lokakuu 07, 2024, 02:23:41 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvatus pohjoisessa

Aloittaja Mäög, syyskuu 01, 2011, 21:02:06 ip

« edellinen - seuraava »

Mäög

Jees eka kausi alkaa olla takana ja eka kertalaiseksi mielestäni ihan ok sato joka kyl koostuin lähinnä aji cristalista (+300 podia) viel on jokunen puska kasvihuoneessa oottelemassa pakkasöitä
lajikkeet tuli suht randomilla eikä niitä montaa ollu (pari eri paprikaa, ac, habanero, scotch bonnet) joista molemmat jälkimmäiset jäivät reilusti kesken ja kukkivat reilusti liian myöhään jne... itämään laitoin maaliskuun alussa
yhtään habaa enkä scotch bonnetia oo ees päässy maistamaan ja paprikaa roikuuu vihreenä enemmän ku riittävästi

Eli ens kautta silmällä pitäen...
mitkä lajikkeet kaikista soveltuvimpia pohjoisiin olosuhteisiin (napapiiri) ?
kuinka kylmistä öistä chilit selviää keväällä ennen kun kasvu alkaa häiriintymään?
kuinka pitkään chilit selviää kasvaris näin syksyllä?

käytössä 24m2 kennomuovi kasvari jota ainakaan näil näkymin ei lämmitetä, ehkä kevääl vois starttii vähä jouduttaa ja kasvatus turpeessa ja itämään menee varmaan vuodenvaihteessa

Habanervous

Hieno sato, onnea :) Käsittääkseni jotkut lajit on enemmän ja toiset vähemmän herkkiä. +5 astetta alkaa olemaan jo kriittisiä ja kasvi saattaa tarvita elvyttelyä sisätiloissa kokemuksen jälkeen. Yleisesti ottaen lämpötilan lasku ja valon puute lopettaa kasvin "etenemisen" ja poditkin lopettaa kypsyttelyn. Annuum lajikkeet on yksivuotisia josta nimikin tulee ja ne vaatii valoa ja lämpöä jos meinaat ne hengissä pitää, niinkuin kaikki muutkin chilit. Viisaammat ja kokeneemmat kertokoot loput :)

PP

Lainaus käyttäjältä: Habanervous - syyskuu 01, 2011, 23:32:36 ip
Hieno sato, onnea :) Käsittääkseni jotkut lajit on enemmän ja toiset vähemmän herkkiä. +5 astetta alkaa olemaan jo kriittisiä ja kasvi saattaa tarvita elvyttelyä sisätiloissa kokemuksen jälkeen. Yleisesti ottaen lämpötilan lasku ja valon puute lopettaa kasvin "etenemisen" ja poditkin lopettaa kypsyttelyn. Annuum lajikkeet on yksivuotisia josta nimikin tulee ja ne vaatii valoa ja lämpöä jos meinaat ne hengissä pitää, niinkuin kaikki muutkin chilit. Viisaammat ja kokeneemmat kertokoot loput :)


Siinä olet oikeassa, että lajikkeiden herkkyydessä on eroa, mutta annuumit ei todellakaan ole yksivuotisia. Kaikki chilit on monivuotisia vaikka talvettamisen helppoudessa on eroja.

Habanervous

annuum meinaa "annual"  (Latina annus "vuosi"). Käytäntö toki osoittaa toisin. Muutama oma annuumi on jo talvehtinutkin ja aloittaa toisen sellaisen. offtopiccina, kuka osaisi valaista miksi annuum on nimessä jos se ei ole kuitenkaan yksivuotinen? vai onko annuumit luonnollisissa oloissa yksivuotisia?

Herra 47

ja miksi chinense on nimetty chinenseksi ;)
voi olla että nimeäjä on luullut sen olevan , vuotinen kun jotkut ovat suht helppoja tekemään itsarin talvella...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Siika

Mie ainaki piän noi puskat kasvarissa tuonne loppukuulle eli n 20 päivä syyskuuta aattelin ottaa talvehtijat sisälle muut kuoppaan,nythän net luppailee tänne rovaniemellekkin tosi lämpöisen ensviikon eli kiirettä ei ole,öisin vaan pikkulämmöt hallan varalle,mie olen kyllä kasvatellu kymmeniä eri lajikkeita täällä eikä suuria eroja ole tullu vastaan ilmaston kylmyyden takia,toi kesän läpi vuorokauden paistava aurinko kompensoi tuota alkua ja loppua,tänä vuonna noi kukinnat meni tosimyöhään joten mullakin sato vasta kypsyypi,joten summasummaarun kyl täällä pohjoisessa on hyvä kasvatella chilejäkin.
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

pgrt

Omissa (etelän)kasvatteluissa se aikainen startti on ollut avain asemassa.
Eli kunnon kokoinen kasvi voi kituuttaa kevään vähän viileämmässäkin pihallakin ja rupeaa podin tuotantoon nopeammin sitten lämpöjen noustessa.
Eli siinä kohti panostaisin alkuvuoden lämmitykseen/valaisuun että kukat jäävät kiinni kun kesä valoa ja lämpöä parhaiten tarjoaa eikä tarvitse enää vartta kasvatella niin paljoa.
Experience is simply the name we give our mistakes.