heinäkuu 05, 2024, 09:37:12 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Muuntajan virrasta..

Aloittaja O, helmikuu 15, 2008, 02:03:21 ap

« edellinen - seuraava »

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "O"Eli ei sarjaan. Mitenkäs olisi jos sitten laitan 100-300 ohmin vastuksen ja sen jälkeen 4 rinnan?

Jos ajatellaan, että tuuletin toimisi pelkkänä resistiivisenä kuormana, olisi vaikkapa 12V/150mA tuulettimen resistanssi 80 ohmia. Kun sellaisia kytketään neljä rinnan, kokonaisresistanssi on 20 ohmia. Siihen kun täräytetään sarjaan 100 ohmin vastus, jännite jakautuu niin, että 12 voltista 10 volttia jää vastuksen yli ja 2 volttia tuulettimien yli, eli tuskin pyörii. Vastusta pienentämällä saadaan lisää jännitettä tuulettimille, mutta samalla vastuksen tehohäviö kasvaa, eli tarvitaan paremmin kuumuutta haihduttava ja sietävä vastus ja paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuulettimien epätasainen virranotto aiheuttaa myös jännitteen heilahteluita, mutta toisaalta toimivathan tuulettimet yleensä vaikka pulssinleveysmoduloidulla jännitteelläkin, eli ei jännitteen vaihtelu välttämättä estä tuulettimen toimintaa, kunhan se jännite on keskimäärin sopiva. Oma sarjavastus kullekin tuulettimelle voisi olla hieman parempi ratkaisu. Eikä se kahden samanlaisen tuulettimen sarjaankytkentäkään aivan älytön idea ole ainakaan näin iltasella puoliunessa mietittynä, jos se vain toimii. Eipähän mene samalla tavalla hukkatehoa vastuksiin.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Neutroni

Lainaus käyttäjältä: "O"Eli ei sarjaan. Mitenkäs olisi jos sitten laitan 100-300 ohmin vastuksen ja sen jälkeen 4 rinnan?


Nuo ovat liian isoja vastusarvoja (vrt. AirManin laskut). Tuulettimen pyörimistä voi hidastaa vastuksella tietyissä rajoissa. Kovin suurta vastusta ei saa laittaa, koska sillä tuuletin ei välttämättä käynnisty (ja jos tänään käynnistyykin, huomenna vaseliinien jämähdettyä ei). Ehkä joku 12 V lähteen jännitteen pudoittaminen vastuksella 8 V:iin voisi olla käytännöllinen raja. Kokeilemalla voit todeta tuulettimen pyörivän isommallakin vastuksella, mutta sitten voit pättää haluatko laatua vai virityksiä. Laadukkaassa elektroniikkasuunnittelussa mitään ei viedä aivan äärirajoile. Oma näkemykseni on, että tällaisessa virittelyssä ei kannata viimeistä senttiä ja työtuntia säästää, tosin minä pidän elektroniikkasuunnittelusta ja -rakentamisesta harrastuksena.

Jokaiselle tuulettimelle pitää laittaa oma etuvastus. Muuten yhden tuulettimen häiriö vaikuttaa kaikkiin. Vastuksen tehonkesto on syytä mitoittaa reilusti, itse valitsisin tällaiseen sovellukseen nimellisteholtaan 5 kertaisen vastuksen siksi, että lähellä nimellistehoaan keraamiset lankavastukset toimivat hirvittävän kuumina. Vastus kestää kyllä lämpöä, mutta vastuksen ympäristö voi kärsiä.

4 V * 150 mA = noin 0,6 W. Joku 3 W:n ja 27 ohmin lankavastus lienee hyvä valinta. Esimerkiksi Partcossa tuollaisen vastuksen hinta on 36 senttiä + alv, joten kustannuksiin laadukkaan suunnittelun ei tässä tapauksessa pitäisi kariutua.