tammikuu 10, 2025, 12:40:26 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - tomppa^

1
En löytytänyt sopivaa ketjua enkä viittinyt tehdä uutta :)

Eli jallu(t) alkaa olee noin 6cm pitkä eikä viimeiseen pariin viikkoon ole juurikaan kasvanut. Odotetaanko vai syödäänkö?

Laitettu itämään kesän lopulla


-tommi
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Kastelusyteemi.
tammikuu 18, 2010, 22:40:29 ip
Morjesta. Nostella nyt vanhaa aihetta kun ei uuttakaan kehtaa alkaa tekemään...

Tarkoituksena on toteuttaa mökille kasvihuoneeseen automaattista kastelujärjestelmää, mutta valmiiden järjestelmien kovahinta tulee esteeksi.

Päädyin nyt harkitsemaan kovasti ns. altakastelu järjestelmää joka tullaan toteuttamaan kiertovesipumpulla ja salaojaputkituksella.

Miksi päädyin harkitsemaan tämänlaista kastelujärjestelmää?

Juuret johtavat kesään 2009. Käytössä lähes vastaavanlainen kastelujärjestelmä, ruukkuja vesialtaassa joissa oli kevytsoraa pohjalla noin 5-8cm ja altaassa suurin piirtein saman verran vettä. Vesi pääsikin joskus lähestulkoon loppumaan kuitenkin turve oli ylös asti kosteaa. Toisaalta kun vettä oli noin 8cm, turve ei ollut mielestäni liian kosteata.

Muutamia ongelmia havaitsin kesän aikana. Yksi suuri niistä oli kun käytin sadevettä se alkoi todella nopeasti keräämään levää astioihin. Pressuvirityksillä yritin estää auringon valoa pääsemästä veteen saakka, mutta eivät oikein pysyä paikoillaan kovalla tuulella ja vesisateessa. Ei hyvä, näin ei voida jatkaa.

Toinen ongelma oli kun kaikki pikkuelukat (madot, muurahaiset ym. mönkiäiset) tahtoivat varta vasten tulla hukkumaan vesialtaaseen, ei ollut kovin kivanäköistä. Muuten ottaen sain todella hyviä tuloksia ulkona ja sisällä.

Elikkä suurin piirtein joku tommonen, jos tekstistä ei selvinnyt...


Ja toteutukseen...

Jos nyt ei tarvis viritellä pressuja ja katella kuolleita matoja vesiastioissa, ja ei kuin totuttamaan...

Kevytsoran ja salaosan tarkoitus imeyttää kasteluvesi alakautta pohjaveden tavoin turpeeseen ja siitä juuriin jne. Sade/porakaivovettä pumpataan noin 2-3 kertaa vuorokaudessa 2x200l tynnyreistä suhteellisen pieniä määriä salaojaputkeen, joka vuotaa veden kevytsoraan. Ylimääräinen vesi valuu päissä olevista ylivuoto reiästä ulos, näin olisi tarkoitus pitää veden pinta jatkuvasti lähes stabiili korkeudella.

Tuntuu kovin suurelta määrältä varmasti toi 2x200l, mutta täytyy muistaa että vetää pitää riittää kahdenviikon tarpeisiin. Tässä vaiheessa en vielä osaa sanoa kuinka monta litraa järjestelmä tulee päivässä tarvitsemaan vettä.

Tarkoitus on pumpata useaan kertaa vuorokaudessa vettä kastelujärjestelmään. Ehkä näin saataisiin pidettyä ylimääräinen levänkasvaminen jollain tavalla aisoissa...?

Toinen syy miksi pumpataan vettä useaan kertaan päivässä. Jos viikolla tulee pidempi sähkökatkos, näin saadaan ilman antureita ja huoltokäyntiä vesiallas täyttymään riittävällä nopeudella oikeaan korkeuteen.

Tällä on suunnitelmissa rakentaan.


Kosteutta..

Kun tämmöistä aletaan nikkaroimaan samallahan täytyy tehdä automaattinen ilmankostutin. Ajattelin että helpoin keino voisi olla tihkuvesiputki asentaa harjakaton korkeimpaan kohta niin että vesi valuu katon sisäpintaan alaspäin ja siitä seinille, näin höyrystyy auringonlämmön avulla. Vettä pumpataan putkeen pari tuntia ennen kun aurinko on korkeimmillaan.

PS.  Suurin osa tekstistä on pelkkää "mutua" ja spekulaatiota, mutta toivon kuitenkin että tällä saan toimimaan kasvihuoneen kastelun halvalla kun en pääse itse paikalle...

Olisi kiva jos kertoisitte jos olette tehnyt vastaavia systeemeitä, mitä mieltä olette niistä  ja miten ovat toimineet.

-tommi