tammikuu 02, 2025, 14:13:22 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Lufei

1
Varautukaa siihen, että nämä lamput ja lootat ovat sitten oikeasti käytettyjä. Itsellä tuli pienillä ruostekukilla yms. mutta eihän tuo maali paljon maksa verrattuna uuteen natikkaan. :)
2


Niitä tulee kuin sieniä sateella! Pentele. Ja kaikille tiedoksi, vaalea kerrostuma purkeissa ei ole hometta, se on vesihuurua joka heijastaa salamanvaloa takaisin. :) Viisi tuli just purkitettua ja siksi hieman ilmaa lämpimäpi multa (joku +30°c) päästelee vähän huuruja. Näitten kanssa täytyy olla avokätinen ja lahjoitella ainakin muutamia yhdelle työkaverille.
3
Lainaus käyttäjältä: naga morich - huhtikuu 13, 2009, 17:33:20 ip
sekoititko kukkamullan sekaan hiekkaa tai kevytsoraa.pelkkä kukka multa on chileille liian tiivistä(yleensä) joten se vaikuttaa juurien kasvuun.(juuret eivät kasva nopeasti ja muutenkin chilit tykkäävät kuohkeasta maaperästä.)




Juu, sekoitin siihen n. 1/3 tai 1/4 hiekkaa sekaan. Huomasin kanssa et pakkautuu aika helposti, mutta toi hiekka paransi hiukan sitä.
4
Lisäilin vajaisiin purkkeihin lisää multaa, tällä kertaa jotain Dailyn kukkamultaa jossa on hieman enemmän ravinteita. Saa nähdä kuinka nuo reagoivat siihen, toivottavasti aloittavat rajun kasvupyrähdyksen. :)
5
Tervetuloa aloittelijan päiväkirjaan. Kaikki alkoi siitä, kun kaverini kertoi kokeilleensa 1.6 miljoonan SHU:n kastiketta ja päätin, että piru vie kasvatan tulisimpia chilejä ja kokeilen omia rajojani. Nyt 9 päivää idätyksen jälkeen olen kuvien havainnollistamassa tilanteessa.







Lajikkeina:

Naga Morich
Deco de moca
Aji cito
Cascabel
Peperonchino

+ yllätyssiemenet

Eli tähän tilanteeseen siis olen päätynyt yhdeksän päivän aikana, idätin mullassa öljypolttimon päällä pienessä komerossa ja siirsin heti miten omiin kippoihinsa kun olivat sirkoille päässeet. Vielä en ole antanut mitään lisäravinteita, enkä ihan heti vielä taidakkaan koska näyttävät pärjäävän ja kasvavan ihan sairaasti pelkällä vedellä ja auringonvalolla. Ainoa lajike joka ei ole yhdeksän päivän aikana itänyt on tuo Deco de moca. Luultavasti se vie aikaa vielä, mutta pistän kyllä sen itämään vaikka pakolla.

Toivottavasti muistan tulla aina päivittelemään tätä päiväkirjaani. :)
6
Itse idätin siemenet mullassa ja kaikista kuudesta lajikkeestani on itänyt jo useita siemeniä, ensimmäiset tulivat ulos toisena päivänä ja nyt kahdeksantena päivänä mulla on noin. 20 kpl 5-7cm korkeita sirkkalehdillä olevia taimia. Lämpötila pysyi tarkasti 28-29 koko ajan. Jos jollakin on talossa öljypoltin ja suljettu huone jossa se on niin sieltä löytyy loistava idätyspaikka. Heti kun olivat itäneet ja kasvaneet hieman pituutta lisävalon alla niin siirsin omiin salaojitettuihin kippoihin ja nyt ne saavat auringonvaloa n. 6-7 tuntia per päivä ja näyttävät rakastavan sitä.
7
Tuskimpa sillä on väliä, kunhan kasvit saavat jossain kohtaa levätä ettei aina ole joku pakottamassa kasvamaan. Mutu-tuntumalla vastattu, saa korjata.
8
Sitten pistän kun lasiterassi on päivisin 20 asteen tienoilla. Lasitettuterassi, lasit suunnissa pohjoinen, itä, etelä. :)
9
Ettei olisi osunut kohdalle f1-hybridejä? Kasvavat lähes aina eri kasviksi kuin mistä ovat tulleet. Aloittelijan veikkaus, korjatkaa ihmeessä.
10
Itse pistin just tilaukseen biobizzin setin, kun olen täällä foorumia selailessani saanut sellaisen kuvan että ko. sarja toimii hyvin chileille. Mukaan pistin myös pienet eslit. :)
11
Naga Morich (C. chinense)

Peperonchino Red (C. annuum)

Aji Cito (C. baccatum)

Dedo de Moca (C. baccatum)

Cascabel



Noita on nyt kasvamassa, naga ainakin menee ensi vuoteen. Katsotaan kuin käy, kiitos vastauksestasi muuten.
12
Eli laitoin eilen siemenet vasta itämään (olen myöhäisherännäinen chiliharrastaja, ensimmäinen vuosi menossa :D ) ja ovat n. 29 asteen lämmössä ja lisävaloa saavat kun ovat öljypolttimen kanssa pimeässä komerossa. :) Mieleeni vain tuli, että jos ja kun nuo tuosta itävät, niin olisiko seuraavaksi maitopurkkivaihe vai vielä ennen maitopurkkia vieläkin pienempään taimettaminen? Kiitos jo etukäteen.
13
Lainaus käyttäjältä: wille - maaliskuu 29, 2009, 21:23:50 ip
Tervehdys itsellesi ja tervetuloa mukaan!

Ei ole kiveen kirjoitettu, että kaikki baccatumit tarvitsisivat tuentaa. Olen itsekkin saanut kyllä kasvatettua melkoisia honkkeleita joita tarvitsee tukea jo alkumetreillä. Tänä keväänä olen huomannut hyväksi keinoksi istuttaa kasvin "liikakasvun" aina syvemmälle ruukunvaihdon yhteydessä. Eli sitä lehdetöntä rankaa voi haudata maan alle aika huolettomasti. Tämä yhdistettynä kunnolliseen valoon ja oikeanlaiseen lannoitukseen tekee kasveista huomattavasti tukevampia.

Kekkilän puutarhaturpeessa olen kaikki "multakasvini" kasvattanut. Tiedä sitten olisinko sanut parempia tuloksia antamalla eri kasveille eri maa-ainetta kasvualustaksi. Mahdollisesti.

Olen idättänyt kasvejani yksi siemen / kippo tai kivivillakuutio joten en ole joutunut niitä erottelemaan toisistaan. Melko pienenä varmastikkin kannattaa jo erotella omiin astioihinsa ettivät juuret sotkeennu keskenään.

Lannoitteiden tarpeista en ole vielä merkittäviä kokemuksia kerännyt. Nyrkkisääntönä kuitenkin on että chinenset nauttivat voimakkaammasta lannoituksesta. Hygienia-asioissa kannattaa olla tarkka idätysvaiheessa ja silloin kun kasvit ovat vasta aivan pieniä taimia. Jos idätät mullassa / turpeessa, kannattaa se desinfioida kiehuvalla vedellä ennen käyttöä. Harsosääsket tekevät pahaa jälkeä päästessään mässäilemään vielä siemenen sisälläkin olevilla juuren aluilla.

Mulla tämä on vasta toinen "oikea" kausi, joten sadon kehittymisajoista en osaa paljoa kertoa. Olen kylvänyt omat kasvini marras-helmikuu välillä ja satoa olen saanut keskikesästä alkusyksyyn.

Kastelun kanssa kannattaa olla varovainen. Kastele ennemmin liian niukasti (lehdet alkaa roikkumaan, sitten kastelet) kuin liian paljon. Liian märässä turpeessa juuret voivat mädäntyä. Kannattaa kastella aluslautasen tms. kautta. Päältäkastellessa turve junttautuu todella kovaksi ja juuret eivät kykene kasvamaan normaalisti. Kasvi saattaa jopa kuolla tähän.

Toivottavasti tästä oli jotakin apua.  ;)


Kiitokset tästä vastauksesta. Kaikki apu on tervetullutta, eikun lisää vaan vastauksia tännepäin. :)
14
Tervehdys. Päätin tänään kaverin kanssa keskusteltuani koittaa itse kasvattaa muutamia lajikkeita. Tilasin tämänmoisia:

Naga Morich (C. chinense)

Peperonchino Red (C. annuum)

Aji Cito (C. baccatum)

Dedo de Moca (C. baccatum)


- Sen verran sain tietooni vanhoja topicceja selaillessani, että ainakin chinense tarvitsee rutkasti valoa (onneksi löytyy lasitettu terassi, ainoastaan pohjoinen puoli on ei-lasia ;) ) Saatan juuri ja juuri ehtiä tälle kaudelle, tosin voi mennä hieman myöhäiseksi sato, jos sitä nyt alkuunsakkaan tulee ekana vuonna. Baccatumeista sain selville, että aika iso osa tarvitsee tuentaa jo nuoresta kasvista saakka ja annuumeista, sen että tykkäävät ilmeisesti kasvaa korkeutta?

Kysymykseni ovatkin:

Millainen kasvualusta eri lajikkeille, vai meneekö samalla?
Kuinka isoina kasvit pitää eritellä idättämisen jälkeen?
Millaiset erilaisuudet eri lajikkeillani on esim. BioBizz lannoitteille ja kuinka tarkkana pitää olla kasveja istuttaessa mullan yms. hygieenisyydestä? Kauanko noin kestää "sadon" saaminen ko. lajikkeista keskiverto olosuhteissa?
Kastellaan ilmeisesti aika rutkasti kasvin ollessa pieni?

Tässä ei ole luultavasti kaikki mitä tarvitsen tietooni, tosin tiedonjanoani hieman tyynnytti tämä loistava foorumi ja asianosaavat käyttäjät, joten kiitos kaikille vanhemmille käyttäjille vanhosta viesteistä ja mahd. vastauksista tähän topicciin!