tammikuu 09, 2025, 11:49:49 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Scandal

1
Missä vaiheessa idätyslautalta kannattaa kasvit siirtää multaan? Heti juuren näkyessä, varren kasvaessa, sirkkalehtien ilmaantuessa..?

Viikko sitten lautalle laitetuista pari lajiketta on jo sirkkalehtivaiheessa, osalla näkyy juuri, osalla ei näy mitään merkkiä.
2
Pääsinpäs vihdoin itsekin kokeilemaan nagapossua. Ihan hyvää oli, mutta ei tuota nyt mitenkään ihmeellisen tuliseksi voinut väittää, vaikka tällä kertaa oli kuulemma/ilmeisesti tavallista ärjympää..? Vähän pelkäsin etukäteen, itselleni kun puoli teelusikallista nagajauhetta sapuskassa saa aikaan ärräpäitä, mutta kevyestihän tuo kääryle upposi. Lautaselle varattuun partaäijäjuguun ei tarvinnut edes koskea. Höh. Tässä mielessä pettymys, kun meni noin kevyesti ja teki mieli tuunata tuota lisäpotkulla - mutta kai tavalliselle tallaajalle tuo on "hui kauhistus". Positiivinen tuote kuitenkin, kun edes jonkun verran potkua löytyi. New Bamboo Center -asteikolla maksimissaan kolmosen kieppeillä...
3
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
syyskuu 30, 2010, 20:26:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 24, 2010, 22:52:05 ip
New Bamboo Center, Annankatu 29. -- Pyysin "erittäin tulista"  - ja kyllä annokseni olikin juuri mitä toivoin! Se oli oikeasti todella (!) tulista, varmasti liikaa monelle. Mutta se oli myös maukasta ja kaikin tavoin kaikkea mitä toivoin.
Tästä paikastahan on jo vuosia puhuttu tässä topicissa - eikä aiheetta %)

Tosin pakko tunnustaa, että vähän epäilyttää - sillä jos olet uusi naama (etkä ollut vakiasiakkaan kanssa) ja pyydät tulista, niin saat tod.näk. "normaalitulisen" eli "kolmen chilin" version kun eivät taida noita oikeasti tulisempia tuosta vaan kantaa pöytään. Pyydäpä seuraavalla kerralla vähän enempi. (Kävin joskus viitisen vuotta sitten tuolla useasti, ja aina kun pyysi "oikeasti tulista" tai "tulisempaa kuin viimeksi", sitä perus-kolmosta vaan löyty. Hyväähän se oli, ei sillä, mutta tulisempikin olisi mennyt. Vasta kun älysi pyytää lisäpotkua, sai vieläkin tulisempaa. Tai ehkä ovat muuttaneet käytäntöjä, jos chilifanit tuota paikkaa ovat tarpeeksi käyttäneet? Tavisväkihän valittaa miedo(imma)n olevan tulista.)

Nykyisellään "neljän chilin" versio menee kepeästi, viitonen (jossa koko tsydeemi tehdään käsittääkseni täysin erikseen) joko puoliväkisin - tai sitten jää kesken, jos kokki osuu napakymppiin. Pari kertaa kokeillut, fifti-siksti on tilanne. Kymppiin asti kuulemma riittää potkua, en uskalla kuvitellakaan mitä tuolta asteikon puolivälin yläpuolelta löytyy :I

Mutta täysin totta kyllä puhut. Paikasta saa hemmetin hyvää sapuskaa (malesialainen currykana!) ja pyydettäessä myös oikeasti tulisena. Duunipaikka sadan metrin päässä niin tulee käytyä lounaalla varsin usein - ennätys taitaa olla viisi kertaa viikossa neljän chilin currykanaa, namnam. Voisikin sopivasti huomenna lounastaa tuolla...

Edittiä: Hetkonen, kun topicin ekoja sivuja kahlaa, olet selvästi pk-seudulta.  Miten ihmeessä olet onnistunut välttämään New Bamboo Centerin näin pitkään - varsinkin kun siitä on mainittu tässä viestiketjussa aikasen monta kertaa, kehuen?
4
Ei artikkeli, vaan chiliaiheinen video sentään. Ei mitään harrastajalle uutta, mutta ihan mielenkiintoista mulkoiltavaa silti. Paljon puskia sisällä ja ulkona, vähän taustaa geeneistä ja hybridisaatiosta yms.

http://www.vimeo.com/15391003

"PHD Tales from the Road - NMSU's Chile Pepper Institute

Things get hot when Jorge visits the Chile Pepper Institute at New Mexico State University in Las Cruces, NM."
5
Mausteet / Vs: Mistä naga jauhetta?
syyskuu 12, 2010, 20:47:24 ip
Itse olen omia chilijauheita (ja muita mausteita, kuten kurkumaa ja (villi)oreganoa) tilannut brittiläisestä The Spicerystä. Naga oli aiemmin vitosen per 50 grammaa, nyt hinta noussut kuuteen puntaan. Ja chipotlea tulee tilattua aina "kilokaupalla" mukaan, sen verran edullista (suomalaisiin kauppoihin verrattuna, IMHO; 300 grammaa kympillä) ja hyvää. Ei-chiliootit kaverit tosin ovat diggailleet paikan "smoked hot paprikasta" (300 grammaa 6 puntaa), mitä sitten lieneekään. Hyväähän se on, mutta kovin tuliseksi sitä ei voi väittää. Hyvä porttihuume kavereiden aivopesemiseen kuitenkin :P

Linkki nagaan: http://www.thespicery.com/pages/spices_menu/chillies/naga_bih_jolokia.html
6
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
marraskuu 23, 2009, 14:36:22 ip
Tulipa (taas) käytyä New Bamboo Centerissä sapuskoimassa. Ja ainainen dilemma iski: Neljällä vai viidellä chilillä? Tulisuusero on mielestäni kohtalaisen kova (ts. neljällä chilillä menee "kuin vettä vaan", viisi on jo sen verran heviä että ei pysty kokonaan annosta syömään - no, kertaalleen siinäkin onnistuin - tosin osaltaan myös siksi, että vatsa täyttyy juomasta), mutta eroa on myös maussa. Vitosesta ylöspäin kun käyttävät eri chiliä, ja tuo 5. asteen versio on IMHO parempaa kuin "normaali" versio.

Jos oikein ymmärsin, ovat ottaneet käyttöön kahden euron lisämaksun näistä erikoistulisista annoksista. Viime viikolla meni normaalihintaan neljän chilin annos, nyt viidellä chilillä maksoi kympin. Enivei, oli kyllä hintansa arvoista, kuten aina. Iso annos, penteleen hyvää, ja ainakin itselleni riittävän tulista jo tuolla tasolla...

Tarjoilijatar muuten mainitsi, että parisen viikkoa sitten joku parivaljakko oli huitassut kitusiinsa kahdeksan chilin annokset. Kuka tunnustaa? Miten helpolla suostuivat myymään? :P
7
Olen yrittänyt aivopestä parempaa puoliskoa chilin ihmemaailmaan jo ties kuinka pitkään, mutta ei vaan uppoa. (Vinkkinä, nagajauheella on turha lähteä liikenteeseen ;)) Kuulemma vihreä Tabasco menee vielä, eli sietokyky on liki olematon. Mutta pientä orastavaa kiinnostusta on - ei vaan saa olla liian tulista, ja tuskinpa hyvä maku ainakaan haittaa.

Tätä eroa voisi siis ylittää loiventaa miedolla mutta hyvänmakuisella chilillä. Pointti siis siinä, että tulisi näytettyä ettei chili ole pelkkää etikkakastiketta (vrt. Tabasco) ja/tai poltetta (vrt. mitä itse sapuskaani lappaan), vaan että myös hyviä makuja löytyy. Esimerkiksi habanerojauhetta jos saisi eeeerittäin mietona, niin tällainen voisi varmaan maistuakin.

Mistä saisi siis mahdollisimman maittavaa mutta silti äärimmäisen mietoa chiliä? Mieluiten jauhe, mutta sopiva kastike kelvannee myös. Kotimaiset (netti)kaupat etusijalla, mutta jos Suomesta ei löydy, myös muualta voinee tilata. Löytyykö ideoita?

Niinjoo, chipotle ei ole vastaus, ikävä kyllä, sillä parempi puolisko ei savun mausta diggaa.
8
Mausteet / Vs: Rainbow Tex Mexican Smoky Salsa
toukokuu 23, 2009, 20:55:20 ip
Itsekin ostin tätä viime viikonloppuna, vain siksi että chipotlesta pidän. Paremman puoliskon kanssa tuli vietettyä leffailtaa, joten piti purnukka korkata. Ihan ok, muttei todellakaan mikään erikoinen tai hyvä. Terästin chipotle-murskalla ja nagajauheella, niin johan rupesi maistumaan. Alkuperäinen tuote ei tosiaan ollut liian savuinen (savua kyllä oli havaittavissa) tai tulinen (vähän sitäkin, mutta vain vähän), mutta onhan tuo nyt ok "startteri" omalle dipille jos ei muuta.
9
Valmisruoat / Vs: Habanero Kabanossi
toukokuu 14, 2009, 19:10:26 ip
Threadin innoittamana bongasin tiistaina lähimarketista habanossia paketillisen, vaikken makkarafani olekaan. Liekö sitten ollut tätä "salaista" uutta reseptiä vai ei - paketin kyljessä kyllä mainittiin habanero ihan raaka-aineluoettelossakin, parasta ennen -pvm taisi olla nyt loppukuusta.

Ensimmäisen makkaran ruumiinavauksessa löytyi runsaahkosti punaisia palasia, kokoluokassa milli tai pari kanttiinsa. Palasia piti koemaistaa, ja kyllä ne ihan chinenseltä maistuivat! Tulisuutta ei ollut juurikaan. Pannu kuumaksi ja makkara palasina sekaan - joo, kyllähän tuo ihan syötävä oli, vähän poltettakin tuntui, mutta kyllä _habanero_makkaran voisi kuvitella tulisempaakin (lue: edes "tulista" olevan). Esimerkiksi habanero per makkara -suhde voisi toimia vähän paremmin ;P
10
Hieman aiheeseen liittyen, entäs päinvastainen tapaus?

Yksi chili (Habanerohan tuo taisi olla), reilu parivuotias, on innostunut kasvattamaan nyt keväällä vartta ihan tolkuttomasti ja tiputtelemaan samalla lehtiään. Mitähän tuolle voisi tehdä? Pituutta kasvilla on jos ei nyt metriä niin melkein, ja kaikki lehdet  tyvestä päin aina n. 25cm päähän latvasta saakka ovat tippuneet.  Kasvi majailee ikkunalaudalla, ja saa etenkin aamuisin/aamupäivisin rutkasti valoa. Otus näyttää lähinnä niukassa maaperässä elävältä männyltä, kun ainoastaan latvan tienoilla on enää lehtiä ja alla on reilusti "tyhjää vartta".
11
Kodin mausteinen kokkaus / Tabasco habanero -kastike
maaliskuu 21, 2005, 15:46:04 ip
Lainaus käyttäjältä: "chiliita"muistaakseni hintaan n.6€/plo.
Voi miten herrrrrkkua olikaan pitkästä aikaa tuo kastike =) :D
Aika tyyristä, jos kyseessä on se perus-pikkupullo?

Punnitse & Säästä (ainakin Hämeentiellä/Hki) myy kahdella eurolla n. puolentoista desin chilisoosseja, puolentusinaa eri vaihtoehtoa ja ainakin puolet on Habanero ja/tai Scotch Bonnet -soosseja. Nam. Hinta/laatu-suhde ainakin kohdallaan.
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Punkit(?) Habaneron kimpussa
maaliskuu 08, 2005, 23:44:18 ip
Mikähän lienee viimevuotisen Habaneron kimppuun hyökännyt?
http://ovaali.org/ossij/temp/chilinlehti.jpg

Punkkeja epäiltiin täällä päässä, mitä sanovat fiksummat chiliootit? Ensiavuksi kasvilta nypittiin pahiten saastuneet alalehdet (4 kpl) pois, seuraavaksi chiliystävämme vietiin suihkun alle toviksi. Ylälehdissä näkyy vielä (reunoissa/kärjissä) hieman vastaavia, mutta kaikkia lehtiä ei kuitenkaan kehdannut napsia pois. Hoito-ohjeita kaivataan.

Aivan ylimpiä lehtiä lukuunottamatta lehtien väri oli haalentunut jonkin verran, kärkitupsu oli sentään vielä hienon tummanvihreä.
13
Ravintolat ja ruokapaikat / Helsingin raflat
joulukuu 14, 2004, 17:47:38 ip
Kävin ratsaamassa ko. New Bamboo Centerin (Annankatu 29) lauantaina. Paikka oli pieni, ahdas ja aika "aneeminen", usean hengen pöytiä ja vain pari kahden hengen pöytää.

Itse ruoka sen sijaan oli mainiota. Otin malesialaisen kanacurryn, mahdollisimman tulisena; seuralaiseni otti malesialaisen tofucurryn mediumina. Oli kuulemma "riittävän tulista". Itse maistoin "varovasti", curry oli aivan tolkuttoman hyvää mutta tulisuutta en havainnut. Otin sitten rohkeasti ison haarukallisen "jotain punaista mössöä" - juuh, chiliähän se oli. Krääh. Yllätti hieman %)

Tulisuutta on keskivertokansalaiselle ihan riittävästi, nenän sai valumaan ja jäävesi maistui. "True"-chiliootille tuo tulisinkaan ei ole mikään mahdottomuus, tosin lienee about tulisinta mitä olen mistään ravintolasta koskaan saanut (ei sillä, kokemusta ei juurikaan ole, en käy usein ulkona syömässä) mutta pakko myöntää että teen itse tulisempaakin. Asteikolla "vesi ... laava" tuo tulisuus lienee jotain 4/10 oman mittapuuni mukaan. Jahka annos oli syöty, ei poltetta enää ollut lainkaan, kyseessä siis "pikainen" polte eikä "kestopolte" kuten parhaimmilla/pahimmilla chileillä.

Hinta-laatusuhde oli kyllä lähellä kymppiä, todella hyvänmakuinen ja riittävän kokoinen annos, hintaa 6,90e. "Ruuhka-aikaan" l. viikolla puoliltapäivin tmv. tuonne on turha mennä, jos kerta lauantaina neljän-viiden kieppeilläkin paikka oli tupaten täysi. Ja toistettakoon vielä että ko. malesialainen curry oli ihan tolkuttoman hyvää. Nams.
14
Tuo on IE:n "oma" tagi.

Oikea keino™* tuon toteuttamiseen on CSS, eli: "background-attachment: fixed". Tosin IMHO järkevämpää on ottaa sivustosta nuo taustakuvat pois, tällöin a) latausaika lyhenee ja b) luettavuus paranee. Ainakin itse napsautan välittömästi taustakuvan pois, taustakuva häiritsee sen verran paljon lukemista. Edit: tuo lisätään siis joko erilliseen tyylitiedostoon tai ko. html-tiedostoon seuraavasti: (
<head> ... </head> -tagien väliin)

<style type="text/css">
<!--
body {
   background-attachment: fixed;
   background-image: url("taustakuva.gif");
}
-->
</style>

*CSS-standardin mukainen, IE ei tuota vaan taida vieläkään tukea(?, en ole kokeillut) vaikka muut selaimet tukevatkin.[/color]
15
Tuota, voisi kuvitella että se Habanero-soossi säilyy* kohtuullisen hyvin, ts. ettei sitä tarvitse heti kaikkien omia seitsemäätoista pulloa jos halukkaita on enemmänkin?-) Voisin itsekin mieluusti ostaa molempia soosseja putelin näin alkajaisiksi (ei satoa tänä vuonna - Habanero kukki kahdesti muttei ikinä edennyt pidemmälle, MUR!), Helsingin suunnalla vaikutan. Kavereita löytyy myös Tampester Citystä joten sieltä voi noutokin onnistua. Muttamutta, mitens tuon tilaussysteemin / Helsingin "toimipisteen" kanssa?

Edit: Tuosta Chipotlesta tuntui löytyvän niukasti infoa mistään..? Ilmeisesti "miedompi"/"paremman makuinen" versio perustabascosta?

* säilyy = sekä "parasta ennen" että "ei varmasti syödä ennen (seuraavaa tilausta)" -tyyleillä laskettuna.

LainausMikkoM kirjoitti: Toivottavasti kapsaisiini uutetta sisältäviä soosseja ei luokitella aseiksi
Ei välttämättä *aseiksi* - mutta ehkä "huumeiksi" ja tullilaboratorio saattaa olla innoissaan ;D Nimimerkki "Kaverini toi brasiliasta liudan chilinsiemeniä minulle ja oli Lontoossa kaksi tuntia tullin sedille selittelemässä miksi se huumekoira juuri hänestä oli kiinnostunut - ja lopulta jäin ilman siemeniä, konekin pääsi lähtemään kuulemma vain pari tuntia myöhässä"... :D[/color]
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Exotic Garden?
elokuu 07, 2003, 23:46:09 ip
Onkos kukaan tilaillut mitään Exotic Gardenista? Kokemuksia?

Hakusanalla "capsicum" tuolta löytyy tusinacayennen lisäksi mm. Habaneroa, Bird's Eyea ja mielenkiintoisempia/harvinaisempia(?) 'Ancho Mulato' & 'De Arbol' -nimellä kulkevia otuksia... (Kevättä ajatellen.)
17
Yleensä purkeissa kerrotaan aika yksiselitteisesti kauanko pitää/kannattaa odottaa myrkkyjen haihtumista. Jos et älyttömiä määriä ruiskutellut, tuskin kuolet ötökäntappoaineisiin. Kannattaa kuitenkin pelata varman päälle, munuaisia tmv. ei liene kiva saada tohjoksi. (Tosin epäilen kyllä ettei järkevillä määrillä tapahdu terveelle ihmiselle mitään, varoitustekstit ovat lähinnä "just in case" (ja jenkeissä oikeusjuttujen välttämiseksi) mukana, lapset/sairaat/vanhukset saattavat saada joitain oireita varoajan aikana.)

Lainaus käyttäjältä: "Anu-Riikka"Kemistit kun osaa keksiä inhoja mömmöjä... en minä mutta ne muut!
Jaa, täällä on muitakin kemistejä %)[/color]
18
Jahka ensimmäiset nuput/kukat oli nypitty, sen jälkeen Habanero-parkani on innostunut tuottamaan vain kaksi kukkaa - ja molemmat tippuivat ilmeisesti kuluneen yönä aikana. Argh. Näinkö jään ilman habanero-satoa, vai onko jotain vielä tehtävissä? Uusia nuppuja ei näy...
19
Maaliskuussa kasvamaan laitettu habanero (10cm naapureitaan kookkaampi...) on ruvennut näköjään puskemaan jo muutamia nuppuja. Koska kesä näyttää nyt vasta päässeen kunnolla vauhtiin täällä etelässä, kannattaako nuo nuput nyppiä pois ja antaa kasvin vielä kasvaa hetken ajan? Vai uskaltaako luottaa siihen, että kasvi puskee kukkia = satoa niin kauan kuin valoa riittää? Onko kukkiminen siis liian aikaista vai pelkästään hyvä asia?

Mm. Scotch Bonnetit ja thai-chilini eivät vielä edes kuvittelekaan kukkien tekemistä, habanero haluaa näköjään olla kaikessa ensimmäinen %)
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Apua! Chilit kärsivät!
kesäkuu 18, 2003, 01:11:13 ap
No, ylimääräistä valaistusta ei ole ollut käytössä, kasvit ovat olleet ikkunalaudalla ja vain auringonvalon armoilla. Pitääkö/kannattaako nuo palaneet(?) lehdet napsia pois vai jättää paikalleen & toivoa parasta? Voiko pelkkä auringonvalo (aamupäivällä paistaa kirkkaasti huoneeseen, jossa kasvit ovat...) aiheuttaa tuota?