Chilin kastelusta aluslautasen kautta

Aloittaja turdy_, maaliskuu 22, 2018, 08:43:08 ap

« edellinen - seuraava »

turdy_

Moi,

Olen aloitteleva chilin kasvattaja. Ekaa kertaa olen chilejä idättänyt ja saanut nyt kasvamaan. Lajikkeina Aji Cristal ja Lemon Drop

Tein juuri ensimmäisen ruukunvaihdon. Istutin chilit isompiin ruukkuihin, joissa on pohjassa reikä ja alla aluslautanen. Pohjareiän päälle laitoin pienen palan sukkahousua, jottei multa valu poies. Pohjalle laitoin 1-2cm ruukkusoraa ja lisäksi mullan sekaan n. 1/4 ruukkusoraa. Multana kekkilän puutarhamulta.

Kasteluasioita olen miettinyt. Tässä ns. "taimivaiheessa" kannattanee vielä päältä joka tapauksessa kastella? Mutta mites kastelu tuon aluslautasen kautta? Siitä on paljon täällä puhuttu, mutta onnistuukohan se omalla kohdallani kun on tuo ruukkusorakerroskin pohjalla. Imeekö chili silti aluslautaselta veden?

eli ytimekkäästi
: Miten kannattaa kastella aluslautasellisessa ja reiällisessä ruukussa oleva chili, jossa on vieläpä ruukkusoraa pohjalla pari senttiä ja pohjareiän päällä pala sukkahousua? Onnistuuko kastelu pelkästään aluslautasen kautta, eikö onnistu ollenkaan vai onko "altakastelun" ja päältäkastelun yhdistelmä järkevin? Mitäpä mieltä kokeneemmat chilinkasvattajat olette?

Vuorikaskas

Rupesin miettimään kuinka noin hyvin rakennettuun kysymykseen vastaisi jottei vastauksesta tulisi liuskan mittainen essee, jossa kuitenkin on sitten lisäiltävää sekä erilaisia näkemyksiä eri ihmisillä. 


Ei tarvitse tehdä asiasta monimutkaisempaa kuin se on.   Jos sormella mullasta syvemmältä tuntuu kuivalta, laita vettä aluslautaselle ja seuraa imeytyykö se ruukkuun.  Luultavasti ihan hyvin. 

Vuorikaskas

maaliskuu 22, 2018, 09:27:11 ap #2 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2018, 09:29:19 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Sitten yksi kokemus kun Kekkilän Puutarhamulta on mainittu.   Tein klassisen virheen tänä vuonna että otin kuin otinkin märän säkin paikallisesta rautakaupasta heti kun lavallinen niitä oli ilmestynyt sisälle.   Aika paljon siitä ylivuotisesta sitten seurasikin ongelmia, pikku madot nakersi siemeniä ja bakteeritoiminta tai mädäntyuminen oli syönyt ravinteet.  Haisi pahalta mutta minähän vaan tyjjensin sen astiaan tuulettumaan ja kuivumaan. Vieläkin litran poteista joudun taimia irrottamaan mullanvaihtoon, kun ei vaan lähe ja kasvaa "takaperin". Ja menee liian tiiviiksi - tosin soraa en käyttänyt enkä juurikaan altakastellut.   Belinda Puutarhamulta oli mukavan hiekkaista tällaiseen tarkoitukseen, jota hankin viime kesänä ja sillä aloitin tänä talvena. Tuo Kekkilä tuli sitten jatkoon kun Belinda loppui.

Palasin tuttuun ja turvalliseen Puutarhaturpeeseen.  Ja kokeiluksi myös vertailen siihen  erilaisia sekoituksia soralisäyksellä ja kookoskuidulla.

Chilivaari

Useimmat ruukkusorat eivät ime tai kuljeta vettä, joten altakastelu ei onnistu aluksi. Multa painuu soran väleihin ja kasvien juuret menevät sinne ajan mittaan ja sitten aluslautanen alkaa tyhjentyä.


Ruukun pohjalle ei kannata laittaa ruukkusoraa, jos pohjassa on reikä. Se ohje on niiltä ajoilta, kun umpinaiset ruukut piti suojata liikakastelulta. Sinun ruukuillesi suosittelen päältäkastelua joksikin aikaa. Ongelma tuosta tulee vasta kun harsosääsket keksivät kostean pintamullan ja asuntoon ilmestyy pieniä pörriäisiä.

Vuorikaskas

maaliskuu 22, 2018, 12:23:19 ip #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2018, 13:29:20 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 22, 2018, 09:31:34 ap
Ruukun pohjalle ei kannata laittaa ruukkusoraa, jos pohjassa on reikä.


Tästä on hyvä jatkaa (toiseen asiaan) koska reiätön astia on jotakin omituista.  Se vaan on sillä lailla, että ruukkujen pohjalla on reikää erittäin hyvästä syystä.   Millään konstilla sinne järjestetty ilmatila ei reikiä korvaa. Kyse on kaasujenvaihdosta.   Jos reikiä ei haluta astian alimpaan kohtaan, ne kannattaa laittaa muutama senttimetri ylemmäs.  Tämäkin parantaa tuulettumista ruukun pohjalla.

Sitten on aina se ajatus tietyssä vaiheessa kokemusten karttumista, että "minähän kastelen siten että pohjallekin vaihtuu ilma, kun multa kuivuu aina kastelurytmissä".  Kyllä kyllä.  :-) Se on totta.  Silti kannattaa tehdä niitä reikiä, jotta ilma vaihtuu paremmin. 

Luonnollisesti mitä syvemmän mallinen astia on, sitä tärkeämpiä ovat pohjalla tai pohjan lähellä olevat reiät.  Esimerkiksi kun mullan syvyys on alle puolet astian leveydestä, se hengittää pohjalle asti paljon paremmin kuin astia joka on yhtä syvä kuin leveäkin.


Vuorikaskas

maaliskuu 22, 2018, 12:50:25 ip #5 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2018, 13:11:44 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 22, 2018, 09:31:34 ap
Ongelma tuosta tulee vasta kun harsosääsket keksivät kostean pintamullan ja asuntoon ilmestyy pieniä pörriäisiä.


Kuinka vakavia ongelmia tämä usein pahaksikin viholliseksi  mainittu elämänmuoto oikein voi aiheuttaa?   Itse olen huomannut ainoastaan idätysten tai pistokkaiden kohdalla toukkia syömässä hennoimpia vasta kasvavia juuria - pahimmillaan tappaen kasvinalut -  mutta vähääkään myöhemmin kun kasvu on voimistunut ei mitään fataalia ongelmaa.  Ei edes haittaa kasvuun alun jälkeen.   (Jos nyt mietitte että juurihan toi sanoi kuinka kasvit kasvaa 'takaperin', niin eipä ole näkynyt pariin kuukauteen harsosääskiä.  Nuo mainitsemani on moniongelmaisia.  Harsosääskistä sen sijaan puhuin vuosien perspektiivillä.)

turdy_

Kiitti hyvistä vastauksista ! taitaa tosiaan fiksuinta nyt olla, että nyt alkuun normaalisti päältäkastelua ja kokeilee sitten jossain kohtaa josko chili saisi aluslautaseltakin veden sisuksiinsa imaistua.

Tuota päältäkasteluasiaa mietin jäin ylipäänsä miettimään. Onko se tosiaan niin pahasta? Tuntuu, että sitä kartetaan täällä kuin syöpää. Jotenkin vaikea uskoa, et kesän aikana multa niin pahasti pääsisi tiivistymään ja kesän jälkeen kuitenkin sitten vaihdetaan ruukkua pienempään ja chileille uudet mullat. Toki varmasti parempi olisi jos tuo aluslevyn kautta kasteleminen onnistuisi.




Vuorikaskas

maaliskuu 22, 2018, 17:59:38 ip #7 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2018, 18:44:13 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Minä kokeilisin kyllä heti kun kastelutarvetta tulee, jos se vesi sieltä kuitenkin imeytyisi alakautta. Kuten sanottu, sorat ovat erilaisia.  Ja eihän sulla ole kuin nimeksi sitä soraa kun sanoit että 1-2 cm.... eihän se mitään puhdasta sorakerrosta edes muodosta. 

Juuret kasvavat jopa kosteassa ilmassa, joten mullan kastelua litimäräksi usein ihan turhaan suositaan.  Kunhan on lämmin.


Minkä kokoisia kasvit ovat ja minkä kokoisissa ruukuissa ne kasvoi ja mikä on uusi ruukkukoko?    Kuinka lämmintä on ja onko millainen valaistus?


Tulee heti mieleen että nehän on tosi märkänä jatkuvasti jos kastelusta puhutaan siihen malliin että sitä nyt sinne pitäisi vähän väliä lisää lorottaa!  Mutta vaikea arvata kun mahdollisuuksia on monia.   Itse teen (ainakin olis paras tehdä) niin että istutuskastelu on jo siinä ruukun täyttövaiheessa vanhan juuripaakun alatasolle ja ympärille sisään eikä vaan pintaan lopuksi.   

Kyllähän toi Kekkilän Puutarhamulta melko tiivistyvää ja liettyvää kamaa on jos sitä 'lammikoittain' pitää päältä kastella.  1/4 soraakin on vielä aika vähän.

(Tarttiskin muuten vielä tutkia näillä sorillani sitä kapillaarista nostetta. Yleiset uskomukset ovat jo osin siinä todettu kyseenalaisiksi.  Uskoisin vain kustakin soraerästä todettuihin ominaisuuksiin.)

turdy_

Siirsin n. 15cm kokosen taimet, joissa on jo useampia lehtiä oli suoraan vähän isompii n. 3-4 litran ruukkuihin kun ei ollu oikein muita ja ajattelin et pistän nyt saman tien sitten vähän isompaan. Ne kasvo aiemmin tollasissa pienissä pahvisissa ehkä noin 0.5l ruukuissa. Hieman ehkä aikasessa vaiheessa lähdin siirtämään kun ei aivan täyttänyt kokonaan juuret vanhaa astiaa mut sen verta alko oleen taimilla jo korkeutta, et osa meinas laota niin päädyin nyt hiukka ehkä aikasemmin siirtämään kun ois ollu järkevää. Lämpö on noin 20-22 astetta (normi huoneenlämpö) ja valaisuna yksittäinen kevyt kasviledivalo. Oiskohan ollut noin 10w ja taimia 6. Eli siis kaiken kaikkiaan ei mistään kummosesta "setupista" kyse.

Taimet taitaa vielä olla niin pieniä, että varmasti kasvattelevat juuriaankin vielä aikamoisen tovin ennen kun alkavat sitten kunnolla korkeutta kasvattamaan. Saattoi siinä mielessä olla kyllä virhe hieman varhaisessa vaiheessa lähteä hätäisesti ruukkua vaihtamaan. Tän kokosia taimia tarvinnee myöskin nyt siis kastella varmaan siitä päältä nimenomaan ja altakastelu tulee kyseeseen anyhow vasta kun juuret alkaa oleen syvemmällä ja hipoo ruukun pohjaa? Ihan muuten sivukyssärinä. Kauanko kestää mullan omat lannotteet suurinpiirtein tollasessa 3-4l ruukussa eli millon pitää taas ruveta puutarhan kesää kasveille lisäilemään?

Vuorikaskas

maaliskuu 22, 2018, 20:44:22 ip #9 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2018, 20:54:58 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Kuulostaa siltä että kun olet kastellut multaan sopivan kosteuden, kosteus riittää ehkä pariksi viikoksi.

Itse kastelen alta jos siihen on mahdollisuus. Ei mulla useinkaan ole tasseja jokaisen alla, mutta taimia tulee siirrettyä joskus altaisiin kasteluun. 

Lainaus käyttäjältä: turdy_ - maaliskuu 22, 2018, 20:28:58 ip
Tän kokosia taimia tarvinnee myöskin nyt siis kastella varmaan siitä päältä nimenomaan ja altakastelu tulee kyseeseen anyhow vasta kun juuret alkaa oleen syvemmällä ja hipoo ruukun pohjaa? Ihan muuten sivukyssärinä. Kauanko kestää mullan omat lannotteet suurinpiirtein tollasessa 3-4l ruukussa eli millon pitää taas ruveta puutarhan kesää kasveille lisäilemään?


Minusta altakastelun ideassa tai teoriassa on vikaa, jos kosteus ei imeytyisi ylöskin ruukkuun.  Miksi niin pitäisi kastella vasta kun juuret ovat kasvaneet alas asti? Jos kosteus ei imeytyisi ylöspäin muuta kuin juurissa, multa  olisi oikeastaan tarpeetonta ja hyödytöntä kuivana siinä tassista ylöspäin ja samoin siinä olevat juuret kuivassa.


Kaipa kuitenkin käytännössä molempia tarvitaan ja kolmantena vettä voisi myös injektoida keskelle ruukun sisään.   Vaan nyt tuossa tilanteessasi sehän on suunnilleen kertakastelu ja sitten se on täksi kuuksi varmasti tehty.

Tuosta lannoituksesta... luuultavasti sulla on hyvää tavaraa säkissä ollut ekä esim bakteeritoiminta syönyt ravinteita pitkässä varastoinnissa. Asiaa kysytään aina ja tässä on muutamia tuoreita vastauksia joista voit valita. Omani oli viimeksi tällainen: Minusta miedosta lisälannoituksesta on hyötyä jo alusta asti, sillä ostomullissa ja kasvuturpeissa on niin heikot peruslannoitukset että helposti alkaa näkyä heikkoutta ja huonoa kehitystä jo viikon päästä sirkkalehtien avautumisesta. Aika monet näyttää neuvovan ettei kolmeen viikkon tarttis lannoitella, mutta mun kokemus on toinen.

Vuorikaskas

maaliskuu 22, 2018, 20:59:01 ip #10 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2018, 22:31:22 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Ylipäätään kaikenlaisia tapoja ja neuvoja riittää, sillä ihan menestyksellä voi kasvattaa ja hoitaa hyvin kasvejaan hyvinkin erilaisilla tavoilla ja olosuhteissa.  Erilaiset olosuhteet vaativat vaan erilaiset hoitotoimet. Pitää oppia lukemaan kasvejakin että milten ne voi. Jos ei ole kasveja ikinä kasvattanut ja chili on eka, ei siinä mitään:  Silloin voi olla hyvä sellaiset varmat perusohjeet, yksi tapa,  jolla on vaikea epäonnistua. Tuo multavalintasi on jo melko hankala tältä kantilta. Huono se ei välttämättä ole vaan..  hiukan helpointa haastavampi varsinkin ruukkukoon kasvaessa noin reilusti vielä hennolla taimella. 


Yksi hyvä puuha varsinkin himokastelijalle tai innokkaalle 'ylihoitajalle' on ottaa jokin suihkupullo ja sumutella sillä kasveja.  Ja siis hyvä vaan jos sitten unohtaa muun kastelun!  Kevyehköä mullan päältäkasteluakin sillä on vähän turvallisempaa tehdä. Ja mikä parasta, siihen voit sekoittaa sitä lannoitetta.  Lehtien kautta sitä kasvi myös ottaa silleen.  ja vaikkei laittaisi lannoitetta, lisääntynyt ilmankosteus on usein kaivattua kasveillekin.

Sellaiset mihin pumpataan ilmanpainetta on mukavia.  Parilitraisella jo hoitaa vähän isompaakin taimitarhaa.


Vielä tuosta lämpötilasta ja valosta lisään. Kuulostaa aika niukalta lämpötilalta, mutta ei lajina ehkä ole C. chinense? Oli mitä vaan, niin ai jai kun pääsisivät aurinkoa nauttimaan muutamia tunteja aurinkoisina päivinä. Siinä tulee äkkiä lämmötkin toisenlaisiksi ja kasvu. 

Lämpö tietty vaikuttaa siihenkin, mihin tahtiin kosteutta haihtuu.

Allusd

Itse olen joutunut kastelemaan alta jatkuvasti ja pitämään pintamullan kuivana noiden perkeleen harsosääskien takia. Olen jopa joutunut laittamaan varmuudeksi noin sentin kerroksen perliittiä multakerroksen päälle. Kokeilin muutaman kerran, että olisiko mahdollista kastella jonkinverran myös päältä ilman, että harsosääsket heräävät, mutta mahdotonta se oli vaikka perliittikerros onkin päällä. Nyt täytyy hakea uudet mullat kaupasta, mutta uskon, että ne siirtyvät yhtälailla vanhoista mullista uusiin, ja pääsen niistä eroon vastan ensi kaudelle, kun vaihdan kaikki mullat kerralla. Aion myös steriloida ne mullat, joihin istutan siemenet ensi kaudelle.

Nyt kun päästiin multakeskusteluun, niin onko jotain parempaa tavaraa kuin Biolanin turvemulta saatavilla jostain normi rautakaupoista tai prisman pihaosastolta? Siihen tietysti vähän perliittiä sekaan..

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Allusd - maaliskuu 24, 2018, 13:15:52 ip
Nyt kun päästiin multakeskusteluun, niin onko jotain parempaa tavaraa kuin Biolanin turvemulta saatavilla jostain normi rautakaupoista tai prisman pihaosastolta? Siihen tietysti vähän perliittiä sekaan..


Biolanin kasvusammal on parempaa. Mutta eipä tuon kookoskuidun tilaaminen ihan suomalaisilta kasvatusliikkeiltä ole sen vaikeampaa

Vuorikaskas

maaliskuu 24, 2018, 13:31:27 ip #13 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 24, 2018, 13:38:13 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Minkälaisia vioituksia on harsosääskistä Allusdilla seurannut? Kattelin juuri että wikipediassa mainitaan jopa kasvupisteiden nakertaminen... siksikö mulla on uudet lehdet vinksahtaneet..  :o  https://fi.wikipedia.org/wiki/Harsos%C3%A4%C3%A4sket

Luulin että ne vaan juuria syövät iduista ja sellainen on helppo estää peittämällä idätykset.  Vähääkään myöhemmin en ole huomannut haittaa juurille.

En kuitenkaan stressaisi noista ja neem-saippuaakin voi käyttää.  Ajatusta että pystyisi täydelliseen kontrolliin en pysty näkemään järkevänä.


(Kasvuturve voisi olla mun valinta.)

Jomppe

Harsosääskiä on mullakin ollut monen vuoden ajan, ja enpä yhtään kasvien äkkikuolemaa laittaisi niiden niskaan. Tänä talvena ei ole yhden yhtään ollut sen jälkeen, kun bongasin ja sain levitettyä koloniat Hypoaspis milesiä kaikkiin ruukkuihin. Nyt tosin nekin ovat kupsahtaneet harsosääskien myötä.

Enempi ärsyttävä kuin kovinkaan fataali kasveille. Liima-ansoja sai toisinaan vaihtaa viikottain parikin kertaa. Sitten jos kivivillaan pesiytyy(pesiytyykö?) voipi olla kohtalokkaampaa, syötävää niissä kun ei paljon enempää taida olla kuin juuristo.

Tässä siis omat kokemukseni ko öttiäisistä. En niistä murhetta kanna vaikka niitä olisi, ellei hellasäröä niistä johtuen tule.

Allusd

Kasveille ei ole kyllä ollut minkään näköistä haittaa. Enemmän vaan juurikin se ärsyttää, että talossa lentelee noita pikku paskiaisia. :D Vesi+saippua-ansa toimi hyvin, kun sitä piti kasvien vieressä silloin kun pintamulta oli kuivaa. Ilmeisesti jano ajaa niitä ansaan? Olen myös huomannut, että ei välttämättä tarvitse edes saippuaa veteen ja siltikään harsosääski ei pääse takaisin lentoon vedestä.