tammikuu 09, 2025, 22:25:49 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Porridge

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Kasvatusteltta
huhtikuu 23, 2011, 13:22:36 ip
Coofradin jalanjäljillä kuvia telttakasvatettuista.

Speksit:
Teltta (PxLxK)= 160x65x180cm. Poistoilmatuuletin ja kiertotuuletin katossa.
Lamppu: 400W SpNa Philips Master Son-T Pia plus käytetyssä kasvivalaisin rungossa. Ennen natikkaa pikkutaimet saivat Osramin Fluoraa noin kuukauden. Natikan etäisyys latvustosta 40-70cm pienentyen kevättä kohden. Arvioitu valaistusjakso lokakuu-tammikuu 14-15h/pvä ja tammikuu-huhtikuu 11h/pvä.
Ravinteet: taimivaiheessa Biobizz sarjan tuotteita ja myöhemmin vaihto Puutarhan kesään, koska ensin mainituissa ei ole mitään järkeä. Lannoitettu myöhemmällä vaiheella PK:lla noin 1.25ml/l ja kukkiessa noin 0.5ml/l. Lisäravinteena GHE:n Diamond nectaria 3ml/l maaliskuun lopusta lähtien.
Kasvualusta: Kekkilän kestomulta ja Plantagen (=Kekkilä) Puutarhamulta + ruukkukate multaan sekoitettuna. Vaihdettu jälkimmäiseen, koska kestomulta on kallista.
Ruukut: Ensin perusruukuilla (ruukku + aluslautanen) ja myöhemmin vaihdettu huomattavasti mielyttävämpiin Orthexin altakasteluruukkuihin (30, 25, ja 20cm pauliinat sekä Naga 28cm Mimosassa).
Muut: Ilmankostutin; suhteellinen ilmankosteus valaistusjaksolla 30-40% välillä ja valot suljettuna 60-70%. Ilman kostutinta ilma on hyvin kuivaa, 10-20% välillä.
Lämpötila: Valojaksolla 26-29C nousten iltaa kohden. Yöllä huoneenlämpössä eli 20-23C.

Huom: Kasvit eivät ole nähneet päivänvaloa. Polttimo on ollut aina sama lukuunottamatta taimivaiheen (kasvoivat alle 5cm korkeiksi) Osram Fluoraa.

Kuvat:
Sisäkuva, jossa isoimmat puskat ovat tomaatteja (Silvery fir tree). Eliminoitu myöhemmin tilanpuutten takia. 28.11.2010


Taimia Fataliin lokakuisesta aloittelijan pussista + pari muuta lajiketta. 12.12.2010


Taimet. Naga Mimossassa, Aji Cristal ylävasemmalla, Turbo Pube ylimmän rivin oikealla + muut. 31.1.2011


Aji Cristal hontelona 5.3.2011


Turbo Pube ja Caribbean Red habanero 29.3.2011


Yllätysbaccatum 15.4.2011


Teltta 15.4.2011


Naga, jolla korkeutta 1.1m ja 50-60 podia. Takana marjoja kypsyttelevä Bolivian Rainbow 18.4.2011


Hyviä keväisiä lomapäiviä kaikille!
2
Lainaus käyttäjältä: jla1710 - maaliskuu 12, 2011, 20:37:52 ip
Suihkuttelin Bernerin puutarha-aerosolilla niitä lentäviä perkeleitä mutta ne nauroivat mulle. Ei naura kauaa!
TSO: Pussiin laittaminen ei ole hyvä vaihtoehto. Olisi laitettava noin sata puskaa :) Taidan tyhjentää myrkkypurkin huoneeseen ja vetää oven perässä kiinni.


Tuolla tavalla aiheutat niille vain resistenssiä käyttämällesi myrkylle, sillä ansarit viihtyvät lehtien alapinnoilla. Jos käyt lehtiä läpi, löydät todennäköisesti toukkien koteloita ja lymyileviä aikuisia alapinnoilta. Pääsin omistani eroon super Raidilla suihkuttaen lehdet kauttaaltaan.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8463.0
3
En laittaisin Bilteman kostuttimeen ravinteita, koska tuntuvat olevan muutenkin vikaherkkiä. Käytän tällä hetkellä kolmatta takuuvaihdettua kostutinta noin kolmen kuukauden sisällä. Jokaisessa on ollut sama vika sumun puhaltimen eli pienen tuulettimen kanssa, mikä on alkanut pitää kovaa ääntä käydessään ilman puhallusta (löystynyt akseli?). Itse elementissä ei ole ollut mitään vikaa, mutta sumun tuotto tuntuu vaihtelevan merkittävästi yksilöstä riippuen. Kostuttimia on pidetty päällä ajastimella noin 10h päivässä, josta 9h yhtäjaksoisesti.

Tuotteen paketissa ilmoitettu sumuntuottokyky, noin 200ml/h, ei tunnu pitävän paikkaansa, koska 2l säiliö tyhjenee vasta noin 15h kuluttua. Näin ollen todellinen tuotto on yksilöstä riippuen noin 130-150ml/h.

Summa summarum, muuten hyvä tuote, mutta laatu on melko heikko (12kk takuu helpottaa tilannetta hieman).
4
Lainaus käyttäjältä: sammal - helmikuu 20, 2011, 23:46:12 ip
http://www.jamsa.fi/asuminen_ja_rakentaminen/vesihuolto/veden_tuotanto_ja_laatu.html

Kyllä minun tippatesterini osoittaa että ph ei ole ihan 7 eikä 6,5 vaan n 6,8 on todennut 3 eri henkilöä testeriä tiiraillessa eri valossa ja eri taustoja vasten.


Ihanko tippatesterillä pääsit moiseen mittaustarkkuuteen ja vielä kolmen hengen voimin? En malta odottaa Räyhiksen vastausta asiasta.
5
Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - tammikuu 04, 2011, 22:46:39 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - tammikuu 04, 2011, 22:41:43 ip
Ja jos mahdollista niin multa tunniksi 80 asteisen uuniin "täinpoistoon" ennen kylvöjä ja istutuksia.
Taikka vedenkeittimellä vettä päälle, pitäisi jekkasta myös!


En meinaa vieläkään uskoa, että kasvattajat toteuttaa kyseiset temput multinensa. Veden kanssa läträämällä saa ainakin ravinteet huuhdottua tehokkaasti pois. Teettekö tämän operaation myös isoihin ruukkuihin istutettaessa?
6
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 18, 2010, 17:35:44 ip
Ainakin kakkostapauksessa syy voisi olla ripsiäinen:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/ei-toivottuja-vieraita.html

Ei niitä ole helppo huomata, eivätkä ne ole koko ajan siellä syömässä, vaan muodonmuutoksia tapahtuu.


Tuhojen suhteen hyvin samannäköistä kuin sinulla, mutta ripsiäisille ominaiset mustat ulostepisarat näyttäisivät puuttuvan kokonaan. En ole myöskään havainnut kasveissa mitään eliöiden merkkejä, vaikka olen tutkaillut niitä 6x luupilla ja mikroskoopilla (7-40x).

Sen verran päivitystä nykyiseen tilanteeseen, että Caribbean habojen ruskeat alueet ovat kasvaneet suuremmiksi ja 'levinneet' osaan muista kasveista. Nyt myös Nagan (samankaltaista kuin Caribbean haballa) ja yllärilajikkeen (<-- Useissa lehdissä vaurioitusta, mutta enemmänkin pistemäinen, kuin koko lehden alueella) lehdissä on havaittavissa samanlaista vaurioitusta.

Kasvatus alkaa muuttua painajaismaiseksi, kun vaurioita on näkyvissä, mutta mitään tuhonaiheuttajia ei näy.

Tässä vielä muutama kuva hieman lähemmin tarkastellusta Caribbean Red Habanerosta, koska edellisistä asia ei näkynyt kunnolla. Kuvat on otettu mikroskoopin okulaarin läpi 7x tai 40x suurennoksilla. Valonlähteenä 150W halogeeni kylmävalo.

Lehden yläpinta päältä valaistuna 7x


Lehden yläpinta alta valaistuna, pokkarin makro


Lehden alapinta, 7x


Lehden yläpinnan ruskea laikku, 40x


Lehden yläpinnalla olevaa valkoista rihmaston kaltaista, 40x


Viimeisimmän kuvan perusteella jäin miettimään mahdollisuutta jollekkin sienitaudille tms.

Pahoittelen kuvien suurta kokoa.

Lainaus käyttäjältä: Xbow - joulukuu 18, 2010, 23:39:12 ip
Aikas tykkiä valotusettiä ainakin noi chilit saanevat teltassa, kun seinät heijastelevat valoa. Voi olla jo liikaakin. Muistan tällä foorumilla nähneeni melkoisia vaatekomeroviidakoita, mitä on saatu aikaan 400w natikalla. Mutta aikanaan kun puskat kasvavat ja ylälehdet rupeavat enempi varjostamaan niin homma voi muuttua. Jotain ripsiäisen tms oloista meininkiä näyttäisi olevan. Ja totuttelevat vissiin valoon ( vai ovatko jo olleet pitkäänkin teltassa)? Ihan hyvin ne näyttäisi olevan lähtemässä kasvuun. Vaikea vaan sanoa, kun en tiedä miten on aiemmin menty.


10.11 siirsin kaikki kasvit telttaan ja valoa on reilusti. Mittailin muistaakseni Helenin lainamittarilla 50 000lux luokkaa ylimpien lehtien tasolla, kun lamppu oli nykyistä alempana. Veikkaisin valaistuvoimakkuuden olevan tällä hetkellä 20-50k lux (vrt. wikipedian arvoihin http://fi.wikipedia.org/wiki/Valaistusvoimakkuus). Samassa teltassa kasvaa myös 3kpl Silvery Fir tree-lajikkeen pensastomaatteja, jotka eivät ole protestoineet valaistuksesta lainkaan. Kasvavat aivan käsittämätöntä vauhtia verrattuina chileihin!
7
LainausAjattelin minimoida riskit siten että viel kasvit vessaan, Pistän muovikassin päälle ja sumutan kassin sisään. Tämän jälkeen vessanovi kiinni muutama tunti ja tovotaan että aineet tepsivät ja enimmät tuulettuu pihalle ilmastointikanavaa pitkin.   ::)



Ennen kuin toteutat tuon, voin kertoa omat kokemukseni Raidin käytöstä yksiössä.

Kun suihkuttelet raidia vessassa altistut aivan järjettömille käryille ja pää on taatusti sekasin muutaman tunnin. Terveydellisistä vaikutuksista on edes turha puhua. Ei myöskään kannata jäädä seuraavaksi yöksi asuntoon nukkumaan. Kun koko operaatio on suoritettu, kasvit ja asunto haisee Raidille seuraavan viikon ajan. Jos suihkit pieniä taimia, niin varaudu lehtien palamiseen ja hidastuneeseen kasvuun, joka kestää muutaman viikon ajan.

En voi missään nimessä suositella kyseistä operaatiota asumismukavuuden ja terveyden nimissä. Jos toteutat sen niin osta edes kaasunaamari (3M aktiivihiili nasse maksaa muistaakseni noin 30€ Bauhaussissa).
8
Pari kysymystä ja hieman taustoitusta olosuhteista:
Kasvatusteltta, jossa 400W natikka yli metrin korkeudessa latvoista. Lämpötilat ylimpien lehtien tasolla 22-26 C riippuen tuuletuksesta ja kosteus 30-50 % (keskimäärin 40 %). Lannoitteena Biobizz Biogrow (noin 3ml/l) ja Bio bloom, jota en ole vielä antanut. Kasvualustana Kekkilän kestomulta (60%), johon lisätty perliitti + vermikuliitti + ruukkukate/sora sekoitusta (40%) -> erittäin ilmavaa. Ruukun pohjalla sekä päällä kekkilän ruukkusoraa. Kaikkia kasveja suihkuteltu päivittäin aamulla ja iltapäivällä vedellä, johon lisätty pieni pala CO2-tablettia. Kastelu vasta kasvien ilmoitettua asiasta roikottamalla lehtiä noin viikon välein.

1. Mitä tämä voisi olla (lajike: Habanero Caribbean red)? Esiintyy molemmilla Caribbean Haboillani, joista kuvan tapauksella huomattavasti toista enemmän.


Ruskeat kohdat kahdessa isoimmista lehdistä

Lähikuva toisesta lehdestä

Lähti pienistä ruskeista kohdista/ pisteistä liikkeelle, mitkä ovat nyt kasvaneet isommiksi. Uusissa lehdissä tätä ei ole havaittavissa eikä muissakaan kasveissa (Turbo pube, Tridinad bush, Naga morich, Bolivian rainbow, Habanero Large brown sekä yllärilajikkeet Fataliilta). Lehtien ylä- tai alapinnoilla ei ole havaittavissa mitään tuhoeläinten merkkejä. Levinnyt näissä kahdessa lehdessä viikossa huomattavasti.

2. Yhden erittäin nopeasvuisen yllärilajikkeen lehdessä hieman erilaista meininkiä kuin Haboilla havaittavissa. Mitä tämä voisi olla?


Yläpinta (valkoiset läikät ovat jäämiä vedätys CO2-tabletti vedestä)

Alapinta

Koko kasvi, jonka lehdet yli kämmenen kokoisia ja korkeutta 35cm.

3. Yllä mainittuun lajikkeeseen kaipaisin myös tunnistusapua.

4. Yksi neljästä Bolivian Rainbowsta päätti tiputtaa lähes kaikki terveet isokokoisimmat lehtensä ja jatkoi varkaiden kasvattamista. Onko tämä normaalia?


Samaan aikaan itäneet ja istutetut sekä olosuhteiltaan samanlaiset. Isojen lehtien tippumisesta noin 1,5 viikkoa.

Kiitokset jo etukäteen.
9
Totta puhut. Päivitän toistaiseksi tätä topiccia ja voisin lisäillä wikiin infoa, kun tämä on löytänyt lopullisen asunsa. Askel kerrallaan.

Chilivaari: Kuviasi voi ilmeisesti käyttää tässä topicissa?
10
Listaa päivitetty.

Otetaan vastaan kuvia ripsiäisistä ja ansarijauhiaisista wikipedian kuvien tilalle. Myös muiden tuholaisten ja tautien kuvia otetaan vastaan.
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Evoluutio
marraskuu 16, 2010, 01:16:11 ap
Kuten muilla, myös täällä on lähtenyt mopo erittäin pahasti lapasesta, mutta aloitetaan nyt kuitenkin alusta. Ei ole myöskään ollut ruusuinen startti koko harrastukselle.

Lokakuun alkupuolella käytiin kaverin kanssa krapulaisina kaupoilla ja päädyin ostamaan itselleni Viherpajasta, Vantaalta viimeisiä vetelevän 2€ hintaisen minitomaatin taimen. Myyjä kysyi epäilevästi kassalla: "Ootko varma, että haluut ostaa ton?", ja minähän ostin kaverin vakuuttelemana.

Tässä vaiheessa sanon kaikille, että ei kannata käydä krapulaisena missään kaupassa, vaan pysyä kotona seuraavaa päivää odottamassa.

Kasvithan ei lokakuun lopulla pimeessä yksiössä kasva, joten piti sitten ostaa Bauhaussista lähes 100€:lla lamppuja ja tarvikkeita. Tältä se näytti 6.lokakuuta.


Tarkoituksena oli käyttää vain sohvan päässä oleva pieni tila.

Ei kauaakaan kun maistelin kypsiä ja mitäänsanomattoman makusia mikro-kokoluokan tomaatteja. Sain myös 3kpl Silvery Fir Tree tomaatin siemeniä ja nekin tuli idätettyä. Kaikki hyvin tähän asti. Tilasin myös fataliilta seuraavat siemenet:
1. Aji Cristal
2. Bolivian Rainbow
3. Habanero Caribbean Red
4. Habanero Brown Large
5. Hungarian Hot Cherry
6. Turbo Pube
7. Habaneron Peruvian white
8. Tridinad Bush
+ Bonus chili pussi.

Seuraava steppi oli saada minikasvihuone + muita tarvikkeita. Silloin näytti tältä:


Huomaa aloittelijan moka koulimisen kanssa  ;)

Seuraavaksi lähti sohva ja tilanne alkoi muuttua vakavaksi.


Huomaa tomaatit, jotka koulittu takaisin pienempiin ruukkuihin.

Jossain vaiheessa totesin, että nää loisteputket on ihan aivan turhia ja valoa ei tuu nimeksikään, joten ostin 400W natikan foorumilta.


Sitten oli verhot kiinni yötä päivää yli viikon ja totesin, ettei tää voi jatkua näin.

Tilasin kasvihuoneen Briteistä


Ja sosiaalinen elämä oli mennyttä!

TÄSSÄ VAIHEESSA TULI ONGELMIA! VIHERPAJAN TOMAATISSA SAIN SEURAAVAT RIESAT:
1. Härmä
2. Ansarijauhiainen
3. Harsosääski
4. Jotain hometta
5. Mahdollinen juurimätä

Repikää noista huumoria. Se tomaatti lähti roskiin ja nyt toivon muiden tomaattien sekä Chilien toipuvan invaasiosta. Katotaan miten käy.

Joka tapauksessa Raidin hajuista ilmaa henkiteltyäni muutaman päivän, tässä on tulos:





Jos joku kasvattelua harkitseva lukee tämän, suosittelen miettimään hyvin tarkkaan aloittamista!
Että tällästä tänne.




12
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvitaudit ja tuholaiset
marraskuu 09, 2010, 22:19:58 ip
Aloitan uuden topicin aiheesta, koska kaikki relevanti tieto tuntuu olevan 'Ruton punkit' topicin alla satunnaisessa järjestyksessä. Toivon, että foorumilaiset lisäisivät tänne omia kokemuksia, mieluiten kuvineen kaikista kasvitaudeista ja tuholaisista, joita ovat kohdanneet. Myös ohjeet näiden epätoivottujen tuholaisten poistamiseksi olisivat suotavia. Pyydän välttämään turhaa keskustelua ja avautumisia tässä topicissa.

Avautumista voit harrastaa 'Ruton punkin' topicin alla: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=2707.0
Ja taudeista sekä öttiäisten tunnistamisesta voit kysellä esimerkiksi 'Apua, jokin syö chilejä' topicissa: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7993.0

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taudit, sienet ja muut ei eläinperäiset

Härmä, Botrytis Sphaerotheca



Iski yhteen kirsikkatomaateistani ja tunnistin sen, vasta levittyä lähes koko kasviin. Poistin kaikki härmäiset lehdet ja annoin reilun käsittelyn suihkuttaen päälle Mänty-Tolu-sooda-liuosta (3tl Mänty-Tolua ja 2tl ruokasoodaa per 1l vettä). Vaikusta en vielä tiedä, enkä esiintyymistä chileillä. Voidaan torjua mm. sienitorjunta-aineilla, joita saa puutarhaliikkeistä.

Lisää kuvia: http://picasaweb.google.com/Puuroinen/ChilitJaTomaatit#
Lisää aiheesta: http://www.google.fi/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CB0QFjAC&url=http%3A%2F%2Fmansikka.netsor.fi%2Fkasvihuone%2Fharma%2Fh%25E4rm%25E4n_torjunta_valmis.doc&rct=j&q=Härmä%20tomaatti&ei=qanZTMzUGsyaOprn5ZwJ&usg=AFQjCNGS54ibf8QIU9jxMSfavTLsMmFA1Q

Torjunta-aineita: Carbon Kick Booster (myös punkeille) http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/?Page=Booster
Berner Frupica SC (mansikan härmälle, pitäisi toimia myös paprikalla. Huomio: Tuotetta käsiteltäessä on käytettävä kokovartalo suojapukua!) http://kotiinjapuutarhaan.fi/index.php?page=frupica-sc

Tuholaiset (eläinperäiset)

Ansarijauhiainen, Trialeurodes vaporariorum




Kuva: Wikipedia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Ansarijauhiainen)

Iski yhteen kirsikkatomaateistani ja tunnistin sen, vasta levittyä lähes koko kasviin. Kuvat ovat ilmeisesti ansarijauhiaisen tyhjistä koteloista. Aikuiset yksilöt ovat vaaleita ja lentelevät kasvista pois sitä ravistettaessa. Ansarijauhiaiset viihtyvät lehtien alapinnoilla. Torjutaan tuholaisaineilla kuten Raidilla, niin että lehden alapinta myrkytetään. Esiintyy chileillä.

Lisää kuvia: http://picasaweb.google.com/Puuroinen/ChilitJaTomaatit#
Lisätietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ansarijauhiainen

Kirvat, Aphididae


Kuva: Murderado

Kuva: Murderado

Kirvalajeja on useita, noin 4400 (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirvat). Kirvat käyttävät ravinnokseen kasvinesteitä imemällä niitä esim. lehtien johtosolukosta. Kirvat erittävät mesikastetta, joka toimii kasvualustana useille eri kasvitaudeille. Kirvoille altistuneiden kasvien lehdet saattavat kellastua ja tippua. Tämä vaikuttaa kasvien fotosynteesiin heikentävästi ja pienentää satoa. Kirvat ovat nopeita lisääntymään ja niistä voi olla vaikeaa päästä eroon. Torjunta-aineina voidaan käyttää mm. Raidia, Baygonia ja/ tai vedellä laimennettu Mänty Tolu-liuosta (laimennussuhde 1:20). Puu-tolu liuosta voidaan käyttää mm. vihannespunkkeihin, ansarijauhaisten, kirvojen, ripsiäisten, kärpästen, muurahaisten sekä härmän torjuntaan (Lähde: Kasvihuone, Marie Åberg Secher 2005). Kasvien lehdet sumutetaan liuoksella (sekä muilla torjunta-aineilla) myös lehtien alapinnoilta.

Ripsiäinen, Frankliniella occidentalis


Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Thrips


Ripsiäiset ovat pieniä hyönteisiä, vain 1-1,5mm pitkiä ja hyvin solakoita. Ripsiäisiä on vaikea erottaa, jollei niitä näe vaaleaa lehteä vasten. Suurennuslasia käyttämällä tunnistaminen helpottuu. Toukat näkyvät lehtien alapinnoilla. Ripsiäiset käyttävät kirvojen tapaan kasvimehua ravinnokseen. Ne vioittavat kasvia tekemällä reikiä lehden pintasolukkoon ja imemällä solut tyhjiksi. Ympäröivä solukko kuolee. Vauriot näkyvät hopeanhohtoisina laikkuina ja mustina ulostepisaroina lehtien pinnassa. Kasvutulos jää heikoksi, kun yhteyttämiskykyisen vihreän alueen osuus pienenee. Jos ripsiäisiä on runsaasti, lehdet vovat kuivua kokonaan ja myös hedelmät voivat vioittua. Paprikan hedelmissä on selviä hopeanvärisiä laikkuja ripsiäisten vierailun jäljiltä. (Lähde: Kasvihuone, Marie Åberg Secher 2005)

Torjunta-aineina voidaan käyttää mm. Raidia tai Baygonia.

Linkkejä:
http://www.chiliyhdistys.fi/pages/fi/kasvatusopas/ongelmat.php

Päivitän listaa kun se on aiheellista.

Kuvat, joihin ei ole merkattu lähdettä ovat ottamiani ja niitä voi käyttää vapaasti ei kaupallisiin tarkoituksiin. Mikäli haluat käyttää kuvia julkaistavassa materiaalista kysy lupa.