Lainaus käyttäjältä: "Nike"Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Mitenkäs sitten se tieteellinen puoli tuosta kääntökalvosta: suodattaako se valon nimenomaan siten, että vain haluttu tavara tulee läpi vai muuttaako se aidosti läpitulevan valon aallonpituutta?
Jos lähtöpuolen valaisimen spektri ei sisällä sopivia aallonpituuksia, toimiiko kääntökalvo ollenkaan? Karkeasti: saako esim. puhtaasti vihreästä valosta kääntökalvolla kirkkaan?
-Sale
Noh... ainakin kun Kelvin-mittarilla noita kuvauksissa mittaillaan,niin kyllä se ihan "oikeasti" muuttuu. Ja kai melkein mistä vaan saa melkein minkä värisen tahansa (kääntökalvoja on myös esim. purplea ja greeniä),mutta tarvittavan kalvotuksen määrä voi olla niin iso (paksu),ettei juuri mitään valotehoa jää enään jäljelle.
Kyllä tossa taitaa kyseessä olla ihan normi kalvo, joka vaan suodattaa läpi halutut aallonpituudet paremmin kuin toiset. Kelvineinä mitattava värilämpötila kuvaa aallonpituuksien keskinäistä jakautumista, eikä ota mitään kantaa valotehoon (suhteellinen teho Särkän kuvan Y akselilla). Käytännössä siis kokonaisintensiteetti laskee kalvoja käytettäessä. Päällepäin valo saattaan näyttää "paremman väriseltä", mutta valotehon ollessa pienempi ei ainakaan kasvatukseen saada moisista kalvoista mitään hyötyä. Kuvauksessa noita käytetään haluttaessa tietynväristä valoa. Siellä valoteholla ei ole samanlaista merkitystä kuin kasvatuksessa, vaan valotehon pientä alenemaa kompensoi näppärästi kuvaa otettaessa valotusaika.
Itse en ole ainakaan koskaan kuullut, että vääränvärisellä valospektrillä olisi mitään haittaa kasvien kasvulle. Tärkeää on siis valoteho spektrin halutulla osiolla (eli sini-puna) ja muut aallonpituudet ovat plussaa / eivät vaikuta juuri lainkaan, kuluttavat vain energiaa.
.mie