tammikuu 10, 2025, 06:34:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Sumutusta

Aloittaja Sahkolaite, kesäkuu 20, 2006, 13:28:55 ip

« edellinen - seuraava »

Sahkolaite

Tänään sitymarketissa poiketessani nappasin hyllystä käsipumpulla toimivan sumutuspullon (mukaan tuli mitta ja vaihtotiivisteet) jolla oli säiliötilavuutta litra, hintaa 1.75e, eli alle 2egee. Kaikki nyt äkkiä katsomaan omasta kaupastaan viherosastolta löytyykö :D

Niin, asiaan: Millaisia määriä ravinteita olisi hyvä antaa hydrokasveille lehtisumutuksena? Kannattaako niitä antaa ollenkaan, eli sumutella vain vedellä?

Itse ajattelin kokeille, tietämättömänä, 1ml FMicroa litraan kasteluvettä. Tosin ensin haluaisin kuulla enemmän kasvattaneita. Ettei vaan tule itkua silmästä kun tapan kaikki habani vahingossa :D
Puutarhurin multaiset kädet.

TheBigX

Turha sinne sumutusveteen mitään ravinteita lisätä. Lisää sinne mieluummin vaikkapa merileväuutetta.

Juho

Jaakontaikaa voi sumutella jos siltä tuntuu.

Jassu

Merileväuutetta olen minäkin tuonne sumutellut muutaman päivän välein (jooh, aika tiuhaan) ja välillä sitten ihan vaan vettä.

Mitenkä on, kun joku mainitsi että sumuttelu auringonpaisteessa ei olisi hyvä juttu. Lehdet kuulemma "palavat" puhki niiden pisaroiden aiheuttaessa "polttolasiefektiä" kun möllöttävät lehden pinnalla ? Onko mitään perää?
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Jassu"Merileväuutetta olen minäkin tuonne sumutellut muutaman päivän välein (jooh, aika tiuhaan) ja välillä sitten ihan vaan vettä.

Mitenkä on, kun joku mainitsi että sumuttelu auringonpaisteessa ei olisi hyvä juttu. Lehdet kuulemma "palavat" puhki niiden pisaroiden aiheuttaessa "polttolasiefektiä" kun möllöttävät lehden pinnalla ? Onko mitään perää?


On perää. Sehän on selvää, että kovassa auringonpaisteessa pisarat toimivat kuin linssit. Olethan joskus jollain iällä edes "kärtsännyt" suurennuslasilla muurahaisia ja paperia yms. Tuo efekti toimii samalla lailla.
Joo.

Sauli Särkkä

..ja sitten opiskellaan karvan verran linssien geometriaa, siihen liittyvää fysiikkaa ja gaussin lakia ja hoksataan, että kupera linssi ei kohdista valoa pistemäiseksi linssin selkäpuolen keskipisteeseen.

Se polttoefekti on lähinnä ilmeisesti peräsin suihkutettavan aineen sisältämästä ravinteesta, tms. mömmöistä, joita puhtaassa vedessä ei ole. Jo pelkästään veden läsnäolo pitää kasvin pintalämpötilan alhaisempana kuin ympäröivä ilma.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"..ja sitten opiskellaan karvan verran linssien geometriaa, siihen liittyvää fysiikkaa ja gaussin lakia ja hoksataan, että kupera linssi ei kohdista valoa pistemäiseksi linssin selkäpuolen keskipisteeseen.

Se polttoefekti on lähinnä ilmeisesti peräsin suihkutettavan aineen sisältämästä ravinteesta, tms. mömmöistä, joita puhtaassa vedessä ei ole. Jo pelkästään veden läsnäolo pitää kasvin pintalämpötilan alhaisempana kuin ympäröivä ilma.



-Sale



Yläpuolisessa kuvassa havainnolistan mielipidettäni valon pistemäistymisestä. Eli mielestäni valo pisteytyy periaatteessa polttavaksi.

Kuitenkin yhdyn kanssasi siihen, että veden läsnäolo poistaa kuumuden niin hyvin, että vaikka valo pisteytyy lehden pinnalle, ei se pääse koskaan polttamaan sitä.
Joo.

Sauli Särkkä

Plano-convex -linssin (mikähän lie kotimaisella kielellä) pitäisi olla riittävän kokoinen täydellinen puolipallo, jotta kohdistus tapahtuisi riittävällä intensiteetillä ja riittävän tehokkaasti linssin selkäpuolelle. Kun sadepisara ei sitä muotoa saavuta, eivät valonsäteet fokusoidu yhteen pisteeseen. Täydellinen puolipallo

Teoriassa, mutta vain teoriassa, se on mahdollista. Pienenpieni pisara voi periaatteessa olla lähes täydellinen puolipallo, mutta sen pinta-ala on taasen niin häviävän pieni, ettei sen pinta-alan sisältämä energia ole juurikaan suurempi kuin häviöiden ja epäpuhtauksien jälkeen kasvin lehdelle vapaasti lankeavan valon energia.

Tämmöistä pohdintaa kannattaa harrastaa näissäkin piireissä - ei liian tiukkapipoista meininkiä, mutta kuitenkin monelle tulee uutta asiaa. Tuon linssityypin nimityksenkin jouduin googlettamaan... ;)



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Nike

Itse suihkuttelen juuri tuollaisella pumppupullolla todella paljon ja usein, ehkä n. 5-8 kertaa päivässä. Runsaasta suihkutuksesta vesijohtovedellä kylläkin syntyy hieman kalkkeutumia lehtien pinnoille,mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole ollut ongelma. (Tietääkö kukaan mistä saisi jonkun kätevän ja huokean filtterisysteemin?)Yleensä pelkkää vettä,mutta n. kerran joka 5:des päivä merileväuutteella, jota annan myös aina kasteluveden mukana. Ja ei se vesi todellakaan ole polttanut lehtiä,mutta kerran kun kokeilin suihkuttaa laimealla FishMix- liuoksella,niin vahinkoa syntyi yllätävänkin paljon.
Siitä sytoikiinista ja betaikiinista ( jotain sinne päin) joita merileväuute sisältää,on tehty tutkimuksia että se todellakin vahvistaa kasvien vastustuskykyä tuholaisia ja tauteja vastaan. Varsinkin ruukkukasvatuksessa, jossa ei voida luoda täydellistä maaperän toimivuutta,tämä lisäsuoja voi olla huomattava lisä.

Tuholaisten esiintymisestä muuten on mielestäni erittäin uskottava se teoria,jonka mukaan tuholaiset iskevät vain sairaisiin tai stressaantuneihin kasveihin. Stressi voi olla monenlaista;liian märkää,liian kuivaa,liian pieni ruukku,liian kuumaa,liikalannoitus,ym.ym. Optimaalisissa oloissa kasvi pysyy terveenä. Typerän itsestäänselvän kuuloinen lause, mutta sitä sietää miettiä,koska vaikka kasvin pystyy kasvattamaan vaikka hyvinkin pienessä ruukussa,niin se ei ole "tyytyväinen",vaikkei ehkä heti vaikkapa ripsiäistartuntaa saakaan. Kun lukee Infernon topicceja, niin on selvää että tuholaiset ovat suuri ongelma harrastajille. Kuitenkin,jos Capsicumit olisivat luonnostaan niin herkkiä kupsahtamaan erilaisiin vaivoihin,niin tuskin koko lajia olisi enään olemassakaan?

Esimerkiksi (sankarini  :D ) Elliott Coleman kasvattaa Annuumeja menestyksekkäästi kasvihuoneessa puhtaasti luomuna ilman mitään torjunta- aineita tai hyönteismyrkkyjä, ja pistää menestyksensä puhtaasti terveen maaperän ja optimaalisten kasvuolojen piikkiin.

Meni muuten LIEVÄSTI OT!  :oops:
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

TheBigX

Niinhän se on, mutta riittää, että on yksi huonovointinen tai erityisen herkkä kasvi, johon tuholaiset hyökkää. Jos tätä hyökkäystä ei huomaa ajoissa, niin kyllä ne leviää terveisiinkin kasveihin.

cornell

Cornell komppaa Nikeä...

Sumutelkaa rauhassa ja nimenomaan aurinkoisella kelillä... jos vesi sumutetaan pienipisaraisena ei tule minkäänlaisia ongelmia... fasse käyttää peukun mikrosumuttimia, joista tulee todella isoja pisaroita, eikä ongelmia ilmeiseti esiinny niilläkään... olen kuullut pisaralinssi -väittämän useasti, mutta koskaan en ole nähnyt sen toteutuneen (en tosin ole sitä tarkoituksella tutkinut)...

Sumutteeseen sekoitetut tehoaineet ovat sitten oma juttunsa...

Tuholaistorjunta kaupallisissa kasvihuoneissa pyritään mun käsittääkseni ainakin Suomassa hoitamaan aina biologisesti eli saalistajilla... luomua tai ei ... Epsanjassa voipi olla eri meininki

Starfish baccasta en ole löytänyt vielä ensimäistäkään kirvaa kun jalostetut annuumit olivat aivan täynnä niitä... onneksi on noita leppäkerttuja... näyttäis että ne ovat ottaneet tilanteen haltuun (puutarhurin avustuksella)... kirvat ovat vähentyneet siedettävälle tasolle

Onko stressi- tuholais suhde aina noin yksioikoinen... toisaalta valmiiksi stressaava kasvi saattaa maistua vihulaisesta pahalle... tähän perustuu elisitorit eli heräteaineet, joilla voipi parantaa kasvin tuholaissietoa... niillä tavallaan luodaan hälytystila (stressi) kasviin ennen tuholaisten saapumista ... no ilmeisesti stressejä on monenlaisia...

luomussa juuri tuholais/tauti ongelmat ovat kait suurimpia sadon pudottajia... monokulttuurit kun ovat aika labiileja ja pahana tuholais kautena ei kasvien omat paukut riittä... mutta kyllä loppupeleissä kasvin geneettinen potentiaali sanelee sen kuinka kovat aseet sillä on käytössä vihulaisia vastaan...

Luin jutun jonka mukaan presidentti Bush nuoremman hovi halusi aikoinaan lopettaa kasvistressien tutkimuksen rahoituksen ameriikassa, sillä eiväthän kasvit stressaa.... piti ihan eturivin tutkijoiden käydä selvittämässä, että kyse on kasvi-ympäristö vuorovaikutusten tutkimuksesta eikä huuhaasta...
¨käynks mä usein täällä?¨

Sahkolaite

Olihan bush lopettamassa kantasolututkimustakin, ellei peräti ole kokonaan kieltänyt, koska se on luonnotonta. Raamattuihmisten mukaan ei ole oikein siirtää soluja paikasta x-paikkaan y pelastamaan henkiä... Saattaa myös negatiivinen linja johtua siitä että kyseisen miehen perhe ja juntta omistavat geeniteknologiaa kehittävien yritystn osakkeita :wink:

Asiasta asiallisempaan: Sumuttelen pilvisenä päivänä 2x päivässä ja aurinkoisena 6x, suihkuttelen kaikkien tomaattien mullat 2x viikossa 3% mäntysuopaliuoksella.

Odottelen milloinkas ilmestyvät kirvat riesaksi, sitten lyös lehdillekin sumutetta, jollei  toimi otetaan käyttöön nokkosvesi. Ainakin äidin kanssa kasvihuonetta hoitaessa se on tehonnut ihan kaikkeen, ja on myös ravitsevaa kasveille. Haju tosin on aika sietämätön, varmaan vedän aika lieviä pitoisuuksia etteivät naapurit ala valittamaan :P
Puutarhurin multaiset kädet.

svalli

Minä sumuttelen lehdille kerran viikossa magnesium suolaa (epsom salt) ja Liquid Karma nimistä keitosta, jossa on merilevää ja kaikenlaista muuta orgaanista. Uusimpana aineena on kokeilussa Harpin niminen proteiini, jonka pitäisi lisätä kasvien sietokykyä tauteja vastaan ja nopeuttaa kasvua. Muita lannoitteita tai kemikaaleja en ole sumutusveteen lisännyt.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Te_Kiila

Noista vesipisaroiden muodostamista linsesseistä vielä:

:idea: ...Mitäpäs jos kasvin lehdet tms. ovat todella "karvaisia", ja se mainittu vesipisara muodostuu niiden karvojen varaan linssiksi, irti lehden pinnasta.

Tässähän voi tietysti edelleen viilata pil -- pisaraa spekuloimalla tuollaisen korkeintaan muutamia mm. halkaisijaltaan olevan linssin keräämän energian määrästä, mutta minusta tuo varoittelun syy olla sumuttelematta kasveja auringossa voisi piillä tässä.  :?:
sanoi suuri ajattelija Nietschxmphe

Sauli Särkkä

Oikeanmuotoisen pisaran aikaansaaminen lienee siltikin tuossa tilanteessa aikamoinen lottovoitto. Mikäli se yksi pisara voisikin aiheuttaa tuhoa, kuka sen kasvihuoneesta hoksaa, kun puskia on parhaimmillaan kymmeniä ja lehtiä satakertainen määrä?



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tknummelin

Minä sumuttelen aamuisin, muun kastelun lomassa. Vesi meillä tulee omasta kaivosta, kalkitonta tavaraa. Ravinteista ei tietoa, pH hieman päälle 7.

Luonnossa kasvit saa(ne)vat samantapaisen "sumutuksen" aamuisin, kun tulee aamukaste (kosteus tiivistyy lehtien pinnalle, jos sitä nyt ei joku jo tiennyt).

Btw. sumupulloon laitettavan veden lämpötilalla ei ole minkäänlaista merkitystä. Pienen pienet pisarat ehtivät ilmassa ollessaan saavuttaa huoneen lämpötilan.

TheBigX

Kyllä siellä jotakin pH:ta korottavia suoloja on, jos kerran pH on yli 7 (sadeveden pH on runsaasti alle, joku 5-6). Toisin sanoen siellä on jotakin "ravinteita". Sitä ei sitten tiedäkään miten hyödyllisiä ne on kasveille.

Meidän porakaivoveden pH vaihtelee hyvinkin kovasti välillä 6-8.5 (sattaa olla ylikin, mutta nestemäinen pH-indikaattori ei tätä osaa näyttää!). Yleensä jos ei ole satanut pitkään aikaan se on tuo 8,5. Pintakaivovesi sitten on jotain 5 tai 6.

Sahkolaite

Pitäisiköhän mitata pH tuosta suihkuteltavastakin liuoksesta? En kauheasti viitsisi siihenkin lurautella pH-downia.
Puutarhurin multaiset kädet.

TheBigX

Turha sitä on siitä mitata.

Sahkolaite

eipä tuo kaksi kertaa viikossa leväuutetta näytä haitaksi olevan. Ehkä sitten tulee levän makuisia chilejä :D
Puutarhurin multaiset kädet.