tammikuu 10, 2025, 19:31:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvatusutelu

Aloittaja El Elli, huhtikuu 03, 2005, 10:31:56 ap

« edellinen - seuraava »

El Elli

Olen tosi innostunut kokeilemaan Solanumien kasvatusta ja kahta erilaista on kasvamassa tänä kesänä.
Hiukan huvittavia ovat ja todella silmäteriäni.
JartsaP:ltä sain tämän hauskan Coconan (Solanum sessiliflorum) taimen
http://image24.webshots.com/25/5/53/11/326155311TxlKSY_ph.jpg
Tämä toinen on Liuskakoiso (Solanum sisymbriifolium)
http://image44.webshots.com/44/3/64/60/326136460bLGpMb_ph.jpg
http://image30.webshots.com/31/3/65/87/326136587cNSXer_ph.jpg
JartsaP siis onko Cocona syötävä?
Liuskakoiso on ja netin mukaan siihen tulee tämmöiset hedelmät
http://www.arc.agric.za/institutes/ppri/main/divisions/weedsdiv/images/weeds67.jpg

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "El Elli"
JartsaP siis onko Cocona syötävä?


Kyllä sen pitäisi ihan syötävä olla. Varauksella tietty kannattaa suhtautua kaikkiin koisokasveihin, etsiä mieluummin enemmän kuin yksi maininta syötävyydestä ennen omakohtaista kokeilua :-)

Muutama kesäkurpitsa on juuri itänyt, sen sijaan kurkuista iti todella pieni osa, taisivat olla siemenet vanhentuneita. 'Cool breeze' Reimeriltä ja "Gigant" Honkkarin Suvipiha-siemeniä, kummastakin iti yksi siemen!?! Noh, taidan tänään hakea jostain kaupasta lisää kurkunsiemeniä, niitä nyt onneksi saa mistä vain. Jättikurpitsaa voipi myös kohtapuoliin alkaa kylvämään.

Kasvihuoneeseen on ollut miltei pakko pikkuhiljaa siirrellä taimia, muuten ei mahduttaisi kohta itse sisään  
:)

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "El Elli"onko Cocona syötävä?

Ei ainoastaan syötävä, vaan vieläpä erinomaisen makuiseksi mainittu on tämä "persikkatomaatti" :D
http://www.ciat.cgiar.org/ipgri/fruits_from_americas/frutales/Ficha%20Solanum%20sessiliflorum.htm
Solanaceae et vitae

Jonne

muuttuuko tomaatin maku vesiviljelyssä? kävi mielessä jos ois kirsikkatomaattii koittanu bubblerissa :|

El Elli

Hienoa, herkulliselta näyttää ja kuulosta tämä "persikkatomaatti" (voi jee noita nimihirviöitä :D).
Ja vielä hämähäkin puremiinkin on rohdoksi, hyvä homma tosin en eio ikinä suostua siihen että meille tulisi lintuhäkin kokoinen lemmikkihämähäkki.
Mulla on asiasta jo traumoja vaikka ko ehdoitus on ollut vasta kiusoittelua.

mau

Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"

Tulee latkittua teetä aika määriä kun kahvi tuli jätettyä kokonaan joten jos on ehdottaa jotain hyvää kasvia teeksi niin antaa tulla (lähinnä mitä itseltäni tuosta listasta puuttui).


Kun en ole konsaan kahvia juonut, on tullut perehdyttyä yrtteihin ihan tosissaan. Ehdoton suosikkini, helppo kasvatettava ja todella satoisa, on salvia. Jos et enää ehdi kasvattaa siemenestä, saat taimet takuuvarmasti torilta. Salviasta on myös puna- kirjavalehtisiä lajikkeita, jotka ovat "kukkapenkkikelpoisiakin".  Tavallinen harmaalehtinen on meillä hietamaassa (II vyöhyke) viihtynyt monivuotisena ja sitä voi käyttää sekä tuoreena että kuivattuna. Herkkua!

El Elli

Salvia, siinä on tosiaan kaunis yrtti. En ole päässyt täysin sen makuun ja teenä olen sekoittanut toisten yrttien kanssa. Kipeään kurkkuun kurlattuna on enimmäkseen tullut käytettyä.
En tiedä onko tällä foorumilla sallittua maalata netistä joten jos ei niin voitte nyt sitten rangaista ja ojentaa Elliä.

http://www.tohtori.fi/eviva/2.php3
Kansanlääkintä

Salviaa on käytetty vahvistavana ja ruoansulatusta helpottavana lääkkeenä, antiseptisenä, adstringoivana ja spasmeja lievittävänä aineosana. Myös hikoilun ja maidon erityksen vähentäminen kuuluu sen ominaisuuksiin, joita on hyödynnetty.

Rohdos

Rohdoksena käytetään lehtiä tai niistä tislattua eteeristä öljyä.

Vaikuttavat aineet ja vaikutukset

Rohtosalvia sisältää 1,0-2,8 % eteeristä öljyä, jossa on vaihteleva määrä tujonia (jopa 60 %) pääkomponenttina. Muita öljyn komponentteja ovat 1,8-sineoli (eukalyptoli) ja kamferi. Muiden salvialajien öljyn koostumus eroaa täysin rohtosalviasta. Lisäksi salvia sisältää 1-3 % flavonoideja, fenolihappoja, mm. rosmariinihappoa, salviatanniinia (parkkiainetta) ja diterpeenejä, kuten karnosolia, karnosiinihappoa ja rosmanolia.

Eteerinen öljy ja fenolihapot ovat antimikrobisia ja tappavat bakteereja, sieniä ja viruksia. Fenolihapot tehoavat erityisesti Staphylococcus aureus-bakteeriin. Salviaöljy laukaisee myös spasmeja. Diterpeenit ja fenolihapot toimivat antioksidantteina ja rosmariinihappo onkin eräs eniten käytetyistä elintarvikkeiden antioksidanteista.

Käyttötarkoitus

Salviaa käytetään ruoansulatusta edistämään ja hikoilua vähentämään. Ulkoisesti sitä käytetään suuvesissä hoitamaan suun ja nielun limakalvoärsytystä. Tuoretta ja kuivattua salviaa käytetään myös mausteena.

Haittavaikutukset ja vastasyyt

Salvian vesi- ja vesi-etanoliuutteet ovat varsin turvallisia käyttää, mutta eteerinen öljy on neurotoksinen. Öljyn nauttiminen aiheuttaa kouristuksia ja pahoinvointia, johtuen sen sisältämästä tujonista. Raskaana olevien ja imettävien naisten ei tulisi käyttää salviavalmisteita ja niiden pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa epilepsian tyyppisiä kouristuksia

Käyttötapa ja annostus

Noin 1,5 g rohdosta teenä (vettä n. 150 ml) 3-4 kertaa päivässä. Kurlaukseen valmistetaan vahvempi vesiuute: n. 2,5 g salviaa ja 100 ml kiehuvaa vettä haudutetaan 10-15 minuuttia. Yli viikon yhtäjaksoista käyttöä ei suositella.

http://personal.inet.fi/koti/brody/yrttilista3.html
Salvia officinalis - Salvia

Yleistä: Salvia on ikivihreä pieni pensas, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren pohjoisrannoilla, mutta sitä on viljelty Euroopan puutarhoissa keskiajalta lähtien. Salvia on pitkään tunnettu parantavista ominaisuuksistaan. Jopa sen nimi juontaa juurensa latinan sanasta "salvare", pelastaa. "Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto?" (Miksi ihminen kuolisi, jos Salvia kasvaa hänen puutarhassaan?)

Käytettävät osat: Salviasta käytetään lehdet. Lehdet tulisi kerätä ennen kuin kasvi alkaa kukkia, aikaisin kesällä. Suomen puutarhoissa keruuaika saattaa olla hieman myöhäisempi, heinäkuussa. Irrota lehdet varresta ja kuivaa ne uunissa miedossa, noin 40 C lämmössä.

Käyttö: 1. Salvian lehtiä käytetään yleisesti ruoanlaitossa antamaan makua liharuoille. Erityisesti rasvaisissa liharuoissa Salvia peittää rasvan maun.
2. Salvia on eräs monikäyttöisistä lääkeyrteistä. Se sisältää tujonia, joka on erittäin antiseptinen, sekä runsaasti tanniinia. Näiden ominaisuuksien vuoksi Salviaa on käytetty kurlausvetenä parantamaan kipeää kurkkua tai jopa nielurisatulehdusta. Se auttaa parantamaan tulehtuneita ikeniä joko suuvetenä tai yksinkertaisesti pureskelemalla Salvian lehtiä. Salvia on "naisten yrtti". Se sisältää estrogeeniä muistuttavaa ainetta ja on hyvä lääke vaihdevuosien aikaisiin kuumiin aaltoihin. Se lievittää myös kuukautiskipuja. Salvia lopettaa hikoilemisen ja on siten hyvä apu ehkäistäessä elimistön kuivumista.Muita perinteisiä käyttömuotoja

Salvialle on ollut kuivattujen lehtien polttaminen astman helpottamiseksi ja käyttö verensokerin tason alentamiseen sokeritaudissa, ennen insuliinin keksimistä. Itse käytän Salviaa lähinnä vilustumisen varhaisoireisiin ja joskus vatsan rauhoittamiseen.

Reseptejä: 1. Salviateellä on viilentävä vaikutus ja se alentaa verensokerin tasoa. Mittaa 2 ruokalusikallista kuivattuja Salvian lehtiä ja puoli litraa vettä. Kaada kiehuva vesi lehdille ja anna hautua 20 minuuttia. Sokeria tai hunajaa ja sitruunamehua voidaan lisätä maun mukaan.
2. Kurlausvesi kipeälle kurkulle: Ota kupillinen siivilöityä ja jäähtynyttä Salviateetä ja lisää teelusikallinen sekä hunajaa, että omenaviinietikkaa. Kurlaa kurkku 4-5 kertaa päivässä.

VAROITUS: Tujonia pidetään jossain määrin myrkyllisenä ja siksi Salviaa tulisi käyttää varoen, eikä mieluusti kahta viikkoa kauempaa.