tammikuu 10, 2025, 11:26:46 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - perunanruoskija

1
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
toukokuu 10, 2011, 21:52:59 ip
Lainaus käyttäjältä: calm - huhtikuu 09, 2011, 11:00:09 ap
Lainaus käyttäjältä: perunanruoskija - huhtikuu 04, 2011, 22:20:11 ip
Kuvan piiriä ei ole testattu, joten siinä voi hyvinkin olla jotain vikaa.


No, onhan siinä ongelma poikineen kyllä. Ensinnäkään kun siinä ei ole minkäänmoista takaisinkytkentää, niin virta tulisi vaeltamaan lämpötilan mukana. Toisekseen 7805 vaatii 5 mA:n minimikuorman toimiakseen ja se ei tuossa toteutuisi lähellekään koko säätöalueella. Kolmannekseen 220 µF:n konkan tilalla saisi olla ehkä 220 nF, että stabiili toimintatila säilyisi. Ja kun transistoritkin vielä ovat yksilöitä, niin joutuisit erikseen mittaamaan vahvistuksen, että mitä tuosta voisi ulos odottaa. Kaiken lisäksi tehoa palaisi transistorin lämmittämiseen ihan turhanpäiten.

Ennemmin kannattaisi lähtä liikeelle jonkun valmistajan valmiilla lediajuripiirillä, jossa nämä kaikki asiat olisi valmiiksi mietittynä. Sampleinakin niitä saa, kunhan malttaa hetken odottaa. Ja hyötysuhde toki on paljon korkeampi, kun hakkureita ovat.

Sitten tietysti ihan toinen kysymys on, että miksi haluaisit virrasta säädettävän?




Säätäminen on kivaa. Nyt on hyvät piirit kasassa, ledit vaan puuttuu. Piirit laitetaan tänne vielä tarkemmin kunhan ne on ensin todettu palamattomiksi.
2
Tee-se-itse / Vs: DIY Ledivalo
huhtikuu 04, 2011, 22:20:11 ip
Täällä on käsitelty kattavasti ledien kiinnitystä, jäähdytystä ja spektrejä. Itseäni on kuitenkin alkanut vaivaamaan virtalähteen valinta. Myynnissä olevien lähteiden ongelmana tuntuisi olevan puutteita jännitteen- tai virransäädössä, eli molemmat tai toinen on vakio ja korkeintaan säädettävissä portaittain. Hienommat vehkeet maksaakin jo sitten sievoisia summia.

Olenkin harkinnut, että rakentaisin itse virtalaähteen, jossa olisi portaaton virransäätö mahdollisuus ja mahdollisesti myös säädettävä jännite. Jänniteen korkeus ei yleensä ole ongelma, koska se mahdollistaa ainoastaan useamman LEDin kytkemisen samaan sarjaan ja on täten hyvä asia. Toki pitää muistaa, ettei yhden LEDin yli jäävä jännite saa olla kohtuuttoman suuri verrattuna suositus jännitteeseen. Tilanteen voi yleensä korjata helposti laittamalla lisää LEDejä.



Kuvan mukaisella piirillä olisi tarkoitus ohjata ledejä. Korjaus- ja parannusehdotuksia saa pistää tulemaan. Piiri on lineaarinen, koska hakkuriteholähteet vaikuttavat turhan vaikeilta toteutuksilta tässä vaiheessa.

Virran ohjaukseen käytetään 7805 regulaattoripiiriä. R2 on säätövastus 0 - 5000 ohm, rinnalle on kytketty toinen vastus, jotta resistanssin säätäminen olisi sopivalla alueella. R3 estää ohjausvirtaa kasvamasta liian suureksi tapauksessa, jossa säätövastus R2 käännetään asentoon 0 ohm. C2 ja C1 ovat tasaamassa regulaattorin toimintaa. Pienemmätkin konkat kelpaisivat, mutta noita nyt sattuu olemaan. Sama periaate oli säätövastuksen R2 valinnassa.
Tulojännitteen tasoa rajoittaa regulaattorin maksimi käyttöjännite 35V. Periaatteessa jännite voisi olla korkeampi, jos regulaattori kytketään vasta muutaman LEDin jälkeen. Tällöin LEDit laskevat jännitteen pienemmäksi, mutta samalla ensimmäisten LEDien läpi kulkeva virta kasvaa regulaattorin ottaman virran verran. Regulaattorin ulostulo virta kyseisillä vastuksilla on noin 3 - 10 mA.
Transistorin tarkempaa tyyppiä en ole vielä ratkaissut, mutta vahvistus kertoimella 170 saadaan LEDien virraksi 510 - 1700 mA, jonka pitäisi kyllä riittää.

Käyttöjännite olisi tarkoitus ottaa suoraan seinästä, laskea tasoa muuntajalla, täysaaltotasasuunnata ja lopuksi tasoitella konkalla.



Helpompana ja ei niin energiatehokkaana ratkaisuna olen myös pohtinut mahdollisuutta käyttää suoraan tasasuuntauksen jälkeen saatua jännitettä ja rajoittaa virtaa ainoastaa tehovastuksella ja rinnan olevalla säätövastuksella. Vastukset tulisi mitoittaa siten, ettei 700 -1000 mA virta käristä säätövastusta. Käsitykseni mukaan LEDit eivät ole kovinkaan herkkiä ripple-jännitteelle.

Kuvan piiriä ei ole testattu, joten siinä voi hyvinkin olla jotain vikaa. Rakentelen sen ehkä jossain vaiheessa, kun aikaa riittää. Hintaa piirille ei tulisi kovinkaan montaa euroa. Tasasuuntauksenkin voisi saada hoidettua kohtuu hinnalla ja samasta muuntajasta voisi mahdollisesti ottaa virtaa useampaankin piiriin. Mutta ehdottakaa korjauksia, parannuksia tai vaikka valmistakin settiä. Kysyäkkin saa, mutta en ole ammattilainen. Vastaan kykyjeni mukaan.