Oletko jo tutustunut Gummeruksen Chilikirjaan?

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 03, 2015, 19:05:38 ip

« edellinen - seuraava »

x46900

maaliskuu 05, 2015, 17:30:27 ip #20 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2015, 21:56:06 ip käyttäjältä x46900
Marjahedelmä on upea sana.

Lausu se ääneen? Pystyt sitä sanoessa maistamaan marjan makeuden ja hedelmän raikkaa mausteisuuden. Se on siis yhtä aikaa sekä oikein, että kuvaa hienosti chilin makua suussa ja suu tuntumaa. Upeaa!

Olen muutenkin nauttinut Chilikirjan selailusta. Ainoa pettymys on tosiaan vesiviljelyosuus ja ennen kaikkea NFT:n  erittäin epämääräinen kuvaus.

Wolfman

maaliskuu 10, 2015, 20:46:38 ip #21 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 10, 2015, 20:57:17 ip käyttäjältä Wolfman
Tänään tuli postilootaan ja melkein kokonaan luettu, tietomäärä vaatii tosin muutaman päivän sulattelua  :) Kiitokset tekijöille erinomaisesta kirjasta !

PS. Joko Jukalla laskutaito heittää tai sitten oma muisti pätkii pahasti  ??? Mukana tuli "säkillinen" siemeniä ja oma muistikuva oli kohtuullisesta tilauksesta eli bonuksia taisi olla enemmän kuin fataliin sivulla luvattu 3 lajia  ::) ....Pitänee tarkistaa se tilaus...

Edit: Varhaisdementikko tarkisti tilausvahvistuksesta...  :o Oli niitä tilattuja siemeniä näköjään "muutama", tarkistuksessa löytyi 5 siemenpussia joita ei ollut tilauksessa eli Jukka osasi melkein oikein laskea  ;)

TheTäti

maaliskuu 11, 2015, 19:36:32 ip #22 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 11, 2015, 19:41:41 ip käyttäjältä TheTäti
On luettuna pariin kertaan. Upeita kuvia ja mukavia lajikuvauksia valtioittain  jaoteltuna. Ja erityismaininta kappaleelle kuusi, chili ja terveys, jossa näitä terveysvaikutuksia oli pohjustettu  viittaamaalla lähteisiin, joissa asiaa oli tutkittu tai kuvattu.
Edit. Niin juu en kyllä yhtään siemenpussia fataliilta kirjan kanssa tilannu, mutta  viisi bonuspussukkaa mukana tuli. No, näitä ja aiempia bonuksia on lahjoitettu pahaa aavistamattomille työkavereille ;) :)

erkkakar

Erittäin mainio kirja. Lainasin kirjastosta. Oli Kokkolan kirjastossa oikein paraatipaikalla, mutta olin ensimmäinen lainaaja silti. :) Olen lukenut jo kokonaan! Varsinkin aloittelijalle hyvää tietoa, mutta varmasti mielenkiintoista kerrattavaa myös myöhemmin, kun tietoa on jo enemmän itselläkin. Pitää tilata myöhemmin omaksi.

Olisin itse toivonut kaikista erilaisista viljelymenetelmistä paremmin tietoa. Kirjasta paistoi liian selkeästi läpi Fataliin oma henkilökohtainen mieltymys ebb & flood systeemiin.

ottulo

maaliskuu 13, 2015, 02:17:11 ap #24 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 13, 2015, 02:25:01 ap käyttäjältä ottulo
No niin, palautetta! Olen vasta puoliväliin asti ehtinyt, mutta nämä saattavat haihtua mielestä ennen loppupuolikkaan lukua.

Kirja itsessään on mukavan kokoinen ja tuntuinen, sitä on helppo lukea ja selailla, ja tarvittaessa tietyn kohdan löytää nopeasti. Värikkäät, selkeät kuvat ovat upeita katsella, ja eri tekstinosien värit sopivat mukavasti teemaan. Sisältö on juuri sitä, mitä triolta voisi odottaakin: selkeää, asiantuntevaa, innostunutta ja "lukijan tasolla". Tätä voi noin vain esitellä kelle vain. Kiitos kirjailijoille!

Sitten muutama yksittäinen huomio:

Kirjan alkupuolella SHU-lyhenteen sijapäätteet on muodostettu auki luetun sanayhdistelmän mukaan (esim. "Hedelmän tulisuus on noin 100 000 SHU:ia, --"), kun taas myöhemmin päätteet on muodostettu lyhenteen lukutavan perusteella (esim. "Nämä 100 000-300 000 SHU:n lajikkeet --"). Ei virhe eikä sinänsä haittaakaan, kunhan pisti silmään.

Sivulla 70, Naga Morich -kappaleen toinen virke:
LainausTuskin yksikään muu chili on muuttanut chiliharrastusta yhtä perinpohjaisesti kuin 'Naga Morichin' löydyttyään yllättäen mitä epätodennäköisimmästä paikasta, Pohjois-Intiasta.
Toinenkin lyöntivirhe löytyi jonkin verran tätä aiemmin kirjasta, mutta en sitä nyt jälkikäteen enää löytänyt.

Sivulla 73 japanilaisen chililajikkeen nimeksi on annettu Shinshito (獅子唐辛子). Kanjeista ja kana-merkeistä sen verran ymmärtävänä tiedän, että yksi merkki vastaa vähintään yhtä tavua, toisaalta yksi tavu on kirjoitettu korkeintaan yhdellä merkillä. Shi-n-shi-to tuo tavuttuu, jolloin merkkejä olisi neljä, tuossa on kuitenkin yksi ylimääräinen. Wikipediasta tuolle löytyy sivu. Sivun otsikko on kirjassa kanji-merkeillä kirjoitettu nimi, mutta katakana-merkeillä kirjoitettuna: シシトウガラシ Tuo taas tavuttuu shi-shi-to-u-ga-ra-shi, jossa "tougarashi" tarkoittaa chiliä. Chilin oikeampi nimi siis olisi Shishi (獅子) - leijona. Samalla wikisivulla mainitaan, että chilistä käytetään paljon myös nimeä Shishito(u) (シシトウ), jota kirjassa ilmeisesti on haettu. U-kirjaimen puuttuminen sanan lopusta riippuu romanisointitavasta, siinä kun on eroja. Katakana U-äänteelle nimeen kirjoitetaan, mutta äännettäessä se usein vain pidentää edeltävän O-äänteen. N-kirjain tulisi kuitenkin kai joka tapauksessa pudottaa välistä pois, sillä se aiheuttaa jo merkityseron (eri kanji-merkeillä esim. shinshi - herrasmies).

E: Ja enkkuversiokin wikisivusta löytyy, siinäkin nimenä Shishi.

Tiina Parkkila

lokakuu 23, 2016, 01:24:21 ap #25 Viimeisin muokkaus: lokakuu 23, 2016, 01:30:28 ap käyttäjältä Tiina Parkkila
 Kirjastosta löysin ja lainasin.  Kirja on innostava, selkeä  ja helppolukuinen, hauska ja mukaansatempaava. Kaikesta huokuu kirjottajien oma kiinnostus    ja syvä intohimo asiaan;  se inspiroi ja herättää lukijallakin pohjattoman uteliaisuuden ja tiedonjanon.  :P

Ekalla kerralla selailin ja lueskelin sieltä täältä, lähinnä ehkä syvennyin eniten lajikekuvauksiin ja yleisluontoisesti kirjan  sisältöön.
Toisella kerralla luin  ajatuksella kannesta kanteen.  Sen jälkeen olen 2 viimosen kuukauden   aikana lukenut joka ilta sängyssä sieltä täältä. Jokakerta (vaikka lukisin saman luvun uudestaan ja uudestaan..) sieltä paljastuu uusia saloja ja mielenkiintoisia pointteja.  Ainakin minulle  uutta asiaa on  niin paljon, ettei kertalukeminen tai toinenkaan mitenkään  riitä  kaiken  sisäistämiseen.

Kasvatusosiot; kasvinlisäykset, valotukset on sinällään tuttua asiaa  jo ammattini ja aiemman työhistoriani puolesta, innolla  silti  niitä luen ja aina jotain uuttakin oppii. Eli;  tiedonjano on sammumaton. :D

Vesiviljely ei ole itelle niin tuttua. Erilaiset valotussysteemit ja niiden avulla talvettamiset  ja talvi ajan kasvatuskokeilut (kompastuskivineen)  myös  kiinnostaa ainakin allekirjottanutta.   

Minusta tässä kirjassa on todella paljon ulottuvuutta. Alkuun en ollut kovin kiinnostunut chilistä kasvina, eli sen historia ja varsinkaan villichilit ei niin kiinnostaneet. Nyt tuntuu, että mitä enemmän luen tätä kirjaa, sitä enemmän alan kiinnostua myös villichileistä, chilien alkuperästä, luonteesta ja siitä missä ja miten ne on luonnossa kasvaneet aikojen  alussa ja miten selvinneet tähän päivään saakka. Kerrassaan kiehtova kasvi! 

Ainut osio, jota en ole  vielä sen syvemmin useampaan kertaan lukenut, on reseptit ja säilöntä. Olen hyvin laiska säilöjä, eli pakkaseen nakkaan kaikki, mitä en kuivaa. Leipurina  ja ruuanlaittajana olen hyvin  boheemi ja  luova, eli en ikinä lue reseptejä, vaan  ripsauttelen joukkoon  sitäsuntätä ja maistelen. 

Minusta kirjassa on  erityisen positiivista myös runsas kuvitus, jotka havannollistaa ja selkeyttää asioita. Lajikekuvauksia kuvien kera voisi vaikka olla enemmänkin...

Lukisin oikein mielelläni jalostustyöstä (tosin en tiedä, ovatko ne ammattisalaisuuksia?) kuvien kera, eli miten  se homma  etenee ihan käytännön tasolla, mitä kompastuskiviä voi tulla jne kasvatuskokemuksia.   

Aion ehottomasti ostaa  ensi vuoden aikana tän kirjan itelleni, kunhan nyt ensin saan hamstrattua siemeniä kasvatukseen. Vartoon innolla myös sitä englanninkielistä teosta..ja se on myös saatava ihan omaksi. Nälkä kasvaa syödessä..  :P


chilifellow

Chilikirja on erinomainen opus niin vasta-alkajalle kuin ammattilaisillekin. Kuvat ovat erinomaisia, teksti helposti luettavaa. Koko paketti on 10 +++ eli supertulinen.

Muistakaa myös www.infernochili.net sivustoa lukea. Se on suomenkielinen. Sieltä saa paljon tietoa harrastuksen alkuun.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Aji Inferno

Kiva, että kirja on pääosin miellyttänyt! :)  :chili: :fire:

Siitä piti tulla selvästi toteutunutta monisivuisempi ja siten joiltakin osin (esim. lajikekuvaukset) olennaisesti laajempi. Kustantamo vain asetti tiukan sivumäärärajan, jonka puitteissa tekijätiimimme piti tehdä välillä aika kipeitäkin valintoja ja kompromisseja.

Englanninkielinen kirja tulee hyvin luultavasti olemaan sisällöltään osin aika erilainen kuin tämä Chilikirja. Tekijätiimi samoin toinen, mutta odotettavissa mahtava kirja, joka kyllä aikanaan ilmaantuu omaankin kirjahyllyyni! :)

chilifellow

Onko Mr. Fatalii raottanut verhoa, milloin ilmestyy eng. kielinen painos? On kyselty Gummeruksen Chilikirjan Lontoon murteen versiota. 😁
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - lokakuu 25, 2016, 21:49:43 ip
Onko Mr. Fatalii raottanut verhoa, milloin ilmestyy eng. kielinen painos? On kyselty Gummeruksen Chilikirjan Lontoon murteen versiota. 😁


Gummerus tuskin käännöstä teettää, ikävä kyllä, ellei chiliväki tosissaan sitä heiltä vaadi. Jukan uuden kirjan aikatauluista en tiedä.