tammikuu 25, 2025, 03:20:57 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - JaKi

1
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 22, 2010, 02:07:32 ap
Etelä-Amerikkaan laittaisin kaikki mantereen maat, koska esim. useimmat USDA-luokitellut lajikkeet ovat täysin paikallisia, usein vain pienen intiaanikylän kasvattamia. Tällöin tarkka rajaus on mahdollinen.


Etelä-Amerikan osalta on kyllä varmaan perusteltua käyttää vähän tarkempaa luokittelua jo alusta asti, vaikka joka maalle ei vielä montaakaan lajikeartikkelia löytyisikään.

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 22, 2010, 02:07:32 ap
GPS-koordinaatit mahdollistaisivat sitten myös alkuperäisen kasvupaikan näkemisen vaikka Google Earthista...


Tuo on erinomainen tieto laitettavaksi varsinaiseen lajikeartikkeliin, mutta se voi ihan hyvin olla osana vapaata tekstia, koska tuota tietoa ei kuitenkaan kaikille lajikkeille löydy. Ja koordinaatit laitetaan tietenkin klikattavaksi linkiksi.

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - marraskuu 22, 2010, 02:07:32 ap
Höpöhöpöä syntyy myös, jos kritiikittä lyömme kantaan kaikki mahdolliset nimi- ja värivariaatiot aivan samoista lajikkeista. Tämä vaara on erityisesti aasialaisessa chilissä, josta valtaosa on yksinkertaisesti "Thai" -tyyppiä, josta sitten on ziljoona koko- ja tulisuusvariaatiota vielä useammalla paikallisella nimellä. Olisi ehkä parempi niputtaa tuollaiset paikalliset nimet ja alatyypit päätyyppien alle, jotta jengi ei päädy kasvattamaan samaa kasvia kymmeneen kertaan eri nimellä. Useimmat aasialaiset(kin) chilithän ovat nimeltään jotain malliin "Punainen chili" tai "Vahva chili". Ja me täällä olemme: "WAU! Lombok Besar!!! Pakko kasvattaa!" vaikka samaa tavaraa saa Anttilan siemenhyllystä eri nimellä. ;)

Oma kysymyksensä ovat "kaupan chilit", eli usein F1-hybridit. Niiden nimeäminen ja luotettava luokittelu on käytännössä mahdotonta, eli jättäisin ne kokonaan Wikin ulkopuolelle. Ne kun ovat vain kaupallista, nimetöntä tai väärin nimettyä bulkkikamaa, jolla ei ole mitään maantieteellistä tai paikallista alkuperää. Vain teollista sontaa.


Nimi variaatioiden lisäämisestä olen kyllä täysin samaa mieltä, jos kaksi "lajiketta" eroaa vain väriltään niin ne on syytä käsitellä samassa artikkelissa. Kaikki mahdolliset nimivariaatiot on kyllä syytä lisätä: nehän ovat juuri niitä joita ihmiset sieltä etsivän. Ja parhaassa tapauksessa löytävät artikkelin josta käy ilmi että ne ovatkin kaikki käytännössä samoja lajikkeita. Nythän esimerkiksi 'PI 281320' on varsinainen artikkeli ja 'Aji Cristal' vain ohjaus tuolle samalle sivulle, eli samaan artikkeliin voi viitata useammalla nimellä.

Hybriditkin on kyllä minun mielestäni hyvä lisätä jos ihmiset niitä täällä kasvattavat. Ne vain täytyy selkeästi mainita hybrideiksi. Ja tietenkin kirjoittaa wikiin artikkeli hybrideistä jotta kaikki tietävät mitä se tarkoittaa.
2
Lainaus käyttäjältä: Xbow - marraskuu 22, 2010, 09:37:34 ap
Esimerkiksi Fatalii tapauksessa mietityttää, olisiko syytä laittaa lajikeluetteloon pelkkä "fatalii", joka osottaisi keltaiseen Fataliin, ja sitten siellä maininta + mahdollisia linkkejä esimerkiksi punaiseen tai suklaiseen Fatalii chiliin. Totta mooses ne toisenvärisetkin variaatiota kuvansa ovat ansainneet, ja tietty wikiin vaan jos kuvia löytyy :)


Kyllähän ne kaikki fataliit voi samassa artikkelissa käsitellä ja silti laittaa ne kaikki erikseen lajikeluetteloon. Ei tarvitse sitten ihmetellä kun etsii vaikkapa "chocolate fataliita" eikä c:n kohdalta löydy mitään. Sama ongelmahan on vaikkapa jalapeñojen kanssa. Pitäisiko olla yksi artikkeli jossa käsitellään kaikki variaatiot vai onko perusteltua laittaa jokaiselle oma sivu ja vielä jalapeño yleissivu.

Lainaus käyttäjältä: Xbow - marraskuu 22, 2010, 09:37:34 ap
Olisi hyvä, jos ei samaa tietoa pitäisi laittaa moneen paikkaan. Luokitukset tulisivat automaattisesti halutulle paikalle sivua, perustiedoista, muutettavissa oleva lajikkeen nimi olisi otsikkona, esimeriksi PI585261 - Ultra Pube generoituisi tiedoista (laji=Capsicum pubescens lajikkeenNimi=Ultra Pube  pi_koodi=585261  grif_koodi=11907 muu_koodi=Ecu 2249 cgn_koodi= cap_koodi=) (ovat oikeita koodeja, mikäli unkarilaiseen lähteeseen on luottaminen ).

Linkit toimisivat ja lajikesivujenrakenteita voisi muutella kajoamatta lajiketietoihin. Mikäli tulee chililajikkeen nimeen typo, voi sen muuttaa yhteen kohtaan, perustietoon lajikkeenNimi eikä tarvitse mitään tietokohtaisiaerikoisrituaaleja, kuten pakollinen "sivun siirto", nämä tiedot tonne kuvien taakse tms. Kuvien paikkaa saisi muutettua halutunlaiseksi, voisi generoida jotain tynkäsivuja tai vaikka listauksia, joissa olisi joku kuva + perustiedot + nimi useammasta chililajikkeesta, printattavia tarroja tms.

Se, mitä hakemistosivuun tulee, voisi ihan jossain toisessa paikassa määritellä, tuleeko pi_koodi ennen nimeä, nimen jälkeen, sulkuihin, onko boldattuna tms...

Nojoo, tiedä sitten :p Kyl ne tsilit nykyiselläkin tavalla sinne saa suht helposti :) "haaveilua", johon ei pidä tarttua.


Taulukon osaltahan kaikki yhteinen on tuolla LajikkeenPerustiedot templatessa. Mutta kyllähän tuota voisi laajentaa koskemaan koko lajikesivuakin. Kannattaa kuitenkin pitää systeemi kohtuullisen yksinkertaisena, jottei tiedon lisäämisen kynnys kasva turhan suureksi. Melko alkuvaiheessahan se olisi kuitenkin hyvä saada aikaiseksi kohtuu toimiva ja joustava systeemi ettei sitten myöhemmin tarvitse muutamaa tuhatta artikkelia muokata kun haluaa jotakin muuttaa.

Periaatteessahan nuo luokat voisi generoida tuohon taulukkoon laitetuista tiedoista, mutta silloin tietojen pitäisi olla huomattavasti tarkemmin määriteltyä. Nythän taulukko on monelta osin melko vapaamuotoinen. Wikin perustyökalutkin taitavat rajoittua lähinnä tekstin kirjainkoon muokkaamiseen. MediaWikin ParserFunctions -laajennoksella saisi kyllä aikaiseksi vaikka minkälaisia templateja...
3
Lainaus käyttäjältä: Zabi - marraskuu 21, 2010, 20:27:57 ip
Lainaus käyttäjältä: HannuH - marraskuu 21, 2010, 20:03:20 ip
Yksi kehitysidea tuli tässä heti kättelyssä kun lueskelin ketjua läpi ja valmistaudun ensimmäisen lajikelisäyksen kirjoitteluun..

Itseä ainakin nimittäin kiinnostaisi listaus alkuperämaan mukaan. Tyyliin että jos nyt vaikka toteaisin että Mirasol on hirmu mukava kasvi. Menisin sen sivuille ja katsoisin että "hahaa se on meksikosta". Meksikoa klikkaamalla näkisin kaikki muut wikissä olevat meksikolaiset lajikkeet.

Ei luulis olevan mikään mahdottoman hankala toteutettavakaan?


Ton pystyy toteuttamaan luokilla.
http://chiliwiki.fi/index.php?title=Ohje:Sis%C3%A4llys


Minä olen juuri tuota luokittelua miettinyt ja ajattelin ehdottaa alkuperän osalta tällaista luokittelua:

Aasia
  -- Intia
  -- Japani
  -- Kiina
Afrikka
Australia ja Oseania
Etelä-Amerikka
Eurooppa
  -- Unkari
  -- Venäjä
Pohjois-Amerikka
-- Karibia
-- Meksiko
-- USA


Eli pääasiassa maanosan mukaan, mutta jos löytyy joku mielekäs pienempi kokonaisuus/maa niin se sitten aliluokaksi. Esimerkiksi Meksikohan siellä jo on.

Toinen asia mitä mitä mietin on värit. Onko muun väriseksi kypsyviä kuin keltainen, oranssi, punainen, ruskea, valkoinen ja violetti. Ajattelin nimittäin lisätä nuokin sinne luokiksi, voi sitten etsiä juuri tietyn värisiä chilejä kasvatettavaksi.  :)