tammikuu 09, 2025, 23:34:11 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Juson vaatimattomat väkerrykset 2013

Aloittaja Juso, joulukuu 29, 2012, 18:32:37 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Todella hurjat satolukemat...suuri hatunnosto siihen suuntaan.

Siinä sen näkee että ei tarvitse olla sataa kasvia että saa kymmeniä kiloja satoa. Satoa tulee paljon enemmän kasveista kun kasvattaa väljästi ja tietysti tärkeintä että on taito hyppysissä ja tietää mitä tekee.

SK

Onnittelut hurjasta sadosta ja eritoten laadullisesti ovat näyttäneet loistavilta, Isoja ja puhtaita podeja.
Melko nopeasti noissa raakoina poimituissa väri muuttuu.
Tai vaihtoehtoisesti ainakin paksulihaiset chilit voi laittaa sopivan viileään kypsymään, niin pysyvät nahistumattomina pari kuukautta ja ylikin.

Laitan ensi viikon aikana postia tulemaan, niin pääsetkin jo miettimään ensi kautta. ;)

Juso

syyskuu 25, 2013, 21:50:50 ip #242 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2013, 22:28:18 ip käyttäjältä Juso
SK:lle kiitos siemenistä!

Laitetaan muutama kuva vielä kauden lopettajaisista:



Kurkku-NFT ei lakannut ihmetyttämästä. Virkosi uudelleen kovaan tuotantoon ja 11 päivässä oli puskenut taas yli 20 kurkkua. Tarkat laskut on sekaisin, mutta toukokuun lopun ja syyskuun lopun välillä puski varmasti 200 kurkkua kahteen kasviin. Huimaa meininkiä tämän systeemin osalta.



Orange Haba, 5.2 kg. Ei kovin kummoinen kooltaan, mutta terve, tiheä- ja pienilehtinen kasvi. Syytä muistaa, että hedelmien muodostus tarvitsee hyväkuntoisia  lehtiä, ja lähimmät lehdet ovat aina podille tärkeimmät. Miksikö: source/sink-käsitteen mukaisesti, lehdessä muodostuneet yhteytystuotteet pyrkivät kippautumaan lähimpään vajepisteeseen (sink-sanalle tarjotaan monennäköistä suomennosta) ja tehokkaimmin juureen päin. Eli lähimpään podiin.



Tobago Sweet, 5.1 kg. Meikäläisen chinensepuskat näyttävät aina suurinpiirtein tältä.



Syy siihen on tämä: latvon ne aina kahdeksannen oikean lehden yläpuolelta (tai 4. parin jälkeen, jos chilillä nyt parista voi puhua), jolloin kasvi haaroo voimakkaasti kaikista alemmista lehtihangoista. Vaikka muutama guru vetääkin "puilla" karmeita satoja, tämä on nyt kahden vuoden osalta osoittautunut itsellä onnistuneeksi systeemiksi. Kasvit pysyvät suht matalina kasvihuoneen korkeudenkin takia ja kaikki kasvit saavat valoa yläviistosta. Näin aion tehdä jatkossakin, koska itsellä en näe pitkällä rungolla ennen "tuotantoalueen" alkua selkeää arvoa. Kuulen mielelläni vastakkaisiakin mielipiteitä, koska sellaisiin on aivan varmasti hyviä perusteita tuloksia katsoen.



Komean juurakon chinense, tässä äskeinen TS, kasvattaa hyvin voidessaan. Tässä soraa oli 60 litran paljussa noin 25-30 litraa ja sen tilan se kyllä valloittaa.

Loppuun vielä pitää hehkuttaa hapatuksen tuloksia. Hapanneero erä 2 noissa vesilukollisissa purkeissa kypsyi noin kahdessa viikossa, pH on alle 4 ja maku todella raikas. Puoli litraa jätin jääkaappiin ja loput laitoin pakkaseen. On loistavaa kamaa, ja se raaka-aineena syntyy erilaisia soosivariaatioita muita aineksia lisäämällä. En voi kyllin ylistää tätä menetelmää. Chilin maku säilyy puhtaana koska mukana on vain suolaa.

Äsken laitoin 3.5 kiloa hapanbaccaa Pink Haballa blandattuna ruukkuun tulemaan. Hyvänä apuna on sauvasekoittimen leikkurilisälaite, jolla saa juuri passelia tasaista siivua. Ja nopeasti. Voi olla että erilaisten sörsselien keittely jää lähinnä savustettujen tuotteiden valmistukseen. Nyt on Juso kyllä hapatususkossa erittäin vahva ja todistaa ilosanomaa.

E: pitää lisätä että pussitin 1-2 per lajike mitä oli tuossa jäljellä, yhteensä varmaan 6-9 podia per pussi, vein kerroksen keittiöön ja laitoin sähköpostin kaikille mitä meitä tuolla toimipisteessä on (olisko 350?) että pientä grab bagiä olis tarjolla. 45 minuuttia ja 50 pussukkaa oli löytänyt syöjänsä. Ilosanomaa on jälleen levitetty.

Juso

syyskuu 29, 2013, 10:24:12 ap #243 Viimeisin muokkaus: syyskuu 29, 2013, 12:49:20 ip käyttäjältä Juso
Eilen tuli oltua Jättikasviskisoissa, ja nähtyä siellä Paawi, sekä tutustuttua Minbaariin. Kiitos Minbaarille FG Jigsaw siemenistä "pakkauksineen" . Tänään täytyy pikku maistiainen kokeilla.

Kurpitsaosion korjasi jälleen sama kaksikko Kuopiosta nyt kolmannen vuoden peräkkäin. Ihan viime vuoden lukemiin ei päästy mutta 517 kiloinen murikka on melko vaikuttava sekin. Seuraava jäi parin sadan kilon päähän. Täytyy olla tieto ja taito hyppysissä, koska tuollaisiin lukemiin pääseminen kolme kertaa peräkkäin yhdellä kasvilla ilman "räjäytyksiä" on kyllä huima suoritus, eikä tapahdu vahingossa.

Itsellä on hieman motivaatio laskenut tuohon jättikurpitsan kasvatukseen, koska vaatii niin hitosti ihan fyysistä hommaa ja pitäisi olla mestoilla koko ajan varsinkin loppukaudesta. Automaattisysteemiä voisi viritellä, mutta isompi investointi ei nyt nappaa. Ehkä voisi istutella jotain mikä vaan laitetaan keväällä maahan (esim punajuuri tai porkkana) ja ihmetellään syksyllä mitä tuli? Jättitomaatin saatan kasvattaa NFT:ssä ja yrittää rikkoa tuota 2 kilon rajaa. Siinä olisi hieman uutta kulmaa ihan yleisemminkin, koska melko perinteisesti noita kasvatetaan.

Chilikausi on yhtä sisällä kypsyvää Manzano Rojo puskaa valmis, ja se suljettaneen arvion ja pienen video kera muutaman viikon sisällä.

E: Jigsaw, en tiedä onko tuossa mitään järkeä....1/4 syötynä eikä lisää tarvitse juuri syödä.

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Juso - syyskuu 29, 2013, 10:24:12 ap
Eilen tuli oltua Jättikasviskisoissa, ja nähtyä siellä Paawi, sekä tutustuttua Minbaariin. Kiitos Minbaarille FG Jigsaw siemenistä "pakkauksineen" .
E: Jigsaw, en tiedä onko tuossa mitään järkeä....1/4 syötynä eikä lisää tarvitse juuri syödä.

Ole hyvä vaan. Olihan se nyt vastalahja annettava. :) Itsekään en ole uskaltanut suuria siivuja tuosta maistella, kun jo pieni pala saa aikaan melkoisen tuskan. Mutta eikö ole yllättävän hyvänmakuinen sen ajan mitä ehtii nautiskella?
#816

Juso

Joo kyllä se ihan hyvä on maultaan ja varmasti yhden pienen turvepuskan tulokset pystyy hyödyntämään joten sellaisen ensi vuonna yritän kasvattaa.

Varmaan joku 10 minuuttia olin melko tiloissa sohvalla istuen. Tuli vielä pyyhkäistyä nenää ja poskea pesemättömällä kädellä, joka kruunasi "nautinnon". Kaikista rei'istä mitä päässä on puski jotain....Nuorten miesten hommia selkeästi, mutta maistettu on.

Juso

Kauden 2013 yhteenveto.

Kaiken kaikkiaan satoa tuli hieman päälle 47 kiloa, jossa on enemmän kuin tarpeeksi. Rocotojen suhteellisen täydellistä epäonnistumista lukuun ottamatta voi sanoa kauden sujuneen hyvin ja tuloksen ainakin "etäkasvattajalle" olevan sillä tasolla että voi sanoa jotain oppineensa. Edellisellä kaudella tulos oli suuremmalla huolenpidolla jossain 32 kilon tienoilla, toki säätkin huonommat. Ebbikasveja oli 11 joista keskituotos noin 3.5 kiloa, huonoimman ollessa 2.1 kg ja paras 5.3 kg. Kookoskuidussa ruukussa paras oli Orange Habanero hieman yli kilon tuotolla. Ne pari rocotoa jotka jotain tuottivat, saivat aikaan yhteisesti  5.5 kilon sadon, suurin osa sisäkypsytyksessä. Kausi päättyi melko aikaisin, eli 22 syyskuuta.

Lajikekohtainen tuomio, sadon määrä ebbikasvista:

Leek  (C. annuum) 2.1 kg

Säilyttää paikkansa grillichilien ykkösenä. Yhdestä kasvista hydrona näyttää tulevan tuo hieman päälle 2 kiloa, jolla jo grillaillaan mukavasti. Maultaan ja poltteeltaan "just sopiva", vieraille ehkä turhankin ärhäköitä yksilöitä löytyy. Parhaimmillaan kellertävänä. Jatkoon.

Anaheim (C. annuum) 4.7 kg

Viihtyi ebbissä erinomaisesti ja satosi tasaisesti heinäkuun puolivälin loppuun asti. Vähäpoltteinen tottumattomille vieraille hyvä grillichili, jossa suuret podit. Syksyllä huomasi että muutamat irrotetut vihreät podit eivät kypsy kunnolla, vaan pilaantuvat helposti ennen kypsymistä.  Voi hyvin käyttää kuivattuna/hiutaleina väriä ja jauheen volyymiä lisäämään sellaisissa ruoissa joissa väri on olennainen osa kokemusta (esim kimchi) .Tämä myös kasvaa jatkossa, vaikka tekisi mieli jallujakin laittaa kasvamaan.

Starfish (C. baccatum) 2.5 kg

Kookas puska peitti kasvarin yläosan. Aluksi ihastuin makeuteen ja erikoiseen makuun. Sitten mietin että mihin näitä käyttää? Itsellä podit olivat jossain hieman alle Lemon Dropin poltteen. Jauheeksi nämä suurimmaksi osaksi sitten menivät ja esim. edellä mainitun kimchin maustamiseen oivallisia.  Ei kuitenkaan kasva ensi vuonna.

Lemon Drop (C.  baccatum) 2.3 kg

Se peruschili, jokaisen joskus kasvatettava. Suht helppo saada kunnon sato kunhan saa kasvin heti alusta kasvamaan. Tänä vuonna se onnistui, joskin baccat varjostivat kaikki toisiaan, ja näyttivät yhdeltä suurelta puskalta jossa kasvaa erilaisia podeja. Tätä on siis turha arvioida, mutta koska suurin osa meni lahjaksi muille, lienee se joku merkki itselle. Ei jatkoon.

Sugar Rush (C. baccatum) 6kg/2 puskaa

Tämä on nyt baccasuosikkini. Tuoreena makea, hedelmäinen ja raikas maku valloitti. Eihän siinä juuri poltetta ole, mutta esim. hieman samantyyppiseen tai samanlaiseen käyttöön menevään Aji Fantasyyn verrattuna mielestäni aivan ylivoimainen. Paksulihainen ja mehukas hedelmä sopii salaatteihin tai sellaisenaan syötäväksi. Mutta se varsinainen syy miksi sitä kasvaa muutama puska ensi vuonna: hapatettuna yhdessä PI 355814n kanssa täysin kielen mennessään vievä tuote. Vaikka sitä tuli tehtyä 2*2.5 kilon setit, loppunee ennen alkukevättä. Suosittelen.

PI 355814 (C. baccatum) 2.6 kg

Samaa sarjaa edellisen kanssa. Lempeä kokemus, jossa hydrossa syntyi huomattavasti ruukkukasvia parempi ja pehmeämpi maku.  Sopivan alhainen polte suurissa kauniissa lohenvärisissä pitkissä podeissa, jotta hienosta mausta pääsee nauttimaan kokonaisia podeja syöden. Nannaa....ainoa vika on tuo hidas kypsyminen. Värinvaihto alkoi kunnolla vasta elokuun lopussa. Kirkkaasti jatkoon.


Pink Habanero (C. chinense) 3.8 kg

Kasvoi nurkkaan ahdistettuna ja Tobago Sweet-puskan peittämänä kasvarin nurkassa. Hyvähän tämä on salaatteihin ja erityinen maku tuntuu poltteen täydellisessä puutteessa todella selkeästi. Mutta.... mitä tekee tällaisella määrällä salaattikamaa? Käytin sitä blandiksena joissain hapatteissa, mutta muuten on vaikea löytää käyttöä. Voin joskus tulevaisuudessa laittaa jonkun pikkupuskan tulemaan, mutta hydropaikkaa en uhraa.  Ei huono kuitenkaan ja suosittelen kokeileman jos ei ole aiemmin sitä kasvattanut. Ei siis mene jatkokasvatuksiin.

Cili Goronong (C. chinense) 3.7 kg

Tätä on jo riittävästi arvioitu muiden toimesta että turhaa toistaa muuta kuin sanomalla että hyvä ja hedelmäinen peruschinense, jossa inhimillinen polte. Onnistuin jotain töppäämään ebbiin laiton yhteydessä koska komea kasvi pudotteli suurimman osan lehdistään ennen kuin kesäkuussa intoutui taas kasvamaan. Sato vaatimaton potentiaaliin nähden ja jos jollain kasvilla haluaa päästä yli 5 kilon on se Bondan lisäksi varmaan paras ehdokas. Oksista tuppaa tulemaan melko pitkät ja kun suuria podeja on paljon siellä äärialueilla, on tuettava etteivät ne katkea. Tämän kanssa pidetään nyt paussia ainakin ensi vuosi.


Orange Habanero (C. chinense) 5.3 kg

Mustan Barbaarin sanoja mukaillen: "Puskas eka, puskas vika". Suht kompakti kasvi joka kypsytteli ensimmäiset jo kesäkuun lopulla rusinakokoisena, ja jatkoi komeaan loppuun asti. Podien keskikoko selkeästi alle 10 gramman joten näitä riitti. Kuten kaikki jo tietävät: chinenseklassikko. Monikäyttöinen niille jotka pitävä tyypillisestä haban mausta. Näyttää olevan suht helppo kasvattaa koska kasvarin nurkassa aluksi ja lopuksi kotipihalla kasvaneen kookoskuidussa olleenkin kasvin tuotto oli kilon verran. Hapata habat ja syntyy hapanneero, vertaansa vailla oleva puhtaan ja raikkaan makuinen sinällään syötävä tuote. Sitä on myös helppo käyttää muiden soosien raaka-aineena. Ensi vuonna jää väliin koska muutamaa muuta täytyy kokeilla ja pakksessa on runsaasti Hapanneeroa.

Tobago Sweet (C. chinense) 5.2 kg

Parhaat pohjalla vai miten se menee? Tämä poltteeltaan jonkin verran Orange Habaa leppeämpi versio oli kuitenkin Togabo Freak: jotain on matkalla lorahtanut sekaan. Eipä mitään, hyvä oli tämäkin oranssiksi jäänyt korkeahko kasvi. Savustukseen, hapatukseen ja moneen muuhun käyttöön herkullinen ja hyvätuottoinen chili. Saman podin siemenistä tuli kolmea eri "fenotyyppiä": ylläkuvattu poltteinen oranssi joka oli hieman kartiomainen, autopotissa punainen pyöreämpipäinen aivan oikean näköinen, vaan täysin mitäänsanomaton. Lopuksi yhdessä kookoskuitupurkissa usean todistuksen mukaan alkuperäisen kaltainen ja makuinen Tobago Sweet. Omalta osalta täydellisin chili mitä olen maistanut: hyvä ja pehmeä polte yhdistyneenä hedelmäiseen makuun. Jo leikatessa tuoksu kertoo missä mennään. Näitä viimeksi mainitun siemeniä on nyt jaeltu ja toivotaan että se saadaan vakiinnutettua. Toki SK:lta saatuja Pepper Kingin "alkuperäisiäkin" menee kasvatukseen. Tämä on niin hyvä chili että sato kannattaa varmistaa.


Huomioita kaudelta. Osalla on merkitystä vain sellaisille jotka joutuvat jättämään kasvit itsekseen pidemmäksi aikaa.

Autopot: hyvin toimii varsinkin silloin kun  joutuu jättämään kasvit pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan. Itsellä oli 14 purkkia 200 litran säiliön perässä, ja suurin piirtein kuumimpaan aikaan 10 päivässä imaisi säiliöllisen.  Näistä juopot tomatillot veivat varmaan suurimman osan, koska poistettuani ne kulutus väheni. Sopii kesämökille tai muuten vaan mukavuudenhaluiselle kasvattajalle, joka haluaa tasaiset olosuhteet kasveille. Turvemullan pitää mielestäni turhan märkänä, perliittiä kannattanee lisätä tai käyttää sen ja kookoksen sekoitusta joka pelittää hyvin.  Vanhaa hydrosoraakin voi käyttää seassa.

Top Up venttiili: meikäläisen pelastus. Yksinkertainen koholla ohjattava laite, joka päästää painovoimaisesti vettä suuremmasta säiliöstä resoihin pinnan alentuessa. Hintansa arvoinen, nopea asentaa ja toimii luotevasti. Säätömahdollisuudet rajoitetut mikä on hyvä asia.

Lannoitesuhteet: Hydro-Calcnit 2:1 loppukaudesta toimi edellisenä vuonna koska oli kylmää ja olosuhteet huonot. Viherkasvu on syytä pitää hyvänä loppuun asti, koska podien tuotanto on riippuvainen hyvistä ja toimivista lehdistä lähialueella. Tänä vuonna kun olosuhteet olivat hyvät ja lämpimät, olisi pituuskasvu ja rehottaminen jatkunut tappiin asti, joten muutin suhteen 3:1 ja lopuksi 4:1. On myös hyvä nähdä että suhteen selkeällä muutoksella on todella vaikutus ja kasvu loppui melko tavalla kuin seinään.  Eräs vaikuttaja foorumilla totesi lannoituksessa yksinkertaisen olevan kaunista, ja se on niin totta.  Moni varsinkin aloitteleva säätäjä pääsisi niin paljon helpommalla kun vaihtaisi vaikka Puutarhan kesään ne kaikki "pH-puskuroidut 3-komponentti-lannoitteet, jotka toimikseen vaatii ro-vettä".  Uskokaa huviksenne: tämä homma ei ole ollenkaan niin vaikeaa. pH - ja EC-mitarit ovat hyviä sen varmistukseen että happamuus ja liuoksen konsentraatio ovat suurin piirtein ok, muuten vapausasteita on monta. Ja  esim Yaran säkkien hinnalla ei montaa hienoa litkupulloa osta. Lukekaa vaikka Huru-ukon päiväkirjaa mitä Puutarhan kesällä saa aikaan.

Kookoskuitu ja lannoitus taimille: Tässä onnistuin töpeksimään huolella. Kosteutin kuivatavaran pelkällä vedellä ja ajattelin että laitan seuraavaan satsiin sitten lannoitteen. Pienille taimille kesti kauan tuon suuren ruukun kosteudet kuluttaa ja sinä aikana kärsivät totaalin nälkäkuoleman. Autopoteissa näin ei käynyt koska venttiilit alkoivat nopeasti päästää lannoitevettä kasvualustaan. Tarkistin tuossa vielä Kekkilän ohjeet ammattiviljelijöille ja kasvualustan EC:n pitää olla 2.5 -3  käytettäessä reagoimattomia kasvualustoja.  Näin aion tehdä jatkossa, eli turvotella kookoksen tuollaisella 3sen lannoitevedellä. Niin ja jos joku todella osaa kertoa miksi kookokselle pitäisi olla omat lannoitteet (muista kuin kaupallisista syistä) otan mielelläni järkeenkäypää tietoa vastaan.

Latvominen chinenseille: Olen tämän nyt tehnyt kahtena vuonna heti kahdeksannen oikean lehden (4 ."lehtipari") ilmaannuttua. Kasvatan mielelläni enemmin puskia kuin puita ihan kasvihuoneen korkeuden takia, ja olen saanut tällä tasaisesti satoa. Latvomisen tuloksena kasvi haaroo useimmista alemmistakin lehtihangoista ja tuottaa 4-8 runkoisen kasvin. Tällä mennään jatkossakin.

Neem: Tänä vuonna oli ilmeisen kirvavapaa vuosi. Itsellä on kuitenkin jo kolmas ötökkävapaa vuosi takana. Uskon sen olevan täysin neemin ansiota. Neem, paitsi että on pahanmakuista  useimmille öttiäisille, vaikuttaa niiden hormonitoimintaan niin, että unohtavat syödä, kasvaa ja kehittyä.  Ohjetta kannattaa noudattaa, eli 5 ml per litraan vettä ja ruiskutus kannattaa tehdä illalla, koska auringonvalon on raportoitu aiheuttavan vaurioita. Itsellä en ole havainnut, ellei tuo Goronong sitten ollut sellainen. Olen antanut käsittelyn 2 viikon välein pikku taimista (kun 2 oikeaa lehteä on auki)  aina kauden loppuun asti. Neemillä itsellään on vähän tehtävissä sen jälkeen kun ötököitä näkyy, tai ainakaan useimman hermo ei kestä odottaa useampaa viikkoa vaikutusta, kun ne mellastavat kasveissa. Spruzit ja sitten neemiä perään vaikuttaa paremmalta käsittelyltä kun jotain jo liikkuu. Sillä ainakin sain tuloksia aikaiseksi hälytettynä paikalle, kun jälkikasvun chileissä alkoivat ötökät heilua.
Lisättäköön vielä että ruiskuttelen neemillä myös useimmat kasvimaan kasvit ja marjapuskat 3-4 viikon välein.

NFT: The Juttu Suomen chiliscenessä 2013. Koska yksinkertainen on kaunista, siirtynen itsekin tälle linjalle. Lähinnä olen kasvatellut kahdessa putkiNFTssä tänä vuonna koeluontoisesti, ja näyttävät pelittävän hyvin mm. kasvihuonekurkuille ja rocototkin viihtyivät ennen meikäläisen totaalista huolimattomuusvirhettä. Talven haasteena on rakentaa tasot/kourut, joissa olisi yhden reson perässä aina 3-4 kasvia. Jos en ehdi mennään ebbeillä.

CO-digiajastin: toimi koko kauden hyvin ebbien ajastuksessa. Varma tapaus millä sen tuntuu saavan itsensä resetoimaan on varsinaisen ajan muuttaminen (esim. kesä-talviaika), vaikkei ohjelmiin koskisikaan. Kannattaa siis resetoida itse koko härveli, asettaa aika ja ohjelmat uudelleen kun aikaa pitää muuttaa.  Valokäytössä taimikasvatusvaiheessa Theben oli luotettava, joskin digivirtalähteiden induktiiviset kuormat ovat huomattavasti perinteisiä natikoita pienemmät. Poiskytkennän vaiheessa huonot ajastimet saattavat hitsata kiinni ja valot jäävät päälle, mikä ei kuitenkaan meidän harrastuksessamme ole niin vakavaa.

Hapatus: miksen ole keksinyt tätä ennen? Hapatuskultturi lienee enemmän keskisen ja itäisen Euroopan juttuja eikä ole siellä kohdannut chiliä. Helppoa ja nopeaa sekä "aidon" makuista koska tässä ei peitellä chilin makua millään hedelmällä tai muullakaan. Vitamiinit säilyvät ilman säilöntäaineita. Tiukoista tulee ärhäkkää sosetta ja miedoista raikasta lisäkettä.  Rajuimmista hapatteista tulee hyvää pohjaa varioida erilaisia kastikkeita aina tarpeeseen. Etikkasäilöntä häipyy chilin osalta meikäläisen sanastosta. Maku on vaan niin totaalin erilainen hapatettaessa. Kyllästyykö, en osaa sanoa. Ainakin tällä hetkellä on suorastaan koukku päällä. Ja jos pitää hapankaalista, omatekemän jälkeen on kyllä vaikea ostaa mitään kaupasta. Muutama Lemon Drop kiloa kohti tekee hyvän säväyksen.

Yksinkertainen on kaunista. Tulevalla kaudella yritän maalata entistä suuremmalla pensselillä ja jättää säädön mahdollisimman vähälle. Ihan jo siitä syystä että kun hoito kesäkauden aikana tulee tapahtumaan 10-12 päivän välein, erinäköinen hifistely on tuhoon tuomittu. Omana evästyksenä hydroilua ensi kertaa aloittavalle on se että jos se tuntuu monimutkaiselle jotain on jo lähtöasetelmassa pielessä.

-------------------------------------------------
Jos jotain "tärkeää" muistuu mieleen, laitetaan sitten ensi vuoden päiväkirjan.
Päätän täältä tähän, ja saatan laittaa vielä yhden videon webbiin, jotta kesä muistuu lohdutukseksi, kun loskaa pukkaa kengänvarresta sisään.

Juso kiittää mahdollisia päiväkirjan lukijoita ja ottaa aina mielellään vastaan perusteltua tietoa. Imitoimalla tässä on menty ja varmaan mennään jatkossakin. Kasveja kun on jo maailmassa jonkin aikaa viljelty, ei tarvitse internetin aikakautena juurikaan mitään itse keksiä.

bluesman

 Hieno ja selkeä yhteenveto.
Neem voi jatkossakin pelastaa kasvatuksia, muitakin kuin chilejä.
NFT ja hapatus = maukas lopputulos jota on sitten runsaasti ja suht helposti.
Melkoinen suoritus jos hoitovälit ovat melkein 2 viikkoa.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Juso - lokakuu 27, 2013, 11:43:47 ap
Autopot: hyvin toimii varsinkin silloin kun  joutuu jättämään kasvit pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan. Itsellä oli 14 purkkia 200 litran säiliön perässä, ja suurin piirtein kuumimpaan aikaan 10 päivässä imaisi säiliöllisen.  Näistä juopot tomatillot veivat varmaan suurimman osan, koska poistettuani ne kulutus väheni. Sopii kesämökille tai muuten vaan mukavuudenhaluiselle kasvattajalle, joka haluaa tasaiset olosuhteet kasveille. Turvemullan pitää mielestäni turhan märkänä, perliittiä kannattanee lisätä tai käyttää sen ja kookoksen sekoitusta joka pelittää hyvin.  Vanhaa hydrosoraakin voi käyttää seassa.


Pelkkä turve tuntuu toimivan AutoPoteissa ongelmitta, perliitistä toki olisi senkin kohdalla varmasti apua. Kookoskuidun toimiessa kasvualustana perliitin tai lecasoran sekoittamista kasvualustaan kannattaa myös harkita.

LainausKookoskuitu ja lannoitus taimille: Tässä onnistuin töpeksimään huolella. Kosteutin kuivatavaran pelkällä vedellä ja ajattelin että laitan seuraavaan satsiin sitten lannoitteen. Pienille taimille kesti kauan tuon suuren ruukun kosteudet kuluttaa ja sinä aikana kärsivät totaalin nälkäkuoleman. Autopoteissa näin ei käynyt koska venttiilit alkoivat nopeasti päästää lannoitevettä kasvualustaan. Tarkistin tuossa vielä Kekkilän ohjeet ammattiviljelijöille ja kasvualustan EC:n pitää olla 2.5 -3  käytettäessä reagoimattomia kasvualustoja.  Näin aion tehdä jatkossa, eli turvotella kookoksen tuollaisella 3sen lannoitevedellä. Niin ja jos joku todella osaa kertoa miksi kookokselle pitäisi olla omat lannoitteet (muista kuin kaupallisista syistä) otan mielelläni järkeenkäypää tietoa vastaan.

Eroja ei kookoslannoitteilla tai nutrifortella pahemmin näkynyt. Orange Rocotosta 9L amppelissa on nyt tullut poimittua 5,4kg satoa ja kolmisenkymmentä podia on vielä kypsymässä. Lannoitteena Nutriforte sekä kasvualustaan 5g/L suhteessa lisätyt nutricote/multicote-lannoiterakeet.

Lannoitteiden vahvuus saa kyllä olla tässä kasvualustassa reippaampaa ja varsinkin alkuvaiheessa tuntuu olevan tarvetta reippaampaan typpilannoitukseen. Kasvualusta on itsessään kyllä mainio, kuivuessaan ei tiivisty ja kuivaksi päässeen kasvualustan kastelu on huomattavasti helpompaa kuin turpeessa/mullassa, kasteluvesi ei valu suoraan läpi (kuten kuivassa turpeessa) vaan imeytyy tehokkaasti ja ylimääräinen vesi tuntuu valuvan helposti pois kasvualustasta. Ainakin amppelikasvatuksessa hyvinkin toimiva ratkaisu. Juurten ulkomuoto tuntui olevan paljon "paksumpaa" ja rotevampaa kuin turvekasvateissa. Uusiokäyttökin vaikuttaa helpolta kun kuiva kookoskuitu irtoaa helposti juuristosta.

LainausLatvominen chinenseille: Olen tämän nyt tehnyt kahtena vuonna heti kahdeksannen oikean lehden (4 ."lehtipari") ilmaannuttua. Kasvatan mielelläni enemmin puskia kuin puita ihan kasvihuoneen korkeuden takia, ja olen saanut tällä tasaisesti satoa. Latvomisen tuloksena kasvi haaroo useimmista alemmistakin lehtihangoista ja tuottaa 4-8 runkoisen kasvin. Tällä mennään jatkossakin.

Samaa vaikutusta olen saanut aikaan sinivoittoisilla akvaarioputkilla ja sinisellä led-valaisimella, puskat pysyvät matalampina ja haaroittuminen alkaa aikaisemmin. Chinenset tekevät matalampinakin hyvin satoa.

LainausNFT: The Juttu Suomen chiliscenessä 2013. Koska yksinkertainen on kaunista, siirtynen itsekin tälle linjalle. Lähinnä olen kasvatellut kahdessa putkiNFTssä tänä vuonna koeluontoisesti, ja näyttävät pelittävän hyvin mm. kasvihuonekurkuille ja rocototkin viihtyivät ennen meikäläisen totaalista huolimattomuusvirhettä. Talven haasteena on rakentaa tasot/kourut, joissa olisi yhden reson perässä aina 3-4 kasvia. Jos en ehdi mennään ebbeillä.

Oikeinkin toimiva järjestelmä ja jatkossa taidan hoitaa muihin kasvualustoihin siirtyvien taimien esikasvatuksen NFT:ssä. Suurena plussapuolena myös kasvualustan tarpeettomuus, joten siirtely on helppoa eikä tarvitse ruveta pesemään lecasoraa.


Juso

marraskuu 02, 2013, 14:08:24 ip #249 Viimeisin muokkaus: marraskuu 03, 2013, 20:02:19 ip käyttäjältä Juso
Tässähän se sitten on tältä kaudelta.
Elo-syyskuun otoksista vielä kaihoisa dogme-koulukunnan video, jota katsellessa voi muistella antoisaa kesää.