tammikuu 10, 2025, 06:25:25 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilivalkosipulihapankaali

Aloittaja Saboteur, tammikuu 19, 2008, 11:16:27 ap

« edellinen - seuraava »

Saboteur

Kokeilin miltä kuivattu ja rouhittu Lemon Drop maistuu hapankaalin joukossa ja tuloksena olikin parasta hapankaalia mitä koskaan olen syönyt. Ainekset ovat seuraavat.

n. 2kg  keräkaalia
2-3 kpl porkkanoita
2-3      valkosipulia
2-3 rkl  rouhittua lemon droppia
30g      merisuolaa

Kaali ensin ohuiksi suikaleiksi ja silpuksi veistä tai sopivaa raastinta käyttäen, silppu tukevaan astiaan karkeaksi raastetun porkkanan, murskattujen valkosipulin kynsien, lemon dropin ja merisuolan kanssa. Isolla ja mieluiten puisella muussinuijalla hakataan seosta niin että kaalista saadaan mehut irti ja solukko pehmenemään. Tämän jälkeen hakattu seos laitetaan sopivan kokoiseen pyttyyn ja taputellaan nuijalla vielä niin ettei seoksen sisään jää pahemmin ilmakuplia. Seoksen päälle asetetaan jokin paino joka estää kaalin ilman kanssa kosketuksiin joutumisen, kelmu + lautanen + vesilasi painona on todettu toimivaksi. Maitohappokäyminen pitäisi käynnistyä parissa päivässä, mitä nopeuttaakseen seokseen voi lisätä sekoitusvaiheessa vaikkapa hapankaalia vanhasta erästä tai hapanta ruisleipää. Maitohappokäymisen käynnistymisen huomaa kyllä hajusta ja lievästä kaasunmuodostuksesta seoksessa. Kaalin annetaan olla huoneenlämmössä muutaman päivä ja sen jälkeen 16-17 asteen lämmössä 1-2 viikkoa.

Tällä ohjeella hapankaalista tulee ainakin valkosipulin osalta aika tujua joten sen määrän kuten lemon dropinkin määrän voi jokainen itse mieleisekseen säätää. Hapankäyminen tuntuisi tuovan tulisuuden esille yllättävän hyvin suhteellisen pienestäkin määrästä chiliä. Hapankaalissa on miellyttävä polte ja sopii mainiosti lisäkkeeksi vaikkapa salaattiin mutta maistuu toki sellaisenaankin.

Oletteko muut kokeilleet eri chilejä hapatetuissa ruoissa? Tämä oli ensimmäinen kokeiluni laittaa chiliä hapankaaliin ja seuraavaan erään täytyykin laittaa lemon dropin kaveriksi jalapenoja ja habaneroja...  :D

Volitans

Monesti on pitänyt tehdä venäläisiä, eli maitohappokäymisellä hapatettuja kurkkuja. Ei vaan ole tullut hankittua tarpeeksi viileäsäilytystilaa - kovin pientä määrää, kun ei viitsi edes tehdä.

Hapankaali sopii muuten erinomaisesti makkaroiden seuraksi - Saksassa on kovin suosittua, varsinkin etelässä, sekä tietenkin Ranskassa Elsassin alueella, josta on peräisin hapankaalista tehty ruokaklassikko Choucroute Garni: Valkoviinissä haudutettua hapankaalia, savupekonia, porsaankylkeä, makkaroita.  Jos kerran chilli toimii hapankaalissa, niin sitten se toimii myös tässä!
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Jägermeister

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Monesti on pitänyt tehdä venäläisiä, eli maitohappokäymisellä hapatettuja kurkkuja. Ei vaan ole tullut hankittua tarpeeksi viileäsäilytystilaa - kovin pientä määrää, kun ei viitsi edes tehdä.


Itse sain monen vuoden suunnittelun jälkeen viimein tänä syksynä aikaiseksi tehdä niitä. Ja kyllä kannatti, juuri tänään viimeksi niitä söin ja totesin maun erinomaiseksi.

Ensi vuonna aion ehdottomasti tehdä uudelleen, valkosipulia enemmän kun tässä satsissa. Tuoretta chiliäkin voi varmaan pistää mausteeksi, pitää varmaan tehdä pienempi koe-erä chilillä kanssa.

Frankstain

Olikos noille kurkuille hyvää reseptiä? Alkoi kiinnostamaan...

Jägermeister

Ohjeita on varmaan yhtä monta kun tekijää ja makua, mutta tässä yksi parannettu versio siitä jota itse käytin tänä syksynä (tässä on hieman vähemmän suolaa jota käyttämässäni ohjeessani oli turhankin lailla). Ohjetta voi melko vapaasti muokata makunsa mukaisesti.

Tärkeintä venäläisissä suolakurkuissa on että niihin EI missään nimessä sotketa etikkaa, vaikkakin jotkut eivät usko niiden säilyvän ilman etikkalientä.



Venäläinen suolakurkku
-------------------------------

   * 5 kiloa avomaankurkkuja
   * 5 litraa suolavettä, jossa
   * 2,5 desilitraa suolaa
   * valkosipulinkynsiä (mitä enemmän sitä parempia ;) )
   * piparjuurilastuja
   * sinapinsiemeniä
   * tillin varsia ja kukintoja
   * mustaherukanlehtiä
   * (maustepippuria/valkopippuria, sipulia, chiliä tai jotain muuta
      maustetta vielä)

Säilö kurkkut esim. muoviämpäriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti. Lado sitten kerros puhtaaksipestyjä kurkkuja.

Pane niiden päälle valkosipulinkynsiä, piparjuurilastuja, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehtiä, sinapinsiemeniä ja muita mausteita maun mukaan. Jatka näin kunnes astia on täynnä. Päällimmäiseksi astiaan tulee maustekerros.

Suolavesi keitetään ja kaadetaan jäähdytettynä kurkkujen päälle. Pane astiaan esim. porsliinilautanen ja sen päälle vielä laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvät tiukasti suolavedessä. Kansi luonnollisesti vielä astiaan.

Säilytä mielellään kellarissa. Ensimmäiset pari päivää voit säilyttää kurkkuja huoneenlämmössä jotta hapatusprosessi lähtee kunnolla käyntiin. Kurkkujen valmistuminen vie aikaa runsaan kuukauden.

Kurkuista tulee todella maukkaita ja kiinteitä ja ne säilyvät jopa seuraavaan kevääseen.

Volitans

Kirsikan lehtiä vielä, niin ollaan aika lähellä sitä reseptiä, jonka aion tehdä.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Jägermeister

Kirsikan lehdet mainittiin myös siinä receptissä jota käytin tänä syksynä, itse jätin ne pois, lähinnä siitä syystä että niitä ei ollut saatavilla. Miten paljon ne loppupeleissä antavat makua onkin sitten toinen juttu. Mutta varmasti kannattaa niitäkin lisätä jos vaan mahdollista.

Volitans

Kirsikan lehtiä saa kirsikkapuusta :) Pihalla tuollainen kasvaa - täytyy muistaa mutustella sen lehtiä, niin voisi vähän arvioida, kuinka oleellinen juttu ne ovat tuohon makuun.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry