tammikuu 10, 2025, 15:57:33 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - varikonniemi

1
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
helmikuu 22, 2013, 20:51:34 ip
Kyllä noissa pitäisi olla aika hyvin kohdillaan aallonpituudet.

2


Tänään asensin huutokaupasta voittamani MR16 kantaan tulevan LED spotin valaisemaan toista Bolivian Rainbowta jota pidän ikkunan edessä kaijuttimen päällä. Saas nähdä miten kasvu eroaa kunnon valojen alla olevaan kumppaniinsa verrattuna :)

Tässä LED valossa on alumiininen runko, EPISTAR 3x3W emitterit, lämmin valkoinen värilämpötila, 400-580 Lumen, ja kestoiäksi on luvattu 100000 tuntia. Valaisimessa on vielä 2 halogeenia vaihdettava samanlaisiin spottiledeihin kunhan voitan sopivat huutokaupat ;)

Mitenköhän tulee riittämään 3x 3x3W spotit yhdelle kasville, aurinko ei käytännössä koskaan paista kunnolla ikkunasta sisälle.
3
Lamput ovat sillä etäisyydellä, että jokaisen ledin 140 asteinen valokeila peittää jokaisen kasvin :]
4
Lainaus käyttäjältä: PP - huhtikuu 10, 2012, 23:17:16 ip
Saattaa juuri ja juuri riittää kahdeksalle taimelle. :) Paljonko tuossa nyt on, päälle 400 W?


Toivotaan parasta.

450W nimellisteho, mutta 400W oikea teho koska syötän niitä vähän alivirralla.
5
Valohoitoa.



Seuraavaksi listalla lienee sen mustavalkomuovin hankkiminen heijastamaan valoa seinistä takaisin.

Pete m: ei sattunut löytymään kuin kaksi tuommoisa jäähyprofiilin palaa varastosta... Muuten toki olisi voinut olla vähän kauempana toisistaan.
6
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
huhtikuu 08, 2012, 19:06:23 ip



Tänään vihdoinkin, monen päivän tuskastelun ja ihmettelyn jälkeen sain viimeinkin 300W LED modulin toimimaan ja 27000 Lumenia lisää aurinkoa taivaalle.

Jostain kumman syystä LM350k toimi hyvin vielä 1.5A virralla, mutta 3A virralla ja LEDit kuormana se meni jonkinlaiseen suojamoodiin jännitteen noustessa testipenkissä yli 120V ja lopetti reguloinnin kokonaan.  Ajattelinpa että no problems, 118V on suurin jännite mitä olen DC puolelta mitannut kuormittamattomana, joten tämän pitäisi toimia. Tästä seurasi kirkas välähdys ja huone pimeni. Tutkiskelun tuloksena regulaattori oli sisäisesti palanut katkipoikki. 3A pienempään kuormaan (isoon tehovastukseen) ajaessa se kyllä toimi niinkuin piti. Eli joko korkea jännite (josta regun ei pitäisi tietää mitään) tai LEDit ja regu eivät tykkää toisistaan. Näin ei pitäisi tapahtua, mutta en ole keksinyt ratkaisua mistä tämä voisi johtua.

Plan B oli sitten käyttää tehotrankkua ja kahta diodia estosuuntaan kytkettynä primitiivisempänä virtaregulaattorina, mikä näyttäisi toimivan. Virta on säädetty 3 Amppeeriin, eli aivan speksattuun alarajaan. LEDien lämpötila on noin 60 astetta tuulettimen ollessa täydellä teholla, eli liikutaan aivan tämän jäähdytyselementin ja tuulettimen jäähdytyskyvyn rajoilla.
7
Pitkän ja hartaan valaisimen kanssa tappelun jälkeen siirryin sittenkin kokonaan LED valaistukseen. Sain monen päivän yrittämisen jälkeen 300W LED modulin toimimaan, joten ainakin toistaiseksi loisteputkivalaisin saa siirtyä komeroon viettämään eläkepäiviä ;)



Chilit kasvavat hitaasti mutta varmasti ja todella tuuheaa puskaa näyttäisi olevan tulossa, eli ilmeisesti LED valo kelpaa 8)

Tällä hetkellä pelissä ovat siis jäljellä:

3x Naga Morich
1x Lemon Drop
2x Aji Crystal
2x Bolivian Rainbow
8
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 28, 2012, 01:35:16 ap
Nyt onkin muhkea päivitys vuorossa, kun kaikki 12 VDC linjaa lukuunottamatta on valmista. Huomionarvoista on, että kaikki osat LED emittereitä lukuunottamatta on pelastettu muuten kaatopaikalle päätyvästä tavarasta.


Aloitetaan valmistuneen valaisimen läpikäynti sen sijoituspaikasta, joka on valotiiviin lannoitekaappini päällä.

LED valaisimessa vasemmalta oikealle: Liitinpanelissa näkyy ulostulo 12 johdolle jotka olen kytkenyt valmiiksi, mutta tällä hetkellä vain 2 on käytössä. 2kpl 12 VDC varten (tulevat tuulettimien virransyöttöön, kunhan saan sen valmiiksi. Sitten kaksi käyttämätöntä napaa. Lopuksi 4kpl ~110VDC linjaa.

Tämän jälkeen seuraavaksi on merkkiledi, jossa palaa valo jos DC puolella on jännite, eli se kertoo myös milloin kondensaattorin purkuvastus on suorittanut tehtävänsä ja laitteen käsittely on turvallista.

Seuraavana on 220 VAC virtakytkin, jossa on sisäänrakennettu automaattinen 5A sulake joka on todella nopea.

Lopuksi oikealla on 220 VAC sisääntulojohto.


Tässä kuvassa näkyy verkkovirran sisääntulo, sekä kytkentä muuntajalle sekä radialituulettimelle. Tuuletin on aivan ylitehoinen käyttötarkoitusta ajatellen, joten saatan liittää sen kanssa sarjaan sopivan vastuksen laskemaan nopeutta.

Kuvassa näkyy myös DC puolen LM350k kytkennässä käyttämäni vastukset ja kondensaattori, sekä välttämätön paha sarjavastus jolla saan jännitteen laskettua hybrididiodin pienemmän kynnysjännitteen takia. Tulevissa laajennuksissa tätä ei tarvita, sillä valitsen ledit paremmin niin, jotta LM350k selviintyy urakasta yksin. Jäähdytyselementissä on kuitenkin paikat neljälle saman koteloinnin vastukselle, ihan varan vuoksi.


Yleiskuva LED valaisimesta. Järeä kilowatin muuntaja hallitsee maisemaa. Oikealla verkkojännitteen puoli sekä tuuletin. Vasemmalla DC puolen tuotto. Etummaisena virtaregulaattori kiinnitettynä niiden jäähdytyslevyyn, sekä niiden vaatimat vastukset sekä kondensaattori tornimaisessa modulissa, joille on paikkoja neljä, kuten regulaattoreillekkin.


Tässä kuvassa 115 VDC puoli. Kuvassa tasasuuntaussilta sekä kela jäähdytyslevyineen, kondensaattorin purkuvastus, merkkiledin sarjavastus, sekä 115 VDC sisääntulo virtaregulaattorimoduulille. Keskellä kuvaa on LED moduulin sarjavastus joka on pakollinen paha tämän LED kombinaation kanssa johon hukutan noin 10V (13W), jotta LM350k ei turhaan kävisi kuumana. Ilman sarjavastusta liikuttiin juuri siinä rajalla, iskeekö suojaukset päälle vai ei. Tulevat LED laajennusmodulit eivät tämmöistä toivottavasti tarvitse, sillä koitan valita LEDien jännitteen lähelle 110V. Lopuksi näkyy johtonippu jolla saa vietyä 12 linjaa ulos.


Verkkojännitteen sisääntulon ja tuulettimen alapuolelle jäävään tyhjään tilaan olisi tarkoitus jotenkin sovittaa 12 Voltin virtalähde joka kykenee syöttämään ainakin neljää tuuletinta. Kunhan sen saan tehtyä, niin julkaisen kunnollisen kytkentäkaavion blogissani.
9
Noniin, tänään onkin muhkea päivitys vuorossa  8)

Ensinnäkin, siivouksen jälkjeen kasvatustila on 2m x ~1m eli käytännössä melkein kaksi neliötä. Nostin valaisimia ylhäällä pitävät kiskot melkein katon korkeuteen asti, jotta säätövara riittää kasvien kasvaessa. Nostovaiheesa sattui pieni tapaturma, ja uunipelti jolla 18 taintani pidin kaatui, ja tämän jäljiltä on hengissä enää 4 tainta jonka lisäksi 4 saattaa selvitä.



Aloitetaan valmistuneen tilan läpikäynti LED valaisimest. Sen alla on valotiivis kaappi, jossa säilytän lannoitteita ja vastaavia tarvikkeita kuten pH bufferia.

LED valaisimessa vasemmalta oikealle: Liitinpanelissa näkyy ulostulo 12 johdolle jotka olen kytkenyt valmiiksi, mutta tällä hetkellä vain 2 on käytössä. 2kpl 12 VDC varten (tulevat tuulettimien virransyöttöön, kunhan saan sen valmiiksi. Sitten kaksi käyttämätöntä napaa. Lopuksi 4kpl 115VDC linjaa.

Tämän jälkeen seuraavaksi on merkkiledi, jossa palaa valo jos DC puolella on jännite, eli se kertoo myös milloin kondensaattorin purkuvastus on suorittanut tehtävänsä ja laitteen käsittely on turvallista.

Seuraavana on 220 VAC virtakytkin, jossa on sisäänrakennettu automaattinen 5A sulake joka on todella nopea.

Lopuksi oikealla on 220 VAC sisääntulojohto.



Valaisimet ovat melkein katon korkeudella asti kiinni, teline ei riittänyt pidemmälle. Valaisimien siirtely sivusuunnassa sekä korkeuden säätö on erittäin helppoa yksinkertaisen muovilenkkikiinnityksen sekä ns. easy rollereitten avulla.



Koko tila sekä kaksi käytössä olevaa valaisinta. Tarkoitus oli käyttää pelkästään LED valoja kasvatukseen, mutta sitten ajattelin, että voin samalla verrata chilien kasvua LED vs CCFL joten asensin myös tuon 110W suurteho-loisteputken. Kuvanottohetkellä se oli päällä, mutta ennenkuin valitsen kilpailijat jotka olen LED valon alla kasvattanut alkuun, saa se olla syrjässä ja sammuksissa.




Kaikenkaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tämän projektin etenemiseen, posilukien tuota rakennusvaiheen tyhmää kämmiä. Vielä kunhan saan sen 12 VDC ulostulon LED valaisimeen sovitettua, niin pääsen eroon tuosta seinämuuntajasta mitä nyt joudun käyttämään LEDien jäähdyttämiseen.

Tarkemmat speksit valaisimesta löytyvät osoitteesta http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11288.0 tai blogistani.
10
Kovin hitaasti näyttävät nuo chilit itävän, jotkut eivät ollenkaan?

Esim Naga Morich on itänyt 4/4 todella nopeasti, muutamassa päivässä oli taimi pinnassa. Toisaalta TurboPubeista ei vielä näy yhtäkään.

Tilan parantelun osalta seuraavaksi on vuorossa turhan romppeen pois ottaminen yläkiskoilta, sekä siirtää kiskot noin kahden metrin korkeuteen, jotta valaisimissa on sitten säätövaraa kasvien kasvaessa.

Mitään kuvia en tähän päivitykseen laita, sillä ei oikeastaan ole mitään muutosta vielä kuvattavana.
11
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 23, 2012, 09:53:28 ap
ebay ja dealextreme ovat ne mitä itse olen käyttänyt. Kannattaa sitten olla tarkkana mitä, ja keneltä ostaa. Halvimmat 100W LEDit ovat yleensä jotain varastojämiä jotka speksattu sinne 6500 Lumeniin. Ja ellei kauppias linkkaa teknisiä speksejä (pdf) tai ledien mallikoodia kannattaa myös suhtautua varauksella. Mutta kyllä toisaalta sieltä kiinasta saa ihan oikeasti laadukkaitakin osia, kun jaksaa etsiä. Esimerkkinä voisin mainita noiden 50W EPISTAR LEDien olleen yhtä kalliita kuin nämä huutokaupassa voittamani 100W LEDit.

Jos haluat, niin minulta löytyisi 2x30W cool white LEDiä, kurkkaa http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11389.0
12
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 23, 2012, 01:23:40 ap
Ei, teen tätä ihan harrastusmielessä. Pienestä asti olen mitä erinäisimpiä laitteita rakennellut kasaan, kun noita komponentteja on tosiaan aina ollut kun isä niitä aikoinaan pelasti kaatopaikalle menosta talteen.

Nyt voidaan sanoa, että olen hurahtanut LEDeihin koska ne ovat viimeisintä uutta valaistuksen alalla ja hinta on tullut alas aika mukavasti, samalla kun laatu on kasvanut hurjasti. Puoli vuotta sitten 100W LED tuotti 6000-6500 Lumenia, tänä päivänä jopa 9000-9500 Lumenia.

Ja ei se valmiin tuotteen kytkeminen korvaa sitä hymyä jonka itse alusta asti romuista rakentamani laite levittää naamalle kun ensimmäisen kerran kytkee virrat päälle ja kaikki toimii suunnitellusti 8)

Mikä itseänikin jo tässä vaiheessa hieman hirvittää on sähkön kokoajan nouseva hinta, ja mitä valaistukseen uponneet kilowattitunnit tulevat maksamaan. Onneksi jokainen tuhlattu euro on pois talon lämmityskustannuksista, joten sillä tavalla mietittynä valojen päällä pitäminen on ilmaista aina, kun talossa on lämmitys päällä. Eli aika monta kuukautta vuodesta.
13
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 22, 2012, 01:01:36 ap
En minä loukkaannu, kokeilumielessähän tätä itsekin teen  ::)

En tideä loisteputkivalaisimista muuta kuin että sopivat taimivaiheeseen hyvin.

Nähtäväksi jää, onko loisteputken vai LEDin spektri parempi... Valoa sijoitettuun rahamäärään nähden LEDit ainakin antaa todella paljon enemmän. Puhumattakaan loisteputkien, sytyttimien jne uusimisesta aiheutuvista kustannuksista...
14
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 21, 2012, 19:09:55 ip
Kertokaapa minkäsorttiset valaisimet te olisitte valinneet 100 euron hintaluokkaan?

Alkaa valikoima käymään aika kapoiseksi... Varsinkin kun ottaaa huomioon, että tästä laajennuksesta irtoaa 27000 Lumenia suunnitellulla teholla vähintään 50000 tuhannen tunnin ajan.
15
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 21, 2012, 14:40:19 ip
Tänään tilasin 3kpl 100W LED emittereitä. 2x Cool White, 1x Warm White. Kiinnitän ne samanlaiseen jäähdytyselementtiin, ja käytän samanlaista tuuletinta jäähdyttämään niitä. Speksattu virta on 3-3.2A, ja virtaregulaattorit ovat spekattu 3A guaranteed max.
16
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 16, 2012, 01:09:11 ap
Aloitellaan rauhassa ja katsotaan miten LED selviintyy kilpailussa 110W suurteho loisteputkea vastaan. Jos näyttää hyvältä, niin seuraava päivitys on samanlaiseen jäähdytyselementtiin 3x100W LED kiinnittäminen.

Tämä käy käden käänteessä, koska valaisin on täysin modularinen, joten ainoastaan virtaregulaattorit on juotettava, ja LEDit kiinnitettävä jäähdytyselementtiin.

Jos laajennuksia alan tekemään, teen ne luultavasti 2x cool white 100W + 1x white 100W LED emittereillä, jolloin hinnaksi tulee niiden osalta noin 150$+tulli+alv. Muut osat löytyvätkin sitten miljoonahyllystä ilmaiseksi.
17
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 10, 2012, 21:05:23 ip
Tänään sain vihdoin toimintakuntoon LED projektini ensimmäisen vaiheen (150W moduli).

Lopullisia kuvia itse valaisimesta (ja kytkentäkaaviosta) saatte odotella vielä hetkisen, sillä yritän vielä mahduttaa siihen 12V reguloidun ulostulon tuulettimia varten, saas nähdä onnistuuko :D

Mutta tässä vertailukuvat, otettu Olympuksen järjestelmäkameralla manual moodissa: F/2.8, 1/60, ISO100, WB sunlight, NO flash, eli edustavat hyvin pitkälle sitä, miltä valo näyttää todellisuudessakin suhteessa toisiinsa.

Ensimmäisenä kilpailijana 110W suuriteho-loisteputki:


Toisena kilpailijana 125W Varikonniemi quad-LED:


Kilpailun jälkeisessä haastattelussa ovat selittelyt miltei pakollisisa joten on mainittava, että LED valaisin käy hieman aliteholla, koska en löytänyt sopivaa vastusta virtaregulaattorille. Nyt virta on 1.38A kun sen pitäisi olla 1.5A. Tämä pudottaa tehon 142W -> 125W
18
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 08, 2012, 00:49:56 ap

Nyt on AC sekä DC syöttöpuoli valmiiksi kytkettynä sekä komponentit kiinnitetty koteloon.

Sarjavastuksesta luopuminen nosti jännitettä hiukan, mutta samalla poisti jännitteen riippuvuuden kuormasta. Kokeilukuormana käytin 89 ohmin vastusta, jolloin kuormitettuna jännite oli 114V. Tämä tarkoittaa 1.3A sekä 145W kuormaa.

Levitin myös hopeatahnaa LEDien pohjaan, joten nekin ovat kytkentää vaille valmiit.

Enää on siis jäljellä virtaregulaattorien jäähdytyssiilen kiinnittäminen koteloon ja johtojen vetäminen niille sekä LEDeille, jonka jälkeen pitäisikin sitten valon loistaa kirkkaana :)
19
Tee-se-itse / Vs: 150-1000W LED Valaisin
maaliskuu 04, 2012, 20:44:35 ip

Tänään kiinnitin 12cm tietokonetuulettimen LEDien jäähdytysprofiiliin. Tämän pitäisi alentaa lämpötilaa huomattavasti.
20

Tänään siivosin turhat roippeet pois kasvatustilan toisesta päädystä, jotenka nyt on koko komeron leveys käytössä. Kuvassa oikealla a lhaalla näkyvä johto ja boksi ovat ozonigeneraattorin virtalähde. Olen pitänyt ozonointia täydellä teholla päällä eilisestä asti, jotta mahdolliset home, sieni sun muut itiäiset tuhoutuisivat. Ennen kuin siirrän kasvit kasvatustilaan niin otan ozonigeneraattorin pois.

Laitoin myös siemenet itämään. Istutin 4 siementä per lajike, kahteen eri multaan jotta voisin vertailla eroja toimivuuden suhteen. Toinen multa on kekkilän kaktus&kylvömultaa, toinen on kekkilän altakasteluruukkumultaa. Tällä hetkellä siemenet ovat itämässä pannuhuoneessa, koska siellä on mukavan lämmin 28 astetta, kun pitää oven kiinni.


NAGA = Naga Morich
TP = Pi585267 "Turbo Pube"
AC = Aji Cristal
LD = Lemon Drop

Ne kaksi merkkaamatonta ruukkua ovat Bolivian Rainbowta joihin kylvin 2 siementä per ruukku, muihin 1.

Tästä alkaakin sitten odottelu... Toivottavasti kerkeän saamaan sen valaisimen valmiiksi siihen mennessä kun ensimmäiset nousee pintaan ;)