tammikuu 02, 2025, 14:39:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Ajisito

1
Yli 1,5 vuoden tauon jälkeen alkaa uusi alku chilien parissa. Aiemmin olin kasvatellut lähinnä perulaisia lajikkeita sillä saan silloin tällöin podeja mitä perulaiset sukulaiset lähettää mulle. Tällä kertaa olen ajatellut laajentaa. Into chilien kasvatukseen alkoi jo lapsena mutta omat kasvattelut aloitin muutama vuosi sitten muutettuani ensimmäiseen omaan kämppään. Lapsena mutsi kasvatti pihaterassilla perussa chilejä ja tapasin ihailla niiden värikkäitä podeja. Olen aiemmin kokeillut omatekoisia bubblereita sekä ostettuja viritelmiä kuten autopotteja, Wilma vesiviljelyjärjestelmää ja kerran sain kaverilta lainaan aeroponisen järjestelmän joka kerran melkein aiheutti vesivahingon (samoin wilma 2 kertaa. Tällä hetkellä asustan naisystäväni kanssa kerrostaloasunnossa joten tuo kasvattaminen rajoittuu sisätiloihin ja isoon ekan kerroksen parvekkeeseen. Myöskin eksoottisemmat ja isommat viritelmät saavat tällä hetkellä odottaa sillä en tiedä miten naisystävä ja koirat niistä tykkäävät. Olen saanut vaihdettua siemeniä muutaman foorumilaisen kanssa ja sain myöskin ison naga morichin tänne asustelemaan (kiitos Monsesterille siitä).

Mulla on muitakin huonekasveja ja puita ja saatan laittaa niistä tänne kuvaa mutta ajattelin lähinnä postailla chileistä sillä se on tän koko foorumin tarkoitus. Löysin muuton jäljilta yhdestä laatikosta pussillisen sekalaisia perulaisia chilin siemeniä ja muutaman bolivian rainbown siemeniä joten laitoin ne innokkaana poikana itämään plugboxiin.



En lähtenyt nimeämään noita sen kummemmin sillä aattelin et kyl sen bolivian rainbown tunnistaa ja ne muut siemenet oli valmiiksi sekalaisessa paketissa niin niistä olis tunnistanu vaan rocotot (mustat siemenet).
Noi lähti itämään plugboxissa ihan mukavasti ottaen huomioon että siemenet oli jo vähintään 3 vuoden ikäisiä.

Näiden lisäksi laitoin noin 4 pv sitten itämään aji charapitaa jonka siemenet sain sukulaisten lähettämistä tuoreista podeista tän kuun alussa ja kuivatin ne sekä aji pancaa minkä siemenet sain kuivista podeista jotka löysin äitini keittiöstä noin viikko sitten.
Nuo kaksi lajiketta laitoin kivivillakuutioihin sillä noita siemeniä mulla on yllin kyllin ja haluan kivivilloista eroon, ne oli jääny yli vanhoista kasvatuksista ja oon siirtynyt muihin materiaaleihin sen jälkeen. Noissa ruskeissa root riot kuutioissa on itämässä lemon droppia ja birds eye babya (kiitos niistä siemenistä kuuluu Monsesterille). Root riottia käytän nykyään koska vaikka ne on hieman hintavia niin ne on paljon parempia kuin mitkään muut idätys/kloonausalustat mitä oon käyttäny.



Root riotin materiaali on pesusienimäinen ja päästää hyvin ilmaa kulkemaan joten siemenet ei tukehdu samallalailla kun noissa kivivilloissa. Kivivilla pitää hyvin kosteuden mutta mun omaan makuun vähän liiankin hyvin, esim kloonit saattaa helposti lähtee mätänemään ja samoin juuri itäneet kasvit. Kloonauksesta voin joskus tehdä jonkinlaisen oppaan jos sellaista ei foorumilla vielä oo ja jos ihmisiä se kiinostaa. Mullassa ja kookoskuidussakin oon joskus idättänyt mutta noi root riotit on vieny voiton kaikista nopealla itämisajalla ja nopealla juurtumisajalla. Noi perulaiset ja bolivialaiset taimet pitää pian siirtää plugboxista ensimmäisiin pikkuruukkuihinsa jotta saadaan parempaa kasvua. sitten kun saan tietää mitä lajiketta kukin on niin ajattelin pitää jokaista lajiketta 1-2 kasvia ja laittaa loput lahjoituksina eteenpäin halukkaille.

Koska noita erilaisia kasvatusmetoja on tullut kokeiltua vuosien varrella niin kerron mielelläni halukkaille kokemuksistani niistä. Tämän talven yli ajattelin pitää kasvit altakasteluruukuissa sillä ne on yksinkertaisesti helppoja, hiljaisia ja kirotut sääsket ei iske niissä oleviin kasveihin niin innokkasti sillä pintamulta pysyy suht kuivana niin niiden munat ja toukat ei mielellään viihdy siellä. Ensi kesänä mahdollisesti autopottiin parvekkeelle sillä autopot on vakaa ja luotettava ja on toiminut itsellä menneisyydessä hyvin.
2
Kokeilen sitä imguria. Kiitos vinkistä.
3
Oon viime aikoina sulatellut ajatusta päiväkirjan aloittamisesta tänne chilifoorumille. Ahkerana iPadin käyttäjänä  haluaisin voida tehdä sen tabletilta käsin. Ongelmana on kuitenkin toi kuvien laittaminen tänne. En onnistunut tekemään sitä google+:n kautta sillä tavalla et sitä jaksais tehdä päivästä toiseen eli liikaa säätöä mun makuun. Blogin aloittaminen kävi mielessä mutta haluaisin nimenomaan, että siellä voidaan käydä keskustelua tämän foorumin kautta. Youtubesisällön tekeminen kiinnostaa myös. Joten kaipaan teidän ajatuksiamme siitä mitkä tässä olis paras vaihtoehto. Päiväkirja tänne vai blogi? Entä youtube? Varsinkin chiliblogien pitäjien ehdotuksia ja kokemuksia haluaisin kuulla. Sekin kävi mielessä että jos teen päiväkirjan blogiin tai youtubeen niin voisin postata aina uuden sisällön tultua tänne päiväkirja osioon linkin ja keskustelua vois käydä aiheesta päiväkirjaketjussani täällä. Kertokaahan viisaammat. Ja ennen kuin kukaan kysyy niin olen kyllä lukenut valokuvien lisäämistä koskevan ohjeketjun. Kiitos jo etukäteen
4
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kamppailu-urheilu
elokuu 16, 2015, 22:42:25 ip
Itse harrastanut karatea, capoeiraa, sandaa ja thainyrkkeilyä aiemmin. Thainyrkkeilyssä oon joskus ohjaajanakin toiminut. Tällä hetkellä treenaan bjj:ta ja vapaaottelua. Ketää harrastajia täällä kpl-seudulta?
5
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
elokuu 16, 2015, 21:43:07 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 11, 2015, 19:58:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Ajisito - elokuu 11, 2015, 18:28:40 ip
Chilit on aitoa tavaraa, siihen me panostamme. Joudumme tilaamaan ne joka kerta ulkomailta joko Perusta tai Espanjasta sillä Suomessa emme ole löytäneet.


Suomi on onneksi Perun lisäksi yksi harvoja maita (ellei ainoa?), jossa Aji Amarilloa ja rocotoja voi ostaa tuoreena. http://www.chilit.info/keskituliset-chilit


Kiitos linkistä, toi paikka ei ollu mulle tuttu enkä tienny että Suomesta voi ostaa tuoretta perulaisen keittiön chilejä. Lemon droppia me ei olla tähän asti käytetty mutta se saattaa muuttua nyt kun tiedetään et sitä saa myös Suomesta.

Jos on syömään tulijoita niin liityn mielellään seuraan. Lounaalla on vaan luonaslista. Ja jos tulee yhdistyksen ja foorumin porukkaa ryhmänä niin voin neuvotella mun perheen kanssa jonkun alennuksen tottakai
6
Ruoka oli mainiota! Varsinkin täytetty rocoto oli todella herkullinen. Kiitos!
7
Itte oon töissä silloin. Mutta oon samaa mieltä siitä, et tarvitaan ravintolapäiville chiliaiheinen ravintola.
8
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
elokuu 11, 2015, 18:28:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 10, 2015, 00:17:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Ajisito - elokuu 09, 2015, 20:47:56 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - maaliskuu 08, 2014, 23:53:14 ip
Onko kukaan käynyt La Morenassa? Uusi perulainen ravintola, ainoa laatujaan Helsingissä ja varmaan koko maassa. Nytissä kehutaan, ja jutussa mainitaan Rocotojen käyttö ja oikeinlaisten chilien puute tähän aikaan. Osaaminen on ilmeisen kohdallaan.


On testattu sieltä suurin osa ruuista.  Se on meidän perheen yritys. Chilien ystäville voin suositella härän sydämestä tehtyjä vartaita, jotka on marinoitu aji pancassa. Kuha cevichessä on rocotoa ja lohi cevichessä on keltaista chiliä. Tarjoilijalta voi pyytää cevichet tulisena ja jos haluaa vielä lisäpotkua niin pyytäkää tarjoilijalta rocoto-, tai aji amarillotahnaa, josta voi itte laittaa oman maun mukaan. Chacarero hampurilaisessa on talon omaa chilimajoneesia. Kannattaa pyytää sekin tulisena ja pyytäkää laittamaan reilusti aji amarilloa. Se tulee hampurilaisen väliin ohuina suikaleina.


Kuulostaa tosi lupaavalta! Mielenkiinnosta: Aji Panca on pirun harvinainen Suomessa. Onko todella kyseessä aito baccatumversio? Muutkin chilit aitoa tavaraa?  Mistä moisia olette löytäneet..? Ja mitä oikeasti pitää sanoa, jos haluaa *oikeasti* tulisen annoksen? :)

Katsoin juuri nettisivunne. Herkulliselta näyttää, eli pakko käydä kokeilemassa! Vain yksi toive: sivuilta ei käy ilmi lainkaan annoksen tulisuusaste! Vain se, onko chiliä mukana vai ei - mikä etenkin Suomessa saattaa tarkoittaa aivan mitä hyvänsä, eikä ainakaan yleensä tulista... :( Merkintöjen on syytä olla myös paikkaansapitäviä molemmissa suunnissa. Olen nyt todistanut kahdesti "tulettoman" annoksen saaneen kahdelle eri chiliä sietämättömälle ystävälleni kahdessa eri ravintolassa tilanteen, jossa he eivät kyenneet syömään annostaan lainkaan... Toisaalta, molemmissa (sinänsä oikein hyvissä!) ravintoloissa extratulisenkaan tilaus ei yleensä tuota mitään tulennielijätason ateriaa, vaan lähinnä "kohtuutulista". Eli molemmissa ääripäissä petytään. Arvostaisin siksi kovasti hyvien merkintöjen lisäksi sitä, että La Morena TODELLA maustaisi pyynnöstä ruoan chilipäällekin mieluisaan hehkuun! :)


Chilit on aitoa tavaraa, siihen me panostamme. Joudumme tilaamaan ne joka kerta ulkomailta joko Perusta tai Espanjasta sillä Suomessa emme ole löytäneet. Viime viikolla saapui juuri 10kg tuoretta aji amarilloa. Panca tulee tahnamuodossa sillä Perussa se perinteisesti ensin kuivataan ja siitä tehdään tahnaa ruoanlaittoon. Panca on hyvin mausteinen mutta ei kovin tulinen, itse laitan lautaselle vielä rocototahnaa tulisuutta lisäämään. Pancassa on kuitenkin erinomainen maku joten suosittelen. Talon paistetussa riisissä äyriäisillä aji panca pääsee mielestäni hyvin esille. Jos erikseen ei mainita tulisuustoivetta niin ruokien tulisuusaste on mieto, joka sopii myös ihmisille, jotka ei harrasta tulisia ruokia. Itse pyydän omat ruokani hyvin tulisena ja lisäksi pyydän rocotahnaa, jotta voin tarvittaessa lisätä tulisuutta itse. Suosittelen pyytämään tarjoilijalta rocototahnaa pöytään ja sitä saa aina pyytää lisää jos sopivaa tulisuusastetta ei ole vielä saavutettu. Aji amarillotahnaa saa myös pyynnöstä pöytään mutta siinä on miedompi polte kuin rocotossa joten sitä pitää laittaa reilusti.
Amarillotahnasta kuitenkin uupuu rocoton tuoma mukava jälkipolte. Todellisen tulennielijän kannattaa mainita olevansa chilifoorumin jäsen niin tietävät ettei chilin kanssa tarvitse varoa.  Kannattaa myös esittää toive että haluatte maistaa eri chilejä niin voimme tuoda eri chilien tahnoja pöytään niin pääsee maistelemaan. ;D pöytään pyydetystä chilitahnasta emme myöskään veloita lisämaksua, se sisältyy ruuan hintaan.

Edit: jos tiedätte etukäteen olevanne tulossa syömään niin laittakaa mulle viestiä 0407529209 niin voin infota keittiöön et pitää teistä hyvää huolta tai jos olen itse työvuorossa niin huolehdin siitä itse henkilökohtaisesti. Meillä on myös suunnitteilla jonkin sortin chilihaaste mutta sitä ideoidaan vielä joten otan mielellään vastaan ehdotuksia sen suhteen. Ajateltiin alustavasti teettää haasteen läpäiseville lahjaksi haasteeseen liittyvät t-paidan minkä saa lahjaksi jos pystyy sen annoksen/menu. syömään mutta kuten mainitsin niin kaipaan ehdotuksia.
9
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
elokuu 09, 2015, 20:47:56 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - maaliskuu 08, 2014, 23:53:14 ip
Onko kukaan käynyt La Morenassa? Uusi perulainen ravintola, ainoa laatujaan Helsingissä ja varmaan koko maassa. Nytissä kehutaan, ja jutussa mainitaan Rocotojen käyttö ja oikeinlaisten chilien puute tähän aikaan. Osaaminen on ilmeisen kohdallaan.


On testattu sieltä suurin osa ruuista.  Se on meidän perheen yritys. Chilien ystäville voin suositella härän sydämestä tehtyjä vartaita, jotka on marinoitu aji pancassa. Kuha cevichessä on rocotoa ja lohi cevichessä on keltaista chiliä. Tarjoilijalta voi pyytää cevichet tulisena ja jos haluaa vielä lisäpotkua niin pyytäkää tarjoilijalta rocoto-, tai aji amarillotahnaa, josta voi itte laittaa oman maun mukaan. Chacarero hampurilaisessa on talon omaa chilimajoneesia. Kannattaa pyytää sekin tulisena ja pyytäkää laittamaan reilusti aji amarilloa. Se tulee hampurilaisen väliin ohuina suikaleina.
10
Tori / Vs: Vaihdetaan / Annetaan Siemeniä
elokuu 03, 2015, 12:01:56 ip
Otetaan vastaan taimia ja siemeniä. Itsellä on itämässä perulaista punaista rocotoa, Bolivian rainbow ja aji Amarillo joten hakusessa olis muita lajikkeita kuin edellä mainitsemani. Jos sinulla on nurkissa ylimääräisiä niin olisin kiitollinen niistä. Nouto onnistuu pk-seudulta ja jos tulee kauempaa niin maksan toki postimaksun. Yhteydenotot yksityisviestillä.

edit: vaihdossa voin antaa juuri 6.8 Perusta saamani Rocoton, Aji Amarillon tai aji charapitan siemeniä. Jos sinulla on isompi kasvi, jonka haluat pois nurkista tai antaa monen eri lajikkeen siemeniä/taimia  niin voin myös tuoda purkin chilitahnaa vaihdossa (multa löytyy rocoton ja aji amarillon tahnaa).
11
Uusien jäsenten esittelyt / Ajisito esittäytyy
toukokuu 22, 2013, 23:03:26 ip
Terve kaikille täältä Helsingistä. Olen aloitteleva chilikasvattaja vaikka foorumia olen selaillut jo jonkin aikaa. Viime vuonna kasvatin 1 chilin aasialaisen kaupan pienistä tulisista chileistä (tämän foorumin neuvoista oli iso apu siinä, kiitos siitä). Viihtyi hyvin parvekkeella ja tuotti satoakin syksyä kohden. Sain käsiini Perusta Suomeen tuotuja rocoton ja aji amarillon siemeniä. En tiedä ovatko risteytyneet jossain vaiheessa sillä otin siemenet kuivista chilipaprikoista eli saa nähdä mitä sieltä sitten loppujen lopuksi tulee. Nyt kuitenkin 1 rocoton siemenistä on itänyt sekä 10 aji amarillon siemenistä, josta olen 4 luvannut koulukavereille. Viime vuoden chileistä otetuista siemenistä (pienet punaiset mysteerichilit) on 9 itänyt. Tilasin siemenkaupasta lisäksi seuraavia siemeniä

- Chiluacle negro (C. annuum)
- Hot lemon (C. baccatum)
- Makea paprika mohawk f1 hybrid (C. annuum)
- Heatwave chilisekoitus

Nämä ovat itämässä, itämässä myös 2 mangon siementä useampi caigua (Perulainen ruokakasvi) ja vaahtera-aulio

jo itäneet kasvit ovat tällä hetkellä 125W eslin alla. Natikka odottaa jo valmiina. Bubblerit on rakennettu sekä useampi altakasteluruukkukin on tarttunut matkaan. Tarkoituksena pitää chilejä kesällä parvekkeella, varmaan syksyyn asti (lasitettu parveke) ja ensi talven ajan sisällä keinovalossa