heinäkuu 03, 2024, 08:32:49 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tomatillon kypsyminen

Aloittaja Janne, kesäkuu 05, 2007, 22:22:15 ip

« edellinen - seuraava »

Janne

Pari kysymystä jo hyvissä ajoin kun Svallilta saamistani Purple Tomatillon siemenistä kylvetty kasvi kukkii kuin viimeistä päivää. Mistäs tietää koska tomatillo on kypsä? Millainen maun pitäisi olla? Kokemusta kun on vain ananaskirsikoista, joiden sukua tämäkin on...

puska 17 litran ruukussa Biolanin puutarhaturpeessa:


www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Gekko

Myös minulla on kasvanut tuota purple-versiota. Hyviä yleissääntöjä kaikkien physalis-kasvien marjojen kypsyysasteesta on "lyhdyn" kuivuminen kovaksi koppuraksi ja marjojen muuttuminen vihreistä lopullisen värisiksi. Tosin muistelen, että tuolla kyseisellä lajikkeella olisivat marjat olleet jo raakoina melko lailla violetteja. Voin toki muistaa väärinkin.

Tomatillo kasvaa muuten avomaallakin aivan mainiosti, eli kallisarvoisia kasvarineliöitä ei välttämättä kannata uhrata tomatillolle.  :wink:
Solanaceae et vitae

JartsaP

Juuri näin sanoisin minäkin. "Lyhdyt" alkavat lopussa muistuttaa enemmänkin pienisilmäistä kalaverkkoa ja hedelmät varisevat helposti pudoten lopulta itsekseen. Maasta poimitut viimeistään ovat aika lailla kypsiä. Värikin vaihtuu, mutta lajikkeesta riippuen se voi olla aika huomaamatonta. Tavanomaisilla, "vihreillä" tomatilloilla väri muuttuu kellertävän vaaleaksi. Myös hedelmän tunnustelu kertoo kypsyydestä, kypsä tomatillo on aika paljon raakaa pehmeämpi. Ja menee tosiaan avomaalla mainiosti, satoaa ehkä jopa paremmin kuin kasvihuoneessa.

Ananaskirsikoista se aito, eteläamerikkalainen versio P. peruviana on mielestäni vähän hidas, luulenpa että paremmat tulokset saisi avomaalla jostain pohjoisemmasta lajista (P.pruinosa tms.) joita muutamia myös kauppanimellä ananaskirsikka näkee, vaikkeivät siis kirjaimellisesti olekaan samoja.

Red Hot Chili Peppers

Hyvä tietää tuo avomaajuttu  :)  Täälläkin kasvatellaan ensimmäistä vuotta tomatilloa, enkä uskaltanut riskeerata ja siirtää sitä chilien tieltä ulos. Mutta jos näin on, niin taas tuli puoli neliötä lisää jalapenolle ja rocotolle  :wink:
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

JartsaP

Niin, piti vielä sanomani että ne tahtovat kasvihuoneessa innostua kasvattamaan vihreää massaa niin, etteivät muista tehdä kukkia ja hedelmiä juurikaan. Mulla oli pari tainta joku kesä kasvarissa, eikä ovesta meinannut sisään mahtua. Ne puskat kasvoivat parimetrisiä varsia joka suuntaan, ja varret yrittivät juurtua kaikkeen mahdolliseen (ilmassakin roikkui varsista juuriryppäitä) levitäkseen sitten lisää. Vähän samantapaisia ongelmia on ollut kasvarissa mm. kesäkurpitsojen ja joidenkin muiden kurkkukasvien kanssa, tahtovat viihtyä liiankin hyvin.

svalli

Komean näköinen puska jo näin kauden alussa. Se tulee varmaankin täyttämään koko kasvarin syksyyn mennessä. Onko yksikään kukista tehnyt vielä hedelmän alkua. Olen kuullut väitöksiä, että yksinäinen tomatillo ei tekisi hedelmiä.
Noi purplet alkaa muuttumaan violeteiksi jo ennen kypsymistään. Ne muuttavat väriään selvästi auringon vaikutuksesta, sillä suojuslehtien raoista pilkistävä hedelmän pinta on se eniten violetti osa.

Mulla on aina ollut vaikeuksia tomatillojen kypsyyden arvailussa ja ne ovatkin yleensä ehtineet pudota maahan ennen poimintaa. Viimevuonnakaan en kasvattanut yhtään siemenestä ja silti kasvimaalla kasvoi pari isoa puskaa perunapenkin  päässä.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Olen kuullut väitöksiä, että yksinäinen tomatillo ei tekisi hedelmiä.

Ei pidä paikkaansa. Tai siis... jos joku yksilö ei ole tehnyt satoa, se ei kyllä ole johtunut parin puutteesta, vaan jostain muusta.
Solanaceae et vitae

JartsaP

Juuei, itsepölytteisiä ovat kuten melkein kaikki muutkin koisokasvit.

Lare78

Hmm.. En oo moisesta tomatillosta kuullutkaan. :oops:
Miltähän noi mahtaa maistua? Ainakin näyttävät veikeiltä veijareilta.
Oon taas vissiin missannut jotain. Ei olis eka kerta!
Sori, meni vähän asian sivusta.. :lol:
Krapulan parantaminen viinalla on yhtä tarkkaa hommaa kuin ripulin parantaminen piereskelemällä!

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "Lare78"Miltähän noi mahtaa maistua?

Makua on aika vaikea kuvailla... Ananaskirsikka ilman makeutta?

Ne eivät ole paljaaltaan mielestäni kovin hyviä (monet muut physalis-kasvit ovat), mutta niistä saa esim. hyvää salsaa, kun keittelee niitä sipulin, valkosipulin, korianterinlehtien ja chilin kanssa. Mausteeksi suolaa.
Solanaceae et vitae

JartsaP

Juu, ei niitä kukaan taida raakana syödäkään, paistettuna, paahdettuna tai keitettynä ovat hyviä.