tammikuu 10, 2025, 06:28:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - mikiz

1
Ennaltaehkäisy toimii varmasti tehokkaammin, mutta huomasin että orastavan juurimädänkin sillä sai kuriin. Käytön aloittamisen jälkeen uusia, valkoisia juuria alkoi kasvaa oikein kiukulla ja rusehtavat juuret muuttuivat terveen vaaleiksi. Kokemuspohjaa on vain yhdeltä kesältä, mutta kokemukset olivat sen verran kannustavia että aion käyttää ainetta tulevana kasvastuskautena alusta asti - jos vain jostain löydän.
2
Nyt kun Viherpeukusta ei mitään enää saa, mistä väki ostaa jatkossa mineral magicit tai vastaavat silikaatit? Kokemukseni mukaan tuo aine toimi aika hyvin vesiviljelyssä juurimätää vastaan.
3
Kokemukseni mukaan erittäin toimiva yhdistelmä. Lihiksistä etenkin kihokit tuntuvat olevan parhaita itikantappajia.
4
Nostetaanpa ikivanhaa ketjua ylös. Kolmessa vuodessa uusia lisäravinnelitkuja on tullut markkinoille vaikka vanhat tutut tuotteet kauppiaiden hyllyillä sinnittelevätkin.

Ebb & flood hydrossani käytän ainoastaan ph down ja vetyperoksidia. Lisäksi sumuttelen lehtiä neem-öljyllä. Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin, mutta kannattaisiko käyttää jotain muitakin aineita tuholaistorjuntaa ja juuristo-ongelmien välttämistä silmälläpitäen?
5
Kiitos tästä tiedosta. Vähän epäilinkin ettei mittari kelpaa muuhun kuin vertailuun.

Sain myös tietää että Lohuis-lamppuja valmistetaan samalla tehtaalla kuin Enviroliteakin. VP:n mukaan sama lamppu eri nimellä. Taidan pistää tilaukseen ja mittailla mahdollisia eroja.
6
Hei

Onko kellään kokemuksia otsikon mukaisesta lampunvalmistajasta? Kauppias väittää olevan parempi kuin Envirolite, jota pidän 'nimimerkkinä'. Erityisesti kiinnostaisi omakohtaiset teho- tai valovoimamittausten tulokset tai suositukset muunmerkkisistä lampuista ja kauppapaikoista.

Toinen kysymys littyy valovoimaan. Tuli jokin aika sitten ostettua eyeone-kolorimetri monitorin kalibrointiin ja sillä pystyy mittaamaan valosta cd/m2 arvoa - mikä valoisuutta mittaava yksikkö sitten lieneekään. Onko kyseisellä yksiköllä mitään tekemistä lumenien kanssa tai voikohan jollain tietyllä ohjelmalla ja tällä kolorimetrillä mitata lumenia?

Kiitokset asiantuntijoille jo etukäteen.

mika
7
Tämä kausi mennään neljällä puskalla. Ne säilyivät ötökkähyökkäykseltä, sillä eivät mahtuneet komeroon, vaan olivat ikkunalaudalla. Ensi vuodeksi voisi harkita vesiviljelyä. Pääsisi ainakin eroon multaa tarvitsevista ötököistä ja puskien suihkussa käyntikin olisi astetta huolettomampaa.
8
Lehdissä ei näy mitään liikettä eikä seittiä. Kasvit eivät toenneet, vaan kuolivat pystyyn. Paha sanoa, olisiko kukkaraid syyllinen, sillä tummia lehdenpäitä oli kyllä ennen raidaustakin. Ripsiäisiä en pelkällä suihkuttelulla saanut kuriin ja sen vuoksi jouduin myrkkyihin turvautumaan. Noh, leikkaus onnistui hyvin, mutta potilas kuoli - kuten sanonta kuuluu.

Jatkossa pitänee harrastaa enemmän ennakkotorjuntaa ötököitä vastaan jottei vastaavaa tapahtuisi.
9
Lisäsin kuvan. Saisikohan tuosta ötökästä/taudista jo selvää?
10
Pohjatietoa: mullassa olleet chilit saivat kimppuunsa lauman ripsiäisiä. Niistä pääsin kuitenkin eroon kukkaraidauksella ja jälkihoitona suihkuttelin muksuja ahkerasti neem-öljy-seoksella. Chilit ovat multakasvatuksessa komerossa ja keinovaloa riittää. Tammikuun alkupäivinä istutetut puskat voivat ripsiäisten tuloon asti todella mallikkaasti ja puskat olivat tuuheita. Ylikasteluun en ole sortunut ja ravinteidenkaan käyttö ei ole muuttunut.

Nyt chilit ovat hyvin nopeassa ajassa (kahdessa viikossa) jostain ottaneet nokkiinsa ja näky on julmaa. Ensin lehtien kärjet tummuvat, kuivuvat ja tippuvat hyvin nopeassa tahdissa pois. Nyt komerossani on läjä luurankoja joissa on vain pari-kolme lehteä. Tuuletus on nyt päällä, mutta aikaisemmin sitä ei ollut. Ylikastelu ja överilannoitus ovat poissuljettuja. Mitä näille reppanoille voisi tehdä? Onko näihin iskenyt ripsiäisitä jokin virus? Alla pari kuvaa lehdistä. Tuo lehti on vielä aika hyvässä kunnossa, mutta kasvi on tällaisia kuitenkin päättänyt tiputtaa.



Tässä on kokonaiskuva yhdestä parhaiten hyökkäyksestä säilyneestä kasvista (Lemon Drop):


Kaikki samassa tilassa kasvatetut chilit ovat todella huonossa kunnossa. Yllä olevan yksilön uppokylvetin viikko sitten, jonka jälkeen vaihdoin mullat ja eristin kasvin yksinään ikkunalaudalle. Juuret näyttivät terveiltä ja muutenkin hyviltä. Oudointa on kuitenkin se, ettei kasvi ole osoittanut toipumisen merkkejä ja kasvu on pysähtynyt täysin. Uusia silmuja ei ilmesty ollenkaan! Ne kasvit joita en tekohengittänyt ovat vieläkin surkeammassa kunnossa. Mikä näitä vaivaa ja miten tältä seuraavalla kerralla välttyisi? Viduiksi taisi tämä kasvukausi vähän mennä.
11
No niin. Palautin kyseisen lampun ja hain peukusta merkkilampun. Samalla innostuin päivittämään 200 wattiseen. Selvästi kirkkaampihan tuo on ja eron huomaa jopa aamurääppäisillä silmillä. Samainen sähkökulutusmittari antaa keskitehoksi noin 150W ja olen tyytyväinen tuohon lukemaan. Loistehon suhdetta ei tiedä, mutta suhteessa edelliseen lamppuun tuo tehoarvo alkaa jo vaikuttaa vähemmän kusetukselta. Bolivian rainbowinkin lehdet alkoivat tummua aivan eri tahtiin =)

Tämä tapaus taas muistutti siitä, ettei välttämättä kannata sijoittaa siihen halvimpaan ja 'merkittömään'.

Ja kiitokset Volitansille lyhenteiden avaamisesta ja loistehon olemassaolon muistuttamisesta :)
12
Pistin valmistajalla kyselymailin jossa kysyin mistä moinen tehoero voi johtua. Vastaukseksi sain tälläista mambojamboa. Alkukappaleessa introtaan jotain toista loisteputkiperhettä, joka kai jotenkin liittyy myös kyseeessä olevaan kasvilamppuun:

"The lamps are basically equipped with EVG, electronic ballast, able to be regulated or dimmed, the lamps use less neon and do not need Layers (which is a technic used in T8 to avoid the neon powder to be less compact to receive the ignition of the power / voltage  coming from the ballasts)  this is way having less section, less neon, less powder, less electricity comsuption we have the same lighting power with less energy consumed.

Floramax,  is a lamp that has been modified twice, seems now to be more effective, by a little change in the tube construction an a small modification that the chinesse producer accepted to do, first is a variation into the neon and fluor pressure inside the lamp and the other small modification was done on the SMD board used as EVG, that by changing a transistor DPS, we are able to avoid a couple of couper nucleums decreasing this way the inner temperature of the electronic which means less energy circulating around the electronic boards so less energy required to make the lamp run properly."

Saako tuosta kukaan sähkärikään yhtään tolkkua? Vaikuttaisi vähän selittelyltä... Tosin jos tuntisi nuo kirjainyhdistelmät, niin ehkä se jotain auttaisi - tai sitten ei.
13
Pikkulamppua testasin vain muutaman minuutin, sillä mittarini näyttää myös hetkellisen tehon, joka näytti koko ajan samaa kuin lampun nimellisteho.

Tämä iso ESL:ni on nimeltään Flora Max ja laatikossa on linkki valmistajan kotisivuille: www.eltacnet.com. Sivuilta en löytänyt mainintaa koko lampusta. On sen verran kusetuksenmakua ilmassa, että taidan alkuviikolla viedä tämän takaisin ja käydä katsomassa jos Viherpeukulla olisi laadukkaampia lamppuja.
14
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Aika pieniä tehoja, kuinka pitkä oli mittausaika?


Parikymmentä tuntia isoa ESL:ä mittasin...
15
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Milläs mittasit? Voi olla kyse pätö/lois-tehosta.


Mittasin tuollaisella sähkölaitoksiltakin lainaksi saatavalla mittarilla. Luotan sen antamaan lukemaan, sillä muilta sähkölaitteilta se antaa sellaisia arvoja kuin pitääkin.

Ja onhan muidenkin energiansäästölamppujen tehot ilmoitettu suunnilleen sen mukaan mitä ne verkosta ottavat. Juuri äsken tarkistin empiirisellä kokeella :)
16
Tuli mielenkiintoinen tilanne eteen kun huvikseni mittasin tuollaisen suuren ESL:n sähköverkosta ottamaa tehoa. Vaikka lampun kannassa lukee että lamppu on 125W, niin se ei ota sähköverkosta kuitenkaan kuin 54W - ei muutaman tunnin "lämpenemisen" jälkeenkään. Heräsi kysymys, että onko lampunvalmistajien ilmoittamat tehot täysin huuhaata, vai mihin ne tehot perustuvat. Pitäisihän ottotehon olla vähintään nimellistehon suuruinen. Nyt tuntuu siltä, että luvatuilta lumenmääriltäkin putosi pohja pois. Onko ketään muuta joka olisi huomannut samanlaisen tilanteen tai pystyisi mittaamaan millaisia tehoja oma lamppu verkosta ottaa? Vai olisiko minulla lamppu, johon olisi tehtaalla "vahingossa" leimattu väärä teho? Lampun ostin Tamperelaisesta kasviliikkeestä, jonka nimi nyt jääköön vielä mainitsematta.

Tässä valossa esim. kolme Megamanin 15W kasvilamppua hakkaisi tämän yhden mukamas 125W ESL:n sekä hinnassa ja valotehossa. Ja sekös pistää harmittamaan.
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilien kasvupituudet
toukokuu 30, 2006, 17:20:20 ip
Hei

Tänä vuonna pistin multiin muutamaa eri lajiketta ja jo nyt huolettaa syksyinen tilatarve... tai ennemminkin se, kuinka paljon joudun myymään huonekaluja chilien tieltä ;)

Onko missään olemassa kattavaa sivustoa josta löytäisi tietoa täysikasvuisten chilien korkeudesta lajikkeittain? Tokihan kasvupituudessa on yksilöllisiä eroja, mutta olisi kätevää tietää likimääräinen aikuispituus.