tammikuu 11, 2025, 08:21:59 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Allergia & karvalehtiset chilit /physalikset

Aloittaja Aji Inferno, syyskuu 23, 2005, 00:56:50 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Aika pahasti heinä- ym. allergikkona olen huomannut näissä kasvateissani piirteen josta en ole nähnyt tai kuullut puhuttavan vielä koskaan. Nimittäin, ilmeisesti ainakin osa karvalehtisistä capsicumeista ja physalis-kasvit aiheuttavat minulle sekä melko voimakkaita heinänuhakohtauksia, että ihokosketuksesta jopa vahvasti kutiavia paukamia iholle.

Physalis-kasvit ovat itselleni kaikkein pahimpia; vähäinenkin kosketus niiden lehtiin tuntuu aiheuttavan pahan allergisen reaktion. Yllätys sen sijaan oli se, että ainakin karvalehtiset c.pubescens -chilit aiheuttavat minulle saman, hieman lievempänä.  Praetermissumeista ja karvaisista annuumeista en ole varma... Sileälehtisten (eli useimpien) chilien kanssa en ole moista koskaan huomannut.

Onko muilla tällaisesta kokemuksia tai lisätietoa?

bassino

Iho-oireista ei ole kokemusta, mutta viimeaikoina touhutessani sisällä kukkivien chilien kanssa ovat silmät turvonneet muutamaan otteeseen melko pahasti ja aivastuttanut on myös. Itselläni on kyllä myös erilaisia ruoka-aine ja siitepölyallergioita mutta tämä on nyt ihan uusi juttu. Saapa nähdä miten tuo tuosta kehittyy. Onneksi syöminen ei sentään ainakaan toistaiseksi aiheuta ongelmia.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

JartsaP

Mulla on myös taipumusta erilaisiin allergioihin, ja viimeisen noin vuoden aikana on kyllä ollut selittämättömiä iho-, silmä- ja hengitysoireita. En uskalla sanoa, että tuleeko chilipuskista vai jostain muusta. Kasveista kurkkukasvien piikit on kyllä aiheuttaneet eniten kutinoita, varsinkin pentele nimeltä kiwano, joka kasvaa, kasvaa, kasvaa ja kasvaa muttei kuki, on piikkinen kuin kaktus, sen koskettaminen vaikka vahingossa aiheuttaa selviä reaktioita.

TheBigX

Minulla on kyllä koivu- ja leppäallergia, eikä tomatillo tai esim. Capsicum pubescens aiheuta mitään oireita. Olen kuitenkin chilien kanssa huomannut päinvastaisen seikan, nimittäin että kapsaisiini vähentää allergisia reaktioita (esim. hapankirsikan aiheuttama nielun ärsytys on vähäisempää kun on syönnyt paljon chilejä).

bassino

Lainaus käyttäjältä: "TheBigX"...nimittäin että kapsaisiini vähentää allergisia reaktioita (esim. hapankirsikan aiheuttama nielun ärsytys on vähäisempää kun on syönnyt paljon chilejä).


Ei mikään ihme kapsaisiinin limakalvoja vahvistavan vaikutuksen vuoksi. Sitä käytetään myös kaupallisesti mm. nenäsprayssä.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Aji Inferno

Kaikesta päätellen siis ei mitään koko kansan vaivoja, vaan hyvin yksilöllisiä ja tuntuisivat tosiaankin chilien puolella rajoittuvan karvalehtisiin epeleihin... Nuo puolestaan ovat ehkä annuum-lajin Serrano lajiketta lukuunottamatta käytännössä kaikki varsin huonosti tutkittuja villejä tai muuten vain kehnosti tunnettuja (Rocotot) kasveja. No, näillä kokemuksillammehan sitä tietoa tässä koko ajan tulee lisää... :)

Physalis (esim. ananaskirsikka, tomatillo) -kasvien yhteydessä allergiset reaktiot ovat ehkä (?) paremmin ymmärrettävissä, koska noissa on kypsiä hedelmiä lukuunottamatta vähän joka kasvinosassa jonkinmoisia myrkyllisiä aineita... (p.s: selvyydeksi: chileissä eli capsicumeissa moisia aineita ei esiinny!)

TheBigX

Onko physalisten raaoissa hedelmissä solaniiniä? Olen nähnyt monta ohjetta, missä kehotetaan syömään tomatillot raakoina, eli vielä kun ne ovat vihreitä!

Tomaatteja kun paljon käsittelee huomaa kyllä, että ne ovat myrkyllisiä kun alkaa aivastuttaa yms. Niistä jää myös kiva keltainen väri & haju iholle.  :D

Gekko

En ole kuullut solaniinia olevan missään solanum-suvun ulkopuolisissa kasveissa, mutta en tietenkään päätäni pantiksi lyö.

Kypsät tomaatitko myrkyllisiä? Solaniininko vuoksi?   :?:
Solanaceae et vitae

TheBigX

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Kypsät tomaatitko myrkyllisiä? Solaniininko vuoksi?   :?:

Tarkoitin kasvia, jossa tomaatit kasvaa. Kypsässä tomaatissa ei ole solaniinia, mutta vihreässä kyllä on.

Solaniinia on itseasiassa pääosassa Solanaceae-perheen kasveista (Capsicum on se poikkeus, joka vahvistaa säännön), joihin kuuluu peruna, tomaatti, chilit, munakoiso, lyhtykoisot...

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "TheBigX"Solaniinia on itseasiassa pääosassa Solanaceae-perheen kasveista (Capsicum on se poikkeus, joka vahvistaa säännön), joihin kuuluu peruna, tomaatti, chilit, munakoiso, lyhtykoisot...

Peruna (solanum tuberosum), tomaatti (solanum lycopersicum) ja munakoiso (solanum melongena) ovat solanumeja, joissa tunnetusti esiintyy solaniinia. Lyhtykoisoissa, eli physaliksissa ei tietämäni mukaan solaniinia esiinny sen enempää kuin capsicumeissa tai muissakaan lähisukulaisissa. Vai onko sinulla tarkempaa tietoa aiheesta?
Solanaceae et vitae

TheBigX

Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Peruna (solanum tuberosum), tomaatti (solanum lycopersicum) ja munakoiso (solanum melongena) ovat solanumeja, joissa tunnetusti esiintyy solaniinia. Lyhtykoisoissa, eli physaliksissa ei tietämäni mukaan solaniinia esiinny sen enempää kuin capsicumeissa tai muissakaan lähisukulaisissa. Vai onko sinulla tarkempaa tietoa aiheesta?

Olet oikeassa. Kuvittelin, että tomaatti on Lycopersicon esculentum, mutta sen nimi onkin palautettu Solanum lycopersicumiksi.

Taitaakin olla niin, että muilla kuin Solanumeilla on muita alkaloideja. Löysin vaan tämän verran tietoa tomatillon myrkyllisyydestä:
Lainaus käyttäjältä: "http://en.wikipedia.org/wiki/Physalis_philadelphica"Even though Tomatillos are sometimes called "green tomatoes", they should never be confused with green, unripe tomatoes, because these could be poisonous because of their content of solanine. Other parts of the tomatillo plant also contain toxins, and should not be eaten.

Gekko

Useissa lähteissä mainitaan esim. physalisten "verholehden" olevan myrkyllinen, mutta en kyllä täysin luota tuohonkaan tietoon, koska kukaan ei tunnu kykenevän sanomaan, mitä myrkkyä (alkaloidia) siinä on. Ei vaikuta kovinkaan tieteellisesti perustellulta väitteeltä.

No, onneksi nuo verholehdet eivät kuitenkaan vaikuta niin herkullisilta että niitä pitäisi maistamaan ryhtyä.  :wink:
Solanaceae et vitae