tammikuu 10, 2025, 06:45:53 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


chili/valkosipuli

Aloittaja Jonne, marraskuu 17, 2004, 19:47:59 ip

« edellinen - seuraava »

Jonne

kukaan koittanu marinoida valkosipulinkynsii ite? jos ei ni kannattaa kokeilla... tai jos on ni vaihtoehtosesti vois kokeilla joittenki mietojen chilien marinoimista valkosipulilla/hunajalla.. meinaan ite mokomaa kokeilla kuhan saan vaan tarpeeks satoo :)

normi resepti siihe marinaadii:

valkosipulinkynnet/chili-paprikat
1½ rkl rypsiöljy
1tl  suola
ja loppupurkki
omenaviinietikkaa

noiden lisäks tietenki mausteet esim. hunaja, basilika, sipuli/ruohosipuli, pippuri, sokeri.. vaihtoehtoja on joka lähtöö..


mukavaa naposteltavaa lisukkeeks ruokaa tms.. eikä kukaan kiellä kokeilemasta esimerkiks chilin/valkosipulin sijaa millään esim. pikkuporkkanoilla..

svalli

Olen tehnyt hunajamarinoituja valkosipulin kynsia ja just hiljattain mietin, etta pitaisko kokeilla taas niita ja laittaa tallakertaan sekaan myos pari jalapenoa tai cayenne.

Jouduin eilen nyppimaan kaikki chilit pois sisaan tuomistani ulkoruukuista, silla kasveihin oli ilmestynyt kirvoja ja jouduin myrkyttamaan ne. Ennen ruiskutusta otin siis kaikki syotavat talteen.

Viikonlopun aikana voisin kokeilla jotain mielenkiintoista sailontakokeilua chileilla ja valkosipuleilla.

Naapuurin isoaiti oli aina kurkkuja sailoessaan sujauttanut myos tulisen chilin joka purkkiin. Sitakin voisi kokeilla joskus.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Jonne

kerroppa vaikka kokemukses täälä..  kuten mainitsin ni ite en oo kokeillu mutta miksei esim hunajamarinointi onnistuisi chileillekkin kun se kerran onnistuu valkosipulille:)

svalli

Tässä olisi nyt hyväksi kokeiltu resepti:

Hunajamarioidut valkosipulinkynnet chilillä terästettynä

5-6 kokonaista valkosipulia
muutama pieni tuore chili (jalapeno, cayenne, habanero...)
Liemi:
2 dl vettä
1 dl viinietikkaa
3-4 rkl hunajaa
muutama pippuri (musta-, valko-, puna- tai viher-)
1 laakerinlehti
1 tl kuivaa timjamia
1/2 tl suolaa

Kynnet erotellaan toisistaan ja niitä keitetään kuorineen vedessä n. 5 minuuttia. Vesi kaadetaan pois ja kynnet huuhdotaan kylmällä vedellä. Sipulit puristetaan ulos kuoristaan ja ladotaan tölkkiin chilien kanssa. Liemi kuumennetaan ja kaadetaan kiehuvana kynsien paalle.  Tölkki suljetaan kuuman ja siirretaan kylmaan muutamaksi viikoksi. Jos tarvitaan pidempää sailyvyyttä, tölkkä kannattaa keittää n. 10 minuutti sulkemisen jälkeen ja tarkistaa, että kansi vetäytyy sisään.

Minulla sattui olemaan puskassa tuoreita punaisia jalapenoja ja cayennea, joita käytin tähän. Koska chilit oli aika mietoja, halkaisin ne pituussuunnassa, niin että niitten tulisuus liukeni liemeen vähän paremmin.  Tein ekan purkillisen marraskuussa ja se avattiin jouluna. Valkosipulit olivat paljon parempia kuin pelkastään hunajalla marinoidut, sillä marinointi vie niiden väkevyyden, mutta nyt niissä oli vähän lisäpotkua.

Käytin myöhemmin noita kynsiä ja purkissa olleita chilejä dipin tekemiseen. Tehosekoittimessa soseutin tölkkipaprikaa, marinoituja valkosipuleita ja chilejä sekä heitin mausteeksi mukaan yhden kuivan tepinin ja vähän kuivaa cilantroa. Tästä tuli tosi hyvä dippi maissilastuille. Lidlistä löytyi viime kesänä hyvää tölkkipaprikaa, jota kannattaa kokeilla tämmösen dipin tekoon. Sen voi helposti maustaa oman maun mukaan käyttämällä omia chilejään. Chilijauhekin käy tähän hyvin. Paprikoista kannattaa kaataa liemi pois ettei dipistä tule liian vetistä.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

tellie

Näitä on tullut tehtyä. Sain viime jouluna kaveriltani purnukallisen, ja siitä lähtien kun sen avasin, en ole voinut vastustaa chilimarinoituja valkosipulinkynsiä - aivan fantastista täytettä pitsoissa ja lämpimissä leivissä! Ja tuleepa noita joskus pari nappailtua suoraan suukkiinkin yön pimeinä tunteina :) Myös hunajassa ja valkosipulissa marinoituneet chilinpalat ovat todella herkullisia täytteinä, joten ihan silpuksi ei kannata pistää.

Itse tein seuraavalla ohjeella, joka on mukaelma Pirkan ohjeesta:

Tarvikkeet:

- n. 500g kuorittuja valkosipulinkynsiä
- 1½ dl vettä
- 1½ dl etikkaa
- 1 rkl suolaa
- 1dl hunajaa
- 1dl oliiviöljyä
- ½ sitruunan mehu
- chiliä maun ja järjen mukainen määrä kohtuullisen suurina paloina
- ripaus yrttejä (timjami, meirami)


Chilin kanssa kannattaa tosiaankin huomioida se, että mikäli tahtoo noita marinoituneita palasia popsia, niin on ihan kiva, jos ovat sen kokoisia, että ne saa purkista pois käyttämättä kehittyneitä erotusmenetelmiä... Suuret palat luovuttavat makuaan hitaammin, joten niitä pitää pistää vähän tanakammin kuin pienempiä.

1) Mittaa kattilaan vesi, etikka ja suola
2) Keitä kuorittuja valkosipulinkynsiä liemessä kolme minuuttia
3) Poista kattila liedeltä ja lisää joukkoon chili, hunaja, yrtit ja oliiviöljy
4) Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehahtaa
5) Annostele (kuumennettuihin) purkkeihin
6) Sulje purkit tiukasti ja anna marinoitua - herkuttele!


Kohdan 4) kiehauttamisen tarkoituksenahan on tappaa myös chilien, oliiviöljyn ja yrttien mukana keitokseen joutuvia pöpöjä, eli toisin sanoen parantaa kynsien säilyvyyttä. Sama on kuumennettujen purkkien kanssa, mikäli joku ei tätä jo tiennyt/arvannut.

Mikäli keitosta tahtoo osittaa, niin mielestäni puolet on pienin järkevä ositus - kovin pientä tehdessä nimittäin hyvä kun kattilan pohja peittyy ja voi esintyä ongelmia liemen haihtumisen kanssa.

---

Ja sitten omaan keitokseeni, kuvien kanssa, tietenkin. Tein puolikkaan satsin ohjeeseen nähden.




Mmm... Etikkaa...

Valkosipulien kuoriminen on muuten uskomattoman suuri homma! Kannattaa varata aikaa ja hermoja.

Chilinä käytin bolivian rainbowta koska sitä nyt sattui olemaan.




2) Keitä kuorittuja valkosipulinkynsiä liemessä kolme minuuttia

Liemi sitten tahtoo kiehua yli kannellisessa astiassa, kuten seuraavista kuvista voinee päätellä lieden kunnon perusteella...




3) Poista kattila liedeltä ja lisää joukkoon chili, yrtit ja oliiviöljy

Chili on ehkä turhan pienenä silppuna, mutta bossehan on kovin pienikokoinen, joten kovin suuria paloja nyt vaan ei saanut aikaan.




4) Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehahtaa


Siinon.



Toisin kuin kuvasta voisi luulla, purkki ei ole veden alla, vaan vesihauteessa. Syystä siitä, että kohtuullisen nopea jäähdyttäminen vähentää kynsien ylikypsymisen riskiä, mistä syystä ei pidä keittääkään pidempään kuin oheessa sanotaan.

---

Loppuun vielä varoituksen sana purkkien kuumentamisesta, tai lähinnä kiehuvankuuman liemen lisäämisestä purkkiin. Esimerkiksi pariin sataan asteeseen kuumennetut purkit ja vain vajaa sata-asteisen liemen kohdatessa purkki jäähtyy nopeasti sisäpinnaltaan (samalla kun sisään kaadettu neste kiehuu ja haihtuu nopeasti monesti roiskien kuumia pisaroita ympärilleen). Tästä jäähtymisestä (tai kuuman liemen kylmään purkkiin lisäämisestä) purkkiin seuraa jännityksiä, jotka voivat särkeä sen - joskus oikein näyttävän efektin kera. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että paljon ei naurata kun esimerkiksi muutaman litran verran kiehuvankuumaa teetä sisältävä lasikannu ottaa ja kirjaimellisesti räjähtää sirpaleiksi lennättäen lasinsirujen ohella kuumaa nestettä pitkin keittiötä.

Siksi, jos kuumentaa purkit reilusti yli pariin sataan asteeseen, kannattaa niiden antaan jäähtyä uunissa noin sataseen ennen lisäämistä. Jottei käy kuten edellä kuvattu, tai lievemmin, kuten seuraavassa kuvassa:






Useimmat varmanakin tietävät tämän, mutta siltä varalta että joku ei tiedä :)

Edit: tämä kyllä kuuluisi resepteihin, kuten aika moni muukin tämän alueen topicci... Voivatkohan modet tällä foorumisoftalla siirrellä ketjuja? Meinaan että itse ainakin haen lähinnä resepteistä avainsanoilla, joten reseptien olisi kiva hengailla siellä, ja helposti lipsahtavat ruokapuolelle josta sitten eivät löydy ja aiheuttavat etsijöille ennenaikaista hiusten harmaantumista ja hämmentymistä :)

Wesa

hieno resepti Tellieltä :)
muistelen vain lukeneeni jostain että sterilisointiin riittäisi n.120c lämpö tietyn ajan,muutamia minuutteja.purkkeja ei välttämättä tarvitse kuumentaa tosiaankaan siihen 200c asteeseen vaan vähempikin riittää jolloin purnukat ehkä säilyvät paremmin ehjinä...
Ei se ole väärin jahdata perhosia joita muut ei näe.

tellie

Lainaus käyttäjältä: "Wesa"
muistelen vain lukeneeni jostain että sterilisointiin riittäisi n.120c lämpö tietyn ajan,muutamia minuutteja.purkkeja ei välttämättä tarvitse kuumentaa tosiaankaan siihen 200c asteeseen vaan vähempikin riittää jolloin purnukat ehkä säilyvät paremmin ehjinä...


Steriiliksi ei tavaraa kotikonstein oikein tahdo saada, tietääkseni kunnolliseen sterilointiin tarvittaisiin autoklaavi (joka muuten olisi supersiisti laite) tai melkoisen ärhäkkäät myrkyt.

Mutta joo, desinfiointiin antaa useampi sivu lämpötilaksi 120C. Itse kuitenkin olen ajatellut niin, että suurempaan lämpötilaan mahdollisimman monen lepoitöin tappamiseksi kuumentaminen ei ole suuri vaiva, siitä sitten vaan antaa jäähtyä sadan pintaan. Tällä kertaa vaan unohdin pistään uunin pois päältä ja ajattelin klassisesti: "No kyl ne nyt yhden kerran saa luvan kestää". Eivätkä tietenkään kestäneet kaikki :lol:

Ilmeisesti melko moni muukin kuumentaa järein asein, juuri siksi, että tahtoo tuhota mahdollisimman paljon myös lepoitiöitä, ja näitä henkilöitä ajatellen lähinnä kirjoittelin tuon :) Ja toki myös niitä, jotka eivät lainkaan desinfioi, esim. siksi että aikovat popsia kokkailunsa muutamien päivien sisään, jolloin yliapuva desinfiointi on yksinkertaisesti tarpeetonta.

¿Por que no?

Kaverit ovat saaneet minultakin joulun alla marinoituja valkosipulin kynsiä, osaavat jo odottaa ja vaatiakin niitä... Mitäs läksit! :wink:

Kerran tein kynnet niinkuin Tellien ohjeessa, kuorin raakana. Tosiaan, mikä karmiva homma! Se on kyllä huomattavsti tekijäystävällisempää kun kiehauttaa kuorineen, sitten vaan tursottelee kynnet kuoristaan.

Nuo pikkuchilit ovat kauniita kokonaisina purkeissa. Saahan nähdä, mitä tänä jouluna keksin kavereille, voisi laittaa jotain erilaista... Nyt kun satonäkymätkin ovat paremmat kuin aiempina vuosina! Ehkä se chilisnapsi? Chili-hunajavalkosipuli-snapsi! Syö kiinteät, kippaa liemi päälle!  :lol:

Espelt

Valkosipulistahan otetaan kuori siten, että se otetaan peukalon ja etusormen väliin pituussuunnassa ja puristetaan hieman kasaan. Kuori irtoaa ja kynsi on helppo ottaa kuoresta. Kanta napsaistaan veitsellä veke ja seuraavan kimppuun. Menee ehkä 2 sekuntia yhden kynnen kuorimiseen.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-