tammikuu 09, 2025, 12:11:51 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Bubblejet

1
Lainaus käyttäjältä: Apinamakina - huhtikuu 28, 2011, 18:50:27 ip
Mun chilien lehtiin on vähän väliä ilmestynyt noita palaneita läikkyjä siitä lähtien, kun laitoin lamppujen kupujen sisään alumiiniteippiä heijastamaan valoa. Kärsiikö tuo kasvi jos lehdessä on reuna vähän palanut tai siinä on keskellä palanut täplä? Pitää harkita jos ottais kokonaan noi teipit pois ettei pala lehdet enää.


Onko teippi "kirkkaasti heijastavaa" peilin tapaan? Jos on niin se voi ehkä tehdä suurennuslasin tapaan polttopisteitä valosta -> ei hyvä.
2
Helppo tapa totutteluun lasiparvekkeella jossa avattavat & siirreltävät lasit:

Chilit ulos. Saa totuttaa lasit kiinni ensin. Sitten avataan aurinkoisina päivinä laseja niin, että reunimmainen auki ja vedellään laseja niin että jokaisen välissä on 3-20cm (hiljalleen lisäten) rako - näin ollen yksittäinen kasvin osa saa aurinkoa melko lyhyen aikaa ja saa taas uv-taukoa kunnes tunnin-parin päästä UV paistaa taas seuraavasta raosta.

Täydellinen totutus!

Pilvisinä päivinä sitten laseja enemmän auki jotta tulee Uuveetä riittävästi totutukseen.
3
Kodin mausteinen kokkaus / Chilikatkaravut
huhtikuu 15, 2011, 15:04:56 ip
Jos joltain on unohtunut tälläinen peruschilipikamättö niin laitetaanpa muistutukseksi! Saa hyvää nopeasti kunhan pitää pakastekatkarapuja pakkasessa, ja tähän ruokaan (/lisäkkeeseen) kuuluu chili ja mausteet hyvin olennaisena osana.

Yksinkertaisimmillaan onnistuisi varmaan reseptillä Katkaravut + chilikastike -> lämmitä. Tässä kuitenkin mainio versio millä olen tehnyt nyt pari kertaa:

(iso) Sipuli
Maun mukaan valkosipulia, esim. 5-10 kynttä
Inkivääriä, semmonen parin sentin siivu juuresta - saa olla yllättävänkin runsaannäköisesti.
Ketsuppia tursaus
tomaattipyrettä pari lusikallista (tee- tahi ruokalusikallista)
Hyvin paistamiseen sopivaa öljyä, voi laittaa kosolti.
Ripaus pippuria ja maun mukaan suolaa jos ei ole kovin suolaista soossia mukana.

+maun mukaan poltetta. Kaikki muodot toimivat todella mainiosti - niin jauhe, kastike, kuin tuorekin.

Lämmitä öljy, saa olla hyvinkin kuumaa. Lisää chilit, sipulit, inkivääri ja valkosipuli. Erityisesti inkivääri hienoksi hakattuna. Paista pikaisesti kuumassa, lisää tursaukset kastikkeita/pyreitä, lisää (sulatetut) katkaravut - ÄLÄ YLIKYPSENNÄ. Katkaravut kylmentävät soossiin ja tämän jälkeen riittää että sen kuumentaa - näin katkaravuista ei tule sitkeitä.

Syö, nam.
4
Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - huhtikuu 01, 2011, 13:35:31 ip
Bio Sevian ohjeistakaan en silloin löytänyt ylimääräisen ilmauksen tarvetta, ainoastaan bakupesän tuli löytyä kasvualustasta tai resosta.
Passiivisestikkin tuon pitäisi toimia.


BioSevian ohjeissa puhutaan joko suodattimesta (jolloin jonkinnäköistä ilmausta lienee on) tai BM:n lisäämisestä 6 - 8 (?) viikon välein. Käsittääkseni BM on kuitenkin sieni-, ei bakteerikanta. Luonnollisesti syntyvä bakteerikanta ehkä tarvitsee ilmausta?
5
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Ulupica / Rocopica
maaliskuu 18, 2011, 10:58:12 ap
Torilla jo haeskelinkin - pummitaan vielä täältä. Siis pistokasta! Helsingistä. Tai Etelä-Vantaalta. Käyn hakemassa.
6
Lainaus käyttäjältä: Coofdrad - maaliskuu 17, 2011, 13:17:35 ip
Onkos muuten toi 400mm putki vähän liioittelua teidän mielestä? Kävisikö pienempi?


40-senttinen vaikuttaa aika jättimäiseltä. Uponorin putken 276mm sisämitta vaikuttais varsin riittävältä. Toki tulpat pitäs ostaa erikseen ja myydään 6 metrin pätkissä.

Ja PVC vs PP on nimenomaan kukin tallaa tavallaan -osastoa.

Edit: Lisähuomatus - eiköhän 298 litraan mene kuitenkin se 298 litraa soraa - vai mitenkähän se 298 litraa on mitattu niin ettei silloin ole niitä aukkoja jäänyt?  ;D
7
Siinäpä se - sopivan muoviputken löytäminen on vähän hankalaa. Vielä hankalampaa jos materiaaliksi ei kelpaa PVC.

Edit: Uponorilta muuten löytyisi kaikenkokoista polypropeenisadevesiputkea.

http://www.uponor.fi/~/media/Files/Uponor/Finland/Sewer-storm/Brochures/UltraRib2teknesite.ashx

Esim. tuolta sais 6 metriä 315mm/276mm, 200e:
https://www.netrauta.fi/portal/rakentaminen/salaoja-_ja_sadevesijarjestelmat/sadevesi_ja_rumpuputket/uporen_rumpuputki_315_272x6m_sis.muhv._sn8_pp?pIndex=1&pCount=28&min=-1&max=-1&man=&st=6&showall=

8
Teen todennäköisesti niin että teen 1 parvekelaatikon ebbin josta myöhemmin laajennan usean laatikon NFT/EBBicombon. Vesi siis virtaa laatikosta toiseen, matalemmalla kun EBBissä, mutta laatikot on täytetty kuitenkin soralla. Ensimmäisen lootan laitan aina vähän seuraavaa korkeammalle jolloin vettä ei jää niin putkiin makaamaan vaikkeivat täysin suoria olekaan.

Kasteluväli varmaankin jotain NFT:n ja EBBin välilltä sitten - pärjäisin varmaankin nykyisellä ajastimella jolloin pitäisi 15 minuuttia valuttaa kerrallaan vettä.

Hyvinä puolina EBBiin nähden vettä tarvitaan vähemmän kun jokaista ei täytetä vaan vesi virtaa alemmalla tasolla. Lisäksi tiheämpi virtausväli hapettaa vettä paremmin - voisin pärjätä pienellä ilmapumpulla + virtauksella. Edelleen systeemistä tulossa bioponinen.
Voin myös hankkia vähän pienemmän reson ja tarvittaessa yhdistää siihen toisen jos kulutus on hyvin suurta tai on tarve lähteä pois kotoa eikä resontäyttäjää saa palkattua. :)
Tällöin yhdistäsin 2 resoa joihin putki väliin. Vesi kiertäisi jonkin verran koska tulo- ja poistoletkut virtaavalle vedelle tulisivat eri resoista. Resoon/resoihiN voisi myös laittaa kasveja, ehkä lisäkasteluna dripfeed poistoletkusta ettei juuret kuiva kun reso hupenee.

Toimisikohan?

Poiston ajattelin edelleen tehdä vain viimiseen laatikkoon. Tulvariskiä tällöin toki vähän olisi. Pitäisikö tehdä Varapoistot vielä jokaiseen jos välit menee tukkoon? Tai sitten varmuuden vuoksi kaksi liitäntää jokaiseen?
9
Jotain pitänee todennäköisesti kuitenkin laittaa multaan. Chinenset ja baccat siis samaan niin toimii parhaiten? Varmaankin laitan Chili-tomaatti-chilit -periaatteella, chinenset eturiviin (vaativat paljon valoa) ja baccat taakse chinensejen osittaiseen varjoon.

Pitäisi siis toimia? Ei kun testaamaan..!
10
Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - maaliskuu 13, 2011, 13:23:56 ip
Tomaatit kestää vahvan liemen kuten chinensetkin, annuumit rullaa ensimmäisenä lehdet ja baccat sitten.
Mulla oli ebbissä 1-2ml/l ja annoin mennä litkun niin loppuun, että riitti täyttöön, jonka jälkeen lisäsin taas saman vahvuista lientä.

Elikkä Infernon vanha tieto ei pidä paikkaansa lannoitetarpeista?

"Osaltaan tämä johtuu chinensen muista paprikoista poikkeavasta ravinteiden tarpeesta; kasvi tarvitsee vain noin puolet tyypillisen annuum- tai baccatum-paprikan lannoituksesta. Liiallinen lannoitus johtaa helposti rehevään, mutta kukkansa tiputtavaan tai jopa kukkimattomaan kasviin!"

Aika huonosti infoa löytyy noista ravinnetarpeista.
Oliko sulla käytössä nimenomaan BioSeviat tai muut orgaaniset käytössä? Pärjäsivätkö siis ainoastaan chinenset noilla liemillä, vai mitenkä? Lisäinfoa, kiitos! :)
11
Onko kokemuksia BioSeviasta? Ohjeessahan neuvotaan lisäämään pari milliä, josta bakteerit sitten muuttavat toimintakykynsä mukaan lannotteet käytettävään muotoon, jolloin EC-lukemat riippuvat lähinnä lämpötilasta (ja muista bakteerien tehokkuuteen vaikuttavista tekijöistä) ... jos ymmärsit oikein.

Mitkä lajikkeet tämän vahvusessa liemessä viihtyvät? Kai siitä miedommankin saisi jos lisäisi lantaa pienen määrän vähän väliä.

Kestääkö Chinenset ko. lannotevahvuuden? Baccat ja Annuumit menevätkö hyvin bakteereiden ehdoilla? Mitä voin laittaa samaan, bakteereiden ehdoilla menevään systeemiin? Toivottavasti ainakin tomaatit, annuumit ja baccat.
12
Lainaus käyttäjältä: tonttu - maaliskuu 12, 2011, 15:41:16 ip
Kuutio vettä 7 laatikkoa ja parveke. Tuolla yhdistelmällä suosittelisin kyllä totisesti harkitsemaan nft, tai dripperi systeemiä. Voi loppupeleissä olla helpompi toteuttaa ja vähemmän mahdollisuuksia mennä vikaan toteutuksessa. Itte oon viritellyt erilaisia useamman laarin systeemeitä ja ebbin kohdalla tulee kyllä eniten yllätyksiä, kun ruvetaan tekemään jotain monimutkaisempaa, kuin yksi laari. Voi olla tietysti, että tuo toimii, mutta pienetkin tasoerot, virtaumaerot laarien yhdysletkujen välillä ja muut muuttujat johtaa todella helposti pumppaussyklin aikana johonkin poikkeavaan tilanteeseen. Virtauma ei edes ole vakio, kun parhaidenkin skriinien eteen kertyy väliainetta ja tämä muuttaa käytöstä. Ikävä kyllä kaikki häiriöt johtavat yleensä siihen, että vesi pakkautuu johonkin pisteeseen enemmän kuin muuanne ja sitten tulvii kevytsorat lattialle. Nämä ongelmat on toki ratkaistavissa pumppaus aikaa ja virtaumaa säätelemällä, mutta en kyllä lähtisi 7 astialle virittelemään tätä.

Loppupeleissä ebbissä kuitenkin liikutellaan tavallaan ihan turhaan tosi suuria vesimääriä. Pikku virittelyllä dripperiletkut joka kasville, pikkupumppu tiputtelemaan joka kasville, tai sit nft vesikalvo virtaamaan noiden läpi ja molempiin paluuvirtausletkut resoon. Sinne ei virhetilanteessakaan koskaan mene kerralla montaakaan kymmentä litraa vettä ja homma toimii.

Lähinnä siis pointtina, miksi tehdä ebbi tässä tapauksessa?


Kiitos näkemyksistä! EBBi vaikutti yksinkertaisimmalta osasaatavuuksien ja rakentelun osalta. Helpompihan se toki olisi jos joka tapauksessa olisi vain yksi astia. Joka tapauksessa meinasin vähentää astioiden määrää 4x120cm laatikkoon. Myöskään tulvan ei pitäisi olla mahdollista jos poistoletku on ensimmäisessä laatikossa.
Se on kyllä hyvin totta että isoa vesimääräähän tuossa on liikuteltava kun täyttöalaa tulee niin paljon.

Toimisiko parvekelaatikko-NFT väliaineella mielestäsi siis paremmin? Laatikot hieman kallelleen ja jokaiseen tulo- ja poistoletku..? Vai pitäisikö olla mielummin ihka-aito NFT ilman väliainetta (kevytsoraa)? Putkea en tiedä mistä saisi, sen virittely parvekkeelle olisi vaikeampaa enkä oikein tiedä PVC:stä materiaalina. Toki voisi tehdä niin että yhteen tulisi vettä ja jokainen olisi toistaan alempana jolloin vesi valuisi aina seuraavaan - vaikkapa ihan vain iso reikä laatikon pohjaan (voisi toteuttaa myös niin että osa laatikoista toimisi käytännössä EBBinä. (Tällöin pumpun pitäisi olla riittävän tehokas nostamaan vesi ylös asti toki...)

Vähemmällä putkien värkkäilyllä pääsee ainakin EBBin kanssa. Yksi tulo, yksi poisto + lyhyet väliputket vs tulo- ja poistoputket jokaiselle, kauimmaiselle tarvitsee myös melko pitkät. Tarvinnee myös tehokkaamman pumpun tällöin. Ebbissä ei tarvitse myöskään pumppua pitää päällä jatkuvasti.

Täyttömäärä olisi käytännössä 4x120cm laatikoissa (n. 25l/laatikko) ehkä noin 40 litraa? Ei kuulosta mitenkään järjettömältä huomioon ottaen sen että resotilaa on oltava joka tapauksessa koska kasvit haihduttavat niin paljon. Lecasora vie ehkä noin puolet (?) tilavuudesta eikä astia liene ole tarpeen pumpata täyteen, korkeus noissa Orthexin laatikoissa 165mm - noin 10 sentin täyttö riittänee mainiosti, vai mitenkä? Mikäkähän olisi riittävä täyttökorkeus - mille tasolle poistoputki siis tulisi?
13
3x määrään otetaan huomioon se, että allas on täynnä soraa?

Esim Parvekelaatikko 80 cm
Mitat: 800x160x130 mm on 16.64 litraa (jos täyttömäärä varmaan puolet sorasta johtuen kylläkin)...
x7 = 116.5... x3 = 349.5 litranen reso.

Aika pirun iso.
14
Vielä yksi kysymys: Eikö reson täydy olla aika jumalattoman iso? Monta parvekelaatikkoa jos on niin haihdutus lasitetulla parvekkeella kesän kuumuudessa on varmaan aika hurjaa. Joten reson täytyy olla suurensuuri, tai samalla systeemillä putkella yhdistettynä toinen reso siihen, tai sitten kun on kotoa poissa niin pitää olla varareso josta ajastimella pumppu pumppaa vettä varsinaiseen resoon?

Noita parvekelootia tulee ehkä... ~7.
15
Tori / Vs: www.chilitarvike.fi
maaliskuu 11, 2011, 09:18:23 ap
Totta juu. Teillä on sen verran hiotut hinnat että niistä on tyhmää antaa yleisalennusta.
Sen kyllä ymmärtää että marginaalit on pienet kun suomalaisesta kaupasta saa tavaraa samaan hintaan kun isosta Eurooppalaisesta.
Toivottavasti ette elä rankasti köyhyysrajan alapuolella chilimiehiä palvellessa... :)
Mutta toisaalta kai se elämä hyvin niinkin menisi hyvän harrastuksen pariissa!
16
Multakasvatuksessa on helppo säädellä kasvin kokoa ruukun koolla - mites hydrossa?

Käytännössä ohuet vesijuuret kasvavat pienestäkin raosta aina vaan isommiksi. Rajottaako pieni (/vähäreikänen) ruukku kuitenkin kasvien kasvua? Kuinka pieni ruukun täytyy olla? Olen siirtymässä vesiviljelyyn  mutta halua olisi tunkea parvekkeella monta eri lajiketta. Helposti kasveista tulee kuitenkin jättejä eikä sinne mahdu.

Toisena ratkaisuna varmaankin alkaa rajottamaan typen määrää mahdollisimman aikaisin?

Näkemyksiä, kokemuksia, vinkkejä, ajatuksia

Kiitos!
17
Tori / Vs: www.chilitarvike.fi
maaliskuu 10, 2011, 18:19:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - helmikuu 02, 2011, 11:07:50 ap
Meillä olis verkkomaksu palvelut muttei voida ottaa ainakaan vielä käyttöön. Meidän käyttämässä palvelussa ei saa postikuluja ohjelmoitua automaattisesti. Ainoastaan yhden summan pystyy asettamaan. Voi olla että vaihdetaan palveluntarjoajaa tämän takia.
Olis kiva tarjota postikulut ilmaiseksi mutta se tarkottaisi sitä että pitäisi nostaa tuotteiden hintoja huimasti


Verkkomaksaminen olis kiva. Miten olisi kompensaatioksi tuotteiden hintojen nostaminen, minimitilausmäärä ja paljousalennusten lisäys (siis esim. 7% >100e tilaus, 11% yli 200e tilaus tjsp?) Näin ollen ei tulisi niin helposti lähes tappiollisia pikkukauppoja ja isot satsit sais edellleen halvalla - jopa halvemmalla (pienentää myös teidän työmäärää kun todennäköisesti vähemmän, mutta isompia tilauksia). Hintojen noston voisi myös painottaa painavempiin tuotteisiin, tottakai.

Noin pärjäis nykysellä palveluntarjoajalla. Nyt kun miettii niin toki mahdollista ettei paljousalennukset onnistu teidän verkkokauppasysteemissä...

Kiitos tämänpäiväisestä hyvästä palvelusta, homma hoitui ja chilit kasvaa! :)
(Nyt vaan täpinöissä pitää odottaa että maksu ensin näkyy ja paketti lähtee...)
18
Elikkä, kuinka toimisi normaalit pienet muoviset (tai miksei keraamisetkin) ruukut (verrattuna verkkoruukkuihin) EBBissä?
Tällöin ei välttämättä varmaan tarvitsisi myöskään väliainetta (ainakaan niin paljoa)

Ideana lähinnä pienten kasvien EBBaus - näin saisi monta pientä kasvia ruukuissaan EBBiin eikä juuret sotkeutuisi toisiinsa. Ne eivät myöskään repeytyisi niinkuin verkkoruukuilla helposti käy. Verkkoruukkujen ideana varmaankin on se että vesi virta virtaa vapaasti ja samoin ilmakuplat (bubblerissa), EBBissä taas vesi ei kuitenkaan jää seisomaan ja pääsenee hyvin normaalista pienestä ruukun alaosassa olevasta reiästä.
19
Tarviis pikasta vastausta...

Mikä on paras systeemi ebbiin bakteereiden viihdyttämiseksi? Meinasin varmistaa hapetuksen pienellä ilmapumpulla
http://www.chilitarvike.fi/tuotteet.html?id=8/84
(riittääkö?)
Ko. vekottimen ois varmaankin tasrkotus työntää ilmaa vulcaponic-suodattimeen minkä kyhään. Mitä letkun päähän? Pelkkä letku (johon reikiä että tulee enemmän kuplia?)? Ilmakivi (millainen?)? Ilmaverhosysteemi?
edit: kyse on toki reson hapetuksesta

Mitenkähän toimis ko. suodatin ripustettuna EBBin poistoletkun päähän? Näin ollen kaikki vesi menis ko. suodattimen läpi kätevän passiivisesti ja suodatin sais varmasti sekä ilmaa että vettä (pysyisi pullosuodatin varmastikin kosteana riittävän hyvin). Tästä suodattuisi sitten myös bakteereita aina resoon.

Edit: Onkohan tuosta GHE:n BM:stä kuinka paljon hyötyä (biosevian kansssa käytettynä)?

Bonuskysymys: Eikös resoonkin voisi tökätä kasvin tai kaksi jos sitä kerta hapettaakin? :)
20
Lainaus käyttäjältä: mohla - maaliskuu 09, 2011, 23:13:31 ip
Hyvän kuuloinen systeemi, jota hiomalla saa varmasti satoa aikaan. Periaatteessahan tuon voisi toteuttaa jonkinmoisena nft-sovelluksenakin kallistettuna hieman, jolloin tuota Leksi80 kuvailemaa "ei ehtinytkään kaikki laatikot täyttyä" -ongelmaa ei tulisi. Pienelläkin pumpulla pärjäisi varmasti. Kannattaa kuitenkin laittaa samanlaiseen lannoitesettiin tyytyväisiä chilejä noihin kasvamaan, kun samasta resosta saavat voimansa. Tuskin kauheaa merkitystä, mutta aina voi hifistellä. ;D


NFT:tä olen myös miettinyt, tämä vaikuttaa helpommin laajennettavalta / yksinkertaisemmalta ellei puhuta yhdestä parvekelaatikosta. Niitäkin on kyllä aika pitkiä saatavilla.

Hitaasta täyttymisestä ei kyllä varmaankaan ole haittaa? Mitäs siitä jos pumppu putputtaa vartin? :)