tammikuu 08, 2025, 05:14:21 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - vmj

1
Lainaus käyttäjältä: mattson - maaliskuu 20, 2011, 13:07:52 ip


Eisoo kö koulutus kesken 8) Eivaan, ei kaikki tykkää...

Itse on kanssa tullut huomattua, että oikein hyperrasvainen ruoka hävittää tulisuuden melko tehokkaasti -> mättämällä lisää chiliä perään -> seuraavana päivänä monoliittiset rasvaroffit...

Pari kertaa on meinannut kana, ja keittoruoka, erityisesti kanakeitto jäädä syömättä kun onkin näennäisen pieni chilin määrä saanutkin naaman vaihtamaan väriä...


Tarkotitko siis että kanakeitto on ollut vähärasvainen ruoka ja tulisuus on sen takia tuntunut voimakkaammalta? Mahtaiskohan tuohon auttaa jos alottais sen keiton valmistamisen niin, että kattilassa kuullottelis pikku tilkassa öljyä sitä chiliä mitä käyttää. Levittyis varmaan sitä kautta tasasemmin sinne ruokaan...

Niin ja ei oo tosiaan tullut itsekään nagaa maistettua. Tilanne varmaanki korjautunee jossain vaiheessa. Tuntuu vaan noiden supertulisten chilien annostelu olevan aika hankalaa. Tulinen ruoka on jees, mutta kun pitää ajatella välillä myös muita ruokailijoita.
2
Kodin mausteinen kokkaus / Kapsaisiini ja ruuanvalmistus
maaliskuu 19, 2011, 17:56:55 ip
Elikkä tuli tämmönen asia mieleen tuossa ruokaa tehtyäni. Paistoin lohta pannulla ja maustoin sen viime kesän savustetulla jalopenojauheella. Lohi pannulle nahkapuoli alaspäin ja mausteet pintaan lihapuolelle, kääntö ja väriä pintaan toiselle puolelle. Laitoin jauhetta aika reilusti koska halusin kalaan poltetta. Lopputulos oli varsin mainio, mutta se polte puuttui melkein kokonaan. Olin jostain lukevinani että kapsaisiini ei ole herkkä lämmölle, eikä tulisuus häviä kuumennettaessa. Olen käyttänyt tuota jauhetta ihan pöytämausteena ja silloin tulisuutta on tullut paljon pienemmällä määrällä. Huomasin samanlaisen ilmiön jo aiemmin kun täytin kananrintoja tuoreella harold st. bartsilla ja tuorejuustolla. Haroldia söin joskus tuoreena ja seurauksena oli ikäviä vatsanpolttoja. Kanan ja rasvaisen juuston kanssa polte tuntui kuitenkin vain mukavana lämpönä suussa. Kapsaisiinihan on rasvaliukoinen aine, joten voisiko ajatella että rasvaisia ruokia tehdessä chiliä pitäisi käyttää enemmän jos haluaa ruuasta tulista?

Onko kelllään muulla samanlaisia havaintoja aiheesta? Tämä kaikki perustuu vain omiin kokemuksiin ja voi olla että olen aivan väärässä havaintojeni suhteen. Voin muuten suositella savuchilijauheiden käyttämistä kalalle, savun maku erottui selkeästi ja toimi ainakin lohen päällä todella mainiosti.
3
Juuri tuollaista ohjetta kaipasin, yksinkertainen mies tarvitsee yksinkertaiset ohjeet. Menetin kuitenkin eilen kärsivällisyyteni ja kävin paikallisessa kaupassa ostamassa tuollaiset turve- ja kuitukuutiot joiden päällä on sukka. Nypin siemenet pois mullasta ja laitoin ne kuutioihin itämään. Samalla kauppareisssulla mukaan tarttui myös ilmapumppu, sorat, ravinteet, astiat ja ämpärit ja toisesta kaupasta vielä hylly. Kauppias kiitti. Täytyy toivoa ettei muita kuluja tai ostettavaa enää tule.

Niin ja tuo mullassa kasvava taimi näyttää voivan oikein hyvin.
4
Tuo weekly top artist näyttää kymmenen kuunnelluinta artistia joista ton luvun keksin. Mut löytyhän sieltä tosiaa enemmänkin niitä artisteja kun tarkemmin kaiveli.
5
Last.fm:män tilastoinnissa ei kai itsessään mitään vikaa ole, vaan siinä ketkä sillä tietokoneella pääsevät musiikkia kuuntelemaan. Itseasiassa tuo palvelu on parantunut toimivuuttaan kuin sika juoksuaan. Itse rekisteröidyn sinne silloin kun palvelu oli vielä audioscrobblerin nimellä ja siihen verrattuna tuo on parantunut huimasti. Alkuaikoinahan henkilökohtaiset listat päivittyi kerran viikossa (muutaman päivän viiveellä). Omaa sydäntä tuo kyseinen palvelu on aina lämmittänyt, koska minulla on jonkinlainen perversio tilastoihin ja numeroihin. Tiedä sitten mistä johtuu kun en kuitenkaan niistä mitään ymmärrä. Tuota last.fm-playeria en ole koskaan käyttänyt, eikä se taida mikään hyvä nettisoitin ollakaan verrattuna vaikka spotifyyn. Liityin ryhmään nickillä Eedwin.

P.S. Erikoista porukka te olette, 9 jäsentä ryhmässä ja kuunneltu viikon aikana melkein 20 biisiä. Vau! Säännöstelettekö te omaa musiikin kuuntelua vai mikä tässä on homman nimi? Nyt vähän rähinää kehiin. \,,/
6
No niin taisi lähteä chilin kasvatus lapasista. Kävin ostamassa biobizzin lannoitteet ja samalla reissulla mukaan tarttui myös muutama pussi siemeniä. Laitoin siemenet jo itämään multaan. Nyt tuli sitten mieleen että kokeilisin vesiviljelyä, muutamalla kasvilla. Tarkoitus olisi laittaa yksinkertainen systeemi esim 10l ämpäreihin. Olen lukenut aiheesta jonkin verran ohjeita ja minulla on käsitys siitä millainen vesiviljelyjärjestelmä on, mutta en löytänyt selkeää vastausta miten taimet laitetaan siihen kivivilla- tai kookoskuitukuutioon. Eli kun taimet ovat valmiita siirrettäväksi vesiviljelyyn, niin miten se käytännössä tapahtuu, kuinka kasvin juuret saa työnnettyä sinne kivivillakuutioon? Kumpi olisi parempi vaihtoehto kivivillakuutio vai kookoskuitu? Pahoittelut jos keskustelu ajautui sivuraiteille tai kyselen tyhmiä.
7
Jep. Kiitos asiallisista vastauksista. täytynee lähteä kukkakauppaan ostamaan ravinteita. Tuo kanankakka olisi varmasti edullinen vaihtoehto, mutta epäilyttää vaan se minkälainen haju siitä lähtee. Lannoitteista hyviä vaihtoehtoja pikaisen foorumin lukemisen jälkeen ovat ilmeisesti biobizz, puutarhan kesä ja nutriforte. Tampereella pavunvarsi niminen kauppa myy ainakin tuota biobizziä ja ajattelin kokeilla sitä. Omasta kaapistani löytyisi merileväuutetta, onko sen käytöstä mitään iloa ja voiko sitä käyttää samaan aikaan muun lannoitteen kanssa? Entäpä tuo nykyinen ruukku, sen ø on 17cm ja syvyys 14cm. Riittääkö ruukun tilavuus chilille vai olisiko syytä vaihtaa suurempaan?
8
Morjens.

Pistinpä tuossa noin vuosi sitten muutaman chilin siemenen multiin. Olin hiukan myöhässä ajankohdan suhteen eli aloitin idätyksen vasta huhtikuussa. Kaikki siemenet kyllä itivät ja kasvoivat alkuun ihan mukavasti. Virheeni oli ilmeisesti se etten siirtänyt niitä tarpeeksi isoon ruukkuun vaan pidin ne pienissä kukkapurkeissa. Lajikkeita oli muistikuvani mukaan 4. Chilit kasvoivat kesän hitaasti, mutta varmasti. Kuitenkin syksyn tullessa ne olivat edelleen pieniä taimia, noin 10-15 cm korkeita. Marraskuussa kaikki muut paitsi yksi taimi kuolivat. Sain pidettyä kyseisen taimen hengissä ja vaihdoin sen suurempaan altakasteluruukkuun arviolta noin 2 viikkoa sitten. Nyt näyttää hyvältä ja chili on kasvanut viimeisen kahden viikon aikana enemmän kuin koko viimeisen vuoden aikana yhteensä. Ostin plantagenistä pienen kasvatusvalon ja pidän sitä chilin päällä vähintää  10 tuntia vuorokaudesta. Ainut hengissä oleva taimi on tietojeni mukaan Harold St. Bart's.

Nyt toivoisin että saisin ainokaisen taimeni pidettyä hengissä ja tuottamaan satoa.Taimi on nyt hiukan yli 10 senttiä korkea ja siihen on tullut kasvin muuhun kokoon verrattuna muutama iso lehti latvaan. Eli miten edetä, kannattaako alkaa lannoittamaan tässä vaiheessa? Voinko pitää kasvatusvalon päällä 24h vuorokaudessa vai tarvitseeko kasvi lepoaikaa ilman valoa? Entä kastelu, voiko altakastelu ruukussa pitää vettä koko ajan niin että multa pysyy kosteana vai hukkuuko chili? Onko muilla kokemuksia vastaavanlaisista tilanteista? Jos tulee mitä tahansa hyviä neuvoja mieleen niin kuuntelen kaikki enemmän kuin mielelläni. Ja viimeinen kysymys kuinka monta vuotta sama chili kestää hengissä?