tammikuu 10, 2025, 15:42:10 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Doe_J:n hydrohili(t), ja muut

Aloittaja Doe_J, lokakuu 16, 2006, 21:09:14 ip

« edellinen - seuraava »

Doe_J

Idättämiset menneet vähän poskelleen, mutta ne mitkä ovat itäneet, tykkäävät olostaan cuttingboardissa joka sai päälleen roudarinteipistä valoa pysäyttävän kerroksen. Ressussa on joko kivivillasta irronnutta roskaa, tai sitten jotain orgaanista kasvustoa koska ilmaletkun pinnasta löytyi jotain ruskeaa töhkää; seuraava nesteidenvaihto näyttää jääkö tuo pysyväksi ongelmaksi, vai auttaako parempi valoneristys.

Vasemmalta oikealle Jalapeno, Red Uganda, CAP1151 ja nipinnapin lehtensä ulos siemenkuoresta saanut Aji Benito (oli menossa jo roskikseen mutta jäi eloon):



Turpeessa on vielä toinen Red Uganda ja Lemon Dropin pistokas. Äskettäin itäneitä Kaleidoskop, Red Fatalii (kolmas yritys näyttää positiiviselta) ja toinen Aji Benito. Kaksi Nagaa vielä itämättä, joten CB:n kahdeksan paikkaa pitäisi ajan mittaan saada täyteen.

CB:ssä erittäin miedot liemet, ~35 litraan Tripackista 3.5 ml kutakin.

Doe_J

Cuttingboardissa kasvua jo havaittavissa, suurimmat CAP1151 ja Jalapeno. CAPpia pääsi ripsiäinen tai muu mönkiäinen kurittamaan. Otuksia ei ollut paljon, mutta kasvukärjen lehdet saivat kyytiä ja kasvavat nyt reikäisenä.

Maitopurkissa ja heti sen vasemmalla puolella olevat chili ovat molemmat Red Ugandaa sillä erolla että turpeessa oleva on idätetty noin 3 viikkoa aikaisemmin. Aika hyvin CB ottaa eroja kiinni...ei varmaankaan mene enää monta viikkoa kun ensimmäiset pitää siirtää jo turpeeseen.


Doe_J

Pitkästä aikaa päivitys, CB:n ehdoton johtotähti on Red Uganda (edessä toinen oikealta). Se ei nähtävästi kelvannut edes ripsiäisille ja kasvaa sen takia ilman reikiä lehdissä ja muutenkin reippaalla vauhdilla enemmän leveyttä kuin korkeutta.

Alla tilanne n. 6 viikkoa sen jälkeen kun ensimmäiset sirkkalehtiset chilit on CB:hen laitettu. Vähitellen alkaa olemaan osassa kasveja sen verran mittaa että kattavampi valaistus olisi tarpeen.



Noin muuten onkin ollut varsin haastavaa pitää osa kasveista hengissä: vedenvaihdon yhteydessä juuristo pääsi hieman kuivahtamaan. Joko tuon seurauksena tai muuten edesauttamana hydrossa villiintyi jokin leväpöpö joka tahmasi muutaman chilin juuriston.  Liman kasvua yritin ehkäistä vetyperoksidin lisäksi laskemalla pH:ta 5.5 paikkeille, mutta siitä otti puolestaan CAP1151 nokkiinsa ja nuupotti lehtiään niin kauan kunnes palautin pH:n reiluun kuutoseen.

Nyt näyttäisi että tilanne on vihdoin normalisoitumassa, eikä ötököitäkään ole näkynyt sen jälkeen kun aloitin säännölliset Neem-öljysuihkut. Tarkoitus on lisäillä peroksidia säännöllisesti jotta levätilanne ei toistuisi. Reilu viikko kasvuajasta meni kuitenkin harakoille kun kasvu pysähtyi melkein kokonaan, ja kun vertaa näitä kuvia siihen millaista spurttia lemon droppi otti talvella hydrossaan niin hieman jäädään kasvuvauhdista.

Itämään laitettiin viimeiset ebbiin tarkoitetut lajikkeet PI441551 ja CAP267 joista ensimmäiseksi mainittu iti jo äskettäin.

Doe_J

Pikapäivitystä. Jos jotain opin niin sen että josko chilejä ei kannata ylilannoittaa, niin ei turhaan aliravitakaan. Parin chilin otoksella näyttäisi että viimeistään siinä vaiheessa kun chili haarautuu vapaaehtoisesti (olisiko 5. lehtiparin kohdalla) niin on syytä vaihtaa Tripackin lannoitteet nopean kasvun versioon. Eli siihen jossa Grow-komponentti käytännössä kolminkertaistuu (3:2:1 grow - micro - bloom). Mielellään ehkä hieman aikaisemminkin.

Olin viivytellyt ravinnevahvuuksien nostamista koska samassa hydrossa oli pienehköjä kasveja, mutta samalla aikaa isommaksi ehtineet olivat hidastelleet kasvuaan. Vahvuuksien vaihduttua paras bacca on kirinyt noin sentin päivässä (helppo seurata kun lamppuja pitää nostaa koko ajan), mutta toisaalta ihan pienetkään eivät suuttuneet. Ainakin edellisen postauksen kuvassa edessä alhaalla oleva Red Fatalii lähti sekin kasvamaan nopeammin vaikka kokoa ei juuri olekaan.

Aji inferno tuossa toisaalla olleessa threadissa mainitsi että chinenset tykkäävät tehdä isoja juuristoja. Red Uganda habanerosta päätellen näin todella onkin; paksua juuristoa on hydron kannen alla paljon pidemmästi kuin chilin vartta sen päällä.

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"
Aji inferno tuossa toisaalla olleessa threadissa mainitsi että chinenset tykkäävät tehdä isoja juuristoja. Red Uganda habanerosta päätellen näin todella onkin; paksua juuristoa on hydron kannen alla paljon pidemmästi kuin chilin vartta sen päällä.


Poikkeuksiakin on, esim. Red Mexican Habanerolle on riittänyt mainiosti viiden litran juuritila, ja puska itsessään on reilusti metrin korkea ja yli metrisellä latvuksella. Tosin, juuret ovat sitten kyllä todella paksut.

Doe_J

Vieläkin kantapään kautta opittua: 50x75 cm ja n. 35 litran hydroon ei näytä riittävän 88 cm ilmaverho + pieni Mouse -ilmapumppu. Ko. ilmaverho ei riitä kiertämään laatikon kaikkia reunoja ja siitä johtuen ilmeisesti laatikossa on seisovan veden paikkoja sen verran että juuret eivät saa kunnolla happea (ja tummuvat).

Varmuus tästä tuli vasta kun Fataliin vinkistä laitoin laatikon päätyyn joutilaan Resunin uppopumpun joka kierrättää vettä vauhdikkaasti, ja huomasin että chilien uudet juuret kasvoivat paitsi nopeasti, nyt myös "oikean" kirkkaan valkoisina. Näköjään pelkkiä ilmakuplia pitää olla _runsaasti_ jotta ne jaksavat hapettaa tarpeeksi ja kierrättää vettä, tai sitten astian pitää olla enemmän ämpärimäinen jotta kuplat nousevat pidemmän matkan veden sisällä.

Yhdellä pumpulla toimiva hyvä ratkaisu voisi olla se jossa käytetään Resunin pumppujen ulostulossa olevaa pikkunippaa ja vedetään siitä letku vedenpinnan yläpuolelle, jolloin käsittääkseni putken pitäisi imeä alipaineella ilmaa vesisuihkun sekaan. Tosin en ole saanut tuota koskaan toimimaan kunnolla, tulos on ollut aina se että pumppu roiskii vettä paitsi oikeasta ulostulosta, myös ilmanottoletkusta :)

myöhäinen edit: tuossa vielä hyvä kuva jossa näkyy uutta ja vanhaa juuristoa sekaisin -


cornell

No tossa on aika selkeä parannus joo :D

Mulla on juuri tommonen ilmaa sivusta vetävä vesipumppu  käytössä ja olen tosi tyytyväinen ollut... kyllä se sitä hapettumista vielä parantaa
¨käynks mä usein täällä?¨

Doe_J

Suuri osa chileistä on nyt siirretty turpeeseen:



Jo cb:ssä hyvin pärjännyt Red Uganda tykkää turpeestakin (jälkimmäinen kuva, isompi kasvi). Muutkin vaihtelevalla menestyksellä, joskin isoimmat baccatumit alkaisivat kaivata oikeaa aurinkoa valonlähteeksi.

Doe_J

Idänpuoleinen ikkuna on otettu hyötykäyttöön ja auringonvalo näyttää riittävän kunnon kasvuun, joskin valon määrä vielä aiheuttaa jonkin verran venymistä ja latvomisen tarvetta. Näin jälkiviisaana voisi sanoa että cuttingboardissa taimikautensa viettäneet idätettiin noin kuukausi etuajassa. Nyt saakin nyppiä noin kuukauden verran vielä nuppuja, mutta toisaalta kesäkuussa pitäisi olla aika mukavan kokoisia pensaita ulos siirrettäväksi.

Tuossa on siis muutama habanero, Jalapeno ja loput baccoja vaihtelevasti 20-30 sentin altakasteluissa.



Keinovalon alla on vielä ebb&flow jossa PI441551 ja Aji Benito. Sen vieressä pikkupurkista tehty perushydro ilmapumpulla sekä siinä kasvamassa CAP267, joka iti melko myöhään. Takimmaisena vielä "ylimääräinen" PI441551 turpeessa.


Doe_J

Chilit on kaikki pihalla ja harsojen alla. Aloittelin vinkkien mukaan triplaharsoista ja vähennän kerroksen per viikko. Kevätmyrsky vähän riepotteli ja katkoi korkeimpien baccojen latvoja, mutta ei onneksi mitään pahempaa. Lannoituksessa on nyt annettu varovasti BioBizzin Bloomia ja Topmaxia.

Kyllä aurinko (ehkä Topmaxillakin on osuutta) vaan tekee terää; kuvassa Aji Beniton latvaa:


Doe_J

Piti päivittää ennenkuin päivyri putoaa kakkossivulle asti :) Lyhyestä virsi kaunis: Chilit ovat nyt olleet reilun kuukauden ilman harsoja talon eteläseinustalla eli suoraa valoa tulee useita tunteja päivässä.

Ensin turvekasvit:

Cap1151: kärsi ensin harsojen alla, sitten paloi auringossa ja lopulta otti vahinkoa jostain ötöistä, todennäköisesti perinteisistä kirvoista. Isohko kasvi, mutta pudottelee varresta poikkipurtuja nuppuja. Sato näyttää jäävän alle viiteen palkoon :(

Red Fatalii, Red Uganda habanero: kohtalaisia ötökkävaurioita mutta enemmän haittaa kylmät säät. Pikkunuppuja on runsaasti, mutta eivät vain kehity hedelmiksi asti vaan putoavat pois. Kyllä näistä maistiaiset saa mutta varsinkin suurempi Uganda saisi vielä innostua muodostamaan hedelmiäkin.

Aji Benito, PI441551, Jalapeno (turpeessa): Benito varsinkin tuottaa todella runsaasti, samoin hyvin pienessä ruukussa oleva PI441551. Jalapeno on tehnyt muutaman palon sekin, mutta mistään suuresta sadosta ei puhuta.

Kuvissa Kaleidoskop, Benito, sekä PI441551+Jalapeno.

 

Hydrot:

Aji Benito, PI441551 (ebbissä), Lemon Drop ja CAP267 (omissa ämpärihydroissaan): Benito ja PI ovat myöhäisen idätyksen vuoksi myöhässä mutta tekevät joka tapauksessa hedelmiä. CAP267 pääsi samasta syystä kunnolla vauhtiin vasta heinäkuun puolella, sato kuitenkin jää pieneksi koska suuri osa kaudesta meni peruskasvamiseen. Lemon drop meni ulos kukkivana ja siinä on nyt jo reilusti (auringon mustuttamia) chilejä:


Doe_J

Kausi alkaa olla ohi kun yölämmöt lähentelevät nollaa. Hieman oli kauden aikana kirvaongelmia joista selvittiin neemillä, mutta kylmät ilmat olivat tänä vuonna paljon suurempi ongelma. Syötävää sai, mutta säilöttävää vähemmän.

Ensi kaudelle lähtee kokemusten pohjalta vain muutama isohko turvekasvi, sekä ainakin yksi EBB. Ämpärihydroihin en enää sekaannu, koska niiden huoltaminen/tukeminen on paljon hankalampaa siinä vaiheessa kun kasveilla alkaa olla pituutta. Samoin kaiken taimikasvatuksen teen hyvin toimineessa taimihydrossa. Jonkinlainen kasvihuonekin on toiveissa lähinnä sen takia että huhtikuu on hankalaa aikaa kun kasveja ei saa vielä ulos, mutta niillä alkaa olla jo kokoa.

Saldoksi jäi seuraavanlaisesti:

Kovia kokenut CAP1151 ei saanut yhtään/ainutta hedelmää kypsäksi asti, ihmeellinen hienohelma. Puskassa on yksi kellertäväksi jäänyt pamppu ja muutama kukka.

Jalapeno ja PI441551 (turpeessa) tekivät ruukun kokoon suhteutettuna kohtalaisesti palkoja mutta jäivät käytännössä kaikki vihreiksi. Luultavasti menevät säilöntään vihreinä, näillä lämpötiloilla ei kypsymistä enää tapahdu.

Aji Benito oli ainoa kauden "uusista" joka ehti kypsyä. Poimin siitä pari täyttä pikkuminigripillistä palkoja joiden mausta en tosin kauheasti paljaaltaan pitänyt = kitkerää. Saattaisi olla jauheena parempaa?

Red Uganda oli kauden pettymys, isoksikin ehtinyt lupaavan oloinen yksilö teki muutaman hassun marjan joista vain pieni osa ehti kypsäksi, koska alkukesä meni lähinnä nuppuja pudotellessa. Mini-ruukuissa olleet toinen Uganda ja Red Fatalii pärjäsivät multatilaan nähden suhteessa paremmin, mutta kourallisesta chilejä puhutaan joka tapauksessa kaikista chinenseistä yhteensä...huono heinäkuu taisi tehdä tepposet.

Hydroista Lemon Droppi oli ainoa joka ehti tuottaa, ja siitä saikin loppukesästä muutaman päivän välein poimia kourallisen chilejä. Muille hydroille kävi huonommin, eli PI441551 teki runsaasti hedelmiä mutta yksikään ei ehtinyt kypsäksi. Samoin kävi Aji Benitolle sekä CAP267:lle. Liikaa kesäkaudesta kului varsinkin hydroissa vain siihen että chilit kasvattivat pituutta, täysi kukkiminen alkoi (kylmien ilmojen takia?) ihan liian myöhään. Varsinkin tämän huomasi EBBissä olleista chileistä, mitkään kukkimisravinteet eivät vaikuttaneet vaan chilit kasvoivat määrätietoisesti pituutta kunnes vasta joskus heinäkuussa kukkivat tosissaan. Tai oikeammin: Top Maxin lisääminen sai ne kyllä kukkimaan, mutta hedelmät jäivät nuppineulan pään kokoiseen vaiheeseen viikkotolkulla ja vasta lämpimämmällä säällä lähtivät kasvamaan.


Kuvissa PI441551 / Aji Benito -hydro. Keskellä raakoja CAP267:ja, sekä viimeisenä oransseja palkoja tekevä Red Fatalii.


Doe_J

Uusi kausi, uudet kujeet. Tälle kaudelle en jaksanut alkaa urheilemaan vaan vähensin chilien määrää sekä käytin jemmassa olleita tuttuja lajikkeita.

Suunnitelman mukaan ebbiin menee CAP267 ja Lemon Drop. Turpeeseen Limo (chinense) sekä mahdollisesti joko toinen Lemon, tai jos suostuu itämään niin Red Uganda. Toivotaan että säät eivät ole niin syvältä kuin viime kesänä.

Kuvassa kaikki itäneet karkkirasiahydrossa:


Doe_J

Siirsin chilit cuttingboardia matkivaan hydroon joka toimi viime vuonnakin oikein hyvin. Kannen alla on tuplahapetus eli uppopumppu joka pyörittää vettä altaassa, sekä ilmaverho+pumppu joka puskee tuoretta ilmaa kannen alle. Juuret voivat erinomaisesti - viime vuonna huomasin että pelkkä ilmaverho jätti seisovan veden paikkoja altaaseen.



Edessä kitukasvuinen Lemon Dron ja Limo, takana jälkijunassa itänyt Red Uganda, CAP267 ja Lemon Drop. Kasvuvauhti on vähintään riittävä kun vertaa edelliseen 5 vkoa sitten otettuun kuvaan. Palstalla myyty 250W ESL toimii kanssa loistavasti.

edit: CAP267:ssa bongattu ensimmäiset alkavat nuput, tää on nopeaa toimintaa. Alle 2 kk idätyksestä eka kukanalkuihin.

Doe_J

Baccatumit vetävät karmealla vauhdilla spurtteja varsinkin ravinneliuoksen vaihdon yhteydessä. Vielä hetken aikaa tässä systeemissä ja sitten takarivin kaksi suurinta baccaa siirtyvät ebbiin.

Testasin myös sitä että laitoin ilmapumpusta letkun suoraan Resunin uppopumpun nippaan erillisen ilmaverhon sijasta, ja systeemi "toimii". Aikaisemmissa hydrovirityksissä en ole koskaan nähnyt näin terveen näköisiä ja monihaaraisia hiusjuuria työntäviä juuria. Pumpun ulostuloon kehittyvä pyörre tuntuu hapettavan veden ekstratehokkaasti.


ottulo

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"Baccatumit vetävät karmealla vauhdilla spurtteja varsinkin ravinneliuoksen vaihdon yhteydessä.


Niin käytät nykyään tuota Sandelsia? Pitänee kokeilla, jos kerran toimii hyvin. :lol:

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "Noseless"Niin käytät nykyään tuota Sandelsia? Pitänee kokeilla, jos kerran toimii hyvin. :lol:


Ei kun toivon että siitä esikasvaa siksari :)

Doe_J

Kohta pihalle harson alle:



Ebbissä CAP267 ja Lemon drop, takana ruukussa toinen Lemon jonka oikealla puolella Limo. Etualalla pikkuruukuissa paria eri lajiketta tomaatteja.

Annoin chilien kukkia kun baccatumeista ei enää jaksanut nyppiä nuppuja, plus hyvällä tuurilla niistä ehtii sitten poimia koko kesän satoa.