tammikuu 09, 2025, 22:35:33 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mitkä punaisena ja mitkä vihreänä?

Aloittaja Tupakka, syyskuu 26, 2006, 21:23:49 ip

« edellinen - seuraava »

Tupakka

Nonniin.. kun asia tuntuu olevan niin, että jotkut chilit vaan sattuvat olemaan parempia vihreänä ja jotkut punaisena. Niin kertokaas nyt, että mitkä chilit kuuluvat kumpaan "ryhmään".

Omaa mielipidettä voi kanssa heittää...

EDIT: Tuli nyt vähän lyhyt aloitus kun piti mainoskatkolla kirjoittaa..

Mutta siis mitkä chilit ovat mielestänne parhaimmillaan vihreänä? Ja mitkä pitäisi antaa kypsyä punaiseksi. Kun noita fassenkin satokuvia katselee niin huomaa, että osa on vihreitä ja varmaan tahalleen jätetty niin.

Ainakin jalapenot ja vissiin cristali on vihreänä parempia, muita? Entä mitä semmoisia lajikkeita on mitkä ovat ehdottomasti kypsänä parempia?
Joo.

thp

Hyvä aloitus, mä oon miettinyt kysyä samaa, vaikka tohon vaiheeseen on vielä aikaaaaaaaa...
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Aji Inferno

Riippuu hirveästi mm. käyttötarkoituksesta... Esim. tuttu Cayenne on hyvä molemmissa muodoissaan, mutta sopii vihreänä ihan eri juttuihin kuin punaisena.

Useat (joskaan eivät läheskään kaikki) chilit ovat vihreinä/raakoina miedompia kuin kypsinä, ja samoin niistä usein puuttuu kypsien hedelmien mahdollinen makeus. Erityisesti isoille Aji-baccatumeille on raakana tyypillistä hyvin mieto, hernemäinen maku - ei lainkaan huono.

Jalapeno on lähes aina paras vihreänä. Samoin Serrano. Muista meksikon chileistä mm. Chilaca, Poblano, Mirasol ja Cascabel puolestaan kypsinä.

Rocotot ovat aika jänniä, sillä ne ovat vaikka erilaisia, suunnilleen yhtä hyviä kumpinakin. Vai tulisempia ja/tai makeampia kypsinä.

Itselläni useimmat lajikkeet saavat kypsyä. Poikkeuksina tosiaan lähinnä Jalapeno/Serrano sekä miedot Ajit, jotka ovat tosiaan aivan kuin jättiläiskokoisina herneenpalkoina melkoista herkkua! :)

Omskakas

Tähän asti maistamistani lajikkeista vain jalapeno on ollut parempaa vihreänä. Cristalkin on aika mauton raakana verrattuna kypsään marjaan. Korjasin keväällä aika paljon chilejä raakoina, mutta vast'edes annan niiden kypsyä, jos vain valoa ja lämpöä riittää. Kypsänä parempi sekä tuoreena että jauheena.

Fatalii

Raakoina itselle ovat kolahtaneet eritoten Lajikkeet kuten Champion, Aji cristal, inca berry yms... joskin noissakin paras vaihe on se kun kypsymistä on jo nähtävillä.. ts vaaleanpunainen tai selvästi muuttumaan päin oleva väri.
Molemmat ovat sitten kypsänä melko "tavanomaisia" ja niiden erikoinen omalaatuinen maku muuttuu liikaakin tuossa vaiheessa, makuasioita tosin.

Baccoista suuri osa on erinomaisia jo raakileina (ei kuitenkaan liian!), mikä onkin erinomainen asia satoisuutta ajatellen, satoa kun voi poimia pois ja uutta tulee näin herkemmin.
Kyllä se kannattaa vain itse testata ensin raakileita esim leivän ja juuston välissä ja miettiä mikä miellyttää omaa suuta.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Raakoina itselle ovat kolahtaneet eritoten Lajikkeet kuten Champion, Aji cristal, inca berry yms... joskin noissakin paras vaihe on se kun kypsymistä on jo nähtävillä.. ts vaaleanpunainen tai selvästi muuttumaan päin oleva väri.
Molemmat ovat sitten kypsänä melko "tavanomaisia" ja niiden erikoinen omalaatuinen maku muuttuu liikaakin tuossa vaiheessa, makuasioita tosin.

Baccoista suuri osa on erinomaisia jo raakileina (ei kuitenkaan liian!), mikä onkin erinomainen asia satoisuutta ajatellen, satoa kun voi poimia pois ja uutta tulee näin herkemmin.
Kyllä se kannattaa vain itse testata ensin raakileita esim leivän ja juuston välissä ja miettiä mikä miellyttää omaa suuta.


Totta on että suuret Ajit ja Rocotot ovat esim. juustolla täytettyinä ja pekonisiivuilla käärittyinä suunnilleen suurinta herkkua mitä kukaan voi koskaan maistaa................ :-) :-)

Lumia

Miten niin jalapeno on parempaa vihreänä? Mun mielestä punaisissa jalapenoissa on topakampi maku. Mutta makuja on monia, ilman muuta  :)

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: "Lumia"Miten niin jalapeno on parempaa vihreänä? Mun mielestä punaisissa jalapenoissa on topakampi maku. Mutta makuja on monia, ilman muuta  :)


Olen samaa mieltä jalapenon kohdalla, kaipa tämäkin käyttötarkoituksesta riippunee ja omista mieltymyksistä.

Joissain chinenseissä löytyy vihreänä myöskin mukavasti "raikkautta" maussa, ovatkin mielestäni yhtä hyviä kypsänä ja raakana.

Baccatumit tuntuvat olevan monesti varsin maukkaita raakileina ja jotkut lajikkeet ovat monesti jopa parempia raakoina.

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Riksa"
Lainaus käyttäjältä: "Lumia"Miten niin jalapeno on parempaa vihreänä? Mun mielestä punaisissa jalapenoissa on topakampi maku. Mutta makuja on monia, ilman muuta  :)


Olen samaa mieltä jalapenon kohdalla, kaipa tämäkin käyttötarkoituksesta riippunee ja omista mieltymyksistä.

Joissain chinenseissä löytyy vihreänä myöskin mukavasti "raikkautta" maussa, ovatkin mielestäni yhtä hyviä kypsänä ja raakana.

Baccatumit tuntuvat olevan monesti varsin maukkaita raakileina ja jotkut lajikkeet ovat monesti jopa parempia raakoina.


Itse omia hapsuraakileita maistellessa ei maku mitenkään erityisesti miellyttänyt(ei ne pahojakaaan ollut)...vähän niinkuin retiisit, ei makua, mutta vetisyyttä. Käy kyllä varmaan leivän päälle hyvin raakana ja kypsänä sitten ruokaan ja jauheeksi...
Joo.

Red Hot Chili Peppers

Itse on tullut kasvateltua jotakin Intialaista lajiketta Sri Lankalta roudatuista siemenistä (En oo vieläkään varma lajikkeesta), mutta se on siinä mielessä mielenkiintoinen, että osa kasveista kypsyttää palot punaisiksi, mutta osa taas näyttää jättävän ne väkisin vihreiksi, vaikka molemmat ovat samoista siemenistä. Tai sitten olen tulossa jälleen kerran hulluksi. :?: Viherätkin palot vaikuttavat kuitenkin kypsiltä ja aivan maukkailta. Voimakkuus on kummassakin about Cayennen luokkaa :?:  :!:
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Itse omia hapsuraakileita maistellessa ei maku mitenkään erityisesti miellyttänyt(ei ne pahojakaaan ollut)...vähän niinkuin retiisit, ei makua, mutta vetisyyttä. Käy kyllä varmaan leivän päälle hyvin raakana ja kypsänä sitten ruokaan ja jauheeksi...


Tämä tuntuu olevan hyvinkin lajikekohtaista, toiset menevät todella hyvin raakana ja toiset ovat mitäänsanomattomia.