettävän "lämmön". Kermaa voi maistaa ennen kun sen kaataa suklaan joukkoon, ja jos chilin makua tahtoo lisää niin kunhan antaa kerman seistä vähän aikaa ennen kuin chilin ottaa pois.
15
Kyllästyin ajat sitten hilloon lättyjen mausteena, joten olen kokeillut vähän joka soosia mitä jääkaapista löytyy. Viimeksi laitoin Atrian valmiiden lättyjen päälle chilikastiketta ja juustonsiivun. Hyvää tuli.
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Allergiaoireita?
tammikuu 11, 2005, 16:00:36 ip
Luin vastikään lehdestä jostain yskänlääketutkimuksesta, että yskän aiheuttamiseen tutkimuksessa käytettiin kapsaisiinia.

Kylmällä vedellä tiskaaminen auttaa muuten aika hyvin. Kerran alkoi ihan käsiä polttelemaan kun pesin kädet lämpimällä vedellä chilien käsittelyn jälkeen, ja siihenkin auttoi kylmä vesi.
17
Kodin mausteinen kokkaus / Chili toimii myös teessä..
tammikuu 11, 2005, 15:43:37 ip
Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"
Habanerolla en vielä koittanut mutta monella muulla chinensellä kyllä... tulisuus oli tappavaa tasoa!


Habaneron maku sopii hyvin vihreän tai "puolivihreän" teen kanssa, kuten darjeeling tai vihreä darjeeling. Kun syksyllä pilkoin habaneroja kastiketta varten laitoin habaneronpuolikkaat teekuppiin siksi aikaa kunnes ne oli aika laittaa soosiin. Kyllä se kuppi tiskattiin, mutta pari päivää myöhemmin oli tee silti oudon tulista eräässä teekupissa... Juuri se kupillinen oli meidän maun mukaan liian tulista, mutta sain ainakin todeta että teen ja habaneron aromi sointui mukavasti yhteen. Kunhan ehdin niin aion kokeilemalla etsiä sopivan kuivatun habaneron ja teen suhteen.
18
Kodin mausteinen kokkaus / habaviunaa
tammikuu 11, 2005, 15:30:45 ip
Uitin habaneron puolikasta kolmanneslitrassa vodkaa parisen tuntia, sekin riitti ihan mainiosti...  

Onko kellään kivoja drinkkireseptejä missä chilivodkaa voisi käyttää? En usko voivani sitä puhtaana juottaa monellekaan.
19
Edistyneempi chilinkasvatus / Kukkiva habanero
tammikuu 07, 2005, 20:06:03 ip
Edellinen teksti oli siis minun kirjoittama... :-)
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Kukkiva habanero
joulukuu 31, 2004, 00:56:41 ap
Jaa, no ehkä se lämpö ja valo tuli samalla aikaa, kun aurinko oli ainoana lämpö- ja valolähteenä... Hankin juuri pari kasveille tarkoitettua lamppua, täytyypä laittaa habanerot lamppujen alle ja katsoa mitä tapahtuu.