tammikuu 10, 2025, 15:24:49 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Habanero-graavilohi

Aloittaja Tepi, elokuu 29, 2006, 08:35:40 ap

« edellinen - seuraava »

Tepi

Tollasta tuli testattua joku aika sitten- elikäs haballa graavattua lohta.

Tartee:
- n.500g lohen filettä (mielellään isosta kalasta ja pyrstöpäästä)
- 1 habanero
- 1 tl sokeria
- 1/2 limen mehu TAI 1rkl valkoviinibalsamicoa
- 1/2 dl karkeaa merisuolaa
- 1 rkl kuivattua tilliä TAI tuoretta reilu nyppäys

Haba-, sokeri-, limen mehu ja tilli jyrätään sauvasekoittimella hyvin sekaisin.
Tahnaan sekoitetaan merisuola -> tulos levitetään fileen päälle tasaisesti ja
lohifile laitetaan kannellisessa astiassa jääkaappiin muhimaan 12-24 tunniksi.

Graavautuneesta fileestä pyyhitään tahna pois ja se kuivataan talouspaperilla
jonka jälkeen se siivutetaan pitkittäissuunnassa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi
(hyvä filerointiveitsi auttaa huomattavasti asiaa).

Loistava leivänpäällyste jos perinteinen graavikala tuppaa kyllästyttään  8) .
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Pertsa

hieno resepti!ite en pahemmin graavikalasta piittaa mutta tuota voisi jo maistaakin, mustikkagraavattu siika maalahdenlimpun päällä on kanssa makuaisteja hivelevä kokemus. :D
Meillä määrää Nainen!

Aji Inferno

Olenkin ihmetellyt jo ikuisuuksia miksei lohen yhteydessä käytetä enemmän (tai yleensä lainkaan...) chiliä. :) Ehdotukseni asiasta ovat saaneet aina lähinnä tyrmistyneitä katseita - aivan kuin olisin häpäissyt pyhän kalan! Tai ehdottanut chilikalakukkoa... Mikä muuten on oikeasti pakko jonkun tehdä - saattaa olla herkku! ;)

Tepi

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Olenkin ihmetellyt jo ikuisuuksia miksei lohen yhteydessä käytetä enemmän (tai yleensä lainkaan...) chiliä. :) Ehdotukseni asiasta ovat saaneet aina lähinnä tyrmistyneitä katseita - aivan kuin olisin häpäissyt pyhän kalan!

Samaa olen itsekin ihmetellyt- tuntuu tosiaan, että lohi on suomalaisille kirjaimellisesti pyhä eikä sitä voi maustaa kuin korkeintaan tillillä ja valkopippurilla. Itse olen omassa keittiössäni kyllä tuota tabua rikkonut vuosikausia. Chili-mangochutney on esimerkiksi hieno kastike uunilohelle- lievästi inkiväärillä maustettuna sama kastike toimii myös sianlihan kyytipoikana...ja esmeks jouluna ko.kastike piristää mukavasti perinteistä joulupöytää.

Myös Chipotle Tabasco on erittäin hyvä- ja helppo lohen mauste. Oman kokemukseni mukaan Chipotlella käsiteltyä lohta saa jopa täysin maallikonkin syömään hyvällä ruokahalulla...savun aromi sentään mielletään itsestään selvyydeksi loheen liittyen.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Janne

Sellaista se on... Kummallista on myös että kirjolohta, tuota kalojen broileria pidetään jotenkin hienonakin herkkuna. Ei se kauhean häävi kala ole jos rinnalle ottaa oikean merilohen verrokiksi.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tepi

Lainaus käyttäjältä: "Janne"Sellaista se on... Kummallista on myös että kirjolohta, tuota kalojen broileria pidetään jotenkin hienonakin herkkuna. Ei se kauhean häävi kala ole jos rinnalle ottaa oikean merilohen verrokiksi.

Niih- jos ihan tarkkoja ollaan niin Kirjolohi ei edes ole Lohi vaan Sateenkaarirautu....ja kanta on peräisin Amerikan Tyyneen mereen laskevista joista. Raholan sivuilta löytyy asiasta lisää knobbitietoa jos jotakuta kiinnostaa: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/k.html#kirj

LainausTai ehdottanut chilikalakukkoa... Mikä muuten on oikeasti pakko jonkun tehdä - saattaa olla herkku! Wink

Ei muuten mikään huono idea :P . Hmmm- jos puolet kalasta laittaisi vaikka savustettuna ja höystettynä savustetulla chillillä...tai tekisi pelkästään savuchilikalasta ja kypsentäisi vähemmän aikaa  :P  :P  :P...tuota tarttee jo testata.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

svalli

Lemon Drop -jauhe on taivaallista loimulohen maustetta. Ei tartte enää mitään sitruunapippureita.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

PK

Lainaus käyttäjältä: "Tepi"Raholan sivuilta löytyy asiasta lisää knobbitietoa jos jotakuta kiinnostaa: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/k.html#kirj


Nippelitietoa kyllä, mutta siellä käytetään vanhentunutta tieteellistä nimeä. ;)

Espelt

Taitaa Wikipedia olla lähinnä oikeassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirjolohi Nykyään kirjolohta on jalostettu niin paljon, että sitä voisi verrata kanaan roduissa.
Jos vaan siivutustaito on kohdallaan niin graaviin tuleva pala kannattaa valita mieluummin keskeltä kalaa. Pyrstö on sitä sitkeintä lihaa ja suolautuu helposti liikaa. Sen lisäksi keskemmällä kalaa on rasvaa enemmän, joka antaa graaville sen herkullisen maun. Oletan, että tässä puhutaan Atlannnin lohesta eli tuttavallisemmin Norskilohesta.
Kirjolohen ja lohen makuerot tulevat ehkä juuri graavissa parhaiten esille ja nimenomaan norskin hyväksi.
Täytyypä kokeilla duunissa chiligraavia. Itsellä ei ole habaa eli fingrota sitten vaan tilalle, vaikka ei ne habat kuulemma ole haban veroisia.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Macc

Eilen laitoin graavautumaan tuommoisen ja tänään voisi iltasella olla aika maistella... Kalatiskin flikan ilme oli näkemisen arvoinen, kun mainitsin aikovani habanerolla maustaa ostamani fileen-pätkän.  :)