tammikuu 09, 2025, 22:24:28 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - PointZero

1
Kaiken kirvaiset ystävämme... parin viimeisen viikon aikana parvekkeella olevat Bolivian Rainbow puskat ovat saaneet riesakseen ihan kohtuullisen kokoisen kirvapopulaation. En ole puskia pahemmin lähtenyt suihkuttelemaan, koska niiden kypsyttäessä muutamat pensaissa vielä olevat podit olisi niitä tarkoitus saksia oikein antaumuksella. Tämä siis mahdollisesti jo syyskuun alkupuolella.

Siispä asiaan, onko jotain suositeltavia toimenpiteitä ennen kuin tuon tyngät (runko ja muutamassa sivuoksassa hieman lehtiä) sisälle talvehtimaan? En missään nimessä haluaisi huomata tuoneeni nuo luonnon pikku p*skiaiset ruukkujen mukana sisälle kyttäämään uutta kasvustoa tai pahimmassa tapauksessa ensi vuoden kasveja. Onko kasville liikaa shokeeraavia toimenpiteitä kerralla jos heti saksimisen jälkeen pistää myrkkyjä perään?
2
Homma hoidettu fataliin puolesta mallikkaasti ja asiakaspalvelu oli loistavaa, sain ensi kaudeksi nyt parit korvaavat siemenet mitä koittaa. Laitetaan nyt tänne vielä teidänkin ihmeteltäväksi kuva kun en sitä tuohon aikasempaan viestiini pystynyt laittamaan. Eli ikkunalla edessä Bolivian Rainbow, takana "Bird's Eye Baby" ja parvekkeella sama järjestys. Kovin samalta näyttää ;)

3
Seuraavanlaista ongelmaa pukkaa:

Tammikuun lopussa/Helmikuun alussa pistin kasvamaan Fataliilta tilatut Bolivian Rainbow (3kpl) ja Bird's Eye Baby (3kpl) siemenet. Vähäisen tilan vuoksi ajattelin aloittaa hillitysti. Näistä omien merkintöjeni mukaan iti 3x Bolivian ja 2x Bird's eye. Suunnittelin pitäväni 2+2 kasvia ja lahjoitin yhden Rainbow'n pois.

Pari kuukautta myöhemmin minulla on 3 kasvia, joissa on lilat kukat. Ymmärtääkseni Bird's Eye:lle on ominaista valkoiset kukat, joten päättelin antaneeni pois väärin merkityn chilin taimen. Nyt kuitenkin hieman muita jäljessä olleen neljännen kasvin nuput ovat alkaneet nekin muuttua liloiksi, jolloin minulla on mahdoton yhtälö kukkien suhteen. Neljällä taimella on siis lilat kukat, kun olen Bolivian Rainbowta istuttanut vain kolmeen purkkiin.

Kuvia ei minulla valitettavasti vielä ole näyttää, mutta onko todennäköisempää että minulla on pussillinen väärin merkittyjä siemeniä vai että kyseessä on jokin muu Bird's Eye -variaatio?
4
Noniin elikkä itselläni on nyt Tammikuun lopusta alkaen ollut menossa toinen varsinainen ja oikeastaan ensimmäinen kunnollinen chilien kasvatuskausi. Viime kausi alkoi näihin aikoihin toivottomasti myöhässä puutarhakaupasta ostetun Lord Nelsonin 'Jamaican Bell' lajikkeen parissa ja kauden säätilan ollessa mitä nyt viime kesä oli sain parista kasvista n.50 podia. Armottomasti liian pienet ruukut auttoivat varmasti asiaa. Latvomista kokeilin toiseen kasveista ja huomasin sen vaikutukset selvästi positiivisina verrattuna vieressä kasvaneeseen "ylipitkään tikkuun".

Kysymys kuuluukin seuraavasti: Nyt kun kasvatettavina lajikkeina on kasvultaan pensasmaiset Bolivian Rainbow ja Bird's Eye, tulisiko näitäkin latvoa? Muutama taimi on jo lähtenyt haarautumaan siihen malliin, että tarvetta ei varmasti olisi, mutta haluaisin silti kuulla kokeneemman mielipiteen asiasta.
5
21.3 Turun Sanomat - Mielipideosasto Chili vie kotimaisen ruuan maun otsikolla muunneltuja totuuksia laukoo itseään eläköityneeksi nenälääkäriksi kutsuva Jouko Suonpää. Asiasta ilmoittelen lähinnä siksi, että olisi mukavaa nähdä lehdessä myös asiantunteva vastine, joka oikoisi ainakin herran räikeimmät väitteet.

Ohessa linkki http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/464770/Chili+vie+kotimaisen+ruuan+maun ja koska turkkarilla on paha taipumus häivyttää juttuja arkistojen syövereihin ajattelin myös kopioida tekstin alle. Pahoittelut seuraavasta wall of text -tyylisestä ratkaisusta.

Chili vie kotimaisen ruuan maun
Alun perin chilillä maustettu ruoka kuuluu muun muassa meksikolaiseen, intialaiseen ja thaimaalaiseen ruokavalioon. Näiden maiden eksoottisten ruokien suosio on lisännyt chilin käyttöä jopa suomalaisessa perinneruuassa. Siihen sen voimakas maku ei kuitenkaan kuulu.  Chilipaprikan sisältämä aktiivinen yhdiste kapsaisiini antaa ruokaan kirpeän ja tulisen maun, joka helposti peittää muut makuvivahteet. Suun ja nenän limakalvolla chiliuute aiheuttaa hermosoluvaurion, joka lisää nenän eritystä ja limakalvoturvotusta sekä vähentää kykyä aistia maku- ja hajuvivahteita.

Chilillä voidaan peittää myös ruoka-aineiden huonoa laatua. Voimakkaan kapsaisiinin on ajateltu parantavan ruuansulatusta ja tuhoavan loisia ruuansulatuskanavassa.
Kapsaisiini myös lisää kehoa viilentävää hikoilua. Tämän takia se sopiikin paremmin trooppisiin maihin. Kyyneleritystä ja limakalvojen kirvelyä aiheuttavan ominaisuutensa takia chilipaprikan uutetta käytetään myös paprikasumuttimissa aseena hyökkääjiä vastaan. Vaikka chili onkin Suomessa valittu vuoden vihannekseksi, on syytä kysyä kuuluuko tällainen maku- ja hajutuntemuksia vääristävä mauste suomalaiseen ruokavalioon.

Kokemukseni on, että monissa turkulaisissa ravintoloissa chiliä käytetään ruokasuolan tavoin lisäämällä sitä kaikkeen ruokaan, jopa jälkiruokiin ja jäätelöön. Helposti syntyy epäily, että chiliä lisäämällä voidaan tarjota maukkaalta tuntuvaa mutta huonompilaatuista ja pitkään seissyttä ruokaa. Tätä en ravintoloissa usein syövänä halua väittää, mutta ruokailijoiden makutottumuksiin ja -tuntemuksiin näin ainakin vaikutetaan. Chilin väljä käyttö vaikuttaa myös lounasravintolan valintaan. Hyvä ravintola tuo ruuan monipuoliset vivahteet esiin monipuolisesti maustamalla ja hyvänlaatuisia tuoreita raaka-aineita käyttämällä. Maukas ravintolaruoka on elämys, jota ei tarvitse pilata makuaistimusta lamaavalla chilillä.

Kiistatta chili kuuluu suosiossa olevaan eksoottiseen ruokaan ja siihen sitä luonnollisesti tarvitaan. Olisi vain reilua, että jo ruokalistalta ilmenisi, missä ruuassa tai kastikkeissa chiliä on käytetty.
Näin ravintolakäynnistä voisivat nauttia myös ne henkilöt, joiden käyttämät lääkeaineet aiheuttavat voimakkaita sivuvaikutuksia yhdessä chilipaprikan kapsaisiinin kanssa. Kotona kukin maustakoon ruokansa miten haluaa. 
- Jouko Suonpää, eläköitynyt nenälääkäri.
6
Traditional growing / Vs: HELP!
helmikuu 13, 2013, 21:23:46 ip
Another newbie here with a similar problem. This is my second year growing and in addition of growing my own plants I got a pregrown Trinidad Scorpion and Chichen Itza sprout in rockwool on January. I've been treating them both similarly and where the Itza has doubled in size and seems to be getting ready to flower the Scorpion has stayed about the same size and has dropped a few leaves.

Losing few of the small lower leaves wouldn't trouble me but now some of the larger leaves have gone all limp like a week old salad. The leaves aren't exactly yellow but they do have a few brown spots with yellow around them. I've been giving the plant the recommended dose of bio bact and like I said earlier the Itza is doing just great with the same care.

Only thing I can come up with is that the plant isn't getting enough light since it's been having only daylight.