kesäkuu 26, 2024, 02:01:14 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


FryGuy's Season 2012

Aloittaja Jarell, toukokuu 15, 2012, 15:09:55 ip

« edellinen - seuraava »

Jarell

Täytyy parin viikon päästä testata, että miltä maistuvat. Liemen resepti oli suoraa täältä forumilta 5dl vettä, 1dl väkiviinaetikkaa, 2tl sokeria ja 1tl suolaa. Pohjalle heitin oman fiiliksen mukaan valkosipulia viipaleina ja ripauksen basilikaa.

Jarell



Tilanne partsilla 9.8.2012 ja jännäksi menee. Taustalla komeileva koko seinän jo täyttävä Orange Rocoto ei ole tehnyt podin podia vaan pudottaa jokaisen kukan. Kylmä kesä ja edelleen viilenevä sää alkaa uhkaavasti näyttää siltä, että pitää tarkkailla lämpötiloja parvekkeella. Oma ajatus oli odottaa elokuun loppuun, jolloin päättäisin mitä lajikkeita kohtaa exodus, mutta nyt niin moni on vielä kesken, että vaikea valita. Sisätiloihin noista ei mahdu monikaan ja seuraavalle kaudelle olisi tarkoitus ottaa muutamia uusia tulokkaita joten näistäkin tulee talvehitmaan todennäköisesti vain Naga Morich sekä Short Yellow Tabasco. Aji Cristal, TS Moruga (bonsai), toinen Caribbean Red habanero ankarasti latvottuna kuten myös Orange Habanero ovat kovassa harkinnassa laittaa talvehtimaan... ensi vuonna olisi kuitenkin niitäkin vielä tarkoitus kasvattaa joten en tiedä kannattaako alottaa koko rumbaa siemenestä asti talvella jos on mahdollista talvettaa.



Niin ja tässä vielä toinen puolisko parvekkeesta. 2kpl Caribian punaisia, keskellä Aji Cristal ja tuolin vieressä super-hitaasti kasvanut Naga Morich.

Jarell



Ensimmäiset paholaishillot tehty.

- 1 prk kuorittuja tomaatteja
- 6 valkosipulinkynttä silppuna
- 200 g Paprikaa silppuna
- 4 kaupan punaista habaneroa silppuna (ei omia koska tämä oli testi)
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
- n. 0,5 dl etikkaa
- 1 tl oreganoa
- 500 g Hillosokeria

Resepti on googlettamalla löydetty ja hieman muunneltu halutun määrän mukaisesti sekä makua arvailemalla. Alkuperäinen idea oli käyttää 1 TS Moruga ja 3 Aji Cristalia, mutta Cristalien hitaan kypsymisen vuoksi en malttanut enää odottaa ja hain kaupasta noita mysteerihaboja. Ei ole ikinä kiva käyttää lajiketta jonka nimi on vain "chili" tai "habanero", mutta täytyy seuraava erä sitten tehdä kunnolla kunhan tätä ensin pääsee koemaistamaan.

Jarell


Tässä näitä herne-habaneroja. Onneksi nuo puskat tuntuvat tekevän muutaman hieman suuremmankin. Nämä voisi melkein kuivattaa sitten yleisjauheeksi Bolivian Rainbow ja Short Yellow Tabascojen kanssa. Eipä näille muuta käyttöä oikein keksi...


Trinidad SCORPION Moruga


Operaatio juurien puhdistus. Habaneron vierestä lähti Moruga pois ja sen kuolevia juuria jäi astiaan melko suuri määrä. Suurta kasvia myös siirrellessä hinta on "kallis" kuten oikeanpuoleisesta kuvasta näkyy.

Jarell

http://www.youtube.com/watch?v=A7o6FuXmC1M
Tuli käytyä tuoa Chilinsyönnin MM-kisaa kuvaamassa. Tässä meikäläisen kameran kautta, kuinka kilpailu eteni.

Jarell

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - elokuu 27, 2012, 08:38:32 ap
Noista Habaneroista vielä, että onko niissä kuitenkin tulisuutta samanlailla, kuin isoissa?


Kyllä niissä ihan mukavasti on potkua ollu. Makupuoli taas on ehkä hieman kehittymätön noissa.

Jarell

Sadonkorjuuta

Säät viilenevät ja parvekkeen lämpötilat keikkuvat siinä +15 asteen paikkeilla. Yöllä lämpötila putoaa lähemmäksi tuota kriittistä +10 rajaa.

Tässä hieman parvekenäkymiä reilun viikon takaa. Nyt olen nostanut osan kasveista sisätiloihin, mutta suurimmat ovat edelleen ulkona jonne ne näillä näkymin myös kuolevat.


Orange Habaneroja toinen satsi tältä vuodelta ja lisää tulee. Ehdottomasti tämän vuoden "voittaja" meikäläisen chileistä.


Äidin kasvihuoneeseen viedyt chilit olivat tehneet muutaman positiivisen yllätyksen vaikka kasvuvauhti ja kasvien koko ei näyttänyt kovinkaan hyvältä. Kasvit ovat todella pieniä, huonovointisen oloisia ja tuholaisten vaivaamia, mutta Aji Cristal ja Jalapeno pukkaavat hedelmää. Kumpaakin lajiketta löytyi kasvihuoneesta 7 podin verran :)


Sitten taas omaa sadonkorjuuta; tässä ensimmäiset Caribbean Red Habanerot sekä Brasileira Marimbondot.


Brasileira Marimbondo osoittautui melko hyväksi lajikkeeksi. Kasvi on iso kuin mikä, mutta hedelmät ovat maultaan erikoisia ja hyviä. Polte on pehmeä, mutta voimakas. Hedelmälihaakin tässä lajikkeessa on omasta mielestäni merkittävästi enemmän kuin monissa muissa C. Chinenseissä.


Trinidad Scorpion Moruga. Tämä lajike on kyllä suoraan saatanasta poltteensa puolesta. Hedelmissä on paljon vaihteluita, mutta ensimmäisessä maistiaisessa polte oli todella hyökkäävä. Tätä syödessä voi Nagaakin maistanut kokea kaksi hyvin voimakasta tunnetta: 1. Pakokauhu 2. Kuolemanpelko


Caribbean Red Habaneroja. Tulisin habanero mitä olen maistanut, mutta ei voita kyllä Orangea maussa.

Orange Rocoto on ollut tämän vuoden chileistä ehkä pienoinen pettymys. Kasvi peittää koollaan lähes koko seinän parvekkeella, mutta alkoi tekemään hedelmää vasta parisen viikkoa sitten. Täytyy vain toivoa, että kasvi maineensa mukaan kestää jopa pieniä pakkasia. Toiset pettymykset ovat ehdottomasti Datil, jossa vasta eilen havaitsin yhden podin alun ja Naga Morich joka ei ole vielä tehnyt edes alkuja. Tämä kausi alkaa lähennellä loppuaan, mutta enköhän tähän vielä muutamia kuvia saa kunhan tuota satoa kertyy :)

Iivari

Nyt pitää kehua. Erittäin hyvät kuvat! Kiitos!

Jarell

Kausi vetelee viimesiään ja kasvit on nyt nostettu sisälle.


Kuten kuvasta näkyy niin täyttä on :) Parvekkeelle jäi ainoastaan kaksi suurinta kasvia; Rocoto (kylmänsietokykynsä ansiosta) ja surkea Caribbean Red Habanero.


Bolivian Rainbow on amppelissa paisunut jo melkoiseksi pensaaksi. Aji Cristal alkaa myös pikkuhiljaa hankkia väritystä.


Black Scorpion Tongue on puskenut hyvän määrän hedelmää tämän kauden aikana ja nyt selkeästi lämmön ja valon vähentyessä alkaa hedelmien koko pienentyä. Satoa toki tulee vielä, mutta eiköhän se näihin hedelmiin jää. Oikealla puolella on Brasileira Marimbondo, jossa on vielä hyvä määrä kypsymättömiä podeja. Puska on tosin jo saksittu niin, että ainoastaan hedelmiä tuottavat oksat ovat jäljellä.


Orange Habanerot joutuvat nojailemaan toisiinsa, jotta pysyvät edes pystyssä. Hyvän määrän hedelmää nuokin pensaat ovat jo tuottaneet ja lisää vaan tulee. Prkuleen Naga on sitten vasta tässä syksyn aikana lähtenyt kasvamaan. Teki kukat ja pudotti ne samaan tapaan kuin vuosi sitten sisälle siirron yhteydessä. Yksi pieni podi tuossa on tulossa, mutta kasvia on jo katkottu aika rankasti. Tarkoitus olisi saada talvetettua ja jatkettua samalla kasvilla vielä seuraava kausi.


Orange Rocotohan on tunnetusti tämmöinen "pieni ja soma joka kodin huonekasvi". Podeja pensaassa on jotakuinkin 9 kpl, mutta saa nähdä ehtiikö yksikään kypsäksi. Ulkona on myös tämä umpisurkea Caribbean Red Habanero; meikäläisen kasveista toiseksi suurin heti Rocoton jälkeen, mutta tuottanut tähän mennessä ainoastaan yhden hedelmän.


Orange Rocoto


"Keittiön kauhut" Orange Habanero sekä TS Moruga. Kuten jo moneen kertaan todettu niin on toi Habanero vaan kova.


TS Moruga on kypsytellyt jälleen kerran pari uutta hedelmää ja lisää pukkaa. Näyttäisi vahvasti siltä, että kun ensimmäiset hedelmät alkaa kypsymään niin ne kannattaa poimia välittömästi pois. TS Moruga, Brasileira Marimbondo, Caribbean Red Habanero, Black Scorpion Tongua ja erityisesti Zenissä oleva Orange Habanero hullaantuivat täysin tuottamaan lisää satoa kun ensimmäinen painolasti katosi.


Jarell

Oranga Habanero on kyllä melkonen kuningaslajike.


Tämän kauden neljäs sadonkorjuu ja jälleen tuli melkonen määrä hedelmää. Tämä erä menee jauheeksi sillä edellinen erä oli jotakuinkin samaa kokoluokkaa ja meni sellaisenaan pakastimeen. Plussaa vielä siitä, että ei se vielä tähän päättynyt. Puskiin jäi vielä kypsymään viides satsi, joka hedelmien kokoa katsellen vaikuttaisi olevan vähintään yhtä massiivinen.

Jarell

Paholaishillojen kokkailua osa 2.


Tästä se lähtee. Kokkauksen aikana lisäsin tuohon vielä 2 Orange Habaneroa lisää.


Valmiit satsit.

Hilloihin meni Caribbean Red Habanerojan, Orange Habanerojen ja parin Black Scorpion Tonguen lisäksi myös ensimmäinen kypsynyt Aji Cristal.

Jarell


Kaikki vuoden Trinidad Scorpion Morugat saatanan vaarallisena jauheena.


Toiseksi viimeinen erä Orange Habaneroa menossa kuivumaan.


Ensimmäinen erä Orange Habanero kuivattuina.


Viimeinen erä Brasileira Marimbondoa. Mieleniintoinen lajike kaikin puolin. Erityisesti jauheeksi laittaessa tuoksu on omituisen "rasvainen" eli pelkästään tuoksu tarttuu jo polttavasti nenään. Tuli pariin kertaan testattua ja näin todellakin on.


Orange Rocoto on vielä tässä vaiheessa... toivotonta... säälittävää...


Viimeinen erä Orange Habaneroja meni kavereille jakoon.


Viimeiset Aji Cristalit.

Tämä kausi alkaa olla pitkälti nakuteltu... vielä kun Rocotot valmistuvat niin se on sitten siinä.

... varaslähtö kauteen 2013 on jo otettu. Palaan tuohon aiheeseen ehkä hieman paremmin varusteltuna kun aika on kypsä :)

Jarell

Se oli semmonen kausi se.

Tässä vielä kuva marraskuun aikana kypsyneistä Orange Rocotoista.

Tie siemenestä kypsään hedelmään kesti näillä semmosen 9 kuukautta. Melkein kuin lapsen odotusta stna. Hedelmät olivat lähes tulettomia ja jotenkin mauttomia.