tammikuu 25, 2025, 07:11:47 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - 33M3L1

1
Uusien jäsenten esittelyt / kolmatta vuotta omia chilejä
heinäkuu 24, 2012, 22:55:54 ip
Lemon drop on tällä haavaa pelkästään kasvatuksessa. Oli tuossa taukoa chilin nauttimisessa ja olo oli pitkään tukkoinen ja väsynyt iltapäivisin.... Aloin taas syödä chiliä niin johan on virkku fiiilis läpi päivän. Uskomaton vaikutus, olin jo sitä mieltä että tässä on joku vaiva tai sairaus, ikääkin kun on 43 niin kaikenlaista voi ilmetä. Olipa onni että chili virkisti minut takaisin elävien kirjoihin :D

Tämä vaikuttaa minulle ihan kuin joku lääkitys, vau. Valkosipuli ja chiliä tehariin ja juon herkut nautinnosta irvistellen, nam nam nam, Yleensä en syö chiliä ruoan kanssa, mutta jos syön, laitan lidlin tai santamarian jne jauheita sekä cayennea risoton, pataruokien ja lihan kanssa.  Pippurisekoituksia menee ruoan sekaan myös toisinaan. Niin no, kuumat kerrosleivät tietty ovat oivia chilin kera.

Omat palot syön aina erikseen, teharin kautta tai pureskellen, fiiliksestä riippuen.

Oli kasvatuksessa muitakin hyviä lajikkeita, palaan niihin taas uudestaan kunhan elämän kiireet antavat myöden. Lemon dropin paras puoli on tietty tulisuus, mutta ei liikaa, juuri kipukynnyksen molemmin puolin tuoreena ja paahdettuna miedon kuumottava. Toinen lemon dropin hieno piirre on sen helppous ja sitkeys sekä suurehko tuotto, se sopii huolimattomalle puutarhurille, antaa anteeksi laiminlyöntejä hoidossa :D Hienoa on myös, että sen voi lisätä pistokkaasta, mikä nopeuttaa kummasti asioita kun tarvitaan lisää kasveja. Juurrutusaika oli aika pitkä, oliko 4-5 viikkoa kun testasin mutta kaikki 10 pistokasta teki juuret.

Syön toisinaan chiliä 3-4 palkoa kerrallaan, harvakseltaan enemmänkin. Meiltä ei kaupasta saa juuri mitään, lähin chilikauppa on 100 km päässä enkä viitsi maksaa maltaita tilaamalla, vaikka toki uskon että sieltä löytyy hintansa arvoisia tuotteita. Kunhan kerkiän, laitan about 10 tietämääni hyvää lajiketta kasvamaan ehkä ensi vuonna jo.



2
Aloittelevana kasvattajana tiesin että lemon drop antaa satoa kohtuudella ja heitin pellillisen kuivumaan just uuniin, pelkästään yhdestä kasvista tuli kiva määrä. Kuivuttuaan teen kastiketta sauvateharilla pienen määrän kerrallaan. Mun maku on kesy, juuri ja juuri kipukynnyksen ylittävä soosi on sopiva. No, muu perhe tosin pitää sitäkin liian tulisena.

Minkä tähden uuninluukku pitäisi olla auki, vesihän höyrystyessään laajenee moninkertaisesti ja takuulla poistuu uunista tehokkaasti. Antaa luukun olla kiinni vaan ja sähköä säästyy.

Nää kaikki on idätetty tammikuussa.

Red Rocoto ei edes kuki, aji amarillo ja aji cristal tekee kivasti marjaa myös ja maku on kohtuu hyvä, mutta enpä tiedä pidänkö niitä kuitenkaan kuviossa. Amarillossa oli rutkasti enemmän potkua kuin odotin, juuri ja juuri pystyin syömään.  Ehkä pidän ja kokeilen mihin se pystyy isossa purkissa kunnon juuristolla ja varrella. Koekappaleet pienessä maitopurkissa tekee aika paljon palkoja.

Naga ei edes kuki, vaikka on useampi purkki. Naga ei ole mun juttu myöskään, koska tavaraa pitäisi saada eikä vaan lehtiä.

Thai ei kuki joten sekään ei ole mun chili.

Jamaica bells oli vihreänä varmaankin kypsymättä, mutta maistoin kuitenkin, ihan hyvä mutta odotusten mukaan vailla potkua.

Pientä vaaleaa plänttiä on ollut koko ajan ulkona ollessa melkein kaikkien kasvien lehdissä, mutta yksikään ei ole menehtynyt niihin. Taudinkestossa ei vielä ole siis valittamista. Lemon drop menetti suuren osan lehdistä kastelun puutteen takia mutta uusii
kastelun palattua itseään nopeesti, siitäkin hyvä lajike, mulle hällä-väliä-kasvattajalle sopiva.




3
Lainaus käyttäjältä: Jan - tammikuu 24, 2011, 18:48:25 ip
Jos maulla ei ole väliä ja pelkkää tulisuutta kaipaa, niin sanoisin, että jostain etnisestä kaupasta ostettu kilon pussi chilijauhetta on paras vaihtoehto.

Nagaa ainakin on kehuttu satoisaksi ja sillähän poltettakin riittää, mutta talon seinustalla menestyminen riippunee aika paljon siitä, millainen kesä tulee. Nagassa tosin on myös aika voimakas maku poltteen lisäksi joten se ei ehkä ole paras mahdollinen "pelkän" poltteen lisäämiseen. Lisäksi poltetta on aika paljon erilaista. Nagan "pehmeä" polte on täysin erilainen, kuin annuumien pistävä polte. Rocotoillakin polte on ilmeisesti erilainen kuin muilla, mutta tästä ei omakohtaisia kokemuksia ole. Kaupoista kun ei paljon rocotoita löydy ja omat eivät vielä ole hedelmiin asti päässeet.


On tarkoitus kasvattaa chiliä, ei kannattaa etnistä kauppaa eikä muutakaan väärään paikkaan eksynyttä etnistä toimintaa tässä maassa.
4
Kuuluukohan tämä kyssä tänne:

Olen kasvattanut fataliin kokoelmasta eka chilit viime vuonna ja hyvää tuli. Nyt kysyisin, mikä lajike olisi

mahdollisimman satoisa ja tulinen, että voisi talon seinustalla menestyä + tuottaa maksimimäärän palkoja ?

Makuvivahteilla ei ole niin väliä, kunhan on tulista ja paljon että piisaa talven tarpeisiin !!

Olisi valmiina lemon drop kasveja, siemeniä: naga m, aji amarillo, torenog, aji cristal.

Vielä ehtisi tilata siemeniä  ....







5
Moi

Tästä on varmaankin tietoa saatavilla, mutta kysyn silti tyhymiä:

Kuin pitkä elinkaari chilikasvilla on ? Voidaanko saada enemmän kuin yksi sato per kasvi ? Millaisella aikasyklillä
suunnilleen ? Valosykliä pitääkö säätää eri kasvuvaiheissa ?

Laitoin siemenet veteen, annan olla 1 vrk ja sitten multiin. Keinovalo ja kesällä ansariin pihalle. fataliin kokoelma ja lemon drop.
Voiko naga morich saada satoa hyvällä keinovalolla ja / tai suomen kesässä ? Sitäkin olisi itämässä.

kiitos !