heinäkuu 03, 2024, 07:44:47 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilisoosi

Aloittaja Tupakka, maaliskuu 19, 2006, 19:00:23 ip

« edellinen - seuraava »

Tupakka

Juolahti mieleeni tälläinen idea soosista. Itse en ole kokeillut, joten mausta en tiedä:

Chilejä
Etikkaa
Muita mausteita(suola, sokeri...jne.)

Halkaise chilit ja ota siemenet pois. Tai voi ne sinne jättääkin jos haluaa siemeniä, mutta ideassani niitä ei ole. Heivaa siemenettömät chilit kulhoon. Ota sauvasekoitin ja pöräytä muutaman kerran. Lisää maun mukaan etikkaa. Etikkaa voit laimentaa vedellä jos haluat nestemäisempää soosia. Jatka pörräämistä niin kauan kunnes kastike on sopivaa ja lisää jossain välissä muut mausteet jos haluat.


En ota vastuuta jos tämä osoittautuu pahaksi. Itse meinasin kokeilla tätä kesällä kun haboista tulee marjoja.
Joo.

Tepi

Toimii se- tolla idealla olen yleensä soosini tehnyt jos en ole viitsinyt alkaa keitteleen tomaattimurskapohjasta. Etikan voi hyvin korvata esim. balsamicolla, sitruunamehulla- tai omenaviinietikalla yms. Viimeisin versio tosta perusreseptistä on vaalean balsamicon käyttö "etikkana"- ihan toimiva sekin.
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Lumipallo

Itse tein tässä vimepäivinä samantyyppistä, ihan teidän kiusaksi pistän reseptinkin;
5 habaneroa
3/4 dl punaviinietikkaa
3/4 dl sokeria
1 tomaatti
½ sipuli
1 omena.

1. Halkaise habanerot keskeltä, poimi siemenet pois (vaikka talteen jos haluat). Pistä puolitetut habanerot leikkauspinta alaspäin uuninpellille(muista leivinpaperi) ja "grilliin" kunnes kuori mustuu. Habanerojen ollessa uunissa leikkaa tomaatin päähän pieni ristiviilto ja pistä se minuutiksi kiehuvaan veteen. Jos ehdit niin raasta tai pilko omena(oman maun mukaan)
2. Pilko habanerot pieneksi, kuori ja pilko tomaatti pieneksi murskaksi, silppua sipuli.
3. Lisää kaikki aineet kattilaan ja kiehauta, anna hautua n. 30min
4. Säilö lasipurkkiin!

Muista maistaa, ja käyttää varoen, oma isäukko ei uskonut vaan lappasi pari reilua teelusikallista lautaselleen, siitäpähän oppi.

DaemonSultan

Tein yllämainittua soosia juuri ja hyvää tuli. Tosin omenan puuttuessa jätin sen pois ja laitoin tilalle yhden kuoritun ja silputun paprikan ja käytin osaksi omenaviinietikkaa.

Ainakin soosista tuli riittävän ärjyä tulisemmankin ystävälle.  :P

Tupakka

Itsekin olen tekemässä tuota FaZkUn soosia(peruspohjana), mutta hieman muunnellulla reseptillä:

13 habaneroa, joista pari vähän kääpiöitä
1 vihreä paprika
2 tomaattia
1 iso sipuli
muutama valkosipulinkynsi
noin 1,25 dl balsamicoa
1½ dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehut
1 pikkutölkki ananasmurskaa

Ohje: Ensin pistettiin habsut puolkkiin ja siemenet veks. Paprika(jonka siemenet roskiin) pistettiin habsun kokoisiksi paloiksi ja sitten kaikki capsicumi vaan uuniin ylimmälle tasolle grillivastuksien alle(kun ne ovat päällä).
Capsicumien mustuessa molempiin tomaatteihin ristiviillot ja minuutti kiehuvassa vedessä molemmat. Tomskut sitten pieneksi murskaksi.
Sipuli pistettiin pieniksi kuutioiksi. Capsut uunista ja silpuksi.
Kaikki reseptissä mainittu kattilaan(ei siis kuitenkaan sitä ananastölkillisen metallia eikä kuoria yms. Valkosipulit puristettuna puristimen läpi.) ja liedelle. Pieni kiehautus ja sitten vaan hautumaan...
Haudutusaika on vielä vähän epäselvä kun on vielä kesken.. Kummiski oman silmän(ja käden) mukaan niin, että alkaa olla sopivan salsamaista ja kasaan keittynyttä mössöä.

Nyt vaan katsotaan(ja maistetaan), että mitäs tästä tulleepi.
Ilmoittelen sitten.
Joo.

Janne

Lainaus käyttäjältä: "tupakka"Itsekin olen tekemässä tuota FaZkUn soosia(peruspohjana), mutta hieman muunnellulla reseptillä:

13 habaneroa, joista pari vähän kääpiöitä
1 vihreä paprika
2 tomaattia
1 iso sipuli
muutama valkosipulinkynsi
noin 1,25 dl balsamicoa
1½ dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehut
1 pikkutölkki ananasmurskaa

Arvaan että tulee aika makeaa.. Balsamico on sinänsä aika miedosti etikkaista ja valmiiksi makeahkoa joten minä en ihan noin paljoa sokeria laittaisi. Välttämättä en lainkaan kun on ananastakin mukana. Normaali viinietikka sietää paljon enemmän sokeria ilman että tulee yli-imelää.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Janne"
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"Itsekin olen tekemässä tuota FaZkUn soosia(peruspohjana), mutta hieman muunnellulla reseptillä:

13 habaneroa, joista pari vähän kääpiöitä
1 vihreä paprika
2 tomaattia
1 iso sipuli
muutama valkosipulinkynsi
noin 1,25 dl balsamicoa
1½ dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehut
1 pikkutölkki ananasmurskaa

Arvaan että tulee aika makeaa.. Balsamico on sinänsä aika miedosti etikkaista ja valmiiksi makeahkoa joten minä en ihan noin paljoa sokeria laittaisi. Välttämättä en lainkaan kun on ananastakin mukana. Normaali viinietikka sietää paljon enemmän sokeria ilman että tulee yli-imelää.


No kuule tää on ihan sairaaaaaaan(!!!) hyvää! Ja ehtii maistaakin muutenkin jotain ku kunnon viive täs polttees. Maista nyt niin minuutin päästä tulee polte, oikeesti!

Ei toi sokeri oo yhtään paha. Tää on mun mielestä oikeen tämmöstä salsamaista ja hyvää. Ja tää poltekaan ei oo sitä "nitojalla kieleen"-tyyliä vaan sellaista laajemmalle leviämpää pehmeämpää tyyliä. En olisi uskonyt, että näin hyvää tulee.
Joo.

Janne

Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Ei toi sokeri oo yhtään paha. Tää on mun mielestä oikeen tämmöstä salsamaista ja hyvää. Ja tää poltekaan ei oo sitä "nitojalla kieleen"-tyyliä vaan sellaista laajemmalle leviämpää pehmeämpää tyyliä. En olisi uskonyt, että näin hyvää tulee.

Aijuu, sähän himoitsit berliininmunkkejakin  :P Mua alkaa jo puolikas Arnold's Donutin kuorrutedonitsi yököttämään tosissaan vaikka olis puoli litraa mustaa kahvia kyytipoikana.

No, jotkut tykkää imelämmästä. Se on kyllä ihan totta että sokeri tasoittaa tulisuutta juuri kuvailemallasi tavalla.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

svalli

Tuo resepti kuulostaa sellaiselta, että sitä voisi kokeilla vaikkapa kanan marinointiin tai wokin sekaan.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Tupakka

Täytyy kyllä sanoa, että makeaahan tuo mun soosi on, mutta ei kuitenkaan ainakaan omaa suuhun yli-imelää. Sopii hyvin kuivien kräkkereiden päälle.
Joo.

Toivo


Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "toivo"Säilyvyys???


Ei hajuakaan
Joo.

Toivo

Onko Svallilla ja Jannella tietoa jotka ovat ennen vastaavia vissiin valmistaneet.

svalli

Sokeria ja etikkaahan käytetään säilöttäessä lisäämään säilyvyyttä. Soosi kannattaa purkittaa puhtaisiin purkkeihin ja keittää "umpioon", eli laittaa purkit kiehuvaan veteen, niin että jäähtyessä purkkiin syntyy tyhjö, joka vetää kannen kiinni ja kuumuus myös tappaa mahdolliset pöpöt ja homeitiöt. Atamonin lisääminen voisi olla myös hyödyksi.

Avattu purkki ei sitten säily normaalia hilloa paremmin eli max. pari viikkoa jääkaapissa. Jos soosi on hyvää, avattu purkki on varmaankin pian tyhjä eli sen säilyvyydestä ei tarvitse murehtia.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Janne

Lainaus käyttäjältä: "svalli"
Avattu purkki ei sitten säily normaalia hilloa paremmin eli max. pari viikkoa jääkaapissa. Jos soosi on hyvää, avattu purkki on varmaankin pian tyhjä eli sen säilyvyydestä ei tarvitse murehtia.

Atamonilla säilötty pysyy hyvänä kuukausitolkulla. Meillä on etikkaa sisältäviä sooseja ollut parhaimmillaan toista vuotta käytössä eikä mitään laatuvirheitä havaittavissa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

svalli

Jos happamuus on riittävä eli tarpeeksi etikkaa, sittenhän se säilyy jääkaapissa pitkäänkin.

Mua on vaan viimeiakoina alkanut pelottaan kaikenmaailman botuliini jutut. Botuliinia kuitenkin kehittyy vain hapettomassa tilassa, eli avattu purkki on turvallinen niin kauan kunhan se vaan ei kasva karvaa tai haise pahalle.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Lumipallo

Tuota soosia on edelleenkin jäljellä, ja hyvin on säilynyt! Avasin purkin hieman ennen tuon reseptin postausta.

Amd

itsellä juuri börisee hellalla tällainen viritys

noin 1.5 l silputtua tuoretta chiliä ( tuolla on cayennea ja lemondroppia sekä muutama habanero)
pari tomaattia
1 valkosipuli (n 10 kynttä, paljon)
1 savustettu habanero
suolaa n rkl
sokeria n 2 rkl
etikkaa loraus
ketsuppia tms muuta tomaattisoosia värin vuoksi

kiehautetaan n 30m, sitten blenderin kautta tölkkiin kuumana.
ilmoitan myöhemmin oliko se syötävää..

edit:  :twisted:  tulipahan muuten vahvaa  :shock:  osan tölitin tuollaisenaan, osalle keksin jatkojalostuskeinoja, jotta pahimman tulisuuden saa pois. anoppi ja emäntä meinasivat lentää persuksilleen maistettuaan. ihan ok maku tuli, baccalle maistuvat enimmäkseen.suolaa lisäsin loppuvaiheessa lisää... nyt saavat olla kaapissa noin pari vkoa ainakin muhimassa ennen lopullista makutestiä.

msv

Itse sovelsin kokeellisesti tuota Lumipallon reseptiä käyttäen saatavilla olevia aineksia.
-Habaneron sijaan pistin 6 chiliä (joita olen kasvatellut kaupan tsilin siemenistä)
-Käytin normi etikkaa, koska ei ollut tollaisia hienouksia
-Lisäsin kynnen valkosipulia
-Viimeistelin tehosekottimella

Maku oli ok, joskin eri tyyppinen etikka maistuisi varmaan vähemmän läpi.

PS. Toi uunissa mustennuksen merkitys jäi vähän epäselväksi.