tammikuu 10, 2025, 12:12:19 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - poq

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Natriumlampun idea?
elokuu 28, 2006, 12:46:02 ip
Lainaus käyttäjältä: "Nike"
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Mitenkäs sitten se tieteellinen puoli tuosta kääntökalvosta: suodattaako se valon nimenomaan siten, että vain haluttu tavara tulee läpi vai muuttaako se aidosti läpitulevan valon aallonpituutta?

Jos lähtöpuolen valaisimen spektri ei sisällä sopivia aallonpituuksia, toimiiko kääntökalvo ollenkaan? Karkeasti: saako esim. puhtaasti vihreästä valosta kääntökalvolla kirkkaan?

-Sale


Noh... ainakin kun Kelvin-mittarilla noita kuvauksissa mittaillaan,niin kyllä se ihan "oikeasti" muuttuu. Ja kai melkein mistä vaan saa melkein minkä värisen tahansa (kääntökalvoja on myös esim. purplea ja greeniä),mutta tarvittavan kalvotuksen määrä voi olla niin iso (paksu),ettei juuri mitään valotehoa jää enään jäljelle.


Kyllä tossa taitaa kyseessä olla ihan normi kalvo, joka vaan suodattaa läpi halutut aallonpituudet paremmin kuin toiset. Kelvineinä mitattava värilämpötila kuvaa aallonpituuksien keskinäistä jakautumista, eikä ota mitään kantaa valotehoon (suhteellinen teho Särkän kuvan Y akselilla). Käytännössä siis kokonaisintensiteetti laskee kalvoja käytettäessä. Päällepäin valo saattaan näyttää "paremman väriseltä", mutta valotehon ollessa pienempi ei ainakaan kasvatukseen saada moisista kalvoista mitään hyötyä. Kuvauksessa noita käytetään haluttaessa tietynväristä valoa. Siellä valoteholla ei ole samanlaista merkitystä kuin kasvatuksessa, vaan valotehon pientä alenemaa kompensoi näppärästi kuvaa otettaessa valotusaika.

Itse en ole ainakaan koskaan kuullut, että vääränvärisellä valospektrillä olisi mitään haittaa kasvien kasvulle. Tärkeää on siis valoteho spektrin halutulla osiolla (eli sini-puna) ja muut aallonpituudet ovat plussaa / eivät vaikuta juuri lainkaan, kuluttavat vain energiaa.

.mie
2
Taisi tosiaan vain valon puute vaivata ja mahdollisesti alkukankeus saada ensimmäiset juuret kivillasta läpi. Homma korjaantui kun laitoin tuollaisen loisteputkimallisen pöytälampun sohottamaan chilin päälle. Nyt pituutta ja lehtiä on tullut reilusti lisää ja juuret alkavat yltää ämpärin pohjaan. Muihin multaversioihin nähden on siis ensin otettu kiinni ja sitten menty reilusti ohi.

Mielenkiintoisen havainnon olen tehnyt tuosta valosta, nimittäin se on päällä n. 16h vuorokaudessa ja viimeisten parin tunnin ajan kasvin lehdet hiukan nuukahtavat vain ollakseen aamulla jälleen pirteitä. Tuo liittyy varsin selvästi tuohon valon määrään. Kannattaisiko tuota valojakson pituutta lyhentää noilla parilla tunnilla milloin kasvi nuukahtaa, vai onko tämä silti ok käytöstä?

.mie
3
Olen tällainen aloitteleva vesiviljelijä ja idätin ensimmäisen kokelaani (lemon drop) vielä mullissa. Ensimmäisten oikeiden lehtien ilmestyttyä siirsin kasvin kivivillaan ja laitoin tuollaiseen Fatalii malliseen perus ämpärihydroon. Aluksi pyörittelin litkuja vajaat pari viikkoa ilman lannoitteita ja sitten laitoin GHE:n One Part total Gro lannoitetta annostuksella vähän reilu 1ml /l (n. puolet nuorille kasveille tarkoitetusta määrästä). PH:t on säädetty noin 6,5.

Tuosta on nyt kulunut taas reilut pari viikkoa, eikä rakas chilini ole kasvanut oikeastaan ollenkaan. Edes juurista ei ole näkyvissä kuin pienet noin sentin pätkät kivivillan ulkopuolella ja nekin ovat ruskeita? (näin on ollut jo reilun viikon).

Lisävaloa kasveille mulla ei valitettavasti ole ollut, mutta kasvit ovat eteläikkunan edessä. Jotenkin tuntuu oudolle, ettei kasvua tapahdu näinkään pitkällä aikavälillä oikeastaan ollenkaan. Jotenkin näyttää, että kasvi on hiukan mullassa olevia tovereitaan kelmeämpi. Mullassa olevat kaverit ovat kasvaneet tässä ajassa jo monta lehtiparia.

Onko tuosta one part ravinteesta mihinkään vai missä vika? Pitääkö tuolle kivivillalle tehdä jotain ennen kasvin siirtoa siihen, tyyliin kunnollinen puristelu reilulla nesteellä tms?

Toistaiseksi tämä niin kovasti hehkutettu vesiviljely ei kyllä vakuuta lainkaan..

.mie
4
Vastausta pariinkin edelliseen postiin...

Mites olisi, jos säätäisit kasvutilan vedenkorkeutta tuon poistoputken avulla? Nostat vaan sen poistoputken yläpään niin korkealle kuin haluat vedenpinnan olevan ja avot. Enää ei tarvitse huudattaa pumppua jatkuvasti veden kierrätyksessä, vaan pienempikin virtaus riittää.

Itse olen aika noviisi vesiviljelyssä ja ensimmäinen viljelykalusto odottaa tuossa nurkassa kasaamistaan. Ostin kuitenkin akvaariopumpun viime viikonloppuna ja sille annettiin heti 3 vuotta takuuta (hinta oli 19e), joten tuo tulee pitkässä juoksussa paljon halvemmaksi kuin 6kk 6e pumppu. Tosin hiukan ihmetyttää noiden honkong pumppujen laatu jos puolessa vuodessa menevät susiksi. Luulisi noillakin vähintään vuoden takuuta olevan. Tai jossei aivan takuuta, niin ainakin kuluttajasuojan luulisi takaavan tuon vuoden käyttöajan.. Mielestäni jotenkin outoa, etteivät kestä vesijohtovettä moiset pumput. Ehkä tuo akvaariomaailma on mulle vaan liian outoa :)

.mie
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Esan talvichilit
joulukuu 09, 2005, 19:13:36 ip
Lainaus käyttäjältä: "esa"
Natikka alkaisi olla kätevämpi, mutta nämäkin lamput on vähitellen hivutettu aina kun emännän sietokyky kasvaa ;)


Tämähän se ongelma nimeomaan on. Jos asuisikin poikamiesboksissa vielä, niin natikoita ois pelkästään valaisimina ;)

...jos ihan totta puhutaan, niin ekaa valaisinta tässä vasta suunnittelen ja tuo natikka houkuttelisi, mutten oikein tiedä tosta emännän sietokyvystä.. Kokeilemallahan tuo selviäisi...

.mie