Lainaus käyttäjältä: -T- - helmikuu 23, 2019, 21:24:42 ip
Itsekin haluaisin tykätä hiiliteräspannusta, mutta en ole saanut rasvapolttoa onnistumaan kunnolla. Kerrostalossa asuvana tasaisen lämmön saaminen tuntuu olevan haastavaa.
Eka yritelmä oli uunissa ohuillakerroksilla (elintarvikekäyttöön sopivalla) pellavaöljyllä. Toistin käsittelyn varmaan 7-9 kertaa. Pannusta tulikin kivan kiiltävä ja tummui hyvin. "Tämähän oli helppoa"... Sitten ekan käyttökerran ja hellän vesipesun aikana pannun pinta lähti kivasti pieninä lastuina irti. Sama jatkui seuraavilla parilla käyttökerralla.
Seuraavaksi kokeilin polttoa keraamisella liedellä josko sillä saisi kovempia lämpöjä. Saihan sillä, mutta vain pannun pohjan sai tarpeeksi kuumaksi ja vähänkään ylempänä sisäreunoilla rasva jäi tahmeaksi matalien lämpötilojen takia.
Sittemmin olen kokeillut myös perinteisellä sähköhellalla ja todennut, että siinäkään ei levy lämpene tarpeeksi tasaisesti. Tässä yhteydessä sain mitattua pannun pinnan lämpötilaa IR-lämpömittarilla ja totesin pannun keskiosan olevan n. 100 astetta lämpimämpi kuin pannun pohja reunemmalla. Tämän takia joko reuna-alueet jää tahmeiksi tai keskikohta palaa jo pilalle (mattaiseksi).
Sittemmin olen käyttänyt pannua reilulla rasvalla ja toivonut jonkun pinnan muodostuvan. Onhan siinä pinta, mutta turhan mattainen, että edes harkitsisin testinä kananmunan paistoa.
Tämän takia päivittäisessä käytössä on 28 cm Tefalin keskihintainen pannu ja joku 24 senttinen teflonpannu jonka ostin ehkä 2011 saksasta ollessani siellä muutaman kuukauden. Kyseessä ei ole mikään merkkipannu vaan "randomisti" tavaratalosta ostettu hieman halvimpia pannuja kalliimpi yksilö. Yllättävää kyllä tämä saksapannu on vieläkin hyvässä kunnossa ja hyvän lämpenemisen sekä sitkeytensä ansiosta se on oma "suosikki" perus paisteluissa. Näiden säilyvyyttä on ehkä avittanut, että en ole pessyt niitä kertaakaan pesuaineella (saksanpannu on ehkä vahingossa tullut pestyä pariin kertaan pesuaineella).
Edit: Oho... Osahan näyttikin olevan tuolla jo entuudestaankin. Muistelin kirjoittaneeni aiheesta, mutta en nopealla selailulla nähnyt omaa nimimerkkiä lähettäjissä. Oletin sitten kirjoittaneeni muualle... No jääköön toisto tuplana.
Kehittelin hiiliteräspannun polttoon oman metodin levyllä, kun ei noista uunihommista tullut yhtään mitään. Saihan niillä pinnan mutta ei ne pysyneet vaikka mitä öljyjä käytti.
1. Pannu puhtaaksi, vaikka karkealla hiomapaperilla pesuaineen kanssa
2. Pese pannu, kuivaa äkkiä ja laita levylle kuivumaan
3. Laita rypsiöljyä, oliiviöljykin käy, hiero öljy kuumaan pannuun
4. Kuivaa kaikki öljy mitä pannusta irtoaa, pannun pitää olla suht lämmin, että ylimääräiset öljyt saa pois. Puuvillariepu lienee paras.
5. Etsi lämpötila, jolla öljy savuaa ja odota kunnes pinta alkaa tummumaan
6. Tee lisäkerroksia lisäämällä öljyä ja kuivaamalla ylimääräiset pois. Edellinen kerros pitäisi olla pannussa kiinni, mikäli ei niin kerrosten välissä oli liian vähän polttoa. Kun kerroksia alkaa olla enemmän niin pannu alkaa hylkiä rasvaakin.
7. Tee lopullinen poltto, 60min. Pinta ei saa mennä mustaksi. Jos menee niin lämpöä on liikaa ja pinnasta ei tule liukas.
8. Laita kansi päälle, virta pois ja laita joku riepu päälle. Pannun pitää jäähtyä hitaasti.
Itsellä ei lämpene tasaisesti johtuen keraamisesta tasosta, joten käytän kantta heti alussa, että lämpenee tasaisesti. Lopullisen polton teen kansi päällä + jotain riepua päälle.
Lämpöä ei saa olla liikaa, ihan vähän yli savuamispisteen. Jos polton tekee liian isolla lämmöllä ei tule kestävää.
Tämän jälkeen vain kovaa käyttöä, pannu mustuu käytössä. Tomaattia kannattaa välttää alkuun, ettei ota pintaa pois.
Kokeilin nyt mitä pannu sanoisi hiekkapuhalluksesta. Toimii muuten hyvin kunhan tuon pinnan tekee oikein!
Edit: liitteenä ensimmäinen kokeilu hiekkapuhalletusta pannusta vähän runsaammalla rasvalla. Aika liukas jo nyt.
https://ibb.co/hgfcK8Y