Pauliina vs. altakasteluruukku

Aloittaja unenkuva, elokuu 01, 2012, 11:38:43 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Eroja on. Useimmat villit ovat viihtyneet hyvin niin Pauliinoissa kuin (etenkin) niissä kaksiosaisissa valkoisissa purkeissa. Muissa menestys sitten vaihtelevampaa, mutta erityisen kehnoa chinensien ja annuumien kanssa. Baccat ovat pärjänneet kohtalaisesti.

mohla

Mulla pubet ovat pärjänneet noissa hyvin myös. Ei oikeastaan havaittavia eroja lajien välillä, kun nyt esim. Peruvian White Habanero tuntuu tällä kaudella viihtyvän hyvin altakastelusäiliöllisessä parvekeruukussa.

Mä en oo harsoja laittanut pohjalle ja annan säiliön kuivahtaa kastelujen välillä. En ole huomannut mahdollisten vesijuurten kuivahtamista tai siitä johtuvia kasvun hidastumisia. Mielestäni olen antanut kuivahtaa aika hyvin nuo, kun välillä chilit roikottavat jo lehtiään ennen kuin täyttö tulee.

Ulkokasvatuksessa pitäisi säiliöruukuille tosin keksiä jokin peite, ettei sadevettä pääsisi niin paljoa ruukkuihin. Säiliötilan yläreunaan poratut reiät ovat hieman sentään auttaneet tulvimisessa. Tänä kesänä ei paljoa ole kuivia hetkiä ollut...

Jani M

Sitä harsoahan ei kannata sinne pohjalle laittaa, jos et ole vaihtamassa niitä vielä isompiin ruukkuihin lähiaikoina. Ne vesijuuret ei useinkaan lähde ehjänä erilleen siitä pauliina-ruukun multapohjasta. Jos on tarkoitus antaa kasvin olla siinä yhdessä ja samassa ruukussa, siitä ei ole mitään haittaa, että vesijuuret kasvavat vesitilaan.

Moose

Tässä horinaa ja tämän kesän kokemuksia altakasteluruukuista. Ruukkuina piece of edenin pari 18x18x24 ja yksi 16x16x16,5.

Tuohon pieneen heitin mysteeritaimen, joka paljastui 7podiksi. Liikakastelua välttääkseni täytin pohjakolon lecasoralla. Vesi johtui hiljaa kapillaarisesti multaan ja samalla houkutteli juuret soraan ja sieltä vesitilaan. Tämä kasvi suorastaan räjähti kasvuun ja oli multakasveistani selkeästi parhaiten voiva. Nyttemmin se tulee toimeen, mutta isohko kasvi kärsii olemattomasta vesi- ja multatilasta.

Alkukesästä siirsin bollen sekä nagan noihin kapeisiin, mutta korkeampiin ruukkuihin. Samalla poistin tilanjakajat, jolloin näiden vesitilaksi tuli noin 4 litraa. Kummatkin kasvattivat juuret vesitilaan, mutta naga oli tässä huomattavasti vauhdikkaampi. Aika pian molemmat olivat käytännössä passiivisessa vesiviljelyssä. Nämä kasvit voivat edelleen erittäin hyvin ja molemmissa on yli sata podia. Naga kuluttaa vettä yli litran päivässä ja bolle noin puolet tuosta. Olen kastellut nagan täysin täyteen silloin kuin vettä on pohjalla pari senttiä ja kasvi alkaa roikottaa lehtiään. Bolle pärjää roikottamatta lähes viimeisiin tippoihin asti.

Yhteenvetona kokemukset ovat siis olleet erittäin hyviä. Ainoana pienenä huolena on tuo nagan ruukussa jatkuvasti majaileva pieni vesimäärä.

Moose

Tuli mieleen, että mitenhän isot chilit voivat noissa isoissa piece of edenin altakasteluruukuissa, jos niistä ottaa välipohjan pois. Tuossa toiseksi isoimmassa vesitilavuudeksi tulee varmaan 13-15 litraa. Onko kukaan kokeillut?

Jani M

Passiivihydrona varmaan toimisi mainiosti. Epäilen silti pysyykö moinen pystyssä ilman, että vesisäiliössä on koko ajan reilusti vettä, nuohan on aika kapeita ruukkuja. Jos siis puhutaan korkeudessakin yli puolitoistametrisistä chileistä.

Moose

Nuo isommat on aika massiivisia multatilaltaan. Tuskin niitä nurin saa. Mietin vaan sitä, että jos kastelee ylös asti (mullan märäksi) niin isollakin kasvilla kestää viikon tai pari imeä vesitila tyhjäksi. Ei kai vaan tuolla välin ehdi vesijuuret mädäntyä.

PP

Lainaus käyttäjältä: Moose - elokuu 16, 2012, 13:46:10 ip
Nuo isommat on aika massiivisia multatilaltaan. Tuskin niitä nurin saa. Mietin vaan sitä, että jos kastelee ylös asti (mullan märäksi) niin isollakin kasvilla kestää viikon tai pari imeä vesitila tyhjäksi. Ei kai vaan tuolla välin ehdi vesijuuret mädäntyä.


Tuo on väärä tapa kastella ja voi helposti mädättää juuret. Mitään helppoja sääntöjä ei ole, mutta muutaman päivän vedessä seisominen ei yleensä haittaa. Jos on tarve saada ison kasvi pysymään kasteltuna viikko tai enemmän, tarvitaan jonkinlainen ala-astiaa monimutkaisempi kasteluviritys.

unenkuva


Itse nyt altakasteluruukuilla kastellut silloin kun näyttää, että alkaa roikuttamaan lehtiä. Tosin pari päivää ollut Oulussa niin aurinkoista, että saanut joka päivä kastella. Parvekkeella kun ovat aurinkoisella puolella n.8h paisteessa :)

Tuon uusimman Pauliinan otan käyttöön jahka uusimpia taimia siirtelen isompaan ruukkuun.