Limo, Limon, Aji Limon; Chinense vai baccatum?

Aloittaja Chilivaari, joulukuu 06, 2008, 19:00:09 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Ensi kauden idätyksiä suunnitellessani löysin vanhasta varastosta pussin, jossa oli 2 siementä ja päällä luki Limo. Siitä innostuin surffailemaan siemenkauppojen ja chilitietokantojen sivuilla saadakseni selville, mistä on kysymys.

Limo näyttäisi aika yksimielisesti olevan nopeasti suippeneva keltainen chinense, mutta jossain senkin väitettiin olevan baccatum.
Limon sitten on täysi sekasotku. Melkein yhtä usein se on pienehkö keltainen baccatum kuin tuon edellisen mallinen chinense. Sitten löysin baccatumin muotoisen keltaisen chinensen ja jopa saman näköisen annuumin. Jotkut liittävät nimen eteen Aji ja taas kaikkia lajeja löytyy. Todellinen nimisotku, jossa en näe mitään logiikkaa. :wink:

Olen USDA:n tietokantaa pitänyt suhteellisen luotettavana. Siellä nimellä Limo on kaksi numeroa, PI 315019 ja PI 315020. Ensimmäinen on chinense, toinen baccatum, molemmat Perusta.

Totuus ei taida olla selvitettävissä, eikä nimikäytäntö meidän käsissämme. Toistaiseksi uskon sieltä kasvavan  melko pienikokoisen chinensen, jonka polte ei ole kovinkaan tulista. Onko niistä sattunut kasvamaan baccoja tai annuumeita Suomessa liikkuneista siemenistä?

wille

Mulla kasvoi limonin siemenistä kyllä ihan se mikä pitikin, eli Limon, C. chinense.


Poltetta näissä oli melko reippaasti, ei mitään mietoa tavaraa. Omalla mittapuulla reippaasti yli keskitason. Kompakti kasvihan tuo tosiaan oli ja varsin satoisa myös. Toivottavasti virkoaa ensi keväänä kukoistamaan tämänsyksyisen "operoinnin" jäljiltä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Tuupi

Vai Habanero Yellow Pointed...?

Ei näistä kukaan ota selvää. Itse kasvattelin Fataliilta tilattua Habanero Pointed Yellow -nimistä chiliä, johon kyllä sopii yhtä hyvin myös tuon Limon kuvaus.

Tämäkin todella tulinen, mutta myös raikkaan hedelmäisen makuinen. Kasvi itse pieni, kompakti ja satoisa chinense.

Ulkomuodollisesti en kyllä löydä mitään eroa tuohon willen Limoniinkaan.

Xbow

Noita keltaisia ( Limoneita, lemoneita tms ) tuntuu tosiaan olevan monemoista sorttia. Oliko se nyt Kartsun Aji Limon, selkiä chinense, aikas mukavan reipas polte.

Kärsä Babarilla tais olla chilipikkujouluissa mukanaan melko lailla Lemon Dropin nälöisiö chinensejä, pitkulaisia, samalla tavalla vähän ryppyisiä. Yellow Fataliikin on kait vähän saman tapainen. Pääsääntöisesti sentään habaneromaisemman näköisiä.

Ilmeisesti on niin, että etenkin ulkomailta tilattaessa saattaapi tulla vaikka mitä ylläreitä, kohtuu sekamelska tässä on. Juu, kyllä sen sentään yleensä jo kasvatettaessa huomaa, onko kyseessä chinense vai baccatum :lol: Mutta tietty kiva olisi jos jo siemenvaiheessa tietäisi, mitä tuleman pitää.

Edit: Voi noita noitia, tais Aji Inferno iskeä jälleen :lol:

Edit2: Vähän lisää hämminkiä, Aji Limo... Kerran K-kaupasta ostetun Perusta peräisin ( Manolito? ) olevasta kokonaisia 'habaneroja' sisältävän purkin tuoteselosteessa luki Aji Limo. Nämä olivat muuten ihan mielenkiintoisia, mutteivät kyllä keltaisia. Violetin vivahtavaa ja punaista.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

wille

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"Vai Habanero Yellow Pointed...?

Ei näistä kukaan ota selvää. Itse kasvattelin Fataliilta tilattua Habanero Pointed Yellow -nimistä chiliä, johon kyllä sopii yhtä hyvin myös tuon Limon kuvaus.

Tämäkin todella tulinen, mutta myös raikkaan hedelmäisen makuinen. Kasvi itse pieni, kompakti ja satoisa chinense.

Ulkomuodollisesti en kyllä löydä mitään eroa tuohon willen Limoniinkaan.


Joo, kovasti ovat samannäköisiä. Fassen sivuilta kattelin vähän yleiskuvaa tosta Pointed Yellowsta ja tässä kuvassa kasvutapakin näyttää identtiseltä limoniin nähden. Suhteellisen pienet (normi habaan verrattuna) ja terävät lehdet. Ja omakin kasvi kasvoi paljon haaroen ja todella pensasmaisesti. Tuuhea kaveri. Tiedä näistä. Limonina omani siemenet olen Fataliilta ostanut ja limoniksi sitä kutsun vastakin.  :wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NaokiSoma

Oma Limo oli kukkien perusteella selvä chinense, mutta taisin siitä kommentoida viime vuonna "En kyllä uskoisi tuon olevan chinense pelkän hedelmän perusteella." Hyvin erikoinen kasvi, mutta ainakaan tuossa ei ollut baccan hiventäkään.

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma @ 17.09.2007"Limo:

jatkoi hedelmiensä kellertämistä ja sitä tuli jo maistettua. Kuvittelin chinensen aromin puskevan läpi jo ensimmäisen hedelmän halkaistuani, mutta sen sijaan nenääni leijui kesäisen saunan tuoksu. Sama tuoksu, joka tulee tuoreista saunavihdoista/vastoista. Todella erikoinen tuoksu! Sitten maku; makea, chinenseksi todella maltillinen tulisuus. Maku oli todella karamellimainen ja päällimmäisenä oli selvä vadelman maku. Täytyy myöntää, että olin yllättynyt. Ja myönteisesti  :D. En kyllä uskoisi tuon olevan chinense pelkän hedelmän perusteella.

Aji Inferno

Oikeastaan tuo Limo-hässäkkä on aika tylsän luonnollinen, kun sitä ajattelee, että se kuvaa vain "sitrusmaista" ulkoasua tai muuta ominaisuutta. Kun sen kuvauksen kaltaisia chilejä kasvaa maailmalla varmasti satoja eri variaatioita eri lajeista, eikä paikallinen kansa esim. etelä-amerikassa välitä siitä, onko lajike baccatum tai chinense, nimeäminen on sen mukaista. Siksi nuo PI-koodit ovat meille tärkeitä; ne nyt ainakin hiukan tarkentavat sitä, mikä lopulta on mitä! :)

JorgeXXX7

Tuollaista tietoa löysin Aji Limo:sta.

One of the most flavorful of the Andean peppers, 'Aji Límo' (pronounced ah-hee lee-mo) has survived from pre-Columbian times. Its name means "Lima pepper," in reference to the Peruvian city. Its distinctive citrus flavor and the bright yellow color of the ripe pods immediately bring to mind the crisp aromas of lemons and limes. A strong hint of citron (the less acidic cousin of lemons and limes) counterbalances the intense spiciness for which this pepper is well-known. The heat, fruitiness and floral quality contribute to the complexity of flavors achieved when the pepper is used in salsas.Gift of the AndesAn heirloom with quite an impressive genealogy, 'Aji Límo' belongs to a large group of peppers that came under cultivation on the western slopes of the Andes by at least 400 B.C., and perhaps even earlier. Most of these peppers, 'Aji Límo' included, belong to the species Capsicum baccatum, which are first cousins to our common bell peppers and most of the subtropical peppers from Mexico.

Read more: http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/aji-limo-zmaz06fmzwar.aspx#ixzz2iqLuiwbi
[/font]

sorrii

Näyttäisi musta tuo Aji Limo paljolti Lemon Dropilta ...

Itsellä on ollut kait kolme vuotta Limon, jonka siemenet löysin muistaakseni Siemenketjukirjeestä - siitä kadonneesta.
Se oli itselleni kokemattomana kasvattajana -eritoten chinensen- aika palkitseva kasvi. Oli ensimmäinen chinense Aji Brownin ohella josta ylipäätään sain satoa. Limonista tuli jopa paljon sitä. Mulla ne hedelmät on hyvin samannäköisiä kuin Willellä; lehdet selvästi suipommat; kasvutapakin vähemmän tukeva kuin nuo chinenset yleensä. Maku selvästi habaneron sukua, mutta lisänä selvä sitruunan aromi, minkä en usko olevan psykosomaattista  :-\ :-\

Muistan valinneeni Aji Brownin kun ekakerran tilasin Fataliilta sillä perusteella, että vaatisi vähemmän valoa. AB kasvoi kyllä tukevasti ja isoksi heikolla valolla, mutta ei tehnyt sitten juuri satoakaan. Tää limon on tehnyt ihan reippaan sadon jo kolmena kesänä "ikkunan lähistöllä" ilman eritysitä lisävaloa!

Mun arvaukseni -jos sallitaan- on että tämä Limon jota itse pidän oikeana, on risteytymä, jossa on chinenseen tullut jotain muuta perintöä - ehkä jopa Lemondrop!
Samoinhan Aji Brownia arvaillaan baccatum-ristetymäksi ...

Tässä aika surkea yksilö, joka monen kertaan jo leikattu, meinattu hylätä metsään; ja ollut kirvojen, punkkien ja ripsiäisten piirittämänä: Lehtien muoto ja solakka kasvutapa näkyy ...

ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Aji Inferno

Tuo ei kyllä näytä tuntemaltani, takuuvarmasti "oikealta" Aji Limolta... Enkä henkilökohtaisesti luota ihan täysin siemenketjukirjeisiinkään, niin mainio tapa kuin ne ovatkin jakaa siemeniä lähes ilmaiseksi yhteisöön.

Aji Limo on baccatum, eikä se ole missään tapauksessa Lemon Dropin kanssa sama lajike. Siinä ei ole ripaustakaan chinenseä. Sama pätee Aji Pancaan eli Aji Browniin. Se on baccatum, ei chinense, eikä edes risteytymä siihen.

Sitten taas, on aivan mahdollista, että jossain on olemassa chinense, jolle on annettu sama nimi. Se on chileissä tavallista.

Caide

Sittenhän chiliwikissä on väärää tietoa  koska siellä oli muistaakseni aji panca chinensenä ja siellä kerrottiin jostain muinaisista risteilyistä.

sorrii

LainausTuo ei kyllä näytä tuntemaltani, takuuvarmasti "oikealta" Aji Limolta..


Kysymyksessähän oli "Limon" - Ei aji Limo! Tämä mun yksilö maistuu ja haisee selvästikin habanerolta. Lehdet vaan ovat tuollaiset suipot, eikä isot, pyöreät, ryppyyntyvät; kasvu solakampaa kuin chinenseillä yleensä, mutta toki hyvin tukevaa verrattuna useimpiin baccatumeihin. Valontarve hyvin maltillinen verrattuna chinenseihin yleensä.

Aji Brown tuli tilattua Fataliilta joskus kivikaudella. Fatalii myi sitä isona chinensenä, joka vaatii valoa vähemmän. Ja kyllä kasvutapa minusta oli selvän chinensen. Maku ei ..
Paljon myöhemmin olen lueskellut arvailuja alkuperästä ja että olisi sama laji Aji Pancan kanssa jne. Chilivaari noista joksus kirjoitti: http://chilivaari.blogspot.fi/2010/08/aji-panca-tunnistus-suoritettu_09.html
Oma Aji Brown kasvoi ekalla kertaa tosi isoksi sisällä loisteputkien valossa tosi heikolla valolla 30cm Pauliinaruukussa. Hedelmää teki jokusen kitkerän palon. Myöhemmin talvetettuna ja vähemmällä lannoittamisella maku parani kummasti, ja siitä innostuneena idätin uuden yksilön, jonka vein mökille kennokasvariin. Siellä satoa tuli reippaammin, mutta jotenkin erilaisia podeja: Selvästi vaaleampia ja suipompia. Tiedäsitten olisiko mahdollista että se ekan kesän kasvi olisi ristetynyt Aji Cristalin tai jonkun muun kanssa. AC'ta kasvoi lähellä ... Unohdin sitten koko lajin ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Caide - lokakuu 30, 2013, 10:52:41 ap
Sittenhän chiliwikissä on väärää tietoa  koska siellä oli muistaakseni aji panca chinensenä ja siellä kerrottiin jostain muinaisista risteilyistä.


Aji Pancaa taitaa olla liikkeellä sekä chinensenä, että baccatumina. Eri chileille kun voidaan hyvin helposti antaa sama nimi, varsinkin kun nämä nimet yleensä kuvaa hyvin yleisellä tasolla chilin ulkonäköä tai makua.

Minbaari

Niin koska ainakin oma Aji Panca jota muutama vuosi sitten kasvatin oli chinense. Valkoiset kukat, violetit heteet ja kasvi näytti muutenkin chinenseltä enemmän. Tosin maku ei ollut tyypillinen chinense vaan siitä huomasi, että seassa on jotain muutakin.
#816

sorrii

lokakuu 30, 2013, 15:26:48 ip #14 Viimeisin muokkaus: lokakuu 30, 2013, 15:37:12 ip käyttäjältä sorrii
Mä katson usein The Chilemanin kuvauksia:
The Chileman: Aji Brown

Chinenseksi näyttäisi tuo sen laskevan. Huomattavaa että mainitsee sen olevan toiseksi yleisin chili Perussa!
Tuossa kuvassa muuten näyttää hyvin samalta, kuin mulla oli edelliskesänä kasvihuoneessa. Kotona sisällä kasvattessa olivat podit paljon tummempia ja tylppäkärkisiä. Saattaa olla että syötin silloin aika reippaasti BioBizzeä olosuhteisiin nähden. Kasvi kun oli tosi lämpimässä kämpässä varjoisessa kohdassa [parvekkeen kohdalla] ja vain 36W loisteputki siinä päällä vinottain ...

Jonkunlainen vastaus tulee tänkin ketjun otsikkoon tuolta - kelpaa ainakin mulle:
Aji Limon - Limon

EDIT: Tulihan sieltä myös se Limo - Aji Limo   ;D
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

MiM

Ahhh, tätä tiedon tuskaa  :-\. Miten voin nyt koskaan olla varmaa siitä mikä otus tuolla ikkunanlaudalla tuottaa (edelleen) keltaisia podeja. Nooh, ehkä ei hätä ole silti kovin suuri. Pitää vaan huolehtia että aina on siemeniä varastossa, siltä varalta että talvehtiminen epäonnistuu.

Niin törkeän hyvää se on, oli se sitten [aji]limo/limon vai ihan vaan lemon drop, jollaisena olen sen saanut.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

sorrii

 ;D ;D Jos edelleen tuottaa podeja eikä ole jotain natikkaa tms apuna, niin se on Lemondrop ... hah .. tai Aji Limo .. öö tai -Limon... (ha ha ha)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0