Ötkökkäfarmin ENNALTAEHKÄISY

Aloittaja Monsesteri, helmikuu 21, 2015, 10:53:29 ap

« edellinen - seuraava »

Monsesteri

helmikuu 21, 2015, 10:53:29 ap Viimeisin muokkaus: helmikuu 21, 2015, 11:14:59 ap käyttäjältä Monsesteri
Moi,

Kasvatin viime kesänä ekan ja tosi runsaan chilisatoni valtavalla lasitetulla parvekkeella.
Keskikesällä riesaksi tulivat kirvat, eikös ne näytäkin "pienenä" valkoisilta ja sitten siitä kasvaessaan muuttuvat vihreiksi.. oli miten oli, ne tuntuivat viihtyvän muutamassa yrittipuskassa (basilika & oregano) vielä innokkaammin, kuin chileissä. Kuitenkin levisivät kaikkiin kasveihin, varsinkin c. annuumeihin. Heitin myrkkysprayta (calypsoa ehkä?) chileihin, vaikka niissä oli podeja. Mäntysuovalla meni loppukesä. Hengissä talvesta ja kirvoista ovat jäljellä Aji Gusanito, Naga Morich ja Lemon Drop.

Nyt pelkään että ne tartuttavat uuden sadon (jossa aion välttää c. annuumeja), vaikka ovat olleet kirvattoman näköisiä koko talven. Aion kasvattaa samoja yrttejä ku viime kesänäkin, mutta ajattelin nyt jättää yritt kaikki sisään ja chilit kaikki parvekkeelle.

1. Pitäisikö varalta heittää roskiin vanhat kasvit? Vai riittääkö, että ne ovat esim. eri huoneessa kuin uuden kesän chilit (kunnes uudet kasvit alkavat tuottaa satoa)?
3. Kumpi on parempaa, Spruzit (http://www.neudorff.fi/tuotteet/kasvinsuojelu/spruzit-rtu-tuhohyoenteisten-torjuntaan.html) vai Neem-öljy? Mistähän noita saisi, kun Chilitarvikkeesta on loppu?
4. Onko torjuntatikuista mihinkään, mitä suosittelette ja millon niitä kannattaa ennaltaehkäisyssä käyttää?
5. Onko tautien ja/tai ötököiden kannalta mitään merkitystä, koskettavatko chilit toisiaan / eikös ne ötökät leviä kuitenkin?
6. Mikä turvemullan päällä oleva aines (perliitti?) ehkäisisi ötököidenp esiytymistäm ultaan parhiaten?
7. Mitä voisin vielä tehdä ötökättömän sadon eteen?

Huru-ukko

Kirvoja on montaa eri väriä, mutta sama väri pysyy kaikissa hmmm...olikohan neljässä vaiheessa kasvussa täysi-ikäiseksi sukukypsäksi yksilöksi. Kesällä on vain naaraita. Ne valkoiset ovat kirvojen pieniksi käyneitä nahkoja.
Kun kirvat elelee yleensä siellä lehtien alapuolella, niin ne nahkat tippuu osa alempien lehtien päälle, ja se johtaa usein ongelman havaitsemiseen.

Syksyllä sitten tulee munista uroksiakin, ja ne tekee naaraitten kanssa munat jotka säilyy läpi talven. Jos on kasvi-isäntä sitä varten, en tiedä selviääkö ne munat mullassakin. Ehkä.

5. Kirvoissa on yksilöitä jotka joilla on siivet.

Myrkyistä niin osaa sanoa, mutta joku systeeminen olisi mielestäni paras. Tuota aion itse ostaa, tosin tulen sitä käyttämään porkkanakärpäsiä vastaan. Teho on juuri siinä, että se imeytyy kasviin ja tappaa kaikki kasvilla ruokailevat. Varoaika 28 vrk !!.

MiM

Enpä tiedä eri aineiden paremmuudesta, mutta Spruzit on ainakin melko yleisesti saatavissa. Itse olen nähnyt ainakin Prismassa ja Stockmannilla. Kannattaa sitten jättää se 1/2 litran sumutinpullo kauppaan ja ostaa heti se pikkupullo josta saa veteen sekoittamalla 25 litraa. Menekki on kova ja hinta noilla pulloilla on lähes sama.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Jani M